Zašto se francuska salata tako zove ako nije iz Francuske?

Originalno jelo nastalo je u Rusiji pa je pod imenom ruska salata možete pronaći u brojnim državama

francuska salata 200 g novi dizajn
Francuska salata

 

Francuska salata nema puno veze s Francuskom. Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz. Zapravo je nastala u Moksvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena.

Da nije bilo lopova naučnika, možda danas ova salata ne bi bila toliko popularna diljem svijeta. Naime, kako je Olivier krio recepturu, njegov pomoćnik Ivan Ivanov uspio je nekako po mise en placeu složiti salatu koju je kasnije samostalno pripremao u drugom restoranu.

Iako nije uspio baš sasvim pogoditi notu recepta, popularizirao je ovo jelo prodavši recept brojnim izdavačkim kućama. Prvi put recept je izašao u ruskom časopisu Наша пища (Naša hrana) 31. ožujka 1894. godine. Sve dok je Hermitage radio i dok Olivierova obitelj nije napustila Rusiju početkom 20. stoljeća, salata nije nosila današnje ime ‐ Olivierova salata ili Салат Оливье na ruskom, Olivier’s salad na engleskom, odnosno ruska salata ili salade russe na francuskom.

Ova se salata jede diljem Europe, u Izraelu, Iranu, Mongoliji pa sve do Latinske Amerike, i to uobičajeno za vrijeme blagdana. Neke verzije imaju meso, neke su bezmesne, no zapravo ima barem 10 različitih verzija ove salate, ma kako god je zvali.

S vremenom se izvorna receptura mijenjala i dorađivala, kako često bude s originalima, što zbog lokalnih namirnica, što zbog isplativost i i zamjene jeftinijim namirnicama. Ono što jest poznat jest da je Olivierova sadržavala teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastoga, kapare, krastavce, tvrdo kuhana jaja i zrna soje. Dosta drugačije od ovog što danas jedemo.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci