Kako nastaje ajvar?

Osnovni sastojci ajvara su paprike, patlidžani, češnjak, ulje i ocat. Sastojci se peku, melju i ukuhavaju, a rezultat je ukusan i aromatičan povrtni prilog, duboko ukorijenjen u našu kulturu prehrane. Budući da su brojni pigmenti, biljne kemikalije i vitamini topljivi upravo u mastima, ajvar je odličan medij koji osigurava dobru iskoristivost tih tvari.

Ajvar se osobito dobro kombinira s raznim odrescima i mesom s roštilja, ali je i sasvim dostojan pratitelj raznih vegetarijanskih specijaliteta.

Više o Zvijezdinom proizvodu…

Podijeli sa drugima:

Kokos kuglice

Priprema

Zakuhajte vodu sa šećerom. Dobiveni sirup odmaknite s vatre, malo ga ohladite pa u njega primiješajte Zvijezda stolni za kreme. Uz stalno miješanje postupno primiješajte mlijeko u prahu pomiješano s kokosom. Smjesu temeljito promiješajte da bude bez grudica, zatim je ohladite u hladnjaku. Oblikujte kuglice. Po želji u svaku zataknite oguljeni, preprženi lješnjak ili badem, zatim ih uvaljajte u kokosovo brašno. Kokos kuglice do upotrebe čuvajte u hladnjaku. ZA 60 KUGLICA

Sastojci

  • 400 g šećera
  • 2 dl vode
  • 250 g Zvijezda stolni za kreme
  • 400 g mlijeka u prahu
  • 200 g kokosova brašna
  • cijeli lješnjaci ili bademi za umetanje
  • kokosovo brašno za valjanje
Podijeli sa drugima:

Nicoise salata

Priprema

U veliku zdjelu stavite tunu, luk, špinat, rajčicu, masline, jaja i dobro izmiješajte. Preljev za salatu napravite tako da stavite sve sastojke u jednu posudu i dobro izmješate. Prelijte salatu preljevom prije posluživanja.

Sastojci za 4 osobe

  • 125 g tune iz konzerve
  • 1 luk, oguljen i nasjeckan
  • 250 g svježeg špinata, očišćenog
  • 300 g bijelog graha iz konzerve, ispranog i iscjeđenog
  • 150g žutih rajčica
  • 80 g Zvijezda crnih maslina
  • 4 tvrdo kuhana jaja

Za preljev za salatu:

  • 125 ml Zvijezda maslinovog ulja
  • 60 ml limunovog soka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica majčine dušice, nasjeckane
  • 2 žlice Zvijezda senfa
  • 1 žličica šećera
Podijeli sa drugima:

Ražnjići s gljivama, rajčicama i tikvicama

Priprema

Izrežite luk na 12 komadića. Naizmjenice nižite luk, šampinjone, rajčicu i tikvicu na 12 ražnjića. Posložite ražnjiće na pladanj (tanjur) i poškropite uljem i vinskim octom. Pripremite pire od graha tako da u veliki lonac stavite grah i pileći temeljac. Kad zavrije smanjite toplinu i pirjajte 10 minuta ili dok sva tekućina ne ispari. Stavite grah u mikser sa češnjakom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Izmiksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.   Pecite ražnjiće na visokoj temperaturi na grillu (ili roštilju), povremeno okrećite dok povrće nije u potpunosti ispečeno ili dok se ne pojave smeđe mrlje-približno 5 minuta. Poslužite ražnjiće uz bijeli pire od graha.

Sastojci za 4 osobe

  • 1 luk
  • 200 g šampinjona
  • 250 g cherry rajčica
  • 2 velike tikvice, narezane na kolutiće
  • 2 žlice Zvijezda octa od bijelog vina
  • 2 žlice Zvijezda suncokretovog ulja

Bijeli pire od graha

  • 800 g bijelog graha iz konzerve, ispranog i procjeđenog
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 1 režanj češnjaka, narezan
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica Zvijezda maslinovog ulja
Podijeli sa drugima:

Pesto Genovese

Priprema

Operite i osušite listiće bosiljka. Pomiješajte sir, ulje, pinjole, bosiljak i češnjak i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dobiveni pire premjestite u posudu za umak.Poslužite uz juhe, odreske, kuhanu junetinu i tjesteninu. U Italiji se pesto i svježi kruh služe kao predjelo. Umjesto dvije vrste sira, može se udvostručiti količina parmezana. Prijedlog: Zamrznite pesto u porcijama. Pesto se u zamrzivaču može čuvati do 6 mjeseci.

Sastojci

  • dvije trećine šalice listića svježeg bosiljka
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 3 žlice ribanog sira Pecorino
  • 3 žlice ribanog parmezana
  • 1 šalica Zvijezda maslinovog ulja
  • trećina šalice pinjola
Podijeli sa drugima:

Pohane masline

Priprema

Zelenim ili crnim maslinama iz salamure izvadite koštice i punite im nastalu šupljinu komadićima konzervirane tunjevine. Svaku maslinu dobro osušite, pobrašnite, a onda je uvaljajte u tučena jaja i krušne mrvice. Pohajte na vrućem ulju, dok ne dobiju koricu.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

File bijele ribe s gljivama i rajčicom

Priprema

Prije svega krumpir ogulimo i narežemo na kockice, šampinjone očistimo i narežemo na ploške, luk nasjeckamo, a češnjak narežemo na tanke listiće. U vatrostalnu posudu ulijemo malo maslinovog ulja, po njemu rasporedimo krumpir, te začinimo solju i paprom. Zatim preko krumpira posipamo sjeckani luk i češnjak, složimo šampinjone narezane na ploške, prekrijemo filetima bijele ribe i sve zajedno prelijemo sjeckanom rajčicom. Potom sve zajedno prelijemo bijelim vinom, po potrebi začinimo solju i paprom i posipamo sjeckanim peršinom. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 30 minuta. Pred kraj pečenja u tavi rastopimo margarin, dodamo glatko brašno i kratko ga pržimo dok ne počne dobivati svjetlo smeđu boju. Zatim uz stalno miješanje pjenjačom, postupno ulijevamo riblji temeljac dok ne dobijemo jednoličnu kremastu smjesu. Dobiveni umak začinimo solju, prelijemo ga preko sastojaka u vatrostalnoj posudi, te sve zajedno vratimo u pećnicu na istu temperaturu još 30-ak minuta, te poslužimo.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Teleća pisanica u umaku od meda

Priprema

Teleću pisanicu očistimo od kožica i žilica, narežemo na medaljone debljine 4 do pet centimetra, začinimo solju i paprom i popržimo u tavi na malo ugrijanog ulja sa obije strane po četiri minute. Gotove odreske izvadimo na stranu na toplo i poklopimo. U istu tavu na masnoću od prženja ulijemo balzamički ocat, dodamo med, malo worcesterschire umaka i izmiješamo pjenjačom. Kada se umak počeo povezivati umiješamo margarin i po potrebi začinimo solju i paprom. Na tanjure stavimo pripremljene teleće medaljone i prelijemo ih umakom.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Jabuke s medenim preljevom

Priprema

U zdjelu stavimo kiselo vrhnje, dodamo med, te sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu. Ovako pripremljen preljev stavimo u hladnjak da se malo ohladi. Jabuke ogulimo, očistimo i narežemo na kriške. U tavi rastopimo margarin, dodamo vanilin šećer, te sve zajedno na laganoj vatri pirjamo dok jabuke malo ne omekšaju. Gotove jabuke stavimo na tanjure, prelijemo ih ohlađenim preljevom od meda i vrhnja i poslužimo.

Sastojci

  • 100 g meda sa sokom od limuna
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 20 g Zvijezda margarina
  • 3 jabuke
  • 1 vrećica vanilin šećera
Podijeli sa drugima:

Piletina iz pećnice na talijanski

Priprema

Pileće filete očistimo od kožica i žilica. Posolimo ih, popaprimo, posipamo mrvljenim sušenim bosiljkom, natrljamo protisnutim češnjakom i ostavimo da odstoje dvije tri minute. U tavi ugrijemo margarin i jednu žlicu maslinovog ulja, te na njima sa obije strane kratko popržimo filete (jednu minutu sa svake strane). Ovako pripremljeno meso rasporedimo po dnu vatrostalne posude za pečenje u pećnici, a na masnoću od prženja, dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim na luk dodamo sjeckanu rajčicu, koncentrat rajčice, šećer, mrvljeni origano, ulijemo pileći temeljac, i kada zavri na laganoj vatri kuhamo minutu dvije. Dobiveni umak prelijemo preko pilećih fileta, ravnomjerno rasporedimo, dodamo crne masline, sve zajedno prekrijemo aluminijskom folijom i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 20 minuta. Nakon tog vremena sa vatrostalne posude skinemo alu foliju, na pileće filete stavimo po dvije tanko narezane kriške mozzarelle, sve zajedno vratimo u pećnicu i pečemo dalje dok se sir ne zapeče (po prilici 10-ak minuta). Gotovo jelo rasporedimo na tanjure i poslužimo.

Sastojci

  • 4 pileća fileta
  • 1 žličica mrvljenog sušenog bosiljka
  • 2 režnja češnjaka
  • 15 g Zvijezda margarin
  • 2 glavice luka
  • 400 g sjeckane rajčice
  • 50 g koncentrata rajčice
  • 15 g šećera
  • 1 žličica sušenog origana
  • 170 ml pilećeg temeljca
  • 150 g mozzarelle
  • 15-ak Zvijezda crnih maslina
  • Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
Podijeli sa drugima:

Grčka salata

Priprema

Očistite i operite povrće, a listove salate nakon pranja dooobro obrišite. Luk narežite na tanke trake, paprike na široke, krastavac na ploškice, sir na štapiće. Sve dobro pomiješajte. Pladanj pokrijte listovima zelene salate, pa na njih stavite mješavinu salate i posložite masline po vrhu. Za preljev pomiješajte jogurt s uljem i mažuranom, posolite i popaprite. Napomena: Ova salata može poslužiti kao hranjivi međuobrok ili lagana večera.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Salata od ribanog celera i mrkve

Priprema

Stapke celera narežite na rezance, luk na kolutiće, a mrkvu grubo naribajte, pa sve dobro promiješajte. Preljev napravite tako da sve sastojke za preljev dobro izmiješate i potom ga prelijte po povrću.

Sastojci

  • 1-2 mrkve
  • 300 g stapki celera
  • 1 mladi lukza

Preljev

Podijeli sa drugima:

Pileći odrezak s maslinama i inćunima

Priprema

Pileći file naglo prepržimo na ulju s jedne i druge strane, vadimo van iz posude. U posudu dodajemo slane inćune i pustimo da se sve počne sjedinjavati. Dodajemo bijelo vino i masline koje smo prethodno otkoštili. To sve lagano prokuhamo, na tanjur posložimo prethodno pržene file i prelijemo smjesom iz tave. P.S. Treba paziti kod soljenja da ne bi bilo preslano radi slanih inćuna, jer kako kaže narod bolje dosolac nego presolac.

Sastojci za 2 osobe

Podijeli sa drugima:

Salsa Mexicana

Priprema

Rajčice operemo, narežemo na četvrtine, te im odstranimo sav mekani dio. Zatim mesni dio zajedno sa kožicom narežemo na kockice i stavimo u zdjelu. Ljubičasti luk nasjeckamo i dodamo rajčicama. Ljutu zelenu papričicu očistimo od peteljke i središnjeg mekanog dijela s košticama, narežemo na trakice i nasjeckamo, te dodamo u zdjelu s rajčicama i lukom (ruke nakon sjeckanja obavezno operemo). Sada u zdjelu s nasjeckanim namirnicama dodamo sjeckani korijander, ulijemo sok limete, dodamo 3 žlice maslinovog ulja, začinimo solju i paprom, dobro izmiješamo i poslužimo.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Pileći bataci na slatko kiseli način

Priprema

Pileće batake operemo i osušimo. Oštrim nožem svaki batak nekoliko puta zarežemo po koži, te ih natrljamo solju i mljevenom slatkom crvenom paprikom. U većoj tavi ugrijemo 80 ml maslinovog ulja, te na njemu sa svih strana pržimo batake 15 -20 minuta. Gotove batke izvadimo na stranu na toplo i poklopimo. Na dvije tri žlice masnoće od prženja dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, malo posolimo, te ih na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Zatim u posudu vratimo batake, dodamo lovorov list, izmrvljene peperoncine, ulijemo crno vino, slatko vrhnje, vinski ocat, protresemo sastojke, te na laganoj vatri pirjamo 10-ak minuta. Batke izvadimo na tanjur za posluživanje, odstranimo lovorov list, a u umak ulijemo žlicu dvije sojinog umaka, dodamo med, tabasca po želji, promiješamo sastojke i ostavimo da zavri. Gotov umak prelijemo preko bataka i uz njih poslužimo kuhanu rižu.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Biftek s preljevom od hrena

Priprema

Narežite margarin na komadiće i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi; pomiješajte ga drvenom žlicom sa hrenom i dodajte žličicu limunovog soka. Kad su se sastojci dobro proželi, umotajte pastu od margarina i hrena u foliju i pustite da se stvrdne u hladnjaku. Dobro zagrijte roštilj, posolite biftek i ispecite ga s jedne i druge strane. Na netom ispečen biftek stavite komadić oblikovane paste od margarina i hrena da se rastopi.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Grašak s krumpirom u bešamel-umaku

Priprema

Krumpire operite i kuhajte u kori pola sata u posoljenoj vodi. Kada su kuhani, izvadite ih, ogulite i narežite na kockice Grašak ubacite u uzavrelu vodu, prokuhajte nekoliko minuta i pomiješajte s krumpirima. U međuvremenu priredite bešamel-umak. Na ugrijanom margarinu propirjajte sitno nasjeckani luk. Kad ostakleni, dodajte brašno, promiješajte i dodajte malo vode. Malo propirjajte i pomalo dolijevajte juhu i mlijeko neprekidno miješajući da se ne stvore grudice. Prokuhajte umak nekoliko minuta. Posolite i popaprite te poprašite šećerom i ribanim oraščićem. Grašak i krumpir prelijte umakom i pospite ribanim grojerom. Stavite zdjelu u pećnicu i na osrednjoj temperaturi zapecite oko 15 minuta.

Sastojci

Bešamel-umak:

  • 40 g Zvijezda stolnog margarina
  • 1 glavica luka
  • 1/2 l juhe od povrća(iz vrećice)
  • 1/4 l mlijeka
  • sol papar
  • muškatni orščić
  • prstohvat šećera
  • 40 g ribanog sira grojera
Podijeli sa drugima:

Kocke od keksa i oraha

Priprema

Zakuhajte vodu sa šećerom. Dobiveni sirup odmaknite s vatre, malo ga ohladite pa u njega primiješajte margarin. Postupno uz stalno miješanje dodajte i preostale sastojke. Četvrtasti kalup premažite margarinom, zatim ga napunite smjesom. Površinu lijepo poravnajte i lagano pritisnite. Kolač prelijte čokoladnom glazurom, a kada ona očvrsne, narežite ga na kocke. ZA 40 KOMADA

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 1 dl vode
  • 125 g Zvijezda margarina za kreme
  • 250 g mljevenih keksa
  • 100 g ribanih oraha
  • 2 žlice ruma
  • čokoladna glazura
  • masnoća za kalup
Podijeli sa drugima: