Kako zamaskirati hranu da je djeca lakše pojedu

Mnogi roditelji znaju kakva je muka navesti dijete da pojede nešto zdravo. Ili da pojede bilo što. Dok jedna djeca prihvaćaju ‘hranu za odrasle’ sasvim normalno, drugoj gotovo treba raditi predstave ne bi li pojeli neko povrće, juhu ili komad mesa.

Sjećate li se kako su vam roditelji govorili „jedna za maaaamu“, „jedna za taaaatu“ dok su vam pružali žlicu po žlicu juhe, pa su vam tako izredali čitavu obitelj da pojedete nešto osim čokolade ili krumpira. Čak su i krumpirići često problem ako nema kečapa. Djeca obožavaju kečap, on može ‘prodati’ puno hrane, ali za neku je ipak potrebno više kreativnosti. Zato su roditelji, koji ne žele na vlastitoj djeci primjenjivati ista pitanja „jedna za osobu x“ ili ih mučiti klasičnom metodom odgoja iz vlastitog djetinjstva „ne ideš od stola dok sve ne pojedeš“ postali kreativni.

Brokula savršeno glumi drveće, od banana, kivija i naranči možete izraditi palme na tanjuru, a meso izrežite pomoću kalupa za izradu kolača. Riža i cvjetača lako mogu glumiti ovčicu ili oblak, šafranom obojana riža savršena je za izradu patkice, kljun patke također možete napraviti od mrkve, dok ćete oči izrezati od kolutova mrkve, banane, krastavca ili crnih maslina, ovisno za koje jelo vam trebaju oči.

Žumanjak jaja je idealno sunce na tanjuru, razne salame su odlične za izradu tijela životinja, izrezani sir na kockice su zubi, vlasac je super kad trebate brkove, naribana mrkva za kosu, i tako dalje. Mašti nema kraja, posebno kada imate vremena. Hrana je postala zabavnija, postoje čitav niz profila roditelja na Pinterestu ili Instagramu koji se bave ovo temom i prikazuju kako od hrane rade likove iz crtanih filmova, nekad čak i čitave scene! Djeci je bitno prodati priču, zabaviti ih da se ne fokusiraju na njima nepoželjnu hranu.

I vi možete vrlo lako biti kreativni, pokušajte prvo s laganim kreacijama za doručak.

Doručak za djecu: Zeko s Margom

Na šnitu kruha namažite Margo, koji će biti baza i za koji će se ostala hrana lakše primiti. Potom izrežite dva kruga različite veličine Piko salame da glume glavu i tijelo, treći krug prepolovite i od tog napravite uši i već imate polovičnog zeku.

Dodatna dva ovalna kruga salame trebat će vam da napravite stopala. Izrežite ovalni oblik sira da glumi njuškicu, uzmite malo vlasca da napravite nos, oči napravite od kolutova mrkve ili masline ili ih jednostavno nacrtajte pomoću majoneze.

Podijeli sa drugima:

Srce od lisnatog tijesta

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]Valentinovo je pred vratima. Tražite li jednostavan recept kojim želite iznenaditi svoju voljenu osobu, a ujedno se i dobro zabaviti, predlažemo vam da napravite slano srce od lisnatog tijesta s punjenjem koje podsjeća na pizzu. Čak i ako niste majstor u kuhinji, ovo je vrlo jednostavno za napraviti, a i brzo je gotovo. Vaši voljeni sigurno će biti oduševljeni jer svi znamo ovu staru izreku – ljubav ide kroz želudac.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Iz pakiranja izvadite dva lisnata tijesta koja ste prethodno odledili. Razvucite ih valjkom za tijesto na istu debljinu i složite jedno preko drugog.
  2. Kako biste izrezali pravili oblik srca najlakše je koristiti gotovu šablonu koju ste radnije pripremili i izrezali. Stavite šablonu na vrh i nožem izrežite dva identična srca. Ako i nemate šablonu, znate otprilike oblik srca, možda će biti još simpatičnije ako nije savršeno.
  3. Gornje srce stavite na stranu.
  4. Donje srce po sredini premažite pasiranom rajčicom, ali ne do ruba, ostavite bar 1‐2 cm praznog ruba radi premaza od jaja.
  5. Zamutite jaje sa žlicom vode i premažite rubove srca. Premaz služi da se dva tijesta zalijepe.
  6. Na dio srca sa pasiranom rajčicom posložite prvo sitno sjeckanu šunku.
  7. Zatim na šunku posložite naribani sir.
  8. Vrh pospite sa sitno sjeckanim crnim maslinama i par vrhova žličice pesto umaka.
  9. Gornjim dijelom srca preklopite donji i prstima utisnite rubove da se gornje i donje srce zalijepe.
  10. Premažite cijelo srce mješavinom jajeta i vode.
  11. Pospite srce sjemenkama sezama i/li chia sjemenkama za ukras.
  12. Dobro zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i srce pecite oko 20 minuta.

Srce se može konzumirati toplo i hladno. Umjesto navedenih sastojaka za punjenje srca možete koristiti i neke svoje, odnosno one koje voli vaša voljena osoba. Za dekoraciju možete koristiti i mljevene bademe, pinjole ili neke druge sjemenke, poigrajte se sa ukrašavanjem.

[/cmsms_text][cmsms_divider width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″][cmsms_text animation_delay=”0″]srce-od-lisnatog-500px[/cmsms_text][cmsms_divider width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ animation_delay=”0″][/cmsms_column][cmsms_column data_width=”1/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Sastojci:

SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • sezam sjemenke
  • chia sjemenke
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Odaberite crtež koji će postati etiketa Zvijezda suncokretovog ulja

Štićenici Udruge za sindrom Down dobili su priliku osmisliti dizajn nove limitirane edicije etikete Zvijezda suncokretovog ulja

S osmijehom na licu i puna srca, mališani iz Udruge za sindrom Down – Zagreb sudjelovali su u nagradnom natječaju „Srce suncokreta“ koji je organiziran u suradnji sa Zvijezdom. Zaprljali su prstiće, dali mašti na volju i stvorili više od 50 kreativnih radova na kojima je prava zvijezda – suncokret.

Među brojnim crtežima, Zvijezdin žiri izabrao je troje finalista, a sada trebamo vas: čiji će crtež postati etiketa Zvijezda suncokretovog ulja, odlučujete vi!

GLASAJTE ZA CRTEŽ

Za crteže možete glasati od 13. do 19.2.

Natječaj „Srce suncokreta“ Zvijezde i Udruge za sindrom Down – Zagreb nastavak je suradnje koja je započela lani u rujnu povodom obilježavanja proslave 100. godišnjice poslovanja Zvijezde.

 

Podijeli sa drugima:

Razlozi zbog kojih ljubav zaista ide kroz želudac

Svi znamo za izreku „ljubav ide kroz želudac“, no izvorna izreka je zapravo nešto drugačija i govori da je „put do srca muškarca kroz želudac“.

Iako je nastala u tradicionalnom vremenu kada su žene primarno bile domaćice i kuharice svojim muškarcima, koji je spremniji na romansu nakon dobrog jela, ista povezanost između jela i romanse vrijedi i za ženski spol.

cokoladne-kockice-01
Čokoladne kockice

Čovjek ne može dobro misliti, dobro voljeti ili dobro spavati ako nije prije toga dobro jeo“, poznata je rečenica Virginije Woolf, jedne od tisuću autora koji su pisali o vezi hrane i ljubavi.
Kroz brojne kulture, hrana i romantika se blisko isprepliću. Udvaranje za večerom, koje je društvena navika, nije stoga potpuno bezveze.

Osim toga, jedno istraživanje pokazalo je da, ako naručite desert, imate veću šansu za romansu. Sve to ima veze s hormonima sreće: Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini su fantastična četvorka hormona koji su direktno odgovorni za osjećanje sreće. I poznata kuharica Julia Child je jednom rekla kako su „Ljudi koji vole jesti najbolji su ljudi“.

janjeci-medaljoni-iz-pecnice-01
Janjeći medaljoni iz pećnice

Ima sve to veze s našom prirodnom kemijom u tijelu. Slatki okusi povisuju razinu dopamina, kemijskog spoja u mozgu odgovornog za „strastvenu ljubav“. I ostala dva hormona sreće, serotonin i endorfin pojačano se luče nakon što pojedete nešto slatko, poput čokolade. A oksitocin se, pak, luči kada grlite dragu osobu. Neke vrste hrane zasluženo se zovu „ljubavnom hranom“ ili afrodizijacima. Feferoni, krastavci, ljuta paprika, kamenice, čokolada, šafran, ginseng, sjemenke buče, avokado, orašasti plodovi, češnjak, đumbir, jaja, jagode samo su neki od poželjnih sastojaka na jelovniku jer griju organizam, a čaša crnog vina zaokružit će ljubavnu priču.

Kao što vidite, ljubav i hrana itekako imaju mnogo toga zajedničkog. Primarno da nas učine sretnima.

Podijeli sa drugima:

Zvijezda d.d. ostvarila pravo na bespovratna sredstva na EPFRR natječaju

02.04.2016. Zvijezda d.d. je aplicirala na Natječaj za dodjelu sredstava u okviru mjere „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. i ostvarila pravo na sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR, engl. EAFRD). Vrijednost investicije je 29 milijuna kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD-a u iznosu od 14.5 milijuna kuna.

Zvijezda je prijavila investicijski projekt „Modernizacija pogona za proizvodnju margarina“ kojim ulaže sredstva u modernizaciju pogona za proizvodnju margarina za svrhu povećanja efikasnosti proizvodnje, smanjenje troškova energije u proizvodnom procesu te praćenja najnovijih tehnoloških dostignuća, a u skladu sa zahtjevima tržišta i potrošača.

Zvijezda će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.
Na novom sustavu predviđen je rad sa bankom leda koji bi se akumuliralo u periodu niskog angažmana snage, a trošio u vršnim periodima, bez angažmana rashladnih postrojenja čime se očekuju znatne uštede na potrošnji energije.
„Nova ulaganja dovest će do smanjenja potrošnje energije i optimiziranja organizacije proizvodnog sustava, a automatizacija pripreme proizvodnje i njena digitalizacija preduvjet su za energetski učinkovitu proizvodnju“, ističe Teo Vujčić, predsjednik Uprave Zvijezde.

Podijeli sa drugima:

„Kratko&Slatko“ vraća se na male ekrane

Mirjana Špoljar, brand ambasadorica Zvijezdinih margarina, svakog četvrtka u sklopu emisije „Sve u šest“ na RTL-u otkriva neodoljive recepte i slastičarske trikove

Nakon kraće pauze, na male ekrane vraća se najslađa emisija „Kratko&Slatko“ s novim, još zamamnijim receptima i savjetima.
Uz kolač za zaljubljene koji će predstaviti uoči Valentinova, te brojne druge slastice kojima je nemoguće odoljeti, slastičarka Mirjana Špoljar otkrit će i niz korisnih savjeta za pripremu kolača.
Zvijezdinu brand ambasadoricu tvrdih margarina pratimo od 2. veljače, prema rasporedu koji pravi ljubitelji slastica već imaju upisan u svoje kalendare – svakog četvrtka u sklopu emisije „Sve u šest“ na RTL Televiziji.

Podijeli sa drugima:

Zvijezdin Margo slavi 35. rođendan!

Danas nezaobilazan dio doručka, Zvijezdin namaz Margo prvi je put predstavljen krajem 1981. godine

 

Neizostavan dio svakog doručka, Zvijezdin Margo, ove godine slavi 35 nenadmazivih godina za stolom svake hrvatske obitelji. Od kad je prvi put predstavljen 1981. godine, Margo do danas ostaje najukusnije, ali i najzdravije rješenje za dobar početak dana. Zbog modernog i užurbanog života, uravnotežena i zdrava prehrana nikada nije bila važnija a Margo, koji nastaje iz srca suncokreta, idealan je odabir za zdrav i ukusan obrok – bogat je dobrim masnoćama koje čuvaju srce i krvne žile, te je obogaćen vitaminima A, D i E koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma kroz dan.
Temeljen na izvornoj recepturi iz 1981. godine, Margo danas možete naći u tri izdanja: klasični Margo nova, kremasti Margo jogurt, te Margo balance sa smanjenim udjelom masti.
Ipak, koji god Margo izabrali, svaki se jednako dobro slaže uz slane kombinacije – sir, šunku ili povrće, kao i sa slatkim dodacima poput pekmeza ili meda. Margo će odgovarat i kao dodatak brzom obroku ili užini tijekom dana, a maziva tekstura čini ga idealnim odabirom za sve one koji nemaju vremena za komplicirane obroke.
Svoj omiljeni Margo pronađite u najbližoj prodavaonici!

 

Saznajte više o proizvodu

Podijeli sa drugima:

Pripremite najslađe božićne kolače uz veliku nagradnu igru

U nagradnoj igri možete sudjelovati kupnjom bilo koja dva Zvijezdina margarina za kolače u Konzumovim prodavaonicama u razdoblju od 1. do 31. prosinca 2016.

Vrijeme je za nešto slatko! Bez obzira volite li više kolače s čokoladom ili kremaste kreacije, Zvijezdin margarin neizostavan je sastojak slastica bez kojih ne možemo zamisliti obiteljska druženja u ovo blagdansko vrijeme.
Kako bi kolači bili zamamni, krema za prste polizati, a biskvit pravog volumena pobrinula se Zvijezda koja je ovog prosinca pripremila iznenađenje za vjerne potrošače – nagradnu igru „Zvijezda margarine kupi i novčane kartice pokupi“.

Kako sudjelovati?

U nagradnoj igri možete sudjelovati kupnjom bilo koja dva Zvijezdina margarina za kolače u razdoblju od 1. do 31. prosinca 2016. Zvijezdine margarine za kolače kupite u bilo kojoj Konzumovoj prodavaonici, a a broj računa prijavite slanjem SMS poruke sadržaja:

ZVIJEZDA, broj računa, ime i prezime, adresa (ulica, mjesto i poštanski broj) na broj 60221.
Cijena SMS poruke je 2,40 kn, PDV uključen.

Za ljubitelje kolača Zvijezda je pripremila bogatih 106 Konzum poklon kartica.
Izvlačenje sretnih dobitnika održat će se 2. siječnja 2017. u prostorijama Zvijezde, a objava dobitnika bit će 10. siječnja na web stranici Zvijezda.hr.

 

Tajni sastojak bakinog kolača

Zvijezdin margarin tajni je sastojak mirisnih kolača koje su radile i naše bake i majke, a još od davne 1956. godine kada je prvi put proizveden ostao je nezamjenjiva namirnica za izradu kolača i slastica.
Zvijezda stolni dobitnik je znaka Hrvatske kvalitete, koji nose hrvatski proizvodi koji po svim svojim značajkama posjeduju natprosječnu kvalitetu, a u širokoj paleti Zvijezda ima i margarin s aromom vanilije, onaj s maslacem, margarin za kreme, te Zvijezda klasik – ovisno koju ćete vrstu kolača pripremati za svoje najdraže.
Ako vam ponestane inspiracije, u prodaji su i promo pakiranja margarina uz koje na dar stižu recepti najbolje hrvatske slastičarke Mirjane Špoljar.

Pravila nagradne igre pročitajte OVDJE.

Podijeli sa drugima:

Recept by Domaćica: Brze kiflice

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]Poznata food blogerica Domaćica u suradnji sa Zvijezdom donosi recept za odlične domaće brze kiflice koje možete prilagođavati svome ukusu dodajući punjenje koje vam najviše odgovara. Dobar tek![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. Suhi kvasac razmutite u 2 dcl toplog mlijeka i malo šećera. Ostavite ga da se „digne“ na toplom.
  2. Zamijesite tijesto od 600 g glatkog brašna, 1 dcl Zvijezda suncokretovog ulja, 200 g kiselog vrhnja, 1 praška za pecivo, 1 žličice soli i uzdignutog kvasca.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte tijesto u krug. Narežite ga na trokutiće i zamotajte kiflice.

POSEBNO IZMUTITE:

  1. 1 jaje, 1 žlićicu Zvijezda alkoholnog octa, 1 žlićicu soli.
  2. Premažite kiflice i pospite sjemenkama po želji.
  3. Kiflice neka odmore na tepsiji dok vi zagrijete pećnicu na 180°C.
  4. Pecite 20-30 minuta.

 

sanja-mijac-domacicaO autorici:
Sanja Mijac poznata je hrvatska gastroblogerica te autorica bloga Domaćica, posvećenog domaćim receptima. Njene ukusne kreacije od sada možete pronaći i na Zvijezdinoj stranici gdje će s vama podijeliti jednostavne recepte koji uspjevaju baš svaki put!

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

Kiflice:

  • 1 Suhi kvasac
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • šećer
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 dcl Zvijezda suncokretova ulja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli

Premaz:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Recept by Domaćica: Turšija za moderne domaćice

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Food blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, donosi nam recept za izradu domaće turšije koju svatko može pripremiti

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Namjerno sam ovaj recept nazvala turšija za moderne domaćice, jer je on upravo to. Ovo je recept za turšiju koja se ne mora kuhati, pa je samim time brz i jednostavan i doista ga svatko može pripremiti.
Izrada zimnice u domaćoj radinosti, po uzoru na naše bake, u posljednje vrijeme ponovno vraća svoju popularnost, što mene jako veseli. Prednost pripreme zimnice kod kuće je mogućnost prilagodbe vlastitim potrebama i odabir povrća po izboru, pri čemu je kvaliteta zimnice još veća ako se radi o povrću iz organskog uzgoja na što također možete utjecati.

Kiseljenje povrća je jedan od zdravih načina konzervacije povrća za zimu. Iskoristite sezonu i u staklenke spremite svoje vitamine na kiselo.

Lokalne tržnice su još uvijek šarene i razno povrće je dostupno za konzerviranje u vodu i ocat. Turšija danas nije više što je nekad bila, 3 vrste povrća i to je to, danas se doista kiseli svašta i ja to obožavam.
Ono što vam svakako preporučam je da u svoju turšiju ubacite cvjetaču, mrkvu, mahune i male lučice, naravno uz one klasike – papriku i krastavce. Također, svakako dodajte vinobran kako bi vaše povrće zadržalo svoju boju i hrskavost.

Mnogi su me od vas pitali koja je uloga octa u kiseloj zimnici, pa evo kratkog objašnjenja zašto kisela zimnica ne može proći bez njega. Ocat ima važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju ostalih sastojaka poput vode, soli, šećera i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

Uživajte u pripremi i dobar tek!

Priprema:

  1. Povrće operite i malo posušite krpom.
  2. Po želji narežite dio povrća – paprike na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine.
  3. Povrće poslažite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.
  4. Zatim pripremite tekućinu za preljevanje tako što ćete sol, šećer, vinobran i konzervans razmutiti u vrućoj vodi. Ključno je da voda bude vruća kako bi se sastojci otopili.
  5. Nakon što su se svi sastojci otopili, dodajte i ocat, promiješajte i zalijte svoje povrće do vrha.
  6. Na vrh staklenki stavite plastične zaštite kako vam povće nebi isplivalo iznad tekućine. Time ćete također spriječiti kvarenje. Ukoliko radite u kanticama ili manjem buretu, postoje i veliki štitnici kojima samo dodajte uteg poput čistog tanjura i slično. Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesti i sačekajte 3 tjedna do konzumacije.

Sterilizacija staklenki:

  1. Pećnicu upalite na 100C.
  2. Operite staklenke.
  3. U jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju.
  4. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).

sanja-mijac-domacicaO autorici:
Sanja Mijac poznata je hrvatska gastroblogerica te autorica bloga Domaćica, posvećenog domaćim receptima. Njene ukusne kreacije od sada možete pronaći i na Zvijezdinoj stranici gdje će s vama podijeliti jednostavne recepte koji uspjevaju baš svaki put!

Sastojci za preljev:

Ostalo:

  • 3 kg narezanog povrća po izboru
  • papar u zrnu
  • 6 listova lovorovog lista

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Retrospektivna izložba u MSU Zagreb: Vremeplov kroz Zvijezdine proizvode

Kako su izgledali Zvijezdini proizvodi nekad, pogledajte na izložbi u MSU Zagreb do 27. rujna

Povodom proslave 100 godina tvrtke, Zvijezda je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavila retrospektivnu izložbu koja otvorena je za javnost od 20. do 27. rujna, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Stoljeće u kojem su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do domova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine koje su je dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti.

Retrospektiva Zvijezde kroz 100 godina nudi pogled u prošlost kroz proizvode, postere i ostale materijale s kojima su živjele generacije hrvatskih kućanstava pa je tako posjet MSU-u odlična prilika za sve ljubitelje marketinga, dizajna, i naravno Zvijezdinih proizvoda.

Povedite mamu ili baku na izložbu, jer one će prepoznati proizvode iz daljnje prošlosti, sigurno se s nostalgijom prisjećajući kako su nekad pripremale jela.

msu_izlozba

Od 1916. do 2016.

Domaća proizvodna kompanija, čije su vrijednosti utemeljene na tradiciji, izvrsnosti i inovativnosti, osnovana je u Zagrebu 15. rujna 1916. godine kao Prva tvornica ulja. Od samih je početaka postavljala standarde u svom proizvodnom segmentu te pomicala granice, predstavljajući najprije domaćem tržištu margarin 1956. godine, a zatim već 1959. i prvu majonezu.

2016. godinu, u kojoj se slavi 100 godina uspješnog poslovanja, Zvijezda je obilježila i novim proizvodima – Zvijezda majonezom s okusom slanine, gotovim umacima na bazi rajčice te novom ambalažom Margo namaza, a njezini brendovi – margarin, majoneza i ketchup, ove su godine nagrađeni Best Buy medaljom i prvi su izbor domaćih potrošača zbog čega opravdano koristi slogan „Ili Zvijezda, ili ništa“.

Ključne godine u povijesti kompanije

  • 15. rujna 1916. osnovana Prva hrvatska tvornica ulja – dioničko društvo
  • 1917. godine započela prva proizvodnja ulja od buće i suncokreta u prostorima u Palmotićevoj 82 u Zagrebu
  • Od 31. prosinca 1946. godine nosi naziv Tvornica ulja Zagreb (skraćeno TUZ)
  • 1956. godine s jednom linijom za proizvodnju započela prva proizvodnja MARGARINA i time je današnja Zvijezda postala prvi proizvođač te namirnice u zemlji
  • 1959. godine započinje povijest jednog od najjačeg hrvatskog brenda kada je započela proizvodnja majoneze u tubi
  • 1981. Započinje proizvodnja novih mazivih margarina pod nazivom “MARGO”
  • 1981. godine potrošačima su predstavljene prve salate s povrćem i mesom na bazi majoneze u Jugoslaviji.
  • 1993. Zvijezda postaje dijelom koncerna Agrokor, te modernizirana, tehnološki usavršena s povećanom distribucijom i marketinški osmišljenom strategijom predstavlja jedan od najvećih subjekata hrvatskog gospodarstva
  • 1995. Prva hrvatska tvornica ulja mijenja ime u Zvijezda
  • 2001. Uvodi se šest novih proizvoda, a među njima i Zvijezda djevičansko maslinovo ulje
  • 2005. Započinje proizvodnja Omegol ulja i margarinskog namaza – to je prva Zvijezdina linija funkcionalnih proizvoda i prvi takav na hrvatskom tržištu; bogat omega-3 esencijalnim masnim kiselinama
  • 2006. godine, povodom 90. rođendana Zvijezde promijenjen je logotip brenda i proizvoda izraslih iz srca suncokreta
Podijeli sa drugima:

Zvijezda izložbom proslavila sto godina poslovanja

U Zvijezdu je do danas uloženo više od 500 milijuna kuna, a investiralo se u tehnologiju, znanje i u ljude, te u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i logistički centar.

 

Otvorenjem izložbe „100 godina okusa“ u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i druženjem s poslovnim partnerima, Zvijezda je proslavila svojih prvih sto godina u vrhu hrvatskog prehrambenog tržišta.

Stoljeće u kojem su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do domova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine koje su je dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti.

Zvijezda je, naime, danas, kao i prije 100 godina, sinonim kvalitete s potpisom tradicije, a njezini brendovi, ulje, margarin i majoneza, izrasli iz srca suncokreta, prvi su izbor domaćih potrošača, što godinama potvrđuju i rezultati nezavisnih istraživanja stručnih agencija.

zvijezda_msu_event_02Uz domaćine, predsjednika uprave Zvijezde Gorana Pajnića i Antu Todorića, dopredsjednika koncerna Agrokor, prvih 100 godina uspješne poslovne priče sa Zvijezdom su proslavili sadašnji i bivši zaposlenici kompanije, poslovni partneri, prijatelji i mediji.

 

Nositelj trendova i tržišni lider

Domaća proizvodna kompanija, čije su vrijednosti utemeljene na tradiciji, izvrsnosti i inovativnosti, osnovana je u Zagrebu 15. rujna 1916. godine kao Prva tvornica ulja. Od samih je početaka postavljala standarde u svom proizvodnom segmentu te pomicala granice, predstavljajući najprije domaćem tržištu margarin 1956. godine, a zatim već 1959. i prvu majonezu.

2016. godinu, u kojoj se slavi 100 godina uspješnog poslovanja, Zvijezda je obilježila i novim proizvodima – Zvijezda majonezom s okusom slanine, gotovim umacima na bazi rajčice te novom ambalažom Margo namaza, a njezini brendovi – margarin, majoneza i ketchup, ove su godine nagrađeni Best Buy medaljom i prvi su izbor domaćih potrošača zbog čega opravdano koristi slogan „Ili Zvijezda, ili ništa“.

Veliki jubilej Zvijezda je dočekala i s odličnim poslovnim rezultatima.

– U prvih šest mjeseci ove godine Zvijezda nastavlja kontinuirano rasti. U istom razdoblju rastao je i izvoz, pri čemu su otvorena i nova tržišta u EU – Rumunjska i Grčka, te Švicarska i Izrael, izjavio je Goran Pajnić, predsjednik uprave Zvijezde, te najavio kako su poslovni planovi Zvijezde, kao i do sada, usmjereni su na jačanje konkurentnosti na domaćem te širenju poslovnih aktivnosti na izvoznim tržištima.

zvijezda_msu_event_03Na svečanosti proslave G. Pajnić posebno je zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima Zvijezde, kazavši kako su oni svojim radom, znanjem i zalaganjem doprinose kvaliteti Zvijezdinih proizvoda koji već sto godina pronalaze put do gotovo svakog kućanstva u Hrvatskoj.

– Iznimno smo ponosni što je Zvijezda od 1993. godine dio koncerna Agrokor. Riječ je o domaćoj proizvodnoj kompaniji koja je se može pohvaliti bogatom tradicijom poslovanja dugom punih 100 godina, a takvih u Hrvatskoj nema mnogo.

U Zvijezdu je do danas uloženo više od 500 milijuna kuna, a investiralo se u tehnologiju, znanje i u ljude, te u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i logistički centar.

Zvijezda je pravi primjer kako uz snažne investicije te objedinjavanje tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja nastaje tržišni lider, izjavio je Ante Todorić, dopredsjednik koncerna Agrokor.

Podijeli sa drugima:

Retro pogled: Sjećate li ovih Zvijezdinih proizvoda?

Malo je stvari koje dijelimo s našim bakama i mamama. Svijet se promijenio. Ne uče samo bake djecu, danas i djeca uče bake. No kad se ide u trgovinu, svi znaju što će kupiti jer neke stvari nikad ne gube na kvaliteti. Baš poput Zvijezdinih proizvoda.

zvijezda-uljePrije 100 godina, točnije u rujnu 1916. godine osnovala se tvrtka Zvijezda, tada se zvala Prva hrvatska tvornica ulja. Bilo je to taman oko vremena kada se baka rodila. Već godinu iza započela je prva proizvodnja ulja. Takozvana „prakap” današnjeg , svima znanog, Zvijezda ulja. Tada još nije bilo sedam različitih vrsta ulja koje ja koristim: Suncokretovo ulje, Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Maslinovo ulje, Bučino ulje, Biljno ulje, Mediteran ulje te Omegol ulje. Moram imati baš sve.

Kada je baka odrasla, tamo 1956. godine, Zvijezda je počela proizvoditi margarin. Baka je s njim radila kolače, još prije nego je Zvijezda napravila raznolik asortiman raznih margarina. Kreme s margarinom su glatke i voluminozne, bez grudica, baš kako djeca vole, a biskviti i prhka tijesta postala su s margarinom rahla i prozračna. Naravno da ih obožava od prvog kolača! Mama je tada bila mala, ona je svako jutro smazala krišku s tim margarinom, ali nije još bio onako maziv kao moj.

 

novapackshot1Ja sam se rodila kasnije, baš da me za doručak dočeka Margo kojeg je Zvijezda počela proizvoditi 1981. godine. Lakše se maže. I smaže. To smo jeli prije odlaska u vrtić ili školu, nekad bi poviše toga stavili i pekmez, ovisno kako je tko volio. Sjećate li se toga?
Danas Marga imate svakakvih, svi ga i dalje vole. I moja djeca ga jedu, lijepo mi je što imamo zajednička iskustva iz djetinjstva. Nekako mislim da tradicija neće tu stati, sigurna sam dapače da ću i svojim unucima mazati isto na kruh.

zvijezda_majoneza_retro

A moj ujak, on i majoneza rodili su se iste godine, tamo 1959. godine. Kod njega sve u životu klizi glatko, kao da je podmazan. On i danas najviše voli majonezu u tubi, jer je takva bila prva. Majoneza u foliji počela se proizvoditi tek kad je on imao 6 godina i iako je bila jednako fina, u trgovini je uvijek posezao za tubom. Danas, doduše, poseže i za onom majonezom u staklenci od kile. A i za kečapom. No nećemo sada o tome.

Što je sa mnom? Ja volim sve. Samo da je Zvijezdino. Dobar ukus za okus naslijedila sam od mame i bake. Dok dijelimo recepte i međusobno učimo jedna od druge, uživamo što imamo još nešto zajedničko svih ovih godina dok kuhamo i što nas okusom podsjeća na domaće, na miris kuće. Nema ljepšeg od mirisa tradicije.

Podijeli sa drugima:

Obojili smo glavni zagrebački trg u žuto stotinama suncokreta

Veliki rođendan ponosno smo proslavili na glavnom zagrebačkom trgu koji se zažutio od suncokreta

Izreka kako ljubav ide kroz želudac pokazala se točnom na velikom slavlju povodom 100 godina naše Zvijezde, koja se održala u subotu 10. rujna na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom „Zvijezde u gradu“.

Obojili smo trg u žuto stotinama suncokreta, iz čijeg srca izrastaju Zvijezdini proizvodi koji već generacijama pronalaze put do stolova većine domaćinstava diljem Hrvatske, a i šire.

Suncokreti su se prodavali po pristupačnoj cijeni, a uz njih su brojni posjetitelji kušali specijalitete iz Zvijezdine kuhinje na kotačima, za čijim su volanom bili voditeljica Iva Šulentić i glazbeni producent David Vurdelja – Baby Dooks, dok je odličnu atmosferu dodatno začinio druženjem s građanima voditelj Frano Ridjan.

Proslavi sto godina okusa i tradicije pridružile su se i brojne poznate osobe koje su pomagale prodavati suncokrete, a čitav prihod od prodaje išao je djeci sa sindromom Down.

Podijeli sa drugima:

Proslavite s nama 100 godina Zvijezde!

Prije točno stotinu godina, u rujnu davne 1916. godine osnovana je prva hrvatska tvornica ulja, iz čega je nastala današnja Zvijezda. Složit ćete se, vjerujemo, da svi Zvijezdini proizvodi hrani daju okus koji je nedostajao – i to čitavo stoljeće.

Danas je teško odgovoriti na pitanje „Što je sendvič bez majoneze?“ Sva sreća, na to pitanje ne trebamo tražiti odgovor još otkako je Zvijezda davne 1959. godine predstavila svoju prvu majonezu.

Hrvatski potrošači godinama kao svoj izbor broj 1 u kupnji ulja, majoneza ili stolnih i mazivih margarina stavljaju Zvijezdine proizvode, što govori o dugotrajnoj kvaliteti, u kojoj su uživale brojne generacije. Možemo reći da su naše bake i mame koristile iste proizvode kao i mi danas, da se održala lijepa tradicija. Želimo vam reći „Hvala“ na vjernosti.
Stoga nam je veliko zadovoljstvo pozvati vas na proslavu 100 godina Zvijezde!

Velika obljetnica stoljeća okusa, tradicije i kvalitete održat će se u pod imenom „Zvijezde u gradu“,
u subotu 10. rujna
od 11 do 14 sati
na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Pridružite nam se i kušajte specijalitete koje za volanom Zvijezdine kuhinje na kotačima pripremaju voditeljica Iva Šulentić i glazbenik Baby Dooks te sudjelujte u nagradnoj igri na Instagramu i humanitarnoj akciji prodaje suncokreta, od čega sav prihod ide djeci sa sindromom Down.

Veselimo se vašem dolasku!

Podijeli sa drugima:

Zvijezda slavi stoljeće okusa uz nagradnu igru u kojoj poklanja 100.000 kuna!

U nagradnoj igri možete sudjelovati kupnjom tri Zvijezdina proizvoda u razdoblju od 5. rujna do 15. listopada 2016.

Domaća proizvodna kompanija Zvijezda ove godine slavi svojih prvih sto godina, no to nije samo okrugli rođendan ili još jedna obljetnica postojanja, već je stoljeće Zvijezdinih okusa u gotovo svakom kućanstvu u Hrvatskoj.
Od samog osnutka 15. rujna 1916. godine Zvijezda, kompanija s jednom od najdužih tradicija u Hrvatskoj, gradila je povjerenje najinovativnijim metodama izrade, vlastitim recepturama i visokovrijednim sirovinama kao i osluškivanjem tržišta i težnjom da uvijek ide korak naprijed.

O uspješnosti Zvijezdina poslovanja govore i brojne nagrade i priznanja, poput medalje Best buy Award čiji su nositelji Zvijezda margarin, Zvijezda majoneza i Zvijezda ketchup koji su ocijenjeni kao najbolji proizvodi kada je riječ o omjeru kvalitete i cijene, ali i činjenica su Zvijezdini brendovi, izrasli iz srca suncokreta, prvi izbor domaćih potrošača.
Kako bi svojim potrošačima zahvalila na vjernosti, Zvijezda svojih uspješnih 100 godina poslovanja obilježava prigodnom nagradnom igrom „100 godina s nama, 100 tisuća kuna vama“.

Kako sudjelovati?

U nagradnoj igri možete sudjelovati kupnjom tri Zvijezdina proizvoda u bilo kojoj prodavaonici u Hrvatskoj, u razdoblju od 5.9. do 15.10.2016. Presliku računa s osobnim podacima (ime i prezime, adresa s poštanskim brojem, kontakt telefon) pošaljite na adresu: ZVIJEZDA d.d., M.Čavića 1, p.p. 967, 10000 Zagreb, uz naznaku „100 godina s nama 100 000 kn vama“.

Nije nužno da su sva tri proizvoda kupljena u istoj kupnji, a moguće je poslati neograničen broj omotnica koje sadrže preslike računa na kojima je vidljivo da su kupljena tri proizvoda iz Zvijezdina asortimana.
Zvijezda je pripremila nagradni fond u iznosu od 100 tisuća kuna na potrošačkoj kartici Zagrebačke banke, a uz novčane iznose možete osvojiti i 100 Zvijezdinih poklon paketa, ili 100 Zvijezdinih USB stickova.

Nagrade koje možete osvojiti su:

1x 50.000 kn
2x 10.000 kn
3x 5.000 kn
4x 2.500 kn
5x 1.000 kn
100x Zvijezda poklon paket
100x Zvijezda USB stick

 

Podijeli sa drugima:

Nagradni natječaj na Zvijezda društvenim mrežama

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

Pripremili smo za vas jedan zanimljivi nagradni natječaj! Kronike Super Ketchupa je serija kratkih video stripova u kojem naš superheroj rješava misteriozne slučajeve, no potrebna mu je vaša pomoć!

Pažljivo gledajte kratke videe koje ćemo objavljivati kroz iduća 4 tjedna na Zvijezda Facebook i Instagram stranici, dovršite slučaj i osvojite vrijedne nagrade. Svaki tjedan objavljujemo novi video s novim misterioznim slučajem!

Također, pronađite Zvijezdin profil @zvijezda_hr na Snapchatu ili Instagramu, jer ćemo vam tamo ostavljati tragove koji će vam pomoći u rješavanju slučaja. Prvi video objavljen je ovaj ponedjeljak, a možete ga pogledati klikom OVDJE.

Svoje rješenje ostavite u komentarima nagradnog posta ili na svom profilu objavite sliku ili video, tagirajte nas i označite s #KronikeSuperKetchupa.

Ne zaboravite pročitati pravila natječaja i budite što maštovitiji!

U Nagradnom natječaju bit će podijeljene 3 nagrade svaki tjedan:
1. nagrada: 2.000 kn na poklon kartici Abrakadabra web shopa + godišnja zaliha Zvijezda ketchupa (12kg)
2. i 3. nagrada: poklon paket Zvijezda

 

Dobitnici:

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/2″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Prvi tjedan

Prva nagrada:
Josipa Slatina
31 555 Marijanci

Druga nagrada:
Adriana Peroković
52 212 Fažana

Treća nagrada:
Jadran Franin
21 000 Split

Drugi tjedan

Prva nagrada:
Vlatka Ivčević
31 500 Našice

Druga nagrada:
Maja Matić
10 040 Zagreb

Treća nagrada:
Biljana Gabrić
31 000 Zagreb

[/cmsms_text][/cmsms_column][cmsms_column data_width=”1/2″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Treći tjedan

Prva nagrada:
Emily Vrkić
51 000 Rijeka

Druga nagrada:
Siniša Čagalj
21 270 Zagvozd

Treća nagrada:
Branka Kulaš
22 000 Šibenik

Četvrti tjedan:

Prva nagrada:
Laura Čagalj
21 270 Zagvozd

Druga nagrada:
Monika Guzalić
48 268 Gornja Rijeka, Križevci

Treća nagrada:
Branka Vrkić
51 000 Rijeka

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Podijeli sa drugima:

5 savjeta za uspješnu zimnicu

Polako nam dolazi sezona pripreme zimnice, a kako biste bili sigurni da ćete ove zime moći uživati u blagodatima konzerviranog povrća, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koje treba imati na umu prilikom same pripreme.

  1. Odabir namirnica

Prilikom pripreme zimnice važno je odabrati samo kvalitetno voće i povrće, a to znači da na njemi ne smije biti oštećenja ili trulih dijelova koji mogu pokvariti cijelu staklenku punu plodova. Sve namirnice prije stavljanja u staklenke obavezno dobro operite i osušite.

2. Staklenke moraju biti čiste

Sav pribor koji koristite za pripremu zimnice mora biti potpuno čist kako bakterije ne bi dospjele u vašu zimnicu. Staklenke prije upotrebe obavezno operite ili prokuhajte te ih zatvarajte poklopcima koje ne propuštaju zrak kako biste svojoj zimnici osigurali najbolju kvalitetu.

09-ocat3. Punjenje staklenki

Nakon što povrće stavite u staklenku pritisnite ga tako da se međusobno zaglavi i ne može micati jer u protivnome postoji mogućnost da ispliva iznad octa i pokvari cijeli staklenku povrća. Ocat uvijek punite barem 2cm iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu tako da ne smijete riskirati kvarenje staklenke ukoliko dio povrća nije uronjen u ocat.

4. Uloga soli i octa u konzerviranju

Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Kuhinjska sol izaziva dehidraciju stanica mikroorganizama i time onemogućuje njihovu daljnu aktivnost dok ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju kuhinjske soli i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

5. Čuvanje zimnice

Napunjene i pripremljene staklenke uvijek držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu kako biste održali najbolju kvalitetu i spriječili kvarenje. Zimnicu povremeno kontrolirajte kako biste primjetili eventualne prve znakove kvarenja, a nakon što jednom otvorite staklenku koristite samo čisti pribor te nakon korištenja staklenku spremite u hladnjak.

Podijeli sa drugima: