Konzervirano povrće

Zašto se povrće konzervira?

Povrće se konzervira još od davnina, iako ne u ovako sofisticiranom obliku kao danas. Cilj konzerviranja je produljiti trajnost namirnice odnosno sačuvati njenu izvornu kvalitetu, u ovom slučaju povrća, kako bi ono bilo dostupno tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme zrenja.

Povrće je neophodan izvor brojnih nutrijenata koji nam omogućavaju zdrav život, no nažalost, povrće ima kratki rok trajanja od trenutka kada postane dostupno za konzumaciju. Njegovim konzerviranjem osigurali smo vam izvor zdravlja i uravnotežene prehrane, bilo da ga jedete samo ili koristite kao dodatak u kuhinji.

Kako se povrće konzervira?

Proces konzerviranja namirnica u obliku sličnom danas datira iz 18. stoljeća. Francuz Nicholas Appert je za potrebe Napoleonove vojske postavio temelje konzerviranja shvativši da se hrana ne kvari ukoliko se dovoljno zagrije, a zatim čuva u spremnicima u koje je onemogućen ulazak zraka.

Danas se konzervirano povrće proizvodi pasterizacijom u hermetički zatvorenoj ambalaži, a dobiven proizvod se čuva u slanoj ili kiseloj tekućini. Prednost takvog postupka je što ne zahtijeva kemijske konzervanse već kao konzervansi na prirodan način djeluju sol odnosno ocat. Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Temeljni prinicipi djelovanja soli i octa se donekle razlikuju, no krajni učinak očuvanja trajnosti proizvoda je isti. Kuhinjska sol dodana u dovoljnoj količini, naime, izaziva dehidraciju stanica mikroorganizama i time onemogućuje njihovu daljnu aktivnost.

Dodatno, klorid se kao sastavni dio soli upliće u metabolizam mikroorganizama i inhibira aktivnost njihovih enzima. S druge strane, ocat točnije octena kiselina zakiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Danas se u praksi konzerviranja povrća najčešće primjenjuje kombinacija kuhinjske soli i octa koji zajedničkim snagama osiguravaju kvalitetan proizvod postojane trajnosti i dobrih organoleptičkih svojstava.

Gubi li povrće konzerviranjem nutritivne vrijednosti?

Povrće je neophodno za našu uravnoteženu prehranu. U društvu je uvriježeno mišljenje da je svježe povrće nutritivno vrijednije od procesiranog ali rezultati brojnih istraživanja pokazuju da to ne mora biti slučaj. Istina je da u prvom koraku zbog izlaganja povrća visokim temperaturama dolazi do gubitka vitamina osjetljivih na toplinu, posebice vitamina C i B2, no gubitak ostalih esencijalnih nutrijenata je zanemariv. A budući da je povrće podvrgnuto procesu pasterizacije mikronutrijenti i prehrambena vlakna ostaju stabilna tijekom nekoliko godina čuvanja proizvoda.

Koje su prednosti konzerviranog povrća?

Povrće je neophodno za uravnoteženu prehranu ljudi. Nažalost, većina ljudi nije u mogućnosti uzgajati vlastitu hranu niti je svo povrće dostupno tijekom cijele godine ili u svim dijelovima svijeta. Povrće također ima kratki rok trajanja od samo nekoliko dana kada je najbolje za pripremu i jelo. Konzerviranje omogućuje da u povrću uživamo tijekom cijele godine.

Kako da čuvam konzervirano povrće?

Ukoliko nećete odmah otvarati ambalažu u kojoj je povrće, čuvajte ga na suhom, tamnom i hladnom mjestu. U trenutku otvaranja, kako biste najbolje očuvali proizvod, spremite ga u hladnjak. Rok trajanja hrane otisnut je na ambalaži.

Podijeli sa drugima:

Zimnica: Kisele paprike

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]Priprema domaće zimnice donosi posebno zadovoljstvo, a među onima koje najčešće pripremamo svakako je zimnica od kisele paprike. Kako ju jednostavno pripremiti saznajte u nastavku.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. Prokuhati ocat, ulje, šećer, sol i konzervans.
  2. U kipuću otopinu dodati očišćene paprike, koje ste prethodno na nekoliko mjesta izboli čačkalicom.
  3. Držati ih 1 do 2 minute, te izvaditi. Slagati u staklenke.
  4. Paprike preliti otopinom u kojoj su se kuhale, prekriti ih i ostaviti da odstoje.
  5. Nakon 24 sata doliti otopinu u staklenke i dobro zatvoriti.

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Margarin

Što je margarin?

Margarin je prirodna namirnica koja nastaje miješanjem biljnih ulja i masti te i vode a nastao je kao biljna alternativa maslacu. Margarin ne sadrži životinjske masnoće i  u sastavu su mu  dobre masti i vitamini topivi u mastima (A,D i E) pa ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.

U Hrvatskoj jedini je proizvođač margarina Zvijezda koja je margarin prvi put predstavila 1956. godine. Margarin je brzo zaslužio povjerenje domaćica diljem zemlje i do danas ostaje neizostavna namirnica za pripremu kolača, a koristi se još i za pečenje i prženje.

U medijima stalno čitam kako je margarin umjetna namirnica. Je li to istina?

O margarinu vlada niz mitova, a mitovi proizlaze iz nedovoljne informiranosti pa se margarin godinama neopravdano nalazi na lošem glasu.

Margarin je prirodni proizvod, obogaćen vitaminima A,D i E te je načinjen od svega nekoliko sastojaka – ulja, vode, emulgatora koji je nužan za stabilnost proizvoda (najčešće su to prirodni emulgatori– monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koji su prirodni sastojci svih ulja i masti. U sastavu margarina nalaze se i sol, prirodni konzervansi te limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidant te beta karoten (što je zapravo provitamin A) koji služi kao bojilo.

Margarin u prosjeku sadrži do 10 sastojaka koji su svima poznati i koji se u različitim kombinacijama pojavljuju u brojnim drugim namirnicama.

Koji je točan sastav margarina?

Zanimljivo je da sladoled sadrži sve sastojke koje sadrži i margarin. Lista sastojaka od  kojih se margarin proizvodi  u osnovi je  kratka, bez prikrivenih nepoželjnih i štetnih sastojaka.  Osnovni sastojci u margarinu su:

  • ulje, najčešće ulje repice, suncokreta te sojino i palmino ulje
  • voda
  • emulgator nužan za stabilnost proizvoda (tu ulogu najčešće igraju prirodni emulgatori : monogliceridi i digliceridi masnih kiselina (E 471))
  • sol
  • prirodni konzervansi
  • limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans
  • beta karoten koji služi kao bojilo

Dodatna prednost je što se margarini često obogaćuju vitaminima primjerice vitaminima A, E i D, mineralima poput kalcija i magnezija, čak i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama ili blagotvornim biljnim sterolima.  Time margarini postaju vrijedna pomoć u zadovoljavanju raznolikih nutritivnih potreba i imaju funkcionalna svojstva. Kako bi  se zadovoljile široke kulinarske i gastronomske potrebe na policama dućana nalaze se margarini s raznim aromama (jogurt, vanilija, slatko vrhnje…).

Kako se margarin proizvodi?

Pri proizvodi margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže trans-masne kiseline.

Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) u potpunosti izbačene Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na na manje od0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Je li margarin nezdrav?

Ključ je zdravlja uravnotežena prehrana u kojoj masti, kao najkoncentriraniji oblik energije za normalno funkcioniranje organizma, igraju bitnu ulogu.

Margarin je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.

Margarin ne sadrži kolesterol jer je biljnog podrijetla. Riječ je o korisnoj namirnici koja se preporuča kao dio uravnotežene prehrane, kao i osobama koje su osjetljive na gluten, a među benefitima koji se ističu su i vitamini A, D i E kojima je margarin obogaćen.

Sadrže li margarini transmasti?

Margarini diljem razvijenog svijeta i u Republici Hrvatskoj najčešće ne sadrže štetne trans masne kiseline jer se već godinama proizvode uz pomoć tehnološki inovativnih procesa. Margarin je, štoviše,  bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama. Također,  margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete.

Zašto uvrstiti margarin u svoju prehranu?

Margarin nudi brojne prednosti bilo da je riječ o zadovoljavanu specifičnih nutritivnih potreba ili pak kreiranju kulinarskih kreacija.

Zvijezda margarine dobro je uvrstiti u prehranu jer:

  • sadrže pomno odabrane sirovine visoke kvalitete
  • proizvedeni su najmodernijom tehnologijom proizvodnje
  • ne sadrže hidrogenirane masti ni kolesterol
  • dostupni su u raznolikim okusima prikladnim za svačije nepce
  • zahvaljujući kvalitetnom sastavu uklapaju se u raznoliku i uravnoteženu prehranu

Što je zdravije: margarin, maslac ili svinjska mast?

Vječito polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog čas margarinu, čas maslacu ili svinjskoj masti je sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane.

Margarin se , tako, dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama Također,  margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete. Koristeći margarin u prehrani djece povećava se resorpcija vitamina topivih u ulju, poput A, D, E i K.

Nasuprot margarinu, maslac  i svinjska mast  su izrazito bogati zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos također potrebno ograničiti u prehrani, međutim,  maslac i svinjska masti su ujedno bogate korisnim masnoćama poput konjugirane linolne kiseline te vitaminima topljivim u masti.

Stoga je zaključak da ni margarin ni maslac ni svinjska mast nisu zabranjeni ili nezdravi u umjerenim količinama.

Podijeli sa drugima:

Maslinovo ulje

Koja je razlika između maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja?

Velika je razlika između djevičanskog maslinova ulja i ulja koja su bila podvrgnuta rafinaciji.

Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje dobiva jednostavnim cijeđenjem voćnog soka.

Ekstra djevičanskom maslinovom ulju nema premca jer se proizvodi tako da su u njemu sačuvani iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja tržišna je kategorija maslinovih ulja.

Ulje koje se pod tim imenom prodaje proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.  Tijekom  procesa  rafinacije uklanjaju se, na žalost, u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Kako su rafinirana maslinova ulja  gotovo bez boje, mirisa i okusa dodaje im se mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Kako se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojaka ulja.

Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se melju, a zatim se ulje izdvaja iz maslinovog tijesta postupcima prešanja ili centrifugiranja.

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

Koje sve vrste maslinova ulja postoje?

Osim djevičanskih maslinovih ulja, u ljudskoj se prehrani, koriste i druga ulja dobivena od ploda i komine maslina, čiji se postupak proizvodnje te sastav i nutritivna vrijednost razlikuju od djevičanskih.

Ulja od ploda i komine masline :

  1. Djevičanska maslinova ulja
  2. Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinova ulja i djevičanskih maslinovih ulja
  3. Ulje komine masline

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja  tržišna je kategorija maslinovih ulja. Ulje koje se pod tim imenom prodaje na tržištu proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih, te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.  Tijekom  procesa  rafinacije uklanjaju se, na žalost u vodi topljive fenolne tvari  i  drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Rafinirana maslinova ulja  gotovo su bez boje, mirisa  i okusa pa im se dodaje mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Ulje komine masline je ulje dobiveno od komine, čvrstog ostatka ploda masline nakon centrifugiranja ili prešanja. Komina, naime, sadržava  još do 5% ulja koje se može izdvojiti pomoću organskih otapala. Tako dobiveno sirovo ulje nema ništa s maslinovim uljem i nije pogodno za prehranu ljudi pa se rafinira. Rafinacijom se uklanja neprihvatljiva boja, odbojan miris i okus, mijenja kemijski sastav ulja kako bi odgovarao propisanim standardima. Nakon rafinacije ulja, dodaje mu se malo djevičanskog pa nastaje proizvod koji se na tržištu javlja kao ulje komine masline.

Kako mogu znati da je maslinovo ulje kvalitetno?

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na  razno zeleno, djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu, te ne smije imati neželjena svojstva.

Koji je rok trajanja maslinova ulja?

Za razliku od drugih namirnica, maslinovo ulje s vremenom gubi svoja svojstva stoga je potrebno posebnu pažnju pridati načinu njegova skladištenja. Maslinovo ulje preporučuje se čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak, a ne preporučuje se maslinovo ulje čuvati u plastičnoj ambalaži jer može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost.

Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.

Smije li se na maslinovom ulju pržiti?

Maslinovo ulje jedna je od esencijalnih namirnica mediteranske prehrane, načina prehrane koji se danas smatra zlatnim standardom za očuvanje zdravlja. Osim što jelima daje neodoljiv okus i aromu, maslinovo ulje pruža brojne zdravstvene blagodati. Uvriježeno je mišljenje kako se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti pri kuhanju jer da se tako uništavaju sve vrijedne tvari, međutim, radi se tek o duboko ukorijenjenoj zabludi. Iako su ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nepogodna za prženje, maslinovo ulje je iznimka jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nazasićene oleinske masne kiseline koja pridonosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama te se stoga maslinovo ulje može koristiti i za pečenje i prženje bez straha od razvoja nepoželjnih spojeva.

Zašto svi pričaju da je maslinovo ulje zdravo?

Ekstra djevičansko ulje važan je dio raznovrsne prehrane, a bogato je klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo je ulje i  lako probavljivo te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale.  Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).

Nezasićene masne kiseline, vitamin E i drugi sastojci maslinova ulja smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka.

Povoljni učinci maslinova ulja:

  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • poboljšava rad želuca i gušterače
  • smanjuje rizik od raka
  • poboljšava izgled kože i kose
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • regulira krvni tlak i šećer
  • pomaže kod gripe i prehlade

Je li ekstra djevičansko maslinovo ulje kvalitetno?

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni. Upravo zato naše maslinovo ulje predstavlja ono najbolje što se dobiva izravno iz ploda, a kao dokaz visoke kakvoće u okusu se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo. Nadamo se da ćeš uživati u njegovom okusu i jelima koja će upotpuniti!

Podijeli sa drugima:

Majoneza

Što je majoneza?

Majoneza je naziv za hladni umak, namaz koji se spravlja od svježih žumanjaka i suncokretova ulja.

Kremasta, gusta i bogata tekstura majoneze posebno dobro odgovara svježe pečenom kruhu ili pecivu, hrskavim domaćim krumpirima ili kao dodatak mesu s roštilja kojem će dati posebnu završnu notu.  Zbog svoje moći povezivanja različitih namirnica, sastavni je dio francuske salate ili sočnog sendviča, a služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Zvijezda majoneza vječiti je klasik uz kojeg su odrasle mnoge generacije, a dobitnik je i znaka Hrvatske kvalitete.

Kako nastaje majoneza?

Majoneza se svrstava u skupinu umaka koji nastaju procesom povezivanja sastojaka miješanjem da bi se dobila gusta emulzija. Proces proizvodnje majoneze započinje biranjem najkvalitetnijih jaja, a u Zvijezdinom pogonu proizvodi se po tradicionalnoj recepturi koja se koristi još od 1959. godine kada je Zvijezda domaćem tržištu predstavila prvu majonezu.

Je li majoneza zdrava?

Majoneza sadrži zdravo suncokretovo ulje s visokim sadržajem nezasićenih viših masnih kiselina. Uz punovrijedne bjelančevine koje sadrži,  majoneza je sastavni dio uravnotežene prehrane.

Majoneza prirodno sadrži vitamin E koji je antioksidans i štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala, te nema konzervansa, dodanih aroma i stabilizatora.

Za što se koristi?

Majoneza se koristi kao umak, uz svježe pečen kruh ili pecivo, hrskave krumpire, dodatak mesu s roštilja ili je sastavni dio jela, poput francuske salate ili sočnog sendviča. Služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Kako je nastala majoneza?

Majoneza se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji polovicom 17. stoljeća, a dobila je ime  po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku. (Mahon à aise – Mahunu po ukusu). Izvorni recept je prilagodio čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) umiješavajući ulje sa žumanjcima.

Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. stoljeća kreće industrijska proizvodnja koja je

Zvijezda je domaćem tržištu majonezu predstavila davne 1959. godine i otad je omiljeni umak na mnogim stolovima.

Majoneza se radi od jaja, ali što još sadrži?

Zvijezda majoneza sadrži suncokretovo ulje, vodu, senf, žumance, šećer, kuhinjsku sol, ocat i regulator kiselosti. Stoga, vegetarijanci koji konzumiraju jaja mogu je konzumirati.

Kako je najbolje čuvati majonezu od kvarenja?

S obzirom na njen sastav, majonezu je najbolje čuvati na temperaturi od 5°C do 10°C.

Deblja li majoneza?

100 g Zvijezda Delikates majoneze u prosjeku sadrži 78 g masti, što je svrstava u kalorijsko visoko vrijedne namirnice. Međutim, radi se o visoko vrijednom suncokretovom ulju s visokim sadržajem nezasićenih viših masnih kiselina. Ova vrsta masnoća je potrebna tijelu u procesu apsorbiranja vitamina iz unesene hrane, te daje snagu i toplinu tijelu te čine osnovu uravnotežene i raznovrsne prehrane.

Zvijezda majoneze također sadrži i bjelančevine bogate esencijalnim amino kiselinama koje su potrebne za rast i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Za one koji paze na unos masnoća Zvijezda nudi Light majonezu, sa 47% manje masti, a u svojoj bogatoj ponudi okusa tu su i Zvijezda slanina, chilli majoneza, jogurt i ultra hot Zvijezda majoneza  kao i Omegol majoneza koja nosi oznaku-V i omiljeni je umak veganima i svima onima koji se suzdržavaju od konzumiranja namirnica životinjskog porijekla.

Koje sve majoneze Zvijezda proizvodi?

Premium majoneza blagog okusa čili paprike: Uravnoteženo ljuta Čili majoneza zadovoljit će apetite ljubitelja pikantnih okusa, a odgovarat će i onima koji ljutkasta jela ne biraju previše često. Odlično nadopunjuje okus mesa pripremljenog na roštilju pružajući mu notu ljutine uz pouzdan okus Zvijezda Delikates majoneze.

Lagana majoneza s jogurtom: Majoneza laganog i osvježavajućeg okusa jogurta kao stvorena je za pripremu salata koje će ispuniti svojom svježinom. U sebi sadrži jogurt i izrađena je na bazi lagane majoneze te je idealna za sve koji su u potrazi za kremastim preljevom koji će svoju ulogu obavljati kao baza laganim salatama ili samostalan umak hrskavim domaćim krumpirićima, čipsu ili svježem povrću.

Ultra hot čili majoneza (majoneza izrazito ljutog okusa): Namijenjena svima koji uživaju u pikantnim i ljutim zalogajima, Zvijezdina Ultra hot čili majoneza jelima će osigurati posebnu žestinu. Ljuta čili papričica u savršenom spoju s dobro poznatim okusom kremaste Zvijezda majoneze na jedinstven će način prožeti sva jela ljubitelja pikantnih okusa. Preporuča se kao dodatak mesnim jelima, posebno onima s roštilja, a neće razočarati niti kao umak omiljenim grickalicama.

Omegol majoneza: Lagana je majoneza kremaste teksture sa smanjenim udjelom masnoća. Konzumira se kao namaz, podloga za izradu salata, dodatak za sendviče i prilog uz pečena i kuhana jela. U potpunosti je napravljena bez sastojaka životinjskog podrijetla te je stoga pogodna za vegetarijance i osobe koje iz bilo kojih razloga paze na unos masnoća. Dobitnica je V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

U svom sastavu ne sadrži  kolesterol, a bogata je dragocjenim omega – 3 masnim kiselinama i to ALA masnom kiselinom koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Koja je razlika između Light majoneze i obične majoneze?

Prepoznatljiv okus kremaste Zvijezda majoneze od svježih žumanjaka i suncokretovog ulja sada dolazi uz 47% manje masnoće. Bez straha ju mogu konzumirati svi oni koji paze na unos masnoće, a njen jedinstveni okus odgovarat će punjenju sočnog sendviča, umaku za hrskavu pohanu piletinu ili će poslužiti kao kremozna poveznica svih sastojaka vaše salate.

Po čemu je Omegol majoneza drugačija od obične majoneze?

Omegol majoneza lagana je majoneza kremaste teksture sa smanjenim udjelom masnoća. Konzumira se kao namaz, podloga za izradu salata, dodatak za sendviče i prilog uz pečena i kuhana jela. U potpunosti je napravljena bez sastojaka životinjskog podrijetla te je stoga pogodna za vegetarijance i osobe koje iz bilo kojih razloga paze na unos masnoća. Dobitnica je V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom. U svom sastavu ne sadrži  kolesterol, a bogata je dragocjenim omega – 3 masnim kiselinama i to ALA masnom kiselinom koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Smijem li jesti majonezu ako sam vegetarijanac?

Zvijezda majoneza u sebi sastoji suncokretovo ulje, vodu, senf, žumance, šećer, kuhinjsku sol, ocat i regulator kiselosti. Stoga, vegetarijanci koji konzumiraju jaja ju mogu konzumirati.

Za one osobe koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, Zvijezda ima Omegol majonezu koja nosi V-oznaku, jedinstvenu oznaku kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

Je li bolja domaća ili kupovna majoneza?

Pri izradi majoneze kod kuće potreban je oprez, jer se majoneza izrađuje od sirovih jaja pa je važno biti siguran da su jaja potpuno svježa i mikrobiološki ispravna.

Dok se majoneza nekada izrađivala kod kuće, danas se u pravilu u domaćinstvima koristi gotova majoneza, odličnog okusa i postojane kvalitete.

Naime kod izrade kućne majoneze postoji opasnost od bakterije salmonele, budući da se majoneza izrađuje od sirovih žumanjaka. Ovog rizika nema kod kupovnih majoneza upravo zato što se one izrađuju u strogo kontroliranim uvjetima te moraju zadovoljiti sve sigurnosne preduvjete prije puštanja u prodaju. Kupovna majoneza sigurnija je od one koju sami izrađujemo zbog toga što se svaka kupovna majoneza podvrgava sterilizaciji.

Podijeli sa drugima:

Suncokretovo ulje

Što je suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje je nehlapljivo ulje dobiveno iz sjemenki sucokreta (lat. Helianthus annuus). Suncokret sadrži oko 1500 sjemenki, a svaka od njih sastavljena je od ljuske i jezgre – u kojoj je sadržano ulje. Sjemenke suncokreta sadrže 38-45% ulja ovisno o vrsti suncokreta.

Suncokretovo ulje jedno je od najčešće korištenih biljnih ulja u domaćinstvima. Pristupačno je, nutritivno bogato te ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama te se kod pripreme hrane koristi i za pečenje i za prženje, ali i kao dodatak hladnim jelima.

Bogato je vitaminom E – snažnim antioksidansom koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikali, te se odlikuje niskim sadržajem  zasićenih masnih kiselina, a visokim udjelom nezasićenih masti.

Suncokretovo je ulje i glavna sirovina u proizvodnji majoneza i margarina.

Kako se proizvodi suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje, kao i ostali Zvijezdini proizvodi, nastaje od prirodnih, strogo selektiranih sastojaka visoke kakvoće uz tehnološke postupke kojima su očuvani svi vrijedni sastojci.

Proizvodi se postupkom rafinacije suncokretovog ulja, dobivenog iz najkvalitetnijeg sjemena suncokreta. Jedan suncokret sadrži oko 1500 sjemenki, crno-bijele boje, koje čini do 45% ulja.

Značajnija proizvodnja suncokretova ulja u Zvijezdi započinje još 1922. kada je Zvijezda odigrala značajnu ulogu u organizaciji proizvodnje suncokreta u  Hrvatskoj.

Suncokretovo ulje do potrošača danas dolazi u PET ambalaži, koja je 1996. godine zamijenila PVC ambalažu koja se koristila od 1967. godine. Prije toga, suncokretovo ulje prodavalo se u staklenim bocama koje su najprije punjene ručno, a od početka 60-ih godina prošlog stoljeća automatski.

Je li istina da suncokretovo ulje, za razliku od maslinovog, nema baš neke osobite zdravstvene i nutritivne karakteristike?

Suncokretovo ulje ima visoku nutritivnu vrijednost, a osim bogatstva vitamina E, odlikuje ga i nizak sadržaj zasićenih viših masnih kiselina te visok sadržaj nezasićenih viših masnih kiselina.

Je li suncokretovo ulje opasno za prženje hrane?

Suncokretovo ulje ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama pa se preporučuje i rado koristi za prženje, pečenje i pirjanje. Međutim, svakako treba izbjegavati višestruku upotrebu istog ulja.

Mediji pišu negativno o biljnom ulju i kažu da izaziva rak?

Suncokretovo ulje je nutritivno vrijedna namirnica, a pretežito nezasićene masnoće koje sadrži prijeko su potrebne za normalno funkcioniranje organizma i kao takvo ima važnu ulogu u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Podijeli sa drugima:

Tri brza recepta za salate s maslinovim uljem

Bez obzira jeste li na odmoru ili još uvijek križate dane do odlaska na more, idealno je vrijeme za lagane i ukusne ljetne obroke.

Ljeto je idealno vrijeme za lagane i ukusne obroke. Pripremili smo tri brza recepta za salate s maslinovim uljem. Znamo kako je Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje odlično već i kad u njega umočite topli kruh, a uz malo rajčice i mozzarele imate pravu gozbu!

Namirnice su dostatne za četiri osobe, a soli i papra dodajte prema želji.

Salatu dobro ohladite i uživajte!

 

Ljetna klasika

klasicna_salata

Sastojci:

Priprema:

  1. Sastojke pomiješajte, prelijte maslinovim uljem i uživajte!

 

Hladna salata s jajima

hladna_salata

Sastojci:

 

Priprema:

  1. Jaja skuhajte, ohladite i ogulite.
  2. Sir i šunku narežite na kockice, dodajte rajčicu i papriku te začinite prema ukusu.
  3. Dodajte maslinova ulja i kap jabučnog octa, a okuse povežite sa Zvijezda majonezom.

 

Salata od tune

salata_tuna

Sastojci:

 

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte i ohladite.
  2. Tunu iscijedite i začinite solju, paprom i maslinovim uljem.
  3. Kisele krastavce narežite na kockice, dodajte narezanu papriku i kukuruz te promiješajte sve sastojke.
Podijeli sa drugima:

Što je crni burger i kako ga napraviti

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Nema ništa bolje nego vidjeti tanjur pun ukusne hrane i živih primamljivih boja. No vrlo rijetko, gotovo nikad, na njemu nećete zapaziti crnu boju. Upravo to čini crni hamburger posebnim. Za dobivanje crne boje mogu se koristiti sipino crnilo, prehrambena boja ili aktivni ugljen. Možda zvuči neobično no prednost dajemo aktivnom ugljenu jer, za razliku od sipinog crnila, ne mijenja okus peciva, a budući da se koristi kao odličan čistač toksina iz organizma svoj ćete hamburger zapravo učiniti zdravijim!

Recept za ovaj neobični hamburger donosimo vam u nastavku.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Najprije pomiješajte vodu, kvasac, šećer i sol te zatim dodajte brašno.
  2. U žlici vode otopite aktivni ugljen te ga dodajte ostatku smjese.
  3. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže otprilike sat do dva.
  4. Kada se tijesto udvostučilo izvadite ga iz posude, zamijesite još jednom i podijelite na četiri jednaka dijela.
  5. Svaki od njih oblikujte u kuglice, pospite sezamom i pokrijte krpom da se ne osuše te ih ostavite da se odmaraju još otprilike 45 minuta.
  6. Pečnicu ugrijte na 200 stupnjeva te pecite peciva otprilike 10 do 15 minuta.
  7. U gotovo i ohlađeno pecivo tada dodajte sve sastojke za ukusan hamburger – dobro meso, omiljeno povrće i ketchup i majonezu.

Dobar tek!

Sastojci:

  • 250 grama bijelog brašna
  • 125 ml mlake vode
  • žličica suhog kvasca
  • žlica i pol šećera
  • pola žličice soli
  • žlica aktivnog ugljena
  • sezam
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Maslinovo ulje jedna je od esencijalnih namirnica mediteranske prehrane, načina prehrane koji se danas smatra zlatnim standardom za očuvanje zdravlja.

Koliko je dobro pojedino maslinovo ulje, određuje se kušanjem i ocjenjivanjem okusa i mirisa (arome), tj. analizi senzorskih svojstava dok boja nije bitan faktor kod ocjenjivanja. Pažnju treba obratiti na to kupujete li maslinovo ulje ili ekstra djevičansko maslinovo ulje01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje

Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje dobiva jednostavnim cijeđenjem voćnog soka tako da su u njemu sačuvani iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.
Maslinovo ulje proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja, a tijekom procesa rafinacije uklanjaju se, na žalost, u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Rafinirana maslinova ulja tako su gotovo bez boje, mirisa i okusa pa im se dodaje mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Kada govorimo o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, njegov pokazatelj kvalitete je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na razno zeleno, djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

Djevičanska maslinova ulja visoke kakvoće blaga su do umjereno gorka te imaju manje ili više izraženu pikantnost. Taj je izraženi okus moguće raspoznati kao žarenje ili peckanje u usnoj šupljini. Što su plodovi masline od kojih se ulje izrađuje zeleniji i manje dozreli djevičansko ulje će biti gorče i pikantnije.

Podijeli sa drugima:

Koliko ovih savjeta o kiseljenju povrća već znate?

Znate li na koje stvari trebate obratiti pažnju kako biste uživali u plodovima ljeta i tijekom zime?

Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti i u svakoj trgovini, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost i donosi posebno zadovoljstvo. Prilikom pripreme trebali biste obratiti pažnju na ovih pet stvari:

1. Uvijek birajte čvrsto povrće

Prije nego počnete s kiseljenjem važno je odabrati prave namirnice. Birajte čvrsto, mlado povrće i plodove koji još nisu dozreli. Nakon što ste odabrali namirnice koje ćete ukiseliti, ogulite ih, operite i ocijedite te ih prema receptu naribajte, nasjeckajte ili ostavite cijele. Imajte na umu da je za pojedine vrste povrća potrebna veća koncentracija octene kiseline da bi se spriječilo kvarenje.

2. Ocat sprječava razvoj mikroorganizama09-ocat-alkoholni-ocat

Alkoholni ocat će vaše povrće sačuvati od kvarenja jer neće dopustiti da se na njemu razviju mikroorganizmi koji potiču truljenje. Osim što konzerviranom povrću daje jedinstven okus, ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Povrće zalijte prokuhanom mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:2, uz dodatak šećera, soli i drugih začina po želji.

3.Nemojte koristiti metalni kuhinjski pribor

Kad kiselite povrće, nemojte upotrebljavati bakreni i mjedeni kuhinjski pribor, jer ocat reagira s metalima, što može pokvariti zimnicu. Najbolje je koristiti aluminijske, emajlirane i vatrostalne posude i vilice. Za miješanje koristite drvene kuhače, a cjedilo treba biti plastično. Staklenke zatvarajte navojnim plastičnim poklopcima ili poklopcima koji su odozdo presvučeni plastikom.

4. Povrće ne smije isplivati iznad mješavine octa

U velike staklenke koje ste prethodno sterilizirali zagrijavanjem u pećnici ili vreloj vodi, nagurajte narezano ili cijelo povrće i pritisnite ga tako da se ne može micati. Ostavite otprilike 25 mm praznog mjesta na vrhu iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu, a ukoliko ispliva iznad površine postoji mogućnost da će povariti cijelu staklenku povrća.

5. Staklenke uvijek čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Staklenke je potrebno čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu otprilike osam tjedana s iznimkom ukiseljenog kupusa koji se može upotrijebiti već nakon jednog tjedna. Kupite ili sami napravite etikete kojima ćete obilježiti namirnice u staklenkama i datum kada su konzervirane. Imajte na umu da kiseli kupus može uzrokovati kvarenje ostalih namirnica, stoga ga je potrebno čuvati na odvojenom mjestu.

Podijeli sa drugima:

Jednostavan trik za najhrskavije pržene krumpiriće

Trik kojeg će zavoljeti svi obožavatelji hrskavih prženih krumpirića

Jedan je od najčešćih dodataka brzoj prehrani, jednostavno ga je pripremiti, a uz dodatak različitih umaka prilagođava se svačijem ukusu. Najbolji je kada je još vruć i po mogućnosti hrskav, a da bi bio takav potrebno je primijeniti jedan jednostavan trik.

Dvostruko prženje

Za najhrskavije pržene krumpiriće potrebno je ispržiti ih dva puta – prvi put na nižoj temperaturi i drugi put na višoj.

Prilikom prženja uzmite veliki lonac i napunite ga do pola suncokretovim uljem. Ulje zatim zagrijte na temperaturu od 150 ºC te u njega ubacite narezane krumpiriće. Pržite ih otprilike 7 min i potom izvadite, ocijedite i ostavite otprilike 15 min da se ohlade.

Ulje ponovno zagrijte – ovaj put na 200 ºC i u njega ponovno stavite krumpiriće. Tako ih pržite nekoliko minuta koliko je potrebno za poprime zlatno – smeđu boju.06-ketchupi-blagi-ketchup

Nakon što ih izvadite, krumpiriće obilato pospite soli, poslužite uz svoj najdraži umak i uživajte.

Dobar tek!

Još nekoliko korisnih savjeta za pripremu prženih krumpirića:

  • Najbolji krumpir za pripremu prženih krumpirića je onaj crvenkaste kože zbog svoje optimalne razine škroba.
  • Prije prženja narezane krumpiriće stavite u hladnu vodu i ohladite u hladnjaku oko 30 min. Ovo radimo kako bi se unutrašnjost krumpirića ohladila koliko i vanjski dio i omogućila ravnomjerno prženje.
  • U vodu možete dodati malo limunovog soka jer će on spriječiti oksidaciju krumpira zbog koje on počinje crniti nakon guljenja.
  • Prije prženja krumpiriće dobro osušite jer se voda i ulje nikako ne slažu
  • Krumpiriće nikada ne miješajte dok se prže
Podijeli sa drugima:

Koliko je maslinovo ulje zapravo dobro za kosu

Otkrijte prednosti maslinovog ulja za održavanje kose zdravom

Bilo da ga koristite kao regenerator, tretman vrućim uljem ili kao proizvod za završno oblikovanje kose, maslinovo ulje doista ima blagotvorno djelovanje na vašu kosu. No koje su to točno dobrobiti koje maslinovo maslinovo ulje pruža našoj kosi? Neke od njih donosimo u nastavku.

 

 

1. Nahranite kosu

Tijekom ljetnih mjeseci kosa je sklonija oštećenjima, pucanju i elektriziranim vlasima. Sve ovo može kosu učiniti neatraktivnom i neurednom. Malo maslinovog ulja u tren će oka “zagladiti” sve vaše probleme. Ulje kosi daje težinu i hrani ju, a idealno je za brzi popravak frizure. Samo razmažite malo ulja između dlanova, te prstima prođite kroz kosu i oblikujte ju.

 

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje

2. Vratite sjaj kosi

Maslinovo ulje umornoj i bezbojnoj kosi vraća dozu zdravog sjaja, te ju čini na pogled zdravijom i hidratiziranom. Šamponi često sadrže sulfate koji kosu lišavaju vlage, te pridonose umornom izgledu. Ako zamijenite uobičajeni regenerator maslinovim uljem, kosu ćete brzo nahraniti i opskrbiti potrebnim nutrijentima, te joj vratiti stari sjaj.

 

3. Riješite se čvorova u kosi

Ako imate problema s lomljivim vrhovima i kovrčama koje su sličnije krutim tvorevinama na vašoj glavi, nego mekim “loknama”, rješenje je opet maslinovo ulje. Ono omekšava kosu i čini je podatnom. Svaki tjedan svojoj kosi priuštite dubinski tretman maslinovim uljem – izvrsna je zamjena za silikone u uobičajenim regeneratorima, koji kosi daju lažan i kratkotrajan osjećaj mekoće.

 

4. Riješite se peruti

Maslinovo ulje rješava probleme s peruti. Ovakvo stanje često nastaje zbog suhe i ljuskave kože. Masaža tjemena uljem hrani kožu, i pomaže kod perutanja. Jednom tjedno maslinovo ulje nanesite kao regenerator, umasirajte i isperite. Po potrebi, možete ga koristiti i češće.

 

Kako pripremiti maslinovo ulje da zamijeni regenerator:

Lagano zagrijte maslinovo ulje na način da bocu s uljem stavite na nekoliko minuta u posudu s toplom vodom (nikada ga ne zagrijavajte u tavi ili mikrovalnoj pećnici, jer tako riskirate da se pregrije i izgori). Nakon zagrijavanja ga nanesite po sredini dužine kose i na vrhove, izbjegavajući korijen jer je tamo kosa prirodno masnija. Ostavite 20 minuta, a zatim temeljito isperite šamponom.

Podijeli sa drugima:

Majoneza kao glavni sastojak marinade za meso? Zašto ne!

Marinade su mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga.

Svi znamo da se marinade rade najčešće sa uljem, no jeste li znali da jedan od sastojaka marinade može biti i majoneza?

Čemu služi mariniranje?

Mariniranjem se mesu obogaćuje ukus prije pečenja te, za razliku od mješavine suhih začina, marinada prodire duboko u hranu, gdje može intenzivno razviti svoje okuse. To znači i da se meso ne smije dugo marinirati, posebno ako sadrži posebno jake začine poput sojina umaka ili čilija. Prije stavljanja na roštilj višak marinade potrebno je ukloniti tako da nema kapanja koje bi moglo uzrokovati zapaljenje.

Vrijeme mariniranja određenih vrsta namirnica:

Ukoliko se odlučite na mariniranje potrebno je znati da svaka namirnica zahtjeva drugačije vrijeme tako da imajte na umu da je za različito meso i različitu ribu potrebno različito vrijeme:

  • Crveno meso: 4-6h
  • Svinjsko meso: 2-4h
  • Piletina i puretina: 2-4h
  • Riba u komadu: 1-2h
  • Losos, tuna, sabljarka: 30min-1h
  • Fileti ribe: 30min-1h
  • Morski plodovi: 30min-1h
  • Povrće: 30min

Recept za marinadu sa majonezom:

Marinirana pileća krilca

U jednu dublju posudu istisnite sok iz 5 režanja češnjakamajoneza-delikates-majoneza-630g i dodajte:

U dobivenu marinadu potopite meso i prije pečenja ostavite 2-4 sati u frižideru kako bi krilca poprimila aromu

Kiselina iz majoneze meso će učiniti mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju.

Dobar tek!

Podijeli sa drugima:

Recept by Domaćica: Pečeni karfiol

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Jednostavan recept za pripremu karfiola donosi nam food bloggerica Domaćica – Sanja Mijac. Kako kaže: “Možete peći samo karfiol, a možete mu dodati raznoliko šareno povrće po želji, a odlično pašu mrkve, tikvice i paprike. Zapravo mu možete dodati što god imate doma, uzmite, pomiješajte, dobro zalijte maslinovim uljem i ispecite.”

Dobar tek!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

Peceni-karfiol-4-web

  1. Povrće operite i nasjeckajte (karfiol nemojte stavljati u prevelikim komadima), stavite u jednu posudu, posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem i sve dobro promiješajte. Ukoliko želite možete dodati svježe začine poput majčine dušice.
  2. Povrće istresite u tepsiju, pritom možete koristiti masni papir za pečenje.
  3. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta, odnosno dok povrće ne omekani.
  4. Poslužite uz umak po želji, odlično paše ovaj od senfa.

PRIPREMA UMAKA

  1. Sve sastojke promiješajte u posudici.

Sastojci:

Sastojci za umak od senfa:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Ocijenili maslinari: Zvijezdino ekstra djevičansko ulje najbolje je maslinovo ulje

Udruga maslinara testirala je ulja iz domaćih trgovina, a pobijedilo je ulje prve hrvatske tvornice ulja

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo je prestižnu nagradu Povenjak 2017. kao najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.

Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a ove je godine Zvijezdino ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno kao najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje među uzorcima uzetima iz trgovina u 2016. godini.

Maslinova ulja ocjenjivalo je 13 članova žirija koji su prepoznali visoku kakvoću Zvijezda ekstra djevičanskog maslinova ulja i u okusu u kojem se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo.

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje– Iza svake boce maslinova ulja koju Zvijezdini potrošači mogu pronaći na policama trgovina nebrojeni su sati rada, truda i stroge kontrole kakvoće kako bi ekstra djevičansko ulje koje Zvijezda proizvodi zadovoljilo nepca i najzahtjevnijih kušača. Posebno smo ponosni što je i struka prepoznala kako je Zvijezdino ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvod vrhunske kvalitete, proizveden od prirodnih, strogo selektiranih sastojaka, izjavila je Zorica Jurišić, stručnjakinja za maslinova ulja iz Zvijezde.

Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni. Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se drobe gnječenjem, a zatim se tiještenjem cijedi čisto maslinovo ulje kako bi se sačuvala sva njegova punoća.

Zbog svoje prirodne jačine, dobro se slaže s jelima snažnijeg karaktera primjerice s mesnim jelima, gorkim povrćem poput radiča i jelima s češnjakom te se koriste u pripremi marinada. Također, odlično će pristajati morskim jelima poput tek pečene morske ribe ili neodoljive dalmatinske buzare.

Podijeli sa drugima:

Kako izbijeliti zube uz pomoć jabučnog octa i još mnogo drugih savjeta

Njegovo veličanstvo jabučni ocat

Jabučni ocat poznat je kao dodatak koji će obogatiti okuse ljetnih salata, a zbog svojih pogodnih antibakterijskih svojstava nametnuo se i kao najefikasniji pomagač u kućanstvu. Na koje sve načine jabučni ocat možete koristiti kako biste si maksimalno pojednostavili život otkrivamo u idućih 9 točaka.

 

1. Neutralizira mirise

Ako se u vašem domu osjeća neugodan miris koji nikako da nestane, stavite malu količinu jabučnog octa u posudu tamo gdje se miris osjeti i ubrzo ćete uživati u ugodnoj aromi koja prožima prostor.

2. Čisti lice

Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića te u ravnoteži pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate te prebrišite lice.

3. Uklanja masnice

Na mjesto gdje ste se udarili ili se već pojavila masnica natapkajte malo octa. Djelovat će protuupalno te će smanjiti diskoloraciju.

4. Uklanja neugodan zadah09-ocat-jabucni-ocat

Grgljajte malu količinu jabučnog octa u ustima što će pomoći u eliminaciji neugodnog zadaha. Ocat će ubiti bakterije koje uzrokuju zadah.

5. Čini kosu sjajnom i mekom

Ulijte trećinu šalice jabučnog octa u četiri šalice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja, a zatim hladnom vodom.

6. Izbjeljuje zube

Jednu mjericu jabučnog octa rastopite u dvije mjerice vode te grgljajte. Operite zube kao i obično..

7. Pomaže kod upale grla

Čim osjetite bol u grlu grgljajte mješavinu od jednake količine tople vode i jabučnog octa kako biste zaustavili daljnje komplikacije. Ponovite svakih sat vremena.

8. Čisti sinuse

Jabučni ocat uklanja i sluz koja se skuplja u sinusima i otežava disanje. Njegova antibakterijska svojstva također sprečavaju upalu sinusa i prehladu. Popijte malo vode pomiješane s jabučnim octom.

9. Puni nas energijom

Kalij i enzimi u jabučnom octu pomažu kod podizanja energije. Dodajte malo octa čaši vode i popijte. Možete je piti i tijekom tjelovježbe kako biste se manje iscrpili. Amino kiseline u octu sprečavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Podijeli sa drugima:

Znate li što sve može majoneza?

Znate li koji je to slavni umak koji je „rođen“ u francuskoj kuhinji, a danas je sveprisutan i dostupan svima nama u bezbroj kombinacija?

Ok, već i ptice na grani znaju da je majoneza neizostavni dodatak u sendvičima i salatama. No, znate li da ju možete koristiti i u osobnoj njezi?

Osnovni sastojci Zvijezda majoneze su svježi žumanjci, suncokretovo ulje, ocat ili limunov sok, senf…, a svi navedeni sastojci bogati su visoko vrijednim lipidima, prirodnim lecitinima i organskim kiselinama te flavonoidima i vitaminom C koji izrazito doprinose zdravlju i njezi kože, kose i noktiju.
U nastavku vam donosimo par savjeta kako Zvijezda majonezu možete vrlo efikasno iskoristiti kao prirodnu kozmetiku u osobnoj njezi.

1. Uklanjanje žvakaće gume iz kosemajoneza-delikates-majoneza-630g

Majonezom možete lako ukloniti žvakaću gumu iz kose. Zapetljani čvor obilno namažite majonezom i ostavite par minuta dok njezin sastav ne prodre do vlasi. Potom nježno, gustim češljem uklonite žvakaću.

2. Priprema za manikuru

Prije manikure, prste umočite u posudicu s majonezom, te ih zadržite oko pet minuta kako bi nokti i kožica omekšali. Sastav majoneze sprječava i nastanak zanoktica te ubrzava njihovo zacjeljivanje. Nekoliko puta tjedno na ruke nanesite majonezu i pričekajte da je koža upije. Ako želite neutralizirati miris majoneze, ruke isperite u jabučnom octu.

3. Vraćanje sjaja kosi

Ako suhoj i oštećenoj kosi želite na jeftin i prirodan način vratiti sjaj, dok je kosa još vlažna, umasirajte majonezu na ispucale vrhove. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a onda kosu ponovno operite neutralnim šamponom i isperite.

4. Maska za lice

Majoneza je učinkovita kao maska za lice, posebno za suhu kožu. Ulje i jaja koje sadrži odlično hrane kožu, a kiselina stimulira obnovu stanica kože pa služi kao piling. Nanesite majonezu na lice i ostavite da tako odstoji 20 minuta, a zatim ju isperite.

Podijeli sa drugima:

Znate li što je to Coleslaw salata i kako ju napraviti?

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Vjerojatno najpoznatija američka salata svoje mjesto polako pronalazi i na našim stolovima. Razlog je njen okus koji se odlično kombinira s različitim vrstama mesa, posebno dobro paše uz hamburgere, a nerijetko se stavlja i izravno u njih.
Mrkva Coleslaw salati daje slatkast okus, kiselo mlijeko svježinu, a majoneza punoću okusa. Način pripreme donosimo vam u nastavku i svakako preporučamo da isprobate – dobar tek!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Kupus i mrkvu nasjeckajte na tanke rezance.
  2. Pomiješajte majonezu, kiselo mlijeko, ocat, šećer i sol te time prelijte nasjeckano povrće.
  3. Sve skupa promiješajte, ostavite da se kratko ohladi i poslužite!

Sastojci:

  • 1/4 zelenog kupusa
  • 1/4 ljubičastog kupusa
  • 1 mrkva
  • 100 g majoneze
  • 100 ml kiselog mlijeka
  • 1-2 žlice vinskog octa
  • 1 žlica šećera
  • malo soli
[/vc_row]

Podijeli sa drugima: