5 najpopularnijih uskrsnih slastica

Bliži se Uskrs, jesti se mora, a nema bolje od pripreme domaćih slastica.

 

Vrijeme je kada se tradicionalno peku pletenice, sirnice, kolači od dizanog tijesta, gibanice, orahnjače, makovnjače i još puno raznih kolača. Ipak, neki od njih na uskrsnim stolovima nalaze se češće nego drugi stoga u nastavku donosimo pet najpopularnijih uskrsnih slastica.

1. Pinca – slatka kraljica Uskrsa

Slatkoj pogači tepaju kao pinci, pogači i sirnici, a koje god ime odgovaralo vašom podneblju, recept je uvelike sličan kod svih. Ako se odlučite na operaciju pinca/sirnica/pogača, strpljivo se posvetite pinci jer iziskuje poprilično vremena, što se srećom brzo zaboravi čim kuhinja zamiriše. Brojni će vam reći da je teško pronaći savršen recept zato vas upućujemo na mame, bake i prijatelje te da se ne libite probati vlastite arome. Ukoliko nemate domaće netretirane naranče, koricu zamijenite sokom i savršeno će dobro funkcionirati. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo i nikako nemojte pretjerati s rakijom. Arome su bitne, ali i sama kapljica viška vašem dizanom tijestu može dati neželjeni buke.

2. Mirisne vanilin kiflice

Već tradicionalno, blagdanima nas na stolu dočekuju hrskave, ukusne vanilin kiflice koje se tope u ustima. Njihova je priprema laka, a svima su drage pa je logično da se nalaze među najpopularnijim blagdanskim keksićima. Prilikom pripreme pazite da margarin bude sobne temperature, a tijesto, nakon što ga zamijesite, ostavite u hladnjaku pola sata prije nego krenete u izradu oblika. Ovi kolačići idealni su za početnike, a posao oblikovanja malih kiflica možete prepustiti djeci ili jednostavno od toga napraviti zanimaciju za sve ukućane. Za najbolje rezultate ovdje preporučamo Zvijezda stolni s aromom vanilije jer će kolačiće učiniti sočnima, ali i obogatiti ih i ugodnim mirisom vanilije.

3. Orahnjača i makovnjača

Tradicionalne i obožavane slatke uzdanice svih pravih domaćica najčešće su pripremane upravo za Uskrs. Riječ je o kolačima od dizanog tijesta s različitim nadjevima, ali svaki je poseban upravo po receptu u koji se svaka domaćica kune da je “onaj pravi”. Neki će vam reći da je tajna orahnjače u dodavanju ribanih jabuka u nadjev, dok će drugi samo odmahnuti rukom držeći se poznatog orašastog nadjeva. Ako koristite svježi kvasac, prethodno ga razmrvite i razmutite u malo mlake vode ili mlijeka, dok suhi jednostavno ubacite u smjesu. Odabrali makovnjaču ili orahnjaču, tijesto punite nadjevom tek kada se ohladi, a pecite na minimalno 200 stupnjeva u dobro zagrijanoj pećnici.

4. Fritule

Ova ukusna slastica najčešće se priprema u našim primorskim dijelovima, a svatko ih voli na svoj način. Dodatak jabuke ili limuna tijesto će učiniti mekšim i sočnijim, a rakija će osigurati da se tijesto pravilno digne i upije manje ulja. Umjesto rakije možete dodati i ruma, a kod pečenja pazite da ima dovoljno ulja jer fritule u njemu moraju plivati, ali i da ne bude prevruće kako ne bi zagorile. Nakon pripreme pospite ih šećerom u prahu ili dodatkom po želji.

5. Mađarice

uskrsni-kolaci-madarice-820x395

Ovo je jedan od onih kolača koji se jednostavno nađu na stolu na svakoj proslavi ili blagdanu. Toliko ih volimo da su postale jedan od najpopularnijih kolača na ovim prostorima, a ono što je zanimljivo je da, čak i ako ih mi ne napravimo, velike su šanse da će se ipak naći u našem domu jer će ih netko drugi donijeti. Priprema je prilično jednostavna, a ono što je ovdje najizazovnije jest zasebno ispeći pet kora na obrnutoj strani lima za pečenje, jer će te kore služiti kao slojevi na koje ćemo stavljati kremu. Naša preporuka je da, nakon što izradite sve slojeve i nadjenete ih kremom, kolač prekrijete nečim težim i ostavite preko noći da se stisne, a tek onda stavite završni sloj čokolade na vrh. Ovako ćete spriječiti raspadanje mađarica, a sačuvati njihov voljeni okus.

Podijeli sa drugima:

Umijeće pripreme i posluživanja jaja za uskrsnu trpezu

Široke kulinarske primjene, jaja su daleko najkorištenija namirnica u većini kuhinja zbog svoje nezahtjevnosti pripreme.

umijece-pripreme-i-posluzivanja-jaja-za-uskrsnu-trpezu-zvijezda-02Naizgled jednostavno, nerijetko najobičnije kuhanje jaja krene u neželjenom smjeru. Kako bi tome doskočili u nadolazećim uskrsnim danima carovanja jaja, podijelit ćemo s vama osnovne zakonitosti kojih se morate pridržavati uz maštovite prijedloge za uskrsni stol.

Jaje ne smijete prekuhavati, već nakon što voda zakipi, odmaknuti posudu s vatrom i ostaviti 3 minute za jaje “u meko” ili 10 minuta za tvrdo kuhano. Drugi način je da u hladnu vodu ubacite jaje i zajedno kuhate točno 3 minute ili 5 minuta za postizanje željene gustoće žumanjka.

Ideje za posluživanje jaja

Nakon utvrđivanja gradiva osnovnih zakonitosti kuhanja jaja, vrijeme je da se posvetimo posluživanju uz čiju će pomoć vaš uskrsni stol zablistati u punom smislu. Ljubitelji tradicije ili pobornici moderne kuhinje, s jajima neće pogriješiti, poslužili ih s mladim lukom ili s različitim punjenjima.

umijece-pripreme-i-posluzivanja-jaja-za-uskrsnu-trpezu-zvijezda-04Jaja su divna podloga za razne nadjeve od kojih predlažemo umak s majonezom i senfom. Jednostavno izdubite jaja te žumanjak pomiješajte s majonezom i senfom. Začine dodajte po želji, a uz malo crvene paprike ili kurkume oplemenit ćete okus vašim punjenim jajima.

Zašto ne biste pripremili bogatu uskrsnu salatu od svježih proljetnih namirnica? Spojite jaja s rotkvicom i mladim lukom u osvježavajuću salatu. Osim što ćete dobiti konkretan obrok, uspješno ćete se riješiti svih uskrsnih ostataka spajanjem u salatu. Slobodno dodajte kuhane šunke, jabučnog octa i senfa, a hrabriji neka posegnu za hren umakom. Kombinacija je mnogo, samo se trebate odvažiti. Inspirirajte se našim prijedlozima i okusite sve divote uskrsnog blagovanja u krugu najbližih.

Podijeli sa drugima:

Zvijezda na zahtjev potrošača vratila Omegol majonezu

Zvijezda je odlučila poslušati svoje vjerne korisnike i na njihov zahtjev vratiti u prodaju Omegol majonezu u tubi

05-majoneza-omegol-majoneza-b
Omegol majoneza opet je u prodaji, odlučila je Zvijezda nakon zahtjeva potrošača da omiljenu majonezu bez sastojaka životinjskog porijekla vrati na police trgovina. Ova će vijest zasigurno najviše razveseliti vegane i vegetarijance koji ovu majonezu preferiraju zbog njezinih sastojaka koji su isključivo biljnog podrijetla.

Omegol majoneza prvi put je predstavljena 2004. godine pokretanjem prve hrvatske funkcionalne linije proizvoda, a ubrzo nakon toga osvojila je simpatije potrošača. Kada je krajem 2016. godine Zvijezda donijela odluku o prestanku proizvodnje zbog smanjene potražnje, mnogi su vjerni potrošači zahtijevali njezin povratak na police.

Među njima, najviše su se isticali vegani i vegetarijanci koji ovu majonezu preferiraju zbog njezina povoljnog omjera omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje pomažu u regulaciji bioloških funkcija te biljnog sastava što je čini omiljenim dodatkom jelima svima koji u svojoj prehrani ne koriste namirnice životinjskog podrijetla.

Dobitnica je i V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

Saznajte više o Omegol majonezi

Podijeli sa drugima:

Nove etikete suncokretova ulja nacrtala su djeca sa sindromom Down

Izložba radova mališana koju su sudjelovali u Zvijezdinom natječaju održat će se u sklopu Vanninog koncerta u Lisinskom

Tri crteža djece sa sindromom Down krasit će etikete limitiranog izdanja Zvijezdinog suncokretovog ulja koje će se na hrvatskom tržištu naći u ožujku. Rezultat je to natječaja „Srce suncokreta“ koji je prva hrvatska tvornica ulja tijekom veljače organizirala s Udrugom za sindrom Down Zagreb.

U natječaju za crteže koji će se naći na novim etiketama ulja sudjelovalo više od 30 djece suncokreta, kako još zovu djecu s Downovim sindromom jer zrače ljubavlju i veseljem, a kako je upravo suncokret biljka iz čijeg srca izrastaju Zvijezdini proizvodi, djeci je pružena prilika da aktivno sudjeluju u stvaranju limitirane edicije.

Zvijezdin stručni žiri između 50 njihovih radova odabrao je tri crteža za koji su građani mogli glasovati i tako odlučiti koji će od njih postati etiketa suncokretova ulja. Osluškujući riječ potrošača koji su se akciji odazvali u zaista velikom broju, u Zvijezdi su odlučili nagraditi sva tri crteža i pretvoriti ih u etikete.

suncokretovo-ulje-1l
Suncokretovo ulje

Oko 500 tisuća boca suncokretova ulja s crtežima pobjednica – Anamarije Babić, Lorene Horenjak i Lucije Ivić naći će se u prodaji od ožujka. Bocu s prvom etiketom već sada možete potražiti na policama trgovina, dok će se etiketa s drugim pobjedničkim crtežom u prodaji naći u travnju, a ona s trećim crtežom u svibnju.

„Raduje nas što je veliki broj naših potrošača u štićenicima Udruge za sindrom Down – Zagreb prepoznao osobe koje svoje pobjede ostvaruju svaki dan. To nas je potaknulo da malo promijenimo pravila natječaja i nagradimo svo troje finalista,“ izjavila je Jasna Pulić, direktorica marketinga Zvijezde koja je djecu nagradila i s tri tableta koji im olakšavaju učenje.

Svi će radovi biti biti izloženi povodom Međunarodnog dana osoba sa sindromom Down u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu akcije „Uljepšajmo njihov svijet“ i koncerta „Vanna u Lisinskom“ koji se održava 21. ožujka 2017. s početkom u 19.30 sati.

Koncert organizira Udruga u suradnji s Rotary klubom Zagreb Gradec, Adria Medijom Zagreb i magazinom Story.

Sav prihod od ulaznica namijenjen je edukaciji i angažmanu logopeda i rehabilitatora koji će s mališanima raditi od prvih dana njihovih života.

Podijeli sa drugima:

Zašto se francuska salata tako zove ako nije iz Francuske?

Originalno jelo nastalo je u Rusiji pa je pod imenom ruska salata možete pronaći u brojnim državama

francuska salata 200 g novi dizajn
Francuska salata

 

Francuska salata nema puno veze s Francuskom. Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz. Zapravo je nastala u Moksvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena.

Da nije bilo lopova naučnika, možda danas ova salata ne bi bila toliko popularna diljem svijeta. Naime, kako je Olivier krio recepturu, njegov pomoćnik Ivan Ivanov uspio je nekako po mise en placeu složiti salatu koju je kasnije samostalno pripremao u drugom restoranu.

Iako nije uspio baš sasvim pogoditi notu recepta, popularizirao je ovo jelo prodavši recept brojnim izdavačkim kućama. Prvi put recept je izašao u ruskom časopisu Наша пища (Naša hrana) 31. ožujka 1894. godine. Sve dok je Hermitage radio i dok Olivierova obitelj nije napustila Rusiju početkom 20. stoljeća, salata nije nosila današnje ime ‐ Olivierova salata ili Салат Оливье na ruskom, Olivier’s salad na engleskom, odnosno ruska salata ili salade russe na francuskom.

Ova se salata jede diljem Europe, u Izraelu, Iranu, Mongoliji pa sve do Latinske Amerike, i to uobičajeno za vrijeme blagdana. Neke verzije imaju meso, neke su bezmesne, no zapravo ima barem 10 različitih verzija ove salate, ma kako god je zvali.

S vremenom se izvorna receptura mijenjala i dorađivala, kako često bude s originalima, što zbog lokalnih namirnica, što zbog isplativost i i zamjene jeftinijim namirnicama. Ono što jest poznat jest da je Olivierova sadržavala teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastoga, kapare, krastavce, tvrdo kuhana jaja i zrna soje. Dosta drugačije od ovog što danas jedemo.

Podijeli sa drugima:

200 vježbača vježbalo uz Aktivnu Hrvatsku i Omegol

Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska održao je trening s više od 200 vježbača u Murskom Središću što je jedno od najvećih dvoranskih vježbanja u Hrvatskoj.

03-omegol
Omegol namaz

Slika prepune sportske dvorane u Murskom Središću putuje Hrvatskom. Grad Mursko Središće, uz čiju su pomoć održani trening i edukativna predavanje, konstantno radi na sportskim sadržajima koji su na raspolaganju građanima i jedan je od gradova primjera izvrsne suradnje. Edukativno predavanje održala je nutricionistica Sara Sila iz Definicije Hrane, dok je iz Hrvatske liječničke komore dr. Iva Pejnović Franelić istaknula: “Zdrave osobe starije životne dobi tjelesnu aktivnost trebaju prilagoditi svojim mogućnostima i specifičnim zdravstvenim potrebama ukoliko iste postoje. Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako postoje dokazi da oni koji su u toj dobi tjelesno aktivni u usporedbi sa manje aktivnim osobama, imaju i manji rizik od padova i bolje kognitivne funkcije!” Hrvatska liječnička komora vježbačima je mjerila indeks tjelesne mase i dijelila promotivne materijale s porukom Aktivan+Odgovoran=Zdrav.

Projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović čiji je izaslanik, proslavljeni vaterpolist, Frano Vićan istaknuo: “Sretan sam da vidim prepunu sportsku dvoranu. Prenosim pozdrave Predsjednice koja uvijek ističe koliko je važno biti tjelesno aktivan, koliko nam redovito vježbanje može zaista promjeniti život na bolje. Dragi vježbači hvala vam što svojim primjerom potičete i ostale na povećanu aktivnost. Sport je divan životni izbor. Svatko od nas može si postaviti cilj i težiti njemu. Vjerujte mi, kao osvajač zlatne olimpijske medalje znam da se snovi ostvaruju!”. Trening se održao pod vodstvom Ivana Antunovića i njegovog tima s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba i Biotreninga, dok je program vodila Renata Sopek.

Nacionalni projekt se nastavlja 12. travnja u 15 sati na glavnom gradskom trgu u Rovinju u sklopu sportskog događaja Snaga djece u pokretu. U 2017. godini vježbat ćemo i u Vodicama, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu.

200-vjezbaca-vjezbalo-aktivnu-hrvatsku-omegol-02

Podijeli sa drugima:

Ružičasti namaz od majoneze i cikle

Svijet je ljepši kroz ružičaste naočale, a još je ukusniji s ružičastim namazom od majoneze i cikle.

Šarenilo na stolu uvijek mami poglede, a majonezni namaz s ciklom sasvim sigurno će iznenaditi brojne gurmane. Namaz poslužite u posudici ili na krekerima, odlično će izgledati serviran i na listu obične salate zbog kontrasta koji stvara zahvaljujući svojoj ružičastoj boji.

Upute za pripremu:

  1. Dobro operite ciklu i kuhajte je cijelu sve dok skroz ne omekša.
  2. Isjeckajte peršin i mladi luk na što sitnije komadiće.
  3. Ogulite koru kuhane cikle i ostavite je da se ohladi.
  4. Hladnu kuhanu ciklu možete usitniti na više načina, zavisno kakvu strukturu namaza želite. Možete je naribati, isjeckati nožem ili izmiksati u blenderu. Mi smo je naribali.
  5. U dublju posudu u koju ste prethodno naribali ciklu dodajte isjeckani peršin i mladi luk te smjesu promješajte drvenom kuhačom.
  6. Smjesi dodajte crvenu papriku, sušeni mljeveni korijander, crni papar i sol. Dobro promiješajte.
  7. Zatim dodajte majonezu i pasiranu rajčicu i ponovo dobro promiješajte sve zajedno.
  8. Ukoliko želite dobiti gušći namaz možete sastojcima dodati zdrobljeni kuhani slanutak.
  9. Namaz prije posluživanja ohladite u hladnjaku.

ruzicasti-namaz.od-cikle-i-majoneze-dodatna

Sastojci:

Podijeli sa drugima:

Zašto redovito treba konzumirati fermentirane namirnice?

Fermentirane namirnice uvijek su u trendu, dok se silne dijete i supernamirnice mijenjaju iz godine u godinu. Fermentacija oplemenjuje hranu tako što ju čini probavljivom, a dobre bakterije pomažu probavi i podižu imunitet.

11-konzervirano-povrce-krastavci
Zvijezda krastavci

Svi ste već čuli za probiotike, vrijedne pomagače naših crijeva. Moderna prehrana koja bogata šećerima, proizvodima na bazi kvasca i prepuna proizvoda od jednostavnih ugljikohidrata, potiče stvaranje jakih kolonija štetnih bakterija. Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane ili ukiseljene hrane, bogate hranjivim tvarima i probioticima.

Tijekom fermentacije stvaraju se novi hranjivi sastojci pa će fermentirana namirnica imati više dobrih nutrijenata od one koja nije prošla proces, poput vitamina B, folnu kiselinu, riboflavin, niacin, ali i antioksidansa i enzima koji pomažu u razgradnji hrane.

Borite li se protiv čestih prehlada, alergija ili gljivičnih oboljenja, u prehranu ubacite što više fermentiranih proizvoda kako biste tijelu pomogli da se detoksicira te da bolje iskorištava hranjive tvari iz hrane. Fermentirano povrće (kiselo zelje, kimchi, ukiseljena cikla, ukiseljene lučice, kisela paprika, kiseli krastavci…) i mliječni fermentirani proizvodi poput domaćeg jogurta i kefira vaš su korak prema boljem zdravlju.

Podijeli sa drugima:

Nagradni natječaj: Osmisli haiku o majonezi

Voliš Zvijezda majonezu? Pokaži joj to stihom i sudjeluj u nagradnom natječaju „Haiku o majonezi“

Složi sendvič, salatu ili koje drugo jelo u kojem je omiljeni sastojak koji #povezujesve upravo Zvijezda majoneza i dopusti muzama okusa da te nadahnu za pisanje.

Sastavi svoj haiku o majonezi,a pet najkreativnijih nagradit ćemo poklon paketom Zvijezdinih proizvoda, a baš oni bit će objavljeni i u dnevnim novinama na Zvijezda oglasima.

Svoj haiku možeš prijaviti putem naše web stranice od 27. veljače do 12. ožujka u ponoć kada završava nagradni natječaj „Haiku o majonezi“.

Pošalji svoj haiku

Podijeli sa drugima:

Dalmatinske kroštule

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Kroštule, krostule, krustule, frustule, hrostule, fanjki, poderane gaće . . . sve su to nazivi za slastice od bezkvasnog tijesta koje se tradicionalno jedu u Lijepoj našoj.

Uz fritule, kroštule su tipična dalmatinska slastica napravljena od samo nekoliko temeljnih namirnica poput jaja, brašna i šećera. Postoje mnoge verzije ove tradicionalne slastice koja se u nešto drugačijem receptu proširila i na ostatak Hrvatske, s jednom ili više vrsta brašna, s cijelim jajetom ili samo žumanjcima, sa i bez praška za pecivo, ali ono što na prvom mjestu karakterizira prave dalmatinske krošule je tijesto aromatizirano s nekim tipičnim mediteranskim likerom, od npr. limuna – limoncello ili likerom od naranče.

Pržimo ih u suncokretovom ulju i posipamo šećerom u prahu dok su još tople. Uživajte u ovom prhkom okusu Dalmacije koji vam pucketa u ustima.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Pomiješajte obje vrste brašna i prosijte ga s praškom za pecivo.
  2. Jaje i žumanjke sobne temperature, šećer, sol, kiselo vrhnje, maslinovo ulje, limunovu koricu, rum i limoncello dobro umješajte pjenjačom do skoro pjenastog izgleda.
  3. Postupno nadodajte mješavinu brašna skroz dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi.
  4. Izvadite ga iz posude na radnu površinu i dodatno rukama izmjesite još kojih 2 do 3 minute.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu, zatvorite ga u posudi ili foliju i pustite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
  6. Podijelite tijesto na dvije ili tri kugle te svaku razvaljajte na otprilike 2 mm debljine kao za rezance.
  7. Izrežite trakice 2 cm širine x 10 do 15 cm dužine te svaku od njih zavežite u čvor.
  8. Kroštule pržite u Zvijezda suncokretovom ulju 2 do 3 minute do zaltno žute boje. Ako koristite manje ulja prilikom prženja ih okrećite da ne bi potamnile.
  9. Nakon pečenja ocijedite ih na papirnatim salvetama i pospite šećerom u prahu dok su još tople da se šećer uhvati za njih.

Sastojci:

  • 180 g oštrog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Korica 1 nešpricanog limuna
  • 2 žlice ruma
  • 2 žlice limoncella ili nekog drugog likera, npr. od naranče
  • 1 žlica Zvijezda maslinovog ulja
  • ½ l Zvijezda suncokretovog ulja

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g šećera u prahu za posipanje
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Prestižno priznanje: Zvijezdino ekstra djevičansko ulje najbolje je ulje koje možete kupiti

Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a Zvijezdino ulje ocijenjeno je kao najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, dragocjeno ulje za užitak, osvojilo je prestižnu nagradu Povenjak 2017. kao najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.

Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a ove je godine Zvijezdino je ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno kao najbolje najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno među uzorcima uzetima iz trgovina u 2016. godini.

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, vrhunske je kvalitete i okusa u kojem se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo.

Potražite ga u najbližoj prodavaonici i kombinirajte s mesnim jelima, u pripremi marinada ili kao dodatak morskim jelima poput tek pečene morske ribe.

Podijeli sa drugima:

Slatki kruh sa bananama i orasima

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Slatki kruh sa bananama i orasima gotov je za sat vremena, a možete ga jesti uz mlijeko za doručak, popodne uz čaj ili navečer kada se zaželite nečeg slatkog, a zdravog.

Ako tražite recept za zdraviju verziju slatkog kruha, naša je preporuka mekinjavi graham kruh koji se radi od pšenične prekupe, dijela sjemena pšenice kojom se mlada pšenica hrani. Za razliku od bijelog pšeničnog brašna, pšenična prekupa zadržava većinu vitamina, mineralnih soli i primjesa koje su dobre za probavu. U njoj se mogu naći cink, antioksidanti i vitamini B, a osim toga je i odličan je izvor vlakana, proteina te nekih dobrih masti.

U receptima dio bijelog brašna uvijek možete zamijeniti pšeničnom prekupom.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. U dubokoj posudi vilicom omekšajte stolni s maslacem.
  2. U drugoj posudi umutite jaja i dodajte šećer.
  3. Postupno umiješajte jaja i šećer sa omekšanim namazom do skoro pjenastog izgleda.
  4. Dodajte kašu od izmiksanih banana u blenderu i sitnije naribanu mrkvu.
  5. Prosijte obje vrste brašna s praškom za pecivo pa naizmjenice s mlijekom umiješajte u smjesu od banana i mrkve.
  6. Prerežite štapić vanilije na pola i žličicom izvadite jezgru koju nadodate u smjesu.
  7. Dodajte smjesi sjeckane orahe i sol.
  8. Kalup za kruh dobro premažite stolnim s maslacem.
  9. Tijesto stavite u kalup i izravnajte površinu.
  10. Pecite oko 60 minuta na 170 stupnjeva. Ako niste sigurno da li je kruh pečen, poslužite se starim trikom, pri kraju pečenja zabodite u kruh drvenu čačkalicu, ako ostane suha i bez imamo grudica na sebi, kruh je pečen

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

  • 150 g stolni s maslacem
  • 3 banane
  • 1 mrkva
  • 3 jaja
  • 300 g pšenične prekupe (Graham)
  • 50 g zobenog brašna
  • 120 g smeđeg šećera
  • 1 štapić vanilije
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 80 g sjeckanih oraha
  • ½ žličice soli

Sastojci za ukrašavanje

  • Bijeli ili kokosov šećer u prahu
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Kako zamaskirati hranu da je djeca lakše pojedu

Mnogi roditelji znaju kakva je muka navesti dijete da pojede nešto zdravo. Ili da pojede bilo što. Dok jedna djeca prihvaćaju ‘hranu za odrasle’ sasvim normalno, drugoj gotovo treba raditi predstave ne bi li pojeli neko povrće, juhu ili komad mesa.

Sjećate li se kako su vam roditelji govorili „jedna za maaaamu“, „jedna za taaaatu“ dok su vam pružali žlicu po žlicu juhe, pa su vam tako izredali čitavu obitelj da pojedete nešto osim čokolade ili krumpira. Čak su i krumpirići često problem ako nema kečapa. Djeca obožavaju kečap, on može ‘prodati’ puno hrane, ali za neku je ipak potrebno više kreativnosti. Zato su roditelji, koji ne žele na vlastitoj djeci primjenjivati ista pitanja „jedna za osobu x“ ili ih mučiti klasičnom metodom odgoja iz vlastitog djetinjstva „ne ideš od stola dok sve ne pojedeš“ postali kreativni.

Brokula savršeno glumi drveće, od banana, kivija i naranči možete izraditi palme na tanjuru, a meso izrežite pomoću kalupa za izradu kolača. Riža i cvjetača lako mogu glumiti ovčicu ili oblak, šafranom obojana riža savršena je za izradu patkice, kljun patke također možete napraviti od mrkve, dok ćete oči izrezati od kolutova mrkve, banane, krastavca ili crnih maslina, ovisno za koje jelo vam trebaju oči.

Žumanjak jaja je idealno sunce na tanjuru, razne salame su odlične za izradu tijela životinja, izrezani sir na kockice su zubi, vlasac je super kad trebate brkove, naribana mrkva za kosu, i tako dalje. Mašti nema kraja, posebno kada imate vremena. Hrana je postala zabavnija, postoje čitav niz profila roditelja na Pinterestu ili Instagramu koji se bave ovo temom i prikazuju kako od hrane rade likove iz crtanih filmova, nekad čak i čitave scene! Djeci je bitno prodati priču, zabaviti ih da se ne fokusiraju na njima nepoželjnu hranu.

I vi možete vrlo lako biti kreativni, pokušajte prvo s laganim kreacijama za doručak.

Doručak za djecu: Zeko s Margom

Na šnitu kruha namažite Margo, koji će biti baza i za koji će se ostala hrana lakše primiti. Potom izrežite dva kruga različite veličine Piko salame da glume glavu i tijelo, treći krug prepolovite i od tog napravite uši i već imate polovičnog zeku.

Dodatna dva ovalna kruga salame trebat će vam da napravite stopala. Izrežite ovalni oblik sira da glumi njuškicu, uzmite malo vlasca da napravite nos, oči napravite od kolutova mrkve ili masline ili ih jednostavno nacrtajte pomoću majoneze.

Podijeli sa drugima:

Srce od lisnatog tijesta

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]Valentinovo je pred vratima. Tražite li jednostavan recept kojim želite iznenaditi svoju voljenu osobu, a ujedno se i dobro zabaviti, predlažemo vam da napravite slano srce od lisnatog tijesta s punjenjem koje podsjeća na pizzu. Čak i ako niste majstor u kuhinji, ovo je vrlo jednostavno za napraviti, a i brzo je gotovo. Vaši voljeni sigurno će biti oduševljeni jer svi znamo ovu staru izreku – ljubav ide kroz želudac.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Iz pakiranja izvadite dva lisnata tijesta koja ste prethodno odledili. Razvucite ih valjkom za tijesto na istu debljinu i složite jedno preko drugog.
  2. Kako biste izrezali pravili oblik srca najlakše je koristiti gotovu šablonu koju ste radnije pripremili i izrezali. Stavite šablonu na vrh i nožem izrežite dva identična srca. Ako i nemate šablonu, znate otprilike oblik srca, možda će biti još simpatičnije ako nije savršeno.
  3. Gornje srce stavite na stranu.
  4. Donje srce po sredini premažite pasiranom rajčicom, ali ne do ruba, ostavite bar 1‐2 cm praznog ruba radi premaza od jaja.
  5. Zamutite jaje sa žlicom vode i premažite rubove srca. Premaz služi da se dva tijesta zalijepe.
  6. Na dio srca sa pasiranom rajčicom posložite prvo sitno sjeckanu šunku.
  7. Zatim na šunku posložite naribani sir.
  8. Vrh pospite sa sitno sjeckanim crnim maslinama i par vrhova žličice pesto umaka.
  9. Gornjim dijelom srca preklopite donji i prstima utisnite rubove da se gornje i donje srce zalijepe.
  10. Premažite cijelo srce mješavinom jajeta i vode.
  11. Pospite srce sjemenkama sezama i/li chia sjemenkama za ukras.
  12. Dobro zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i srce pecite oko 20 minuta.

Srce se može konzumirati toplo i hladno. Umjesto navedenih sastojaka za punjenje srca možete koristiti i neke svoje, odnosno one koje voli vaša voljena osoba. Za dekoraciju možete koristiti i mljevene bademe, pinjole ili neke druge sjemenke, poigrajte se sa ukrašavanjem.

[/cmsms_text][cmsms_divider width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″][cmsms_text animation_delay=”0″]srce-od-lisnatog-500px[/cmsms_text][cmsms_divider width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ animation_delay=”0″][/cmsms_column][cmsms_column data_width=”1/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Sastojci:

SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • sezam sjemenke
  • chia sjemenke
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Odaberite crtež koji će postati etiketa Zvijezda suncokretovog ulja

Štićenici Udruge za sindrom Down dobili su priliku osmisliti dizajn nove limitirane edicije etikete Zvijezda suncokretovog ulja

S osmijehom na licu i puna srca, mališani iz Udruge za sindrom Down – Zagreb sudjelovali su u nagradnom natječaju „Srce suncokreta“ koji je organiziran u suradnji sa Zvijezdom. Zaprljali su prstiće, dali mašti na volju i stvorili više od 50 kreativnih radova na kojima je prava zvijezda – suncokret.

Među brojnim crtežima, Zvijezdin žiri izabrao je troje finalista, a sada trebamo vas: čiji će crtež postati etiketa Zvijezda suncokretovog ulja, odlučujete vi!

GLASAJTE ZA CRTEŽ

Za crteže možete glasati od 13. do 19.2.

Natječaj „Srce suncokreta“ Zvijezde i Udruge za sindrom Down – Zagreb nastavak je suradnje koja je započela lani u rujnu povodom obilježavanja proslave 100. godišnjice poslovanja Zvijezde.

 

Podijeli sa drugima:

Razlozi zbog kojih ljubav zaista ide kroz želudac

Svi znamo za izreku „ljubav ide kroz želudac“, no izvorna izreka je zapravo nešto drugačija i govori da je „put do srca muškarca kroz želudac“.

Iako je nastala u tradicionalnom vremenu kada su žene primarno bile domaćice i kuharice svojim muškarcima, koji je spremniji na romansu nakon dobrog jela, ista povezanost između jela i romanse vrijedi i za ženski spol.

cokoladne-kockice-01
Čokoladne kockice

Čovjek ne može dobro misliti, dobro voljeti ili dobro spavati ako nije prije toga dobro jeo“, poznata je rečenica Virginije Woolf, jedne od tisuću autora koji su pisali o vezi hrane i ljubavi.
Kroz brojne kulture, hrana i romantika se blisko isprepliću. Udvaranje za večerom, koje je društvena navika, nije stoga potpuno bezveze.

Osim toga, jedno istraživanje pokazalo je da, ako naručite desert, imate veću šansu za romansu. Sve to ima veze s hormonima sreće: Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini su fantastična četvorka hormona koji su direktno odgovorni za osjećanje sreće. I poznata kuharica Julia Child je jednom rekla kako su „Ljudi koji vole jesti najbolji su ljudi“.

janjeci-medaljoni-iz-pecnice-01
Janjeći medaljoni iz pećnice

Ima sve to veze s našom prirodnom kemijom u tijelu. Slatki okusi povisuju razinu dopamina, kemijskog spoja u mozgu odgovornog za „strastvenu ljubav“. I ostala dva hormona sreće, serotonin i endorfin pojačano se luče nakon što pojedete nešto slatko, poput čokolade. A oksitocin se, pak, luči kada grlite dragu osobu. Neke vrste hrane zasluženo se zovu „ljubavnom hranom“ ili afrodizijacima. Feferoni, krastavci, ljuta paprika, kamenice, čokolada, šafran, ginseng, sjemenke buče, avokado, orašasti plodovi, češnjak, đumbir, jaja, jagode samo su neki od poželjnih sastojaka na jelovniku jer griju organizam, a čaša crnog vina zaokružit će ljubavnu priču.

Kao što vidite, ljubav i hrana itekako imaju mnogo toga zajedničkog. Primarno da nas učine sretnima.

Podijeli sa drugima:

Zvijezda d.d. ostvarila pravo na bespovratna sredstva na EPFRR natječaju

02.04.2016. Zvijezda d.d. je aplicirala na Natječaj za dodjelu sredstava u okviru mjere „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. i ostvarila pravo na sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR, engl. EAFRD). Vrijednost investicije je 29 milijuna kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD-a u iznosu od 14.5 milijuna kuna.

Zvijezda je prijavila investicijski projekt „Modernizacija pogona za proizvodnju margarina“ kojim ulaže sredstva u modernizaciju pogona za proizvodnju margarina za svrhu povećanja efikasnosti proizvodnje, smanjenje troškova energije u proizvodnom procesu te praćenja najnovijih tehnoloških dostignuća, a u skladu sa zahtjevima tržišta i potrošača.

Zvijezda će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.
Na novom sustavu predviđen je rad sa bankom leda koji bi se akumuliralo u periodu niskog angažmana snage, a trošio u vršnim periodima, bez angažmana rashladnih postrojenja čime se očekuju znatne uštede na potrošnji energije.
„Nova ulaganja dovest će do smanjenja potrošnje energije i optimiziranja organizacije proizvodnog sustava, a automatizacija pripreme proizvodnje i njena digitalizacija preduvjet su za energetski učinkovitu proizvodnju“, ističe Teo Vujčić, predsjednik Uprave Zvijezde.

Podijeli sa drugima:

„Kratko&Slatko“ vraća se na male ekrane

Mirjana Špoljar, brand ambasadorica Zvijezdinih margarina, svakog četvrtka u sklopu emisije „Sve u šest“ na RTL-u otkriva neodoljive recepte i slastičarske trikove

Nakon kraće pauze, na male ekrane vraća se najslađa emisija „Kratko&Slatko“ s novim, još zamamnijim receptima i savjetima.
Uz kolač za zaljubljene koji će predstaviti uoči Valentinova, te brojne druge slastice kojima je nemoguće odoljeti, slastičarka Mirjana Špoljar otkrit će i niz korisnih savjeta za pripremu kolača.
Zvijezdinu brand ambasadoricu tvrdih margarina pratimo od 2. veljače, prema rasporedu koji pravi ljubitelji slastica već imaju upisan u svoje kalendare – svakog četvrtka u sklopu emisije „Sve u šest“ na RTL Televiziji.

Podijeli sa drugima: