Zašto redovito treba konzumirati fermentirane namirnice?

Fermentirane namirnice uvijek su u trendu, dok se silne dijete i supernamirnice mijenjaju iz godine u godinu. Fermentacija oplemenjuje hranu tako što ju čini probavljivom, a dobre bakterije pomažu probavi i podižu imunitet.

11-konzervirano-povrce-krastavci
Zvijezda krastavci

Svi ste već čuli za probiotike, vrijedne pomagače naših crijeva. Moderna prehrana koja bogata šećerima, proizvodima na bazi kvasca i prepuna proizvoda od jednostavnih ugljikohidrata, potiče stvaranje jakih kolonija štetnih bakterija. Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane ili ukiseljene hrane, bogate hranjivim tvarima i probioticima.

Tijekom fermentacije stvaraju se novi hranjivi sastojci pa će fermentirana namirnica imati više dobrih nutrijenata od one koja nije prošla proces, poput vitamina B, folnu kiselinu, riboflavin, niacin, ali i antioksidansa i enzima koji pomažu u razgradnji hrane.

Borite li se protiv čestih prehlada, alergija ili gljivičnih oboljenja, u prehranu ubacite što više fermentiranih proizvoda kako biste tijelu pomogli da se detoksicira te da bolje iskorištava hranjive tvari iz hrane. Fermentirano povrće (kiselo zelje, kimchi, ukiseljena cikla, ukiseljene lučice, kisela paprika, kiseli krastavci…) i mliječni fermentirani proizvodi poput domaćeg jogurta i kefira vaš su korak prema boljem zdravlju.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci