File bijele ribe s gljivama i rajčicom

File bijele ribe s gljivama i rajčicom

Priprema

Prije svega krumpir ogulimo i narežemo na kockice, šampinjone očistimo i narežemo na ploške, luk nasjeckamo, a češnjak narežemo na tanke listiće. U vatrostalnu posudu ulijemo malo maslinovog ulja, po njemu rasporedimo krumpir, te začinimo solju i paprom. Zatim preko krumpira posipamo sjeckani luk i češnjak, složimo šampinjone narezane na ploške, prekrijemo filetima bijele ribe i sve zajedno prelijemo sjeckanom rajčicom. Potom sve zajedno prelijemo bijelim vinom, po potrebi začinimo solju i paprom i posipamo sjeckanim peršinom. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 30 minuta. Pred kraj pečenja u tavi rastopimo margarin, dodamo glatko brašno i kratko ga pržimo dok ne počne dobivati svjetlo smeđu boju. Zatim uz stalno miješanje pjenjačom, postupno ulijevamo riblji temeljac dok ne dobijemo jednoličnu kremastu smjesu. Dobiveni umak začinimo solju, prelijemo ga preko sastojaka u vatrostalnoj posudi, te sve zajedno vratimo u pećnicu na istu temperaturu još 30-ak minuta, te poslužimo.

Sastojci

Podijeli sa drugima:
Povezani članci