Ovo su stvari na koje morate paziti kod pripreme mesa

Ovo su stvari na koje morate paziti kod pripreme mesa

Pečenje mesa istovremeno je vrlo jednostavan i vrlo složen zanat oko kojega svatko ima za udijeliti pokoji isprobani savjet. Oni iskusni o ovoj temi mogli bi pričati danima, a kako bismo vam uštedjeli vrijeme, odlučili smo sve sažeti u nekoliko zlatnih pravila pečenja s kojima ćete baš svaki put dobiti sočno i mekano meso.

Važnost mariniranja mesa

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-uljeNe trebate ga nužno satima marinirati, dovoljno je da meso prije pečenja namažete senfom, uljem i posolite. Tako pripremljenog možete i ne morate marinirati u hladnjaku s dodatkom željenih začina, a što god odlučite nećete puno pogriješiti. Za bijelo meso odaberite marinadu s limunovim ili narančinim sokom, a kurkuma i curry odlično će funkcionirati s peradi. Za crveno meso u marinadu dodajte ocat, ulje pa čak i vino, a ukoliko ste u mogućnosti marinirajte barem sat prije pečenja.
Željene komade janjećeg mesa marinirajte s maslinovim uljem i češnjakom uz dodatak mediteranskih začina. Kod pripreme svih vrsta mesa, sa senfom i medom nikako nećete pogriješiti, a rezultat će vas oduševiti.

 

termometarKombinirajte temperature dok se meso peče

Pećnica je odličan izbor jer imamo meso “na oku” zbog čega uspješno balansiramo željenu razinu pečenog mesa. Rare, medium ili well done, poznati kuhari savjetuju da se igrate s temperaturom. Za početak pojačajte temperaturu i čim vam meso uhvati lijepu boju kožice, smanjite stupnjeve kako bi vam se meso polagano kuhalo u vlastitim sokovima.

 

Nabavite termometar i budite sigurni

Kuhari savjetuju da se pouzdate u termometar kada je pečenje mesa u
pitanju. Postoje točno određena pravila pa je tako piletini idealna temperatura od 65 Celzijevih stupnjeva, a janjetini i govedini od 50 do 70, ovisno je li želite rare ili well done. Ako vam termometar zvuči preambiciozno jednostavno se pouzdajte u iskustvo, a meso redovito podlijevajte i okrećite.