Umijeće pripreme i posluživanja jaja za uskrsnu trpezu

Umijeće pripreme i posluživanja jaja za uskrsnu trpezu

Široke kulinarske primjene, jaja su daleko najkorištenija namirnica u većini kuhinja zbog svoje nezahtjevnosti pripreme.

umijece-pripreme-i-posluzivanja-jaja-za-uskrsnu-trpezu-zvijezda-02Naizgled jednostavno, nerijetko najobičnije kuhanje jaja krene u neželjenom smjeru. Kako bi tome doskočili u nadolazećim uskrsnim danima carovanja jaja, podijelit ćemo s vama osnovne zakonitosti kojih se morate pridržavati uz maštovite prijedloge za uskrsni stol.

Jaje ne smijete prekuhavati, već nakon što voda zakipi, odmaknuti posudu s vatrom i ostaviti 3 minute za jaje “u meko” ili 10 minuta za tvrdo kuhano. Drugi način je da u hladnu vodu ubacite jaje i zajedno kuhate točno 3 minute ili 5 minuta za postizanje željene gustoće žumanjka.

Ideje za posluživanje jaja

Nakon utvrđivanja gradiva osnovnih zakonitosti kuhanja jaja, vrijeme je da se posvetimo posluživanju uz čiju će pomoć vaš uskrsni stol zablistati u punom smislu. Ljubitelji tradicije ili pobornici moderne kuhinje, s jajima neće pogriješiti, poslužili ih s mladim lukom ili s različitim punjenjima.

umijece-pripreme-i-posluzivanja-jaja-za-uskrsnu-trpezu-zvijezda-04Jaja su divna podloga za razne nadjeve od kojih predlažemo umak s majonezom i senfom. Jednostavno izdubite jaja te žumanjak pomiješajte s majonezom i senfom. Začine dodajte po želji, a uz malo crvene paprike ili kurkume oplemenit ćete okus vašim punjenim jajima.

Zašto ne biste pripremili bogatu uskrsnu salatu od svježih proljetnih namirnica? Spojite jaja s rotkvicom i mladim lukom u osvježavajuću salatu. Osim što ćete dobiti konkretan obrok, uspješno ćete se riješiti svih uskrsnih ostataka spajanjem u salatu. Slobodno dodajte kuhane šunke, jabučnog octa i senfa, a hrabriji neka posegnu za hren umakom. Kombinacija je mnogo, samo se trebate odvažiti. Inspirirajte se našim prijedlozima i okusite sve divote uskrsnog blagovanja u krugu najbližih.