Crno – bijeli keksi

Priprema

Brašno prosijte sa šećerom u prahu. Dodajte mu sol pa u brašno utrljajte margarin. Zajedno sa žumanjkom od svega umijesite glatko tijesto. Prhko tijesto razdijelite u dva dijela, zatim u jedan dodatno umijesite kakao. Obje polovice tijesta, svijetlu i tamnu, ostavite 2 sata u hladnjaku.

Postupak

Pećnicu ugrijte na 200 °C. Oba tijesta istanjite valjkom na dva, 4 mm debela, pravokutnika u veličini 20 × 30 cm. Svaki pravokutnik prepolovite pa od jedne tamne i jedne svijetle polovice tijesta narežite po 18 traka 4 × 4 mm. Preostale dvije polovice tijesta dodatno razvucite valjkom 2 mm debelo, zatim ih ponovno raspolovite tako da nastanu dva tamna i dva svijetla lista tijesta. Tanje listove tijesta premažite istučenim bjelanjkom, obložite ih s pet svijetlih i četiri tamne, odnosno četiri svijetle i pet tamnih traka tijesta, a svaki sloj slijepite bjelanjkom. Dobivenu četvrtastu kobasicu omotajte tanjim listovima tijesta pazeći da rubove dobro pritisnete. Tako priređeno tijesto odložite u hladnjaku još 2 sata, zatim ga narežite na centimetar široke ploške. Kekse složite na lim i pecite oko 12 minuta do svijetložute boje. Nakon pečenja odmah ih izvadite s lima i ohladite na kuhinjskoj rešetki.

ZA 65 KOMADA

Sastojci

  • 400 g glatkog brašna
  • 300 g Zvijezda margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • malo soli
  • 1 žumanjak
  • 40 g kakaa
  • bjelanjak za mazanje
Podijeli sa drugima:

Mediteranska gozba

Priprema

Operite i natrgajte zelenu salatu te odstranite čvrsti dio. Posložite na pladanj ili 4 zasebna tanjura. Skuhajte mahune u posoljenoj vodi približno 15 minuta i krumpir 20 minuta ili dok ne omekša. Iscijedite i isperite u hladnoj vodi dok se ne ohladi, zatim izrežite mahune i krumpir na polovine sa oštrim nožem. Kuhajte jaja 10 minuta, ohladite ih i prerežite na četvrtine. Očistite papriku, narežite na tanke trakice i dodajte sitno narezani luk. Posložite mahune, krumpir, jaja, papriku i luk na salatu. Dodajte tunu, sir i rajčicu. Pospite maslinama i ukrastite bosiljkom. Vinaigrette od limuna napravite tako da stavite sve sastojke u jednu posudu i dobro izmješate. Pospite salatu sa 4 žličice vinaigrette-a od limuna, a ostatak možete iskoristi pri pojedinačnom posluživanju (ili po želji).

Sastojci

  • 1 manja glavica salate
  • 225 g mahuna
  • 225 g mladog krumpira
  • 4 jaja
  • 1 zelena paprika
  • 200 g tune iz konzerve
  • 50 g polumasnog sira edamera, izrezanog na male komadiće
  • 8 zrelih, ali tvrdih rajčica
  • 50 g Zvijezda crnih maslina, očišćenih

Za vinaigrette (začinska mješavina na bazi ulja i octa) od limuna:

Podijeli sa drugima:

Čokoladne kockice

Priprema

Sitno nasjeckajte čokoladu i nugat, zatim ih zajedno otopite nad parom. Omekšani Zvijezda stolni pjenasto izlupajte sa žumanjcima i prosijanim šećerom. U smjesu primiješajte ribanu koricu naranče. Plitki lim, visok 2 do 3 cm, obložite aluminijskom folijom. Djelomično ohlađenu smjesu čokolade i nugata primiješajte masi s Zvijezda stolnim pa sve dobro promiješajte. Gotovu smjesu istresite u obloženi lim, poravnajte površinu, zatim kolač ostavite 2 sata u hladnjaku da se stvrdne. Naposljetku kolač izvadite iz lima, skinite aluminijsku foliju i toplim ga nožem narežite na kockice jednake veličine te ih uvaljajte u prosijani kakao.

Sastojci

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 150 g nugata
  • ribana korica 1 naranče
  • 2 žumanjka
  • 60 g Zvijezda stolnog
  • 100 g šećera u prahu
  • kakao prašak
Podijeli sa drugima:

Salata s lećom, kus- kusom i mentom

Priprema

Izmiješajte jabučni ocat, ulje, senf, sol, papar u malenoj posudi kako bi pripremili preljev. Stavite leću, kus-kus, mladi luk, mentu, rajčicu u veliku posudu. Dodajte preljev, izmiješajte i poslužite. Napomena: leću možete zamijeniti nekom drugom mahunarkom.

Sastojci

  • 6 čajnih žličica Zvijezda jabučnog octa
  • 4 čajne žličice senfa
  • 1 šalice Zvijezda ulja
  • 3 čajne žličice soli
  • 1 čajne žličice mljevenog papra
  • 1 1/3 šalica skuhane, iscijeđene i ohlađene leće
  • 1 šalica skuhanog, iscijeđenog i ohlađenog kus-kusa
  • 3 šalice nasjeckane mente
  • 4 nasjeckana mlada luka-samo bijeli dio
  • 3 nasjeckane rajčice
Podijeli sa drugima:

Polpeti od puretine s ajolijem

Priprema

Od mesa, krušnih mrvica, jaja, peršina, dijela sitno sjeckanog luka i malo češnjaka napravimo smjesu za polpete. Crveni luk narežemo na kolute, uvaljamo u oštro brašno, zatim ga prosijemo i hrskavo popržimo u ulju. Vadimo ga na papirnati ubrus. U visoku zdjelicu stavimo češnjak, malo posolimo, zatim dodamo mlijeko i ulje Omegol. S pomoću štapnog miksera napravimo emulziju (ajoli). Polpete pržene na žaru ili u tavi posložimo na tanjur, ukrasimo prženim lukom i sa strane poslužimo ajoli. Prilikom pripreme ajoli umaka u posudu obvezatno prvo ulijemo mlijeko, a zatim ulje. Laganim podizanjem miksera prema gore napravimo čvrstu emulziju. Ajoli prija i uz povrće sa žara i ostalo meso ili kao mala zakuska uz pivo ili uz čašu dobra vina.

Sastojci

  • 0,4 kg purećega mljevenog mesa
  • 0,1 kg krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol i papar po potrebi
  • vezica peršina
  • 2 glavice crvenog luka
  • 0,03 kg oštrog brašna
  • 0,1 l ulja za prženje
  • 3 češnja češnjaka
  • 0,05 l mlijeka
  • 0,15 l ulja Omegol
Podijeli sa drugima:

Sipa s graškom

Priprema

Sipu očistimo i narežemo na trakice, a crnilo iz vrećice istisnemo u čašicu, dodamo malo maslinovog ulja, te promiješamo da se crnilo ne kristalizira. U tavu stavimo narezanu sipu, preko nje ulijemo malo maslinovog ulja, toliko vode da pokrije sastojke, te ju na srednje jakoj vatri kuhamo 10-ak minuta. Zatim dodamo sjeckani luk i na laganoj vatri kuhamo još 20-ak minuta. Potom dodamo ocijeđenu i na kocke narezanu pelati rajčicu, ocijeđeni grašak iz konzerve, začinimo solju i paprom, izmiješamo sastojke i kada zavri maknemo s vatre. U zasebnu tavu na tri žlice maslinovog ulja, dodamo protisnuti češnjak, glatko brašno, te na laganoj vatri pržimo dok ne počne dobivati boju. Zatim dodamo sjeckani peršin, ulijemo toliko vode da dobijemo nježan baršunasti umak, te miješajući pjenjačom ulijemo crnilo od sipe, te pričekamo da zavri. Dobiveni umak umiješamo u tavu sa sipom i graškom, a kada sve zajedno još jednom zavri jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Štruca s ušećerenim voćem

Priprema

Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U nju ulijte jaje i žumanjak. Uokolo rasporedite usitnjeni margarin i kvasac, šećer, koricu naranče, piment, cimet i sol, zatim uz postupno dolijevanje mlijeka od svih sastojaka umijesite dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome najmanje 1 sat da udvostruči obujam. Probrane grožđice prelijte s 4 žlice ruma, dok preostalim rumom nakapajte ušećerenu koricu naranče.

Postupak

Prikladni duguljasti kalup za kruh obložite papirom, a pećnicu ugrijte na 180 °C. Na radnoj površini posutoj brašnom tijesto još jednom premijesite te mu dodajte marinirano voće. Istanjite ga valjkom 4 cm debelo pa ga dva puta preklopite preko sredine. Štrucu položite u kalup, prekrijte je toplom krpom i ponovno ostavite 1 sat na toplome mjestu. Dignuto tijesto pecite 1 sat i 15 minuta. Još topli kolač odmah izvadite iz kalupa, malo ga ohladite i premažite otopljenim margarinom te obilno pospite šećernom mješavinom. Kolač poslužite tek nakon što je 2 dana odstajao. Na hladnome mjestu možete ga čuvati 4 tjedna. ZA 14 KOMADA

Sastojci

  • 620 g glatkog brašna
  • 200 g Zvijezda stolnog
  • 60 g svježeg kvasca
  • malo soli
  • 190 g šećera
  • 1 jaje, 1 žumanjak
  • oko 2,5 dl mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 200 g ušećerene korice naranče
  • 150 g grožđica
  • 8 žlica ruma
  • ribana korica 1 naranče
  • otopljeni Zvijezda stolni margarin
  • šećer u prahu s vanilijom za posipanje
  • papir za kalup
Podijeli sa drugima:

Najslađa suradnja – Mirjana Špoljar, nova ambasadorica Zvijezde

11.2.2016.

Najnagrađivanija hrvatska slastičarka Mirjana Špoljar i jedini proizvođač margarina u Hrvatskoj, tvrtka Zvijezda, započeli su danas dugoročnu suradnju koju su prigodno obilježili pripremom neodoljivih slatkih delicija za Valentinovo.

Špoljar je svojim jelima oduševila brojna poznata imena i svjetske veličine poput Stinga, Boba Dylana, Depeche Modea, Orlanda Blooma, Chrisa Reu, Briana Ferryja, španjolske, tajlandske i britanske princeze, brojne prinčeve, careve i diplomate, Garyja Kasparova, a sada će njezini recepti postati dostupni svima.

Svakog mjeseca na ambalaži Zvijezdina asortimana margarina, ključnog sastojka svih ukusnih delicija, kupci će pronaći recepte za slastice gospođe Špoljar. Uz kombinaciju vrhunskog proizvoda i vrhunskih recepata, uspjeh je zagarantiran.

„Uvijek vodim računa o svojim sastojcima i inzistiram na tome da namirnice budu uvijek svježe, pogotovo kada su osjetljive kreme u pitanju. Koristim margarin jer je podatan i dobro se sljubljuje s ostalim sastojcima. Osim toga, Zvijezda margarin meni je stvarno najbolji dodatak za glatke i pjenaste kreme za kolače,“ otkrila je prisutnima Mirjana Špoljar:

Gospođa Špoljar  svoju ljubav prema slatkome već dvadeset godina jednostavno pretvara u pravu malu umjetnost, čime je domaću slastičarsku scenu obilježila na svjetskoj karti gastro užitaka. Stoga i ne čudi da su se gospođa Mirjana i Zvijezda „našli“.

„Kada smo u Zvijezdi razmišljali o tome tko najbolje utjelovljuje naše vrijednosti i tradiciju, odgovor se nametnuo sam od sebe. S jedne strane imamo vrhunske margarine, ključne sastojke svih slatkih i slanih delicija, a druge strane gospođu Mirjanu, vrhunsku slastičarku čije umijeće spravljanja slastica više od 20 godina oduševljava sva nepca u gradu, ali i šire“, pojasnio je suradnju s ovom izvanrednom slastičarkom Zvonimir Seki, direktor marketinga Zvijezde.

Nema sumnje da će ovo biti jedna vrlo slatka suradnja.

Podijeli sa drugima:

Zvijezdin Margo od sada u četvrtastoj ambalaži

Zvijezdin Margo, omiljeni namaz mnogih generacija, mijenja svoj oblik, no ne i kvalitetu. Umjesto svima poznatih okruglih pakiranja, na police trgovina došli su novi, četvrtasti oblici. Modernog, praktičnog dizajna, nova Margo ambalaža svojim se oblikom sada savršeno uklapa u  Zvijezdinu obitelj popularnih namaza na bazi margarina.

Margo margarini nove generacije – Margo NovaMargo Jogurt, Margo Balance, te Premium okusi Margo Mediteran i šunka  namazi su vrhunske kvalitete i okusa, za zdravu i uravnoteženu prehranu i dobru tjelesnu formu cijele obitelji. Obogaćeni vitaminima A (zaštitnik cijelog organizma), D (pospješuje mineralizaciju kostiju) i E (vitamin mladosti i ljepote), ali optimalnog omjera jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina (zvanih i „dobrim masnoćama“) izvrstan su izvor energije za svaki dan.

A masti su neizostavan dio pravilne prehrane. Da bi zadovoljila energetske i nutritivne potrebe, odrasla osoba treba  20-30% dnevnog unosa energije osigurati u masnoćama, 45-65% ugljikohidratima, a 20-35% proteinima. U prehrani djece udio masnoća iznosi i do 40%.  Masti su izvor energije, štite organizam od naglih temperaturnih promjena, ulaze u sastav svih staničnih membrana, a njihov poželjan unos omogućuje bolji razvoj mentalnih i vidnih funkcija te smanjuje pojavu alergija. Bez masnoća nema apsorpcije vitamina A, D, E i K te bez dragocjenih masnih kiselina ljudski organizam jednostavno ne bi preživio.

Margo mazivi margarini s optimalnim sastavom masnoća, raznim okusima, funkcionalnim benefitima nude izbor za svakoga. Od sada i u četvrtastom pakiranju.

Podijeli sa drugima:

Obavijest o otkupu maslinovog ulja

Zvijezda d.d. i Arnerić d.o.o. – Uljara Supetar od 10. listopada 2015. vrše otkup maslinovog ulja.

Zvijezda već godinama otkupljuje ulje domaćih maslinara te na taj način pomaže razvitku maslinarstva u Hrvatskoj. Upravo se tako domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje nastoji staviti u legalni tijek i na regularno tržište. Svakako treba istaknuti da je Zvijezda daleko najveći otkupljivač domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja te poziciju tržišnog lidera potvrđuje i na taj način.
Zvijezda je prepoznala potencijal i kvalitetu domaćih maslinara te ih potiče na kontinuirano usavršavanje njihovih maslinika i plodova, jer samo najkvalitetniji plodovi imaju pravo plasmana u Zvijezdina ulja.
Ugovorom o dugoročnoj suradnji između dobavljača i Zvijezde d.d. regulirani su uvjeti otkupa vrhunskog ulja. Otkup ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrši se od maslinara koji su u sustavu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Otkup ekstra djevičanskog maslinovog ulja se obavlja isključivo tijekom razdoblja prerade maslina, a pod nadzorom je stručnih službi Zvijezde d.d.

Podijeli sa drugima:

Zvijezda ketchup i majoneza uz nož za ljuštenje gratis!

U periodu od 9.10.2015. na policama omiljene trgovine pronađite crveno žutu Zvijezda kombinaciju.

Kada pronađete crveno žutu-kutiju, brzo je ugrabite jer je riječ o ograničenoj količini majoneze i ketchupa s praktičnim poklonom – nožem za ljuštenje!

Ovaj poklon idealan je za sve koji vole domaći pommes frites, no ne žele gubiti vrijeme na pripremu osnovnog sastojka, krumpirića.
Zato, nož za ljuštenje u ruke kako bi što prije omiljeno jelo umočili u jedan od ova dva popularna umaka!


Prijedlog omiljenog jela na novi način:

Krumpirići na belgijski način
Za 6 porcija
Od pripreme do posluživanja: 30 min

Sastojci:

Upute za pripremu:

  1. Ogulite koru sa svih krumpira koristeći nož za ljuštenje. Očišćene krumpire izrežite na jednake kriške dužine prsta.
  2. U duboki lonac ulijte ulje i grijte ga na srednje jakoj vatri.
  3. Kriške krumpira polagano ubacujte u lonac. Pržite ih dok poprime zlatnožutu boju (cca 5 – 6 min). Kada sve krumpiriće ispržite, izvadite ih iz ulja i položite na tanjur na kojeg ste prije stavili papirnati ručnik.
  4. Dok se krumpirići prže, pripremite umak od ketchupa, majoneze i curryja. Istovremeno miješajte majonezu, curry i nasjeckani luk, a na kraju ubacite i ketchup. Sve sastojke miješajte dok se masa ne ujedini.
  5. Pojačajte vatru na višu jačinu i po drugi put ubacite krumpiriće natrag u ulje za prženje na 2 minute. Nakon toga ih izvadite, polegnite na papirnati ručnik, trebali bi biti hrskavi.
  6. Prebacite krumpiriće u veliku zdjelu i posolite prema želji.
  7. Poslužite umak uz krumpiriće i uživajte u jelu!
Podijeli sa drugima:

Tortellini i njoki u novom ruhu!

Pogledajte redizajniranu ambalažu popularnih tortellina i njoka i kušajte nove okuse!

Tjestenina je u svim kombinacijama cjelovit i ukusan obrok, a zbog brze i jednostavne pripreme, posebno je pogodna za one koji vole bogate, hranjive obroke. Pripada skupini žitarica koje su zbog povećanog sadržaja ugljikohidrata i škroba osnova uravnotežene prehrane jer čine dugotrajan izvor energije, a ne opterećuju probavu.
Zvijezdini su tortellini pripravljeni od svježe tjestenine s raznovrsnim punjenjima i spremni za posluživanje u svega nekoliko minuta kuhanja!
Tortellini s 4 vrste najfinijeg sira nude izvrstan i sočan obrok zbog bogatoga punjenja sirom, a moguće ih je kombinirati i s različitim preljevima ili umacima.
Tortellini sa skutom i špinatom posebno su dobar izbor za djecu jer sadržavaju zdravo povrće, a i privlačnog su okusa. Špinat obogaćen i osvježen skutom, sirom bogatim vitaminima, ove tortelline čini poželjnim i zdravim samostalnim jelom ili prilogom za sve uzraste.

Tortellini s pršutom punjeni su ukusnim pršutom punog okusa, a pripremiti ih možete s različitim preljevima i umacima.

Podijeli sa drugima:

NOVO – Zvijezda Ketchup & Majoneza!

Ovog ljeta Zvijezda donosi dugo iščekivani kremasti užitak, novi Ketchup & Majoneza umak, spravljen miješanjem blagog ketchupa i delikatesne majoneze.

Dva priloga bez kojih ni jedan sendvič ne bi bio isti spojena su u jedan novitet bez čijeg okusa Zvijezda ne bi bila bogatija. Osvježavajuća Ketchup & Majoneza dolazi u praktičnom pakiranju od 165 g, pakirana je u tubi s čepom pa ju je lako ponijeti bilo gdje. Glatke je teksture i blagog okusa koji se odlično slaže s ostalim sastojcima kod pripreme sendviča, brzih zalogaja i ljetnih salata.

Mješavina omiljenih Zvijezda okusa stvorena je kako bi svim, malim i velikim, ljubiteljima pružila idealan omjer oba umaka i istovremeno uštedjela prostor u hladnjaku! Potražite je u svim trgovinama diljem Hrvatske!

Podijeli sa drugima:

NOVO! Majoneza sa zelenim paprom

Jeste li osjetili aromatičnu svježinu nove Zvijezda majoneze sa zelenim paprom?

Zeleni papar, idealan za umake i marinade, u kombinaciji sa Zvijezda majonezom pruža brojne nove mogućnosti za kulinarske kombinacije i gastronomske užitke. Univerzalnost majoneze jedna je od njezinih najvećih vrlina. Specifična aroma pruža joj bezbrojne mogućnosti upotrebe, bilo pripremi hrane ili kombiniranjem s drugim sastojcima koji je dodatno obogaćuju i stvaraju neke nove, ukusne, a neiskušane recepte. Neke od takvih, zanimljivih i prepoznatljivih kombinacija Zvijezda je već ponudila potrošačima u desetak svojih majoneza s okusima.

Zvijezda majoneza sa zelenim paprom nova je mješavina delikates majoneze i najaromatičnije vrste zelenog papra, specifične arome i oštrog okusa. Zvijezdini stručnjaci zeleni papir odabirali su od još nezrelih, još potpuno zelenih bobica koje se brzo suše kako bi zadržale svoju boju i karakterističnu aromu. Opće je poznato da je zeleni papar idealan za umake i marinade, a u kombinaciji sa Zvijezda majonezom pruža i brojne nove mogućnosti za kulinarske kombinacije i gastronomske užitke.

Kao dio Zvijezdine premium ponude, ova profinjena kombinacija dodatno obogaćuje ponudu Zvijezda majoneza koje se savršeno sljubljuju s jelima od mesa, ribe, plodova mora, ali i vegetarijanskim specijalitetima, dajući im dodatnu sočnost i obogaćujući njihov okus. Meso ili riba s roštilja začinjeni majonezom – ili sa svježom salatom prelivenom majonezom sa zelenim paprom kao prilogom – samo su neke od novih kombinacija koje nadolazeće ljeto mogu učiniti još ljepšim i ukusnijim. A kada dođe zima? Dobro zimsko pečenje ili vrući krumpir iz pećnice preliveni Zvijezda majonezom sa zelenim paprom… U slast!

Podijeli sa drugima: