Jeste li znali da Zvijezda margarini ne sadrže trans masne kiseline?

Pri proizvodnji margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže trans-masne kiseline.

Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) u potpunosti izbačene. Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na na manje od 0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje.

04-margarin-zvijezda-stolni04-margarin-mijesani-namaz-sa-maslacem04-margarin-za-kremezvijezda-s-aromom-vanilije04-margarin-klasik

Margo Nova

Margo Balance      Margo Jogurt

Podijeli sa drugima:

Tajni sastojak za najsočniji hamburger

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Dolazak proljetnog vremena i roštiljanja u prirodi sa sobom povlači osnovno pitanje – znate li zapravo trik za pravljenje najboljeg burgera, većini omiljenog mesa sa roštilja.

Bez obzira na to spremate li klasične pljeskavice ili pripremate čitav hamburger, najvažnije je da meso bude dobro pripremljeno. Zapravo, dobro nije prikladna riječ, budući da za vas imamo trik za pripremanje „najboljeg hamburgera na svijetu“, i otkrit ćemo vam koji to sastojak pravi razliku.

Vjerovali ili ne, svjetski majstori roštilja i kuhari ustanovili su da je put do idealno sočnog hamburgera dodavanje majoneze mesu prije pečenja. Idelna doza su dvije žlice majoneze na jedan kilogram mljevenog mesa. Tajna leži u tome što će majoneza spriječiti da pečenje na roštilju isuši meso u bilo kojoj količini, a pri tome neće ni na koji način ugroziti miris i okus mesa, čak naprotiv.

Vjerujemo da su to dovoljno dobri razlozi da ove godine obradujete svoje goste i prijatelje novim receptom i za njih spremite najsočnije burgere sa savršenom sjajnom teksutrom za koju će se pobrinuti vaš skriveni sastojak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. Pomiješajte majonezu, krušne mrvice i sadržaj vrećice juhe
  2. Smjesu, zajedno s lukom, dodajte u meso te još jednom izmješajte, a zatim sve stavite da odstoji u hladnjaku
  3. Kada se ohladi, oblikujte 8 burgera koje ćete peći na dobro zagrijanom roštilju uz samo jedno okretanje. Vatra ne treba biti prejaka, samo treba paziti da je žica dobro ugrijana.
  4. Sada je vrijeme za slaganje sastojaka u pecivo kako bismo dobili gotov hamburger. Dodatke stavljajte po želji bilo da se radi o hrskavoj salati, sočnom paradajzu, kriški sira ili trakicama pržene slanine.

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

  • 120g Zvijezda delikates majoneze
  • 120g krušnih mrvica
  • 1 jako sitno isjeckanog luka
  • 1 vrećica goveđe juhe
  • 1kg mljevene junetine ili teletine
  • Peciva
  • Dodaci po želji
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Call and instructions to creditors to register claims

All creditors are called upon to register their claims to the Extraordinary Trustee

Pursuant to the Decision of the Zagreb Commercial Court, St-1138/17, the procedure of Extraordinary Administration was initiated over debtor Agrokor and its related and dependent companies in accordance with the Law for the Extraordinary Administration for Companies with Systemic Importance for the Republic of Croatia (hereafter: Law for the Extraordinary Administration).

All creditors are called upon to register their claims to the Extraordinary Trustee within 60 days of the initiation of procedure of Extraordinary Administration starting on 10 April 2017 and lasting until 9 June 2017. Both creditors with separate satisfaction rights and those with exclusion rights are called upon to inform the Extraordinary Trustee about their rights, per stipulations of article 258 of the Bankruptcy Act, in stated time frame.

In order that Zvijezda operationally assists with the preparation of registering of claims and provides its faster processing, creditors are directed to contact Zvijezda d.d. on the following contact Mrs. Duška Tukša, telefon number 01/ 2382-755 and/or e-mail: duska.tuksa@zvijezda.hr , in order to harmonize the amounts of unresolved claims dated 9th April 2017.

In order to faster the registering of claims, creditors are kindly asked to prepare elaboration of outstanding claims on 9th April 2017 in electronic form (if possible in excel format). Afore-mentioned is not a legal obligation and the data that will be included in analytics of outstanding claims on 9th April 2017 we would define in communication with you.

This can be further assisted by filling out form 19. Table of reported claims, separate satisfaction rights and exclusion rights (article 259, item 1 of the Bankruptcy Act), which you can download by clicking HERE.

After the adjustment of claims, Zvijezda d.d. will issue to creditor the document in which confirms the amount of the claim on that date, by which the processing of registered claims will be easier whereas it will not require additional harmonization between company and its creditors. This document will be signed by Finance Director Mrs. Vesna Kovačević, to confirm its authenticity.

After obtaining confirmation of balance on 9th April 2017, claim reports should be completed by filling out form 18. Claim application in bankruptcy proceedings (article 257, item 1 of the Bankruptcy Act) pursuant to article 32 of the Law for the Extraordinary Administration, which you can download by clicking HERE and must be sent to Agrokor d.d., Trg Dražena Petrovića 3, Zagreb with label “report – for Extraordinary Trustee” in two copies, per stipulations of the Bankruptcy Act. One copy is for the Commercial court.

For all operative inquiries, please contact Mrs. Mirjana Budanko, telefon number 01/2382-759, and/or e-mail: mirjana.budanko@zvijezda.hr

Zvijezda d.d.

Podijeli sa drugima:

Obavijest vjerovnicima: Poziv i uputa za prijavu tražbina

Pozivaju se vjerovnici da prijave svoje tražbine izvanrednom povjereniku

Temeljem otvaranja postupka izvanredne uprave nad Agrokorom i njegovim povezanim i ovisnim društvima sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u Trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (dalje u tekstu: Zakon o postupku izvanredne uprave), pozivaju se vjerovnici da prijave svoje tražbine izvanrednom povjereniku u roku od 60 dana od dana otvaranja postupka izvanredne uprave, a koji rok počinje teći 10. travnja 2017. godine te traje do 09. lipnja 2017. godine.

Pozivaju se razlučni i izlučni vjerovnici da izvanrednog povjerenika obavijeste o svojim pravima, u skladu s odredbama čl. 258. Stečajnog zakona, u gore navedenim rokovima.

Kako bismo operativno pomogli kod pripreme prijave tražbina i omogućili njihovu brzu obradu, pozivamo vjerovnike trgovačkog društva Zvijezda d.d. da se jave gđi. Duška Tukša, na br. tel. 01/ 2382-755 i/ili e-mail: duska.tuksa@zvijezda.hr radi usklađivanja iznosa otvorenih stavaka na datum 09. travnja 2017. godine.

Kako bi se usklade provodile u što kraćem roku molimo vjerovnike da pripreme razradu otvorenih potraživanja na dan 09. travnja 2017. u elektronskom obliku (ukoliko je moguće u excel formatu). Navedeno nije zakonska obveza, a podatke koji će biti uključeni u analitici otvorenih potraživanja na dan 09. travnja 2017. definirali bismo u komunikaciji s vama.

Pozivamo vjerovnike da za pripremu usklade ispune i obrazac 19. Tablica prijavljenih tražbina, razlučnih i izlučnih prava (čl. 259. st. 1. SZ), koji možete preuzeti klikom OVDJE.

Nakon usklađivanja, Zvijezda d.d. izdat će vjerovniku potvrdu o usklađenom iznosu otvorenih stavaka na navedeni datum, čime će obrada prijavljenih potraživanja biti jednostavnija, jer neće iziskivati dodatno usklađivanje između kompanije i vjerovnika. Ovu ispravu potpisat će direktor financija, kako bi se potvrdila njezina vjerodostojnost.

Nakon pribavljanja potvrde salda na dan 09. travnja 2017. godine, samu prijavu tražbina treba izvršiti ispunjavanjem obrasca 18. Prijava tražbine u stečajnom postupku (čl. 257. st. 1. SZ), sukladno članku 32. Zakona o postupku izvanredne uprave, koji možete preuzeti klikom OVDJE te uputiti na adresu Agrokor d.d., Trg Dražena Petrovića 3, Zagreb s naznakom ”prijava – za izvanrednog povjerenika“ u dvije kopije s priloženim dokazima, sukladno odredbama Stečajnog zakona. Jedna kopija je za potrebe Trgovačkog suda.

Prijava tražbina – dodatne upute

Prijava tražbina – mjenice

Za sva operativna pitanja, molimo kontaktirajte gđu. Mirjana Budanko, br. tel. 01/2382-759, i/ili e-mail: mirjana.budanko@zvijezda.hr.

Zvijezda d.d.

Podijeli sa drugima:

Kako pripremiti savršen roštilj?

S dolaskom lijepog vremena i sunčanih dana počinje i sezona roštiljanja. Više vremena provodite u prirodi, s prijateljima ili dragim osobama uz nezaobilazno gurmansko jelo – roštilj!

Ne govori se uzalud da je roštilj prvi vjesnik proljeća. Glavna namirnica za roštilj je naravno meso,a za koje se god meso odlučili, nekoliko je osnovnih pravila rošitilja i ako ih se pridržavate, jamačno ste osigurali titulu majstora roštilja.

 

1. Mariniraj me nježno

Ukoliko se ne radi o većim komadima mesa, primjerice janjećem butu ili svinjskim rebrima, ne trebate ga nužno marinirati satima, dovoljno je da meso prije pečenja premažete suncokretovim uljem, namažete senf i posolite. Ako kao dodatak koristite začinsko bilje, ono treba samo istaknuti okus mesa, nikako ga nadjačati. Kod pripreme marinade u kojoj pacate meso u mješavini ulja i začinskog bilja, pripazite da ne dodajete sol radi očuvanja sočnosti i mekoće.

Marinirano meso najbolje je izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i soliti ga tik prije pečenja jer nasoljeno meso gubi svoju tekućinu i postaje suho. Da meso bude ravnomjerno marinirano, stavite meso i marinadu u većicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji uz više okretanja. I za kraj mariniranja, prije stavljanja na roštilj, obavezno meso posušite kuhinjskim papirom kako biste izbjegli kapanje ulja po rošitlju.

 

3. Neka žar potraje

Osnova svakog roštilja je žar. Ako koristite drveni ugljen, prvo zapalite vatru pomoću treščica i papira, zatim dodajte veće komade drva. Tek kad se veći komadi drva dobro razgore, povrh stavljamo drveni ugljen. Isto vrijedi i za brikete. Dobar žar treba biti ravnomjeran, a ugljen na rubovima treba poprimiti sivu boju od pepela.

 

4. Kako znamo da je roštilj spreman?

Dlan položite dva centimetra iznad rešetke. Ako ruku ne možete držati nad vatrom, roštilj je prevruć. U tom slučaju podignite rešetku na veću visinu. Ako možete brojati do tri, roštilj je vrlo vruć. Ako možete brojati do šest, jačina vatre je umjerena. U slučaju da brojite do osam, vatra je slaba. Znači brojanje do pet je idealno i roštilj je spreman za pečenje.

 

5. Pravilna temperatura pečenja roštilja

majoneza-delikates-majoneza-630gPravilna temperatura pečenja mesa čuva vaše zdravlje. Piletinu i puretinu pecite na visokim temperaturama (idealno je 74 stupnja), junetinu, svinjetinu i janjetinu na kojem stupnju niže (idealno 71), a odreske i pečenja između 60 i 63 stupnja. Sve ispod 57 stupnjeva nije dobro za vaše zdravlje, pa da bi to izbjegli efikasna metoda je korištenje termometra za meso.

6. Nezaobilazni umaci uz roštilj

I naravno na kraju pečenja, umaci za roštilj često odlučuju i zaokružuju okus pečenog mesa. Nikad nećete pogriješiti uz stari dobi ajvar ili kajmak, a radi li se o sočnom burgeru, teško ga je zamisliti bez ketchupa i majoneze.

Podijeli sa drugima:

Ovo su stvari na koje morate paziti kod pripreme mesa

Pečenje mesa istovremeno je vrlo jednostavan i vrlo složen zanat oko kojega svatko ima za udijeliti pokoji isprobani savjet. Oni iskusni o ovoj temi mogli bi pričati danima, a kako bismo vam uštedjeli vrijeme, odlučili smo sve sažeti u nekoliko zlatnih pravila pečenja s kojima ćete baš svaki put dobiti sočno i mekano meso.

Važnost mariniranja mesa

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-uljeNe trebate ga nužno satima marinirati, dovoljno je da meso prije pečenja namažete senfom, uljem i posolite. Tako pripremljenog možete i ne morate marinirati u hladnjaku s dodatkom željenih začina, a što god odlučite nećete puno pogriješiti. Za bijelo meso odaberite marinadu s limunovim ili narančinim sokom, a kurkuma i curry odlično će funkcionirati s peradi. Za crveno meso u marinadu dodajte ocat, ulje pa čak i vino, a ukoliko ste u mogućnosti marinirajte barem sat prije pečenja.
Željene komade janjećeg mesa marinirajte s maslinovim uljem i češnjakom uz dodatak mediteranskih začina. Kod pripreme svih vrsta mesa, sa senfom i medom nikako nećete pogriješiti, a rezultat će vas oduševiti.

 

termometarKombinirajte temperature dok se meso peče

Pećnica je odličan izbor jer imamo meso “na oku” zbog čega uspješno balansiramo željenu razinu pečenog mesa. Rare, medium ili well done, poznati kuhari savjetuju da se igrate s temperaturom. Za početak pojačajte temperaturu i čim vam meso uhvati lijepu boju kožice, smanjite stupnjeve kako bi vam se meso polagano kuhalo u vlastitim sokovima.

 

Nabavite termometar i budite sigurni

Kuhari savjetuju da se pouzdate u termometar kada je pečenje mesa u
pitanju. Postoje točno određena pravila pa je tako piletini idealna temperatura od 65 Celzijevih stupnjeva, a janjetini i govedini od 50 do 70, ovisno je li želite rare ili well done. Ako vam termometar zvuči preambiciozno jednostavno se pouzdajte u iskustvo, a meso redovito podlijevajte i okrećite.

Podijeli sa drugima:

5 najpopularnijih uskrsnih slastica

Bliži se Uskrs, jesti se mora, a nema bolje od pripreme domaćih slastica.

 

Vrijeme je kada se tradicionalno peku pletenice, sirnice, kolači od dizanog tijesta, gibanice, orahnjače, makovnjače i još puno raznih kolača. Ipak, neki od njih na uskrsnim stolovima nalaze se češće nego drugi stoga u nastavku donosimo pet najpopularnijih uskrsnih slastica.

1. Pinca – slatka kraljica Uskrsa

Slatkoj pogači tepaju kao pinci, pogači i sirnici, a koje god ime odgovaralo vašom podneblju, recept je uvelike sličan kod svih. Ako se odlučite na operaciju pinca/sirnica/pogača, strpljivo se posvetite pinci jer iziskuje poprilično vremena, što se srećom brzo zaboravi čim kuhinja zamiriše. Brojni će vam reći da je teško pronaći savršen recept zato vas upućujemo na mame, bake i prijatelje te da se ne libite probati vlastite arome. Ukoliko nemate domaće netretirane naranče, koricu zamijenite sokom i savršeno će dobro funkcionirati. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo i nikako nemojte pretjerati s rakijom. Arome su bitne, ali i sama kapljica viška vašem dizanom tijestu može dati neželjeni buke.

2. Mirisne vanilin kiflice

Već tradicionalno, blagdanima nas na stolu dočekuju hrskave, ukusne vanilin kiflice koje se tope u ustima. Njihova je priprema laka, a svima su drage pa je logično da se nalaze među najpopularnijim blagdanskim keksićima. Prilikom pripreme pazite da margarin bude sobne temperature, a tijesto, nakon što ga zamijesite, ostavite u hladnjaku pola sata prije nego krenete u izradu oblika. Ovi kolačići idealni su za početnike, a posao oblikovanja malih kiflica možete prepustiti djeci ili jednostavno od toga napraviti zanimaciju za sve ukućane. Za najbolje rezultate ovdje preporučamo Zvijezda stolni s aromom vanilije jer će kolačiće učiniti sočnima, ali i obogatiti ih i ugodnim mirisom vanilije.

3. Orahnjača i makovnjača

Tradicionalne i obožavane slatke uzdanice svih pravih domaćica najčešće su pripremane upravo za Uskrs. Riječ je o kolačima od dizanog tijesta s različitim nadjevima, ali svaki je poseban upravo po receptu u koji se svaka domaćica kune da je “onaj pravi”. Neki će vam reći da je tajna orahnjače u dodavanju ribanih jabuka u nadjev, dok će drugi samo odmahnuti rukom držeći se poznatog orašastog nadjeva. Ako koristite svježi kvasac, prethodno ga razmrvite i razmutite u malo mlake vode ili mlijeka, dok suhi jednostavno ubacite u smjesu. Odabrali makovnjaču ili orahnjaču, tijesto punite nadjevom tek kada se ohladi, a pecite na minimalno 200 stupnjeva u dobro zagrijanoj pećnici.

4. Fritule

Ova ukusna slastica najčešće se priprema u našim primorskim dijelovima, a svatko ih voli na svoj način. Dodatak jabuke ili limuna tijesto će učiniti mekšim i sočnijim, a rakija će osigurati da se tijesto pravilno digne i upije manje ulja. Umjesto rakije možete dodati i ruma, a kod pečenja pazite da ima dovoljno ulja jer fritule u njemu moraju plivati, ali i da ne bude prevruće kako ne bi zagorile. Nakon pripreme pospite ih šećerom u prahu ili dodatkom po želji.

5. Mađarice

uskrsni-kolaci-madarice-820x395

Ovo je jedan od onih kolača koji se jednostavno nađu na stolu na svakoj proslavi ili blagdanu. Toliko ih volimo da su postale jedan od najpopularnijih kolača na ovim prostorima, a ono što je zanimljivo je da, čak i ako ih mi ne napravimo, velike su šanse da će se ipak naći u našem domu jer će ih netko drugi donijeti. Priprema je prilično jednostavna, a ono što je ovdje najizazovnije jest zasebno ispeći pet kora na obrnutoj strani lima za pečenje, jer će te kore služiti kao slojevi na koje ćemo stavljati kremu. Naša preporuka je da, nakon što izradite sve slojeve i nadjenete ih kremom, kolač prekrijete nečim težim i ostavite preko noći da se stisne, a tek onda stavite završni sloj čokolade na vrh. Ovako ćete spriječiti raspadanje mađarica, a sačuvati njihov voljeni okus.

Podijeli sa drugima:

Umijeće pripreme i posluživanja jaja za uskrsnu trpezu

Široke kulinarske primjene, jaja su daleko najkorištenija namirnica u većini kuhinja zbog svoje nezahtjevnosti pripreme.

umijece-pripreme-i-posluzivanja-jaja-za-uskrsnu-trpezu-zvijezda-02Naizgled jednostavno, nerijetko najobičnije kuhanje jaja krene u neželjenom smjeru. Kako bi tome doskočili u nadolazećim uskrsnim danima carovanja jaja, podijelit ćemo s vama osnovne zakonitosti kojih se morate pridržavati uz maštovite prijedloge za uskrsni stol.

Jaje ne smijete prekuhavati, već nakon što voda zakipi, odmaknuti posudu s vatrom i ostaviti 3 minute za jaje “u meko” ili 10 minuta za tvrdo kuhano. Drugi način je da u hladnu vodu ubacite jaje i zajedno kuhate točno 3 minute ili 5 minuta za postizanje željene gustoće žumanjka.

Ideje za posluživanje jaja

Nakon utvrđivanja gradiva osnovnih zakonitosti kuhanja jaja, vrijeme je da se posvetimo posluživanju uz čiju će pomoć vaš uskrsni stol zablistati u punom smislu. Ljubitelji tradicije ili pobornici moderne kuhinje, s jajima neće pogriješiti, poslužili ih s mladim lukom ili s različitim punjenjima.

umijece-pripreme-i-posluzivanja-jaja-za-uskrsnu-trpezu-zvijezda-04Jaja su divna podloga za razne nadjeve od kojih predlažemo umak s majonezom i senfom. Jednostavno izdubite jaja te žumanjak pomiješajte s majonezom i senfom. Začine dodajte po želji, a uz malo crvene paprike ili kurkume oplemenit ćete okus vašim punjenim jajima.

Zašto ne biste pripremili bogatu uskrsnu salatu od svježih proljetnih namirnica? Spojite jaja s rotkvicom i mladim lukom u osvježavajuću salatu. Osim što ćete dobiti konkretan obrok, uspješno ćete se riješiti svih uskrsnih ostataka spajanjem u salatu. Slobodno dodajte kuhane šunke, jabučnog octa i senfa, a hrabriji neka posegnu za hren umakom. Kombinacija je mnogo, samo se trebate odvažiti. Inspirirajte se našim prijedlozima i okusite sve divote uskrsnog blagovanja u krugu najbližih.

Podijeli sa drugima:

Zvijezda na zahtjev potrošača vratila Omegol majonezu

Zvijezda je odlučila poslušati svoje vjerne korisnike i na njihov zahtjev vratiti u prodaju Omegol majonezu u tubi

05-majoneza-omegol-majoneza-b
Omegol majoneza opet je u prodaji, odlučila je Zvijezda nakon zahtjeva potrošača da omiljenu majonezu bez sastojaka životinjskog porijekla vrati na police trgovina. Ova će vijest zasigurno najviše razveseliti vegane i vegetarijance koji ovu majonezu preferiraju zbog njezinih sastojaka koji su isključivo biljnog podrijetla.

Omegol majoneza prvi put je predstavljena 2004. godine pokretanjem prve hrvatske funkcionalne linije proizvoda, a ubrzo nakon toga osvojila je simpatije potrošača. Kada je krajem 2016. godine Zvijezda donijela odluku o prestanku proizvodnje zbog smanjene potražnje, mnogi su vjerni potrošači zahtijevali njezin povratak na police.

Među njima, najviše su se isticali vegani i vegetarijanci koji ovu majonezu preferiraju zbog njezina povoljnog omjera omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje pomažu u regulaciji bioloških funkcija te biljnog sastava što je čini omiljenim dodatkom jelima svima koji u svojoj prehrani ne koriste namirnice životinjskog podrijetla.

Dobitnica je i V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

Saznajte više o Omegol majonezi

Podijeli sa drugima:

Nove etikete suncokretova ulja nacrtala su djeca sa sindromom Down

Izložba radova mališana koju su sudjelovali u Zvijezdinom natječaju održat će se u sklopu Vanninog koncerta u Lisinskom

Tri crteža djece sa sindromom Down krasit će etikete limitiranog izdanja Zvijezdinog suncokretovog ulja koje će se na hrvatskom tržištu naći u ožujku. Rezultat je to natječaja „Srce suncokreta“ koji je prva hrvatska tvornica ulja tijekom veljače organizirala s Udrugom za sindrom Down Zagreb.

U natječaju za crteže koji će se naći na novim etiketama ulja sudjelovalo više od 30 djece suncokreta, kako još zovu djecu s Downovim sindromom jer zrače ljubavlju i veseljem, a kako je upravo suncokret biljka iz čijeg srca izrastaju Zvijezdini proizvodi, djeci je pružena prilika da aktivno sudjeluju u stvaranju limitirane edicije.

Zvijezdin stručni žiri između 50 njihovih radova odabrao je tri crteža za koji su građani mogli glasovati i tako odlučiti koji će od njih postati etiketa suncokretova ulja. Osluškujući riječ potrošača koji su se akciji odazvali u zaista velikom broju, u Zvijezdi su odlučili nagraditi sva tri crteža i pretvoriti ih u etikete.

suncokretovo-ulje-1l
Suncokretovo ulje

Oko 500 tisuća boca suncokretova ulja s crtežima pobjednica – Anamarije Babić, Lorene Horenjak i Lucije Ivić naći će se u prodaji od ožujka. Bocu s prvom etiketom već sada možete potražiti na policama trgovina, dok će se etiketa s drugim pobjedničkim crtežom u prodaji naći u travnju, a ona s trećim crtežom u svibnju.

„Raduje nas što je veliki broj naših potrošača u štićenicima Udruge za sindrom Down – Zagreb prepoznao osobe koje svoje pobjede ostvaruju svaki dan. To nas je potaknulo da malo promijenimo pravila natječaja i nagradimo svo troje finalista,“ izjavila je Jasna Pulić, direktorica marketinga Zvijezde koja je djecu nagradila i s tri tableta koji im olakšavaju učenje.

Svi će radovi biti biti izloženi povodom Međunarodnog dana osoba sa sindromom Down u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu akcije „Uljepšajmo njihov svijet“ i koncerta „Vanna u Lisinskom“ koji se održava 21. ožujka 2017. s početkom u 19.30 sati.

Koncert organizira Udruga u suradnji s Rotary klubom Zagreb Gradec, Adria Medijom Zagreb i magazinom Story.

Sav prihod od ulaznica namijenjen je edukaciji i angažmanu logopeda i rehabilitatora koji će s mališanima raditi od prvih dana njihovih života.

Podijeli sa drugima:

Zašto se francuska salata tako zove ako nije iz Francuske?

Originalno jelo nastalo je u Rusiji pa je pod imenom ruska salata možete pronaći u brojnim državama

francuska salata 200 g novi dizajn
Francuska salata

 

Francuska salata nema puno veze s Francuskom. Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz. Zapravo je nastala u Moksvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena.

Da nije bilo lopova naučnika, možda danas ova salata ne bi bila toliko popularna diljem svijeta. Naime, kako je Olivier krio recepturu, njegov pomoćnik Ivan Ivanov uspio je nekako po mise en placeu složiti salatu koju je kasnije samostalno pripremao u drugom restoranu.

Iako nije uspio baš sasvim pogoditi notu recepta, popularizirao je ovo jelo prodavši recept brojnim izdavačkim kućama. Prvi put recept je izašao u ruskom časopisu Наша пища (Naša hrana) 31. ožujka 1894. godine. Sve dok je Hermitage radio i dok Olivierova obitelj nije napustila Rusiju početkom 20. stoljeća, salata nije nosila današnje ime ‐ Olivierova salata ili Салат Оливье na ruskom, Olivier’s salad na engleskom, odnosno ruska salata ili salade russe na francuskom.

Ova se salata jede diljem Europe, u Izraelu, Iranu, Mongoliji pa sve do Latinske Amerike, i to uobičajeno za vrijeme blagdana. Neke verzije imaju meso, neke su bezmesne, no zapravo ima barem 10 različitih verzija ove salate, ma kako god je zvali.

S vremenom se izvorna receptura mijenjala i dorađivala, kako često bude s originalima, što zbog lokalnih namirnica, što zbog isplativost i i zamjene jeftinijim namirnicama. Ono što jest poznat jest da je Olivierova sadržavala teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastoga, kapare, krastavce, tvrdo kuhana jaja i zrna soje. Dosta drugačije od ovog što danas jedemo.

Podijeli sa drugima:

200 vježbača vježbalo uz Aktivnu Hrvatsku i Omegol

Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska održao je trening s više od 200 vježbača u Murskom Središću što je jedno od najvećih dvoranskih vježbanja u Hrvatskoj.

03-omegol
Omegol namaz

Slika prepune sportske dvorane u Murskom Središću putuje Hrvatskom. Grad Mursko Središće, uz čiju su pomoć održani trening i edukativna predavanje, konstantno radi na sportskim sadržajima koji su na raspolaganju građanima i jedan je od gradova primjera izvrsne suradnje. Edukativno predavanje održala je nutricionistica Sara Sila iz Definicije Hrane, dok je iz Hrvatske liječničke komore dr. Iva Pejnović Franelić istaknula: “Zdrave osobe starije životne dobi tjelesnu aktivnost trebaju prilagoditi svojim mogućnostima i specifičnim zdravstvenim potrebama ukoliko iste postoje. Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako postoje dokazi da oni koji su u toj dobi tjelesno aktivni u usporedbi sa manje aktivnim osobama, imaju i manji rizik od padova i bolje kognitivne funkcije!” Hrvatska liječnička komora vježbačima je mjerila indeks tjelesne mase i dijelila promotivne materijale s porukom Aktivan+Odgovoran=Zdrav.

Projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović čiji je izaslanik, proslavljeni vaterpolist, Frano Vićan istaknuo: “Sretan sam da vidim prepunu sportsku dvoranu. Prenosim pozdrave Predsjednice koja uvijek ističe koliko je važno biti tjelesno aktivan, koliko nam redovito vježbanje može zaista promjeniti život na bolje. Dragi vježbači hvala vam što svojim primjerom potičete i ostale na povećanu aktivnost. Sport je divan životni izbor. Svatko od nas može si postaviti cilj i težiti njemu. Vjerujte mi, kao osvajač zlatne olimpijske medalje znam da se snovi ostvaruju!”. Trening se održao pod vodstvom Ivana Antunovića i njegovog tima s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba i Biotreninga, dok je program vodila Renata Sopek.

Nacionalni projekt se nastavlja 12. travnja u 15 sati na glavnom gradskom trgu u Rovinju u sklopu sportskog događaja Snaga djece u pokretu. U 2017. godini vježbat ćemo i u Vodicama, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu.

200-vjezbaca-vjezbalo-aktivnu-hrvatsku-omegol-02

Podijeli sa drugima:

Ružičasti namaz od majoneze i cikle

Svijet je ljepši kroz ružičaste naočale, a još je ukusniji s ružičastim namazom od majoneze i cikle.

Šarenilo na stolu uvijek mami poglede, a majonezni namaz s ciklom sasvim sigurno će iznenaditi brojne gurmane. Namaz poslužite u posudici ili na krekerima, odlično će izgledati serviran i na listu obične salate zbog kontrasta koji stvara zahvaljujući svojoj ružičastoj boji.

Upute za pripremu:

  1. Dobro operite ciklu i kuhajte je cijelu sve dok skroz ne omekša.
  2. Isjeckajte peršin i mladi luk na što sitnije komadiće.
  3. Ogulite koru kuhane cikle i ostavite je da se ohladi.
  4. Hladnu kuhanu ciklu možete usitniti na više načina, zavisno kakvu strukturu namaza želite. Možete je naribati, isjeckati nožem ili izmiksati u blenderu. Mi smo je naribali.
  5. U dublju posudu u koju ste prethodno naribali ciklu dodajte isjeckani peršin i mladi luk te smjesu promješajte drvenom kuhačom.
  6. Smjesi dodajte crvenu papriku, sušeni mljeveni korijander, crni papar i sol. Dobro promiješajte.
  7. Zatim dodajte majonezu i pasiranu rajčicu i ponovo dobro promiješajte sve zajedno.
  8. Ukoliko želite dobiti gušći namaz možete sastojcima dodati zdrobljeni kuhani slanutak.
  9. Namaz prije posluživanja ohladite u hladnjaku.

ruzicasti-namaz.od-cikle-i-majoneze-dodatna

Sastojci:

Podijeli sa drugima:

Zašto redovito treba konzumirati fermentirane namirnice?

Fermentirane namirnice uvijek su u trendu, dok se silne dijete i supernamirnice mijenjaju iz godine u godinu. Fermentacija oplemenjuje hranu tako što ju čini probavljivom, a dobre bakterije pomažu probavi i podižu imunitet.

11-konzervirano-povrce-krastavci
Zvijezda krastavci

Svi ste već čuli za probiotike, vrijedne pomagače naših crijeva. Moderna prehrana koja bogata šećerima, proizvodima na bazi kvasca i prepuna proizvoda od jednostavnih ugljikohidrata, potiče stvaranje jakih kolonija štetnih bakterija. Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane ili ukiseljene hrane, bogate hranjivim tvarima i probioticima.

Tijekom fermentacije stvaraju se novi hranjivi sastojci pa će fermentirana namirnica imati više dobrih nutrijenata od one koja nije prošla proces, poput vitamina B, folnu kiselinu, riboflavin, niacin, ali i antioksidansa i enzima koji pomažu u razgradnji hrane.

Borite li se protiv čestih prehlada, alergija ili gljivičnih oboljenja, u prehranu ubacite što više fermentiranih proizvoda kako biste tijelu pomogli da se detoksicira te da bolje iskorištava hranjive tvari iz hrane. Fermentirano povrće (kiselo zelje, kimchi, ukiseljena cikla, ukiseljene lučice, kisela paprika, kiseli krastavci…) i mliječni fermentirani proizvodi poput domaćeg jogurta i kefira vaš su korak prema boljem zdravlju.

Podijeli sa drugima:

Nagradni natječaj: Osmisli haiku o majonezi

Voliš Zvijezda majonezu? Pokaži joj to stihom i sudjeluj u nagradnom natječaju „Haiku o majonezi“

Složi sendvič, salatu ili koje drugo jelo u kojem je omiljeni sastojak koji #povezujesve upravo Zvijezda majoneza i dopusti muzama okusa da te nadahnu za pisanje.

Sastavi svoj haiku o majonezi,a pet najkreativnijih nagradit ćemo poklon paketom Zvijezdinih proizvoda, a baš oni bit će objavljeni i u dnevnim novinama na Zvijezda oglasima.

Svoj haiku možeš prijaviti putem naše web stranice od 27. veljače do 12. ožujka u ponoć kada završava nagradni natječaj „Haiku o majonezi“.

Pošalji svoj haiku

Podijeli sa drugima:

Dalmatinske kroštule

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Kroštule, krostule, krustule, frustule, hrostule, fanjki, poderane gaće . . . sve su to nazivi za slastice od bezkvasnog tijesta koje se tradicionalno jedu u Lijepoj našoj.

Uz fritule, kroštule su tipična dalmatinska slastica napravljena od samo nekoliko temeljnih namirnica poput jaja, brašna i šećera. Postoje mnoge verzije ove tradicionalne slastice koja se u nešto drugačijem receptu proširila i na ostatak Hrvatske, s jednom ili više vrsta brašna, s cijelim jajetom ili samo žumanjcima, sa i bez praška za pecivo, ali ono što na prvom mjestu karakterizira prave dalmatinske krošule je tijesto aromatizirano s nekim tipičnim mediteranskim likerom, od npr. limuna – limoncello ili likerom od naranče.

Pržimo ih u suncokretovom ulju i posipamo šećerom u prahu dok su još tople. Uživajte u ovom prhkom okusu Dalmacije koji vam pucketa u ustima.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Pomiješajte obje vrste brašna i prosijte ga s praškom za pecivo.
  2. Jaje i žumanjke sobne temperature, šećer, sol, kiselo vrhnje, maslinovo ulje, limunovu koricu, rum i limoncello dobro umješajte pjenjačom do skoro pjenastog izgleda.
  3. Postupno nadodajte mješavinu brašna skroz dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi.
  4. Izvadite ga iz posude na radnu površinu i dodatno rukama izmjesite još kojih 2 do 3 minute.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu, zatvorite ga u posudi ili foliju i pustite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
  6. Podijelite tijesto na dvije ili tri kugle te svaku razvaljajte na otprilike 2 mm debljine kao za rezance.
  7. Izrežite trakice 2 cm širine x 10 do 15 cm dužine te svaku od njih zavežite u čvor.
  8. Kroštule pržite u Zvijezda suncokretovom ulju 2 do 3 minute do zaltno žute boje. Ako koristite manje ulja prilikom prženja ih okrećite da ne bi potamnile.
  9. Nakon pečenja ocijedite ih na papirnatim salvetama i pospite šećerom u prahu dok su još tople da se šećer uhvati za njih.

Sastojci:

  • 180 g oštrog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Korica 1 nešpricanog limuna
  • 2 žlice ruma
  • 2 žlice limoncella ili nekog drugog likera, npr. od naranče
  • 1 žlica Zvijezda maslinovog ulja
  • ½ l Zvijezda suncokretovog ulja

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g šećera u prahu za posipanje
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Prestižno priznanje: Zvijezdino ekstra djevičansko ulje najbolje je ulje koje možete kupiti

Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a Zvijezdino ulje ocijenjeno je kao najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, dragocjeno ulje za užitak, osvojilo je prestižnu nagradu Povenjak 2017. kao najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.

Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a ove je godine Zvijezdino je ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno kao najbolje najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno među uzorcima uzetima iz trgovina u 2016. godini.

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, vrhunske je kvalitete i okusa u kojem se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo.

Potražite ga u najbližoj prodavaonici i kombinirajte s mesnim jelima, u pripremi marinada ili kao dodatak morskim jelima poput tek pečene morske ribe.

Podijeli sa drugima:

Slatki kruh sa bananama i orasima

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Slatki kruh sa bananama i orasima gotov je za sat vremena, a možete ga jesti uz mlijeko za doručak, popodne uz čaj ili navečer kada se zaželite nečeg slatkog, a zdravog.

Ako tražite recept za zdraviju verziju slatkog kruha, naša je preporuka mekinjavi graham kruh koji se radi od pšenične prekupe, dijela sjemena pšenice kojom se mlada pšenica hrani. Za razliku od bijelog pšeničnog brašna, pšenična prekupa zadržava većinu vitamina, mineralnih soli i primjesa koje su dobre za probavu. U njoj se mogu naći cink, antioksidanti i vitamini B, a osim toga je i odličan je izvor vlakana, proteina te nekih dobrih masti.

U receptima dio bijelog brašna uvijek možete zamijeniti pšeničnom prekupom.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. U dubokoj posudi vilicom omekšajte stolni s maslacem.
  2. U drugoj posudi umutite jaja i dodajte šećer.
  3. Postupno umiješajte jaja i šećer sa omekšanim namazom do skoro pjenastog izgleda.
  4. Dodajte kašu od izmiksanih banana u blenderu i sitnije naribanu mrkvu.
  5. Prosijte obje vrste brašna s praškom za pecivo pa naizmjenice s mlijekom umiješajte u smjesu od banana i mrkve.
  6. Prerežite štapić vanilije na pola i žličicom izvadite jezgru koju nadodate u smjesu.
  7. Dodajte smjesi sjeckane orahe i sol.
  8. Kalup za kruh dobro premažite stolnim s maslacem.
  9. Tijesto stavite u kalup i izravnajte površinu.
  10. Pecite oko 60 minuta na 170 stupnjeva. Ako niste sigurno da li je kruh pečen, poslužite se starim trikom, pri kraju pečenja zabodite u kruh drvenu čačkalicu, ako ostane suha i bez imamo grudica na sebi, kruh je pečen

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

  • 150 g stolni s maslacem
  • 3 banane
  • 1 mrkva
  • 3 jaja
  • 300 g pšenične prekupe (Graham)
  • 50 g zobenog brašna
  • 120 g smeđeg šećera
  • 1 štapić vanilije
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 80 g sjeckanih oraha
  • ½ žličice soli

Sastojci za ukrašavanje

  • Bijeli ili kokosov šećer u prahu
[/vc_row]

Podijeli sa drugima: