Feferoni – ljuti i moćni

Feferoni – ljuti i moćni

Ljute papričice ili feferoni također pripadaju porodici paprika, ali su manje i znatno ljuće. Nutritivni sastav sličan je sastavu paprika, a razlikuju se u sadržaju nositelja ljutog okusa – kapsaicinu.

11-konzervirano-povrce-feferoni-ljuti

Količina eteričnih ulja u sjemenu paprike ovisi o količini prisutnog alkaloida kapsaicina. Kapsaicin je specifična tvar i sastavni dio eteričnih ulja roda Capsicum, a daje ljutinu plodovima paprike. Prema količini kapsaicina, koja je obrnuto proporcionalna veličini ploda, provedena je klasifikacija na slatke i ljute sorte paprike.

Kapsaicin ima ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu spriječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane. Ima i protuupalno djelovanje te se posebna pažnja polaže u djelovanje kapsaicina na olakšavanje boli izazvane artritisom. Štoviše, provode se brojna istraživanja koja nastoje rasvijetliti vezu konzumacije ljute hrane s aktivacijom tjelesnih mehanizama za bol. Iako konzerviranjem gube dio nutrijenata i konzervirani se feferoni mogu smatrati izvorom vitamina, minerala i biljnih kemikalija koje sadrže svježi plodovi.

Više o Zvijezdinom proizvodu…