Kako zamaskirati hranu da je djeca lakše pojedu

Mnogi roditelji znaju kakva je muka navesti dijete da pojede nešto zdravo. Ili da pojede bilo što. Dok jedna djeca prihvaćaju ‘hranu za odrasle’ sasvim normalno, drugoj gotovo treba raditi predstave ne bi li pojeli neko povrće, juhu ili komad mesa.

Sjećate li se kako su vam roditelji govorili „jedna za maaaamu“, „jedna za taaaatu“ dok su vam pružali žlicu po žlicu juhe, pa su vam tako izredali čitavu obitelj da pojedete nešto osim čokolade ili krumpira. Čak su i krumpirići često problem ako nema kečapa. Djeca obožavaju kečap, on može ‘prodati’ puno hrane, ali za neku je ipak potrebno više kreativnosti. Zato su roditelji, koji ne žele na vlastitoj djeci primjenjivati ista pitanja „jedna za osobu x“ ili ih mučiti klasičnom metodom odgoja iz vlastitog djetinjstva „ne ideš od stola dok sve ne pojedeš“ postali kreativni.

Brokula savršeno glumi drveće, od banana, kivija i naranči možete izraditi palme na tanjuru, a meso izrežite pomoću kalupa za izradu kolača. Riža i cvjetača lako mogu glumiti ovčicu ili oblak, šafranom obojana riža savršena je za izradu patkice, kljun patke također možete napraviti od mrkve, dok ćete oči izrezati od kolutova mrkve, banane, krastavca ili crnih maslina, ovisno za koje jelo vam trebaju oči.

Žumanjak jaja je idealno sunce na tanjuru, razne salame su odlične za izradu tijela životinja, izrezani sir na kockice su zubi, vlasac je super kad trebate brkove, naribana mrkva za kosu, i tako dalje. Mašti nema kraja, posebno kada imate vremena. Hrana je postala zabavnija, postoje čitav niz profila roditelja na Pinterestu ili Instagramu koji se bave ovo temom i prikazuju kako od hrane rade likove iz crtanih filmova, nekad čak i čitave scene! Djeci je bitno prodati priču, zabaviti ih da se ne fokusiraju na njima nepoželjnu hranu.

I vi možete vrlo lako biti kreativni, pokušajte prvo s laganim kreacijama za doručak.

Doručak za djecu: Zeko s Margom

Na šnitu kruha namažite Margo, koji će biti baza i za koji će se ostala hrana lakše primiti. Potom izrežite dva kruga različite veličine Piko salame da glume glavu i tijelo, treći krug prepolovite i od tog napravite uši i već imate polovičnog zeku.

Dodatna dva ovalna kruga salame trebat će vam da napravite stopala. Izrežite ovalni oblik sira da glumi njuškicu, uzmite malo vlasca da napravite nos, oči napravite od kolutova mrkve ili masline ili ih jednostavno nacrtajte pomoću majoneze.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci