Tri brza recepta za salate s maslinovim uljem

Bez obzira jeste li na odmoru ili još uvijek križate dane do odlaska na more, idealno je vrijeme za lagane i ukusne ljetne obroke.

Ljeto je idealno vrijeme za lagane i ukusne obroke. Pripremili smo tri brza recepta za salate s maslinovim uljem. Znamo kako je Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje odlično već i kad u njega umočite topli kruh, a uz malo rajčice i mozzarele imate pravu gozbu!

Namirnice su dostatne za četiri osobe, a soli i papra dodajte prema želji.

Salatu dobro ohladite i uživajte!

 

Ljetna klasika

klasicna_salata

Sastojci:

Priprema:

  1. Sastojke pomiješajte, prelijte maslinovim uljem i uživajte!

 

Hladna salata s jajima

hladna_salata

Sastojci:

 

Priprema:

  1. Jaja skuhajte, ohladite i ogulite.
  2. Sir i šunku narežite na kockice, dodajte rajčicu i papriku te začinite prema ukusu.
  3. Dodajte maslinova ulja i kap jabučnog octa, a okuse povežite sa Zvijezda majonezom.

 

Salata od tune

salata_tuna

Sastojci:

 

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte i ohladite.
  2. Tunu iscijedite i začinite solju, paprom i maslinovim uljem.
  3. Kisele krastavce narežite na kockice, dodajte narezanu papriku i kukuruz te promiješajte sve sastojke.
Podijeli sa drugima:

Što je crni burger i kako ga napraviti

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Nema ništa bolje nego vidjeti tanjur pun ukusne hrane i živih primamljivih boja. No vrlo rijetko, gotovo nikad, na njemu nećete zapaziti crnu boju. Upravo to čini crni hamburger posebnim. Za dobivanje crne boje mogu se koristiti sipino crnilo, prehrambena boja ili aktivni ugljen. Možda zvuči neobično no prednost dajemo aktivnom ugljenu jer, za razliku od sipinog crnila, ne mijenja okus peciva, a budući da se koristi kao odličan čistač toksina iz organizma svoj ćete hamburger zapravo učiniti zdravijim!

Recept za ovaj neobični hamburger donosimo vam u nastavku.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Najprije pomiješajte vodu, kvasac, šećer i sol te zatim dodajte brašno.
  2. U žlici vode otopite aktivni ugljen te ga dodajte ostatku smjese.
  3. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže otprilike sat do dva.
  4. Kada se tijesto udvostučilo izvadite ga iz posude, zamijesite još jednom i podijelite na četiri jednaka dijela.
  5. Svaki od njih oblikujte u kuglice, pospite sezamom i pokrijte krpom da se ne osuše te ih ostavite da se odmaraju još otprilike 45 minuta.
  6. Pečnicu ugrijte na 200 stupnjeva te pecite peciva otprilike 10 do 15 minuta.
  7. U gotovo i ohlađeno pecivo tada dodajte sve sastojke za ukusan hamburger – dobro meso, omiljeno povrće i ketchup i majonezu.

Dobar tek!

Sastojci:

  • 250 grama bijelog brašna
  • 125 ml mlake vode
  • žličica suhog kvasca
  • žlica i pol šećera
  • pola žličice soli
  • žlica aktivnog ugljena
  • sezam
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Maslinovo ulje jedna je od esencijalnih namirnica mediteranske prehrane, načina prehrane koji se danas smatra zlatnim standardom za očuvanje zdravlja.

Koliko je dobro pojedino maslinovo ulje, određuje se kušanjem i ocjenjivanjem okusa i mirisa (arome), tj. analizi senzorskih svojstava dok boja nije bitan faktor kod ocjenjivanja. Pažnju treba obratiti na to kupujete li maslinovo ulje ili ekstra djevičansko maslinovo ulje01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje

Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje dobiva jednostavnim cijeđenjem voćnog soka tako da su u njemu sačuvani iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.
Maslinovo ulje proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja, a tijekom procesa rafinacije uklanjaju se, na žalost, u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Rafinirana maslinova ulja tako su gotovo bez boje, mirisa i okusa pa im se dodaje mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Kada govorimo o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, njegov pokazatelj kvalitete je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na razno zeleno, djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

Djevičanska maslinova ulja visoke kakvoće blaga su do umjereno gorka te imaju manje ili više izraženu pikantnost. Taj je izraženi okus moguće raspoznati kao žarenje ili peckanje u usnoj šupljini. Što su plodovi masline od kojih se ulje izrađuje zeleniji i manje dozreli djevičansko ulje će biti gorče i pikantnije.

Podijeli sa drugima:

Koliko ovih savjeta o kiseljenju povrća već znate?

Znate li na koje stvari trebate obratiti pažnju kako biste uživali u plodovima ljeta i tijekom zime?

Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti i u svakoj trgovini, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost i donosi posebno zadovoljstvo. Prilikom pripreme trebali biste obratiti pažnju na ovih pet stvari:

1. Uvijek birajte čvrsto povrće

Prije nego počnete s kiseljenjem važno je odabrati prave namirnice. Birajte čvrsto, mlado povrće i plodove koji još nisu dozreli. Nakon što ste odabrali namirnice koje ćete ukiseliti, ogulite ih, operite i ocijedite te ih prema receptu naribajte, nasjeckajte ili ostavite cijele. Imajte na umu da je za pojedine vrste povrća potrebna veća koncentracija octene kiseline da bi se spriječilo kvarenje.

2. Ocat sprječava razvoj mikroorganizama09-ocat-alkoholni-ocat

Alkoholni ocat će vaše povrće sačuvati od kvarenja jer neće dopustiti da se na njemu razviju mikroorganizmi koji potiču truljenje. Osim što konzerviranom povrću daje jedinstven okus, ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Povrće zalijte prokuhanom mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:2, uz dodatak šećera, soli i drugih začina po želji.

3.Nemojte koristiti metalni kuhinjski pribor

Kad kiselite povrće, nemojte upotrebljavati bakreni i mjedeni kuhinjski pribor, jer ocat reagira s metalima, što može pokvariti zimnicu. Najbolje je koristiti aluminijske, emajlirane i vatrostalne posude i vilice. Za miješanje koristite drvene kuhače, a cjedilo treba biti plastično. Staklenke zatvarajte navojnim plastičnim poklopcima ili poklopcima koji su odozdo presvučeni plastikom.

4. Povrće ne smije isplivati iznad mješavine octa

U velike staklenke koje ste prethodno sterilizirali zagrijavanjem u pećnici ili vreloj vodi, nagurajte narezano ili cijelo povrće i pritisnite ga tako da se ne može micati. Ostavite otprilike 25 mm praznog mjesta na vrhu iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu, a ukoliko ispliva iznad površine postoji mogućnost da će povariti cijelu staklenku povrća.

5. Staklenke uvijek čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Staklenke je potrebno čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu otprilike osam tjedana s iznimkom ukiseljenog kupusa koji se može upotrijebiti već nakon jednog tjedna. Kupite ili sami napravite etikete kojima ćete obilježiti namirnice u staklenkama i datum kada su konzervirane. Imajte na umu da kiseli kupus može uzrokovati kvarenje ostalih namirnica, stoga ga je potrebno čuvati na odvojenom mjestu.

Podijeli sa drugima:

Jednostavan trik za najhrskavije pržene krumpiriće

Trik kojeg će zavoljeti svi obožavatelji hrskavih prženih krumpirića

Jedan je od najčešćih dodataka brzoj prehrani, jednostavno ga je pripremiti, a uz dodatak različitih umaka prilagođava se svačijem ukusu. Najbolji je kada je još vruć i po mogućnosti hrskav, a da bi bio takav potrebno je primijeniti jedan jednostavan trik.

Dvostruko prženje

Za najhrskavije pržene krumpiriće potrebno je ispržiti ih dva puta – prvi put na nižoj temperaturi i drugi put na višoj.

Prilikom prženja uzmite veliki lonac i napunite ga do pola suncokretovim uljem. Ulje zatim zagrijte na temperaturu od 150 ºC te u njega ubacite narezane krumpiriće. Pržite ih otprilike 7 min i potom izvadite, ocijedite i ostavite otprilike 15 min da se ohlade.

Ulje ponovno zagrijte – ovaj put na 200 ºC i u njega ponovno stavite krumpiriće. Tako ih pržite nekoliko minuta koliko je potrebno za poprime zlatno – smeđu boju.06-ketchupi-blagi-ketchup

Nakon što ih izvadite, krumpiriće obilato pospite soli, poslužite uz svoj najdraži umak i uživajte.

Dobar tek!

Još nekoliko korisnih savjeta za pripremu prženih krumpirića:

  • Najbolji krumpir za pripremu prženih krumpirića je onaj crvenkaste kože zbog svoje optimalne razine škroba.
  • Prije prženja narezane krumpiriće stavite u hladnu vodu i ohladite u hladnjaku oko 30 min. Ovo radimo kako bi se unutrašnjost krumpirića ohladila koliko i vanjski dio i omogućila ravnomjerno prženje.
  • U vodu možete dodati malo limunovog soka jer će on spriječiti oksidaciju krumpira zbog koje on počinje crniti nakon guljenja.
  • Prije prženja krumpiriće dobro osušite jer se voda i ulje nikako ne slažu
  • Krumpiriće nikada ne miješajte dok se prže
Podijeli sa drugima:

Koliko je maslinovo ulje zapravo dobro za kosu

Otkrijte prednosti maslinovog ulja za održavanje kose zdravom

Bilo da ga koristite kao regenerator, tretman vrućim uljem ili kao proizvod za završno oblikovanje kose, maslinovo ulje doista ima blagotvorno djelovanje na vašu kosu. No koje su to točno dobrobiti koje maslinovo maslinovo ulje pruža našoj kosi? Neke od njih donosimo u nastavku.

 

 

1. Nahranite kosu

Tijekom ljetnih mjeseci kosa je sklonija oštećenjima, pucanju i elektriziranim vlasima. Sve ovo može kosu učiniti neatraktivnom i neurednom. Malo maslinovog ulja u tren će oka “zagladiti” sve vaše probleme. Ulje kosi daje težinu i hrani ju, a idealno je za brzi popravak frizure. Samo razmažite malo ulja između dlanova, te prstima prođite kroz kosu i oblikujte ju.

 

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje

2. Vratite sjaj kosi

Maslinovo ulje umornoj i bezbojnoj kosi vraća dozu zdravog sjaja, te ju čini na pogled zdravijom i hidratiziranom. Šamponi često sadrže sulfate koji kosu lišavaju vlage, te pridonose umornom izgledu. Ako zamijenite uobičajeni regenerator maslinovim uljem, kosu ćete brzo nahraniti i opskrbiti potrebnim nutrijentima, te joj vratiti stari sjaj.

 

3. Riješite se čvorova u kosi

Ako imate problema s lomljivim vrhovima i kovrčama koje su sličnije krutim tvorevinama na vašoj glavi, nego mekim “loknama”, rješenje je opet maslinovo ulje. Ono omekšava kosu i čini je podatnom. Svaki tjedan svojoj kosi priuštite dubinski tretman maslinovim uljem – izvrsna je zamjena za silikone u uobičajenim regeneratorima, koji kosi daju lažan i kratkotrajan osjećaj mekoće.

 

4. Riješite se peruti

Maslinovo ulje rješava probleme s peruti. Ovakvo stanje često nastaje zbog suhe i ljuskave kože. Masaža tjemena uljem hrani kožu, i pomaže kod perutanja. Jednom tjedno maslinovo ulje nanesite kao regenerator, umasirajte i isperite. Po potrebi, možete ga koristiti i češće.

 

Kako pripremiti maslinovo ulje da zamijeni regenerator:

Lagano zagrijte maslinovo ulje na način da bocu s uljem stavite na nekoliko minuta u posudu s toplom vodom (nikada ga ne zagrijavajte u tavi ili mikrovalnoj pećnici, jer tako riskirate da se pregrije i izgori). Nakon zagrijavanja ga nanesite po sredini dužine kose i na vrhove, izbjegavajući korijen jer je tamo kosa prirodno masnija. Ostavite 20 minuta, a zatim temeljito isperite šamponom.

Podijeli sa drugima:

Majoneza kao glavni sastojak marinade za meso? Zašto ne!

Marinade su mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga.

Svi znamo da se marinade rade najčešće sa uljem, no jeste li znali da jedan od sastojaka marinade može biti i majoneza?

Čemu služi mariniranje?

Mariniranjem se mesu obogaćuje ukus prije pečenja te, za razliku od mješavine suhih začina, marinada prodire duboko u hranu, gdje može intenzivno razviti svoje okuse. To znači i da se meso ne smije dugo marinirati, posebno ako sadrži posebno jake začine poput sojina umaka ili čilija. Prije stavljanja na roštilj višak marinade potrebno je ukloniti tako da nema kapanja koje bi moglo uzrokovati zapaljenje.

Vrijeme mariniranja određenih vrsta namirnica:

Ukoliko se odlučite na mariniranje potrebno je znati da svaka namirnica zahtjeva drugačije vrijeme tako da imajte na umu da je za različito meso i različitu ribu potrebno različito vrijeme:

  • Crveno meso: 4-6h
  • Svinjsko meso: 2-4h
  • Piletina i puretina: 2-4h
  • Riba u komadu: 1-2h
  • Losos, tuna, sabljarka: 30min-1h
  • Fileti ribe: 30min-1h
  • Morski plodovi: 30min-1h
  • Povrće: 30min

Recept za marinadu sa majonezom:

Marinirana pileća krilca

U jednu dublju posudu istisnite sok iz 5 režanja češnjakamajoneza-delikates-majoneza-630g i dodajte:

U dobivenu marinadu potopite meso i prije pečenja ostavite 2-4 sati u frižideru kako bi krilca poprimila aromu

Kiselina iz majoneze meso će učiniti mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju.

Dobar tek!

Podijeli sa drugima:

Recept by Domaćica: Pečeni karfiol

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Jednostavan recept za pripremu karfiola donosi nam food bloggerica Domaćica – Sanja Mijac. Kako kaže: “Možete peći samo karfiol, a možete mu dodati raznoliko šareno povrće po želji, a odlično pašu mrkve, tikvice i paprike. Zapravo mu možete dodati što god imate doma, uzmite, pomiješajte, dobro zalijte maslinovim uljem i ispecite.”

Dobar tek!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

Peceni-karfiol-4-web

  1. Povrće operite i nasjeckajte (karfiol nemojte stavljati u prevelikim komadima), stavite u jednu posudu, posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem i sve dobro promiješajte. Ukoliko želite možete dodati svježe začine poput majčine dušice.
  2. Povrće istresite u tepsiju, pritom možete koristiti masni papir za pečenje.
  3. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta, odnosno dok povrće ne omekani.
  4. Poslužite uz umak po želji, odlično paše ovaj od senfa.

PRIPREMA UMAKA

  1. Sve sastojke promiješajte u posudici.

Sastojci:

Sastojci za umak od senfa:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Ocijenili maslinari: Zvijezdino ekstra djevičansko ulje najbolje je maslinovo ulje

Udruga maslinara testirala je ulja iz domaćih trgovina, a pobijedilo je ulje prve hrvatske tvornice ulja

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo je prestižnu nagradu Povenjak 2017. kao najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.

Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a ove je godine Zvijezdino ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno kao najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje među uzorcima uzetima iz trgovina u 2016. godini.

Maslinova ulja ocjenjivalo je 13 članova žirija koji su prepoznali visoku kakvoću Zvijezda ekstra djevičanskog maslinova ulja i u okusu u kojem se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo.

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje– Iza svake boce maslinova ulja koju Zvijezdini potrošači mogu pronaći na policama trgovina nebrojeni su sati rada, truda i stroge kontrole kakvoće kako bi ekstra djevičansko ulje koje Zvijezda proizvodi zadovoljilo nepca i najzahtjevnijih kušača. Posebno smo ponosni što je i struka prepoznala kako je Zvijezdino ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvod vrhunske kvalitete, proizveden od prirodnih, strogo selektiranih sastojaka, izjavila je Zorica Jurišić, stručnjakinja za maslinova ulja iz Zvijezde.

Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni. Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se drobe gnječenjem, a zatim se tiještenjem cijedi čisto maslinovo ulje kako bi se sačuvala sva njegova punoća.

Zbog svoje prirodne jačine, dobro se slaže s jelima snažnijeg karaktera primjerice s mesnim jelima, gorkim povrćem poput radiča i jelima s češnjakom te se koriste u pripremi marinada. Također, odlično će pristajati morskim jelima poput tek pečene morske ribe ili neodoljive dalmatinske buzare.

Podijeli sa drugima:

Kako izbijeliti zube uz pomoć jabučnog octa i još mnogo drugih savjeta

Njegovo veličanstvo jabučni ocat

Jabučni ocat poznat je kao dodatak koji će obogatiti okuse ljetnih salata, a zbog svojih pogodnih antibakterijskih svojstava nametnuo se i kao najefikasniji pomagač u kućanstvu. Na koje sve načine jabučni ocat možete koristiti kako biste si maksimalno pojednostavili život otkrivamo u idućih 9 točaka.

 

1. Neutralizira mirise

Ako se u vašem domu osjeća neugodan miris koji nikako da nestane, stavite malu količinu jabučnog octa u posudu tamo gdje se miris osjeti i ubrzo ćete uživati u ugodnoj aromi koja prožima prostor.

2. Čisti lice

Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića te u ravnoteži pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate te prebrišite lice.

3. Uklanja masnice

Na mjesto gdje ste se udarili ili se već pojavila masnica natapkajte malo octa. Djelovat će protuupalno te će smanjiti diskoloraciju.

4. Uklanja neugodan zadah09-ocat-jabucni-ocat

Grgljajte malu količinu jabučnog octa u ustima što će pomoći u eliminaciji neugodnog zadaha. Ocat će ubiti bakterije koje uzrokuju zadah.

5. Čini kosu sjajnom i mekom

Ulijte trećinu šalice jabučnog octa u četiri šalice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja, a zatim hladnom vodom.

6. Izbjeljuje zube

Jednu mjericu jabučnog octa rastopite u dvije mjerice vode te grgljajte. Operite zube kao i obično..

7. Pomaže kod upale grla

Čim osjetite bol u grlu grgljajte mješavinu od jednake količine tople vode i jabučnog octa kako biste zaustavili daljnje komplikacije. Ponovite svakih sat vremena.

8. Čisti sinuse

Jabučni ocat uklanja i sluz koja se skuplja u sinusima i otežava disanje. Njegova antibakterijska svojstva također sprečavaju upalu sinusa i prehladu. Popijte malo vode pomiješane s jabučnim octom.

9. Puni nas energijom

Kalij i enzimi u jabučnom octu pomažu kod podizanja energije. Dodajte malo octa čaši vode i popijte. Možete je piti i tijekom tjelovježbe kako biste se manje iscrpili. Amino kiseline u octu sprečavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Podijeli sa drugima:

Znate li što sve može majoneza?

Znate li koji je to slavni umak koji je „rođen“ u francuskoj kuhinji, a danas je sveprisutan i dostupan svima nama u bezbroj kombinacija?

Ok, već i ptice na grani znaju da je majoneza neizostavni dodatak u sendvičima i salatama. No, znate li da ju možete koristiti i u osobnoj njezi?

Osnovni sastojci Zvijezda majoneze su svježi žumanjci, suncokretovo ulje, ocat ili limunov sok, senf…, a svi navedeni sastojci bogati su visoko vrijednim lipidima, prirodnim lecitinima i organskim kiselinama te flavonoidima i vitaminom C koji izrazito doprinose zdravlju i njezi kože, kose i noktiju.
U nastavku vam donosimo par savjeta kako Zvijezda majonezu možete vrlo efikasno iskoristiti kao prirodnu kozmetiku u osobnoj njezi.

1. Uklanjanje žvakaće gume iz kosemajoneza-delikates-majoneza-630g

Majonezom možete lako ukloniti žvakaću gumu iz kose. Zapetljani čvor obilno namažite majonezom i ostavite par minuta dok njezin sastav ne prodre do vlasi. Potom nježno, gustim češljem uklonite žvakaću.

2. Priprema za manikuru

Prije manikure, prste umočite u posudicu s majonezom, te ih zadržite oko pet minuta kako bi nokti i kožica omekšali. Sastav majoneze sprječava i nastanak zanoktica te ubrzava njihovo zacjeljivanje. Nekoliko puta tjedno na ruke nanesite majonezu i pričekajte da je koža upije. Ako želite neutralizirati miris majoneze, ruke isperite u jabučnom octu.

3. Vraćanje sjaja kosi

Ako suhoj i oštećenoj kosi želite na jeftin i prirodan način vratiti sjaj, dok je kosa još vlažna, umasirajte majonezu na ispucale vrhove. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a onda kosu ponovno operite neutralnim šamponom i isperite.

4. Maska za lice

Majoneza je učinkovita kao maska za lice, posebno za suhu kožu. Ulje i jaja koje sadrži odlično hrane kožu, a kiselina stimulira obnovu stanica kože pa služi kao piling. Nanesite majonezu na lice i ostavite da tako odstoji 20 minuta, a zatim ju isperite.

Podijeli sa drugima:

Znate li što je to Coleslaw salata i kako ju napraviti?

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Vjerojatno najpoznatija američka salata svoje mjesto polako pronalazi i na našim stolovima. Razlog je njen okus koji se odlično kombinira s različitim vrstama mesa, posebno dobro paše uz hamburgere, a nerijetko se stavlja i izravno u njih.
Mrkva Coleslaw salati daje slatkast okus, kiselo mlijeko svježinu, a majoneza punoću okusa. Način pripreme donosimo vam u nastavku i svakako preporučamo da isprobate – dobar tek!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Kupus i mrkvu nasjeckajte na tanke rezance.
  2. Pomiješajte majonezu, kiselo mlijeko, ocat, šećer i sol te time prelijte nasjeckano povrće.
  3. Sve skupa promiješajte, ostavite da se kratko ohladi i poslužite!

Sastojci:

  • 1/4 zelenog kupusa
  • 1/4 ljubičastog kupusa
  • 1 mrkva
  • 100 g majoneze
  • 100 ml kiselog mlijeka
  • 1-2 žlice vinskog octa
  • 1 žlica šećera
  • malo soli
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Jeste li znali da Zvijezda margarini ne sadrže trans masne kiseline?

Pri proizvodnji margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže trans-masne kiseline.

Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) u potpunosti izbačene. Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na na manje od 0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje.

04-margarin-zvijezda-stolni04-margarin-mijesani-namaz-sa-maslacem04-margarin-za-kremezvijezda-s-aromom-vanilije04-margarin-klasik

Margo Nova

Margo Balance      Margo Jogurt

Podijeli sa drugima:

Tajni sastojak za najsočniji hamburger

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Dolazak proljetnog vremena i roštiljanja u prirodi sa sobom povlači osnovno pitanje – znate li zapravo trik za pravljenje najboljeg burgera, većini omiljenog mesa sa roštilja.

Bez obzira na to spremate li klasične pljeskavice ili pripremate čitav hamburger, najvažnije je da meso bude dobro pripremljeno. Zapravo, dobro nije prikladna riječ, budući da za vas imamo trik za pripremanje „najboljeg hamburgera na svijetu“, i otkrit ćemo vam koji to sastojak pravi razliku.

Vjerovali ili ne, svjetski majstori roštilja i kuhari ustanovili su da je put do idealno sočnog hamburgera dodavanje majoneze mesu prije pečenja. Idelna doza su dvije žlice majoneze na jedan kilogram mljevenog mesa. Tajna leži u tome što će majoneza spriječiti da pečenje na roštilju isuši meso u bilo kojoj količini, a pri tome neće ni na koji način ugroziti miris i okus mesa, čak naprotiv.

Vjerujemo da su to dovoljno dobri razlozi da ove godine obradujete svoje goste i prijatelje novim receptom i za njih spremite najsočnije burgere sa savršenom sjajnom teksutrom za koju će se pobrinuti vaš skriveni sastojak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. Pomiješajte majonezu, krušne mrvice i sadržaj vrećice juhe
  2. Smjesu, zajedno s lukom, dodajte u meso te još jednom izmješajte, a zatim sve stavite da odstoji u hladnjaku
  3. Kada se ohladi, oblikujte 8 burgera koje ćete peći na dobro zagrijanom roštilju uz samo jedno okretanje. Vatra ne treba biti prejaka, samo treba paziti da je žica dobro ugrijana.
  4. Sada je vrijeme za slaganje sastojaka u pecivo kako bismo dobili gotov hamburger. Dodatke stavljajte po želji bilo da se radi o hrskavoj salati, sočnom paradajzu, kriški sira ili trakicama pržene slanine.

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

  • 120g Zvijezda delikates majoneze
  • 120g krušnih mrvica
  • 1 jako sitno isjeckanog luka
  • 1 vrećica goveđe juhe
  • 1kg mljevene junetine ili teletine
  • Peciva
  • Dodaci po želji
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Call and instructions to creditors to register claims

All creditors are called upon to register their claims to the Extraordinary Trustee

Pursuant to the Decision of the Zagreb Commercial Court, St-1138/17, the procedure of Extraordinary Administration was initiated over debtor Agrokor and its related and dependent companies in accordance with the Law for the Extraordinary Administration for Companies with Systemic Importance for the Republic of Croatia (hereafter: Law for the Extraordinary Administration).

All creditors are called upon to register their claims to the Extraordinary Trustee within 60 days of the initiation of procedure of Extraordinary Administration starting on 10 April 2017 and lasting until 9 June 2017. Both creditors with separate satisfaction rights and those with exclusion rights are called upon to inform the Extraordinary Trustee about their rights, per stipulations of article 258 of the Bankruptcy Act, in stated time frame.

In order that Zvijezda operationally assists with the preparation of registering of claims and provides its faster processing, creditors are directed to contact Zvijezda d.d. on the following contact Mrs. Duška Tukša, telefon number 01/ 2382-755 and/or e-mail: duska.tuksa@zvijezda.hr , in order to harmonize the amounts of unresolved claims dated 9th April 2017.

In order to faster the registering of claims, creditors are kindly asked to prepare elaboration of outstanding claims on 9th April 2017 in electronic form (if possible in excel format). Afore-mentioned is not a legal obligation and the data that will be included in analytics of outstanding claims on 9th April 2017 we would define in communication with you.

This can be further assisted by filling out form 19. Table of reported claims, separate satisfaction rights and exclusion rights (article 259, item 1 of the Bankruptcy Act), which you can download by clicking HERE.

After the adjustment of claims, Zvijezda d.d. will issue to creditor the document in which confirms the amount of the claim on that date, by which the processing of registered claims will be easier whereas it will not require additional harmonization between company and its creditors. This document will be signed by Finance Director Mrs. Vesna Kovačević, to confirm its authenticity.

After obtaining confirmation of balance on 9th April 2017, claim reports should be completed by filling out form 18. Claim application in bankruptcy proceedings (article 257, item 1 of the Bankruptcy Act) pursuant to article 32 of the Law for the Extraordinary Administration, which you can download by clicking HERE and must be sent to Agrokor d.d., Trg Dražena Petrovića 3, Zagreb with label “report – for Extraordinary Trustee” in two copies, per stipulations of the Bankruptcy Act. One copy is for the Commercial court.

For all operative inquiries, please contact Mrs. Mirjana Budanko, telefon number 01/2382-759, and/or e-mail: mirjana.budanko@zvijezda.hr

Zvijezda d.d.

Podijeli sa drugima:

Obavijest vjerovnicima: Poziv i uputa za prijavu tražbina

Pozivaju se vjerovnici da prijave svoje tražbine izvanrednom povjereniku

Temeljem otvaranja postupka izvanredne uprave nad Agrokorom i njegovim povezanim i ovisnim društvima sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u Trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (dalje u tekstu: Zakon o postupku izvanredne uprave), pozivaju se vjerovnici da prijave svoje tražbine izvanrednom povjereniku u roku od 60 dana od dana otvaranja postupka izvanredne uprave, a koji rok počinje teći 10. travnja 2017. godine te traje do 09. lipnja 2017. godine.

Pozivaju se razlučni i izlučni vjerovnici da izvanrednog povjerenika obavijeste o svojim pravima, u skladu s odredbama čl. 258. Stečajnog zakona, u gore navedenim rokovima.

Kako bismo operativno pomogli kod pripreme prijave tražbina i omogućili njihovu brzu obradu, pozivamo vjerovnike trgovačkog društva Zvijezda d.d. da se jave gđi. Duška Tukša, na br. tel. 01/ 2382-755 i/ili e-mail: duska.tuksa@zvijezda.hr radi usklađivanja iznosa otvorenih stavaka na datum 09. travnja 2017. godine.

Kako bi se usklade provodile u što kraćem roku molimo vjerovnike da pripreme razradu otvorenih potraživanja na dan 09. travnja 2017. u elektronskom obliku (ukoliko je moguće u excel formatu). Navedeno nije zakonska obveza, a podatke koji će biti uključeni u analitici otvorenih potraživanja na dan 09. travnja 2017. definirali bismo u komunikaciji s vama.

Pozivamo vjerovnike da za pripremu usklade ispune i obrazac 19. Tablica prijavljenih tražbina, razlučnih i izlučnih prava (čl. 259. st. 1. SZ), koji možete preuzeti klikom OVDJE.

Nakon usklađivanja, Zvijezda d.d. izdat će vjerovniku potvrdu o usklađenom iznosu otvorenih stavaka na navedeni datum, čime će obrada prijavljenih potraživanja biti jednostavnija, jer neće iziskivati dodatno usklađivanje između kompanije i vjerovnika. Ovu ispravu potpisat će direktor financija, kako bi se potvrdila njezina vjerodostojnost.

Nakon pribavljanja potvrde salda na dan 09. travnja 2017. godine, samu prijavu tražbina treba izvršiti ispunjavanjem obrasca 18. Prijava tražbine u stečajnom postupku (čl. 257. st. 1. SZ), sukladno članku 32. Zakona o postupku izvanredne uprave, koji možete preuzeti klikom OVDJE te uputiti na adresu Agrokor d.d., Trg Dražena Petrovića 3, Zagreb s naznakom ”prijava – za izvanrednog povjerenika“ u dvije kopije s priloženim dokazima, sukladno odredbama Stečajnog zakona. Jedna kopija je za potrebe Trgovačkog suda.

Prijava tražbina – dodatne upute

Prijava tražbina – mjenice

Za sva operativna pitanja, molimo kontaktirajte gđu. Mirjana Budanko, br. tel. 01/2382-759, i/ili e-mail: mirjana.budanko@zvijezda.hr.

Zvijezda d.d.

Podijeli sa drugima:

Kako pripremiti savršen roštilj?

S dolaskom lijepog vremena i sunčanih dana počinje i sezona roštiljanja. Više vremena provodite u prirodi, s prijateljima ili dragim osobama uz nezaobilazno gurmansko jelo – roštilj!

Ne govori se uzalud da je roštilj prvi vjesnik proljeća. Glavna namirnica za roštilj je naravno meso,a za koje se god meso odlučili, nekoliko je osnovnih pravila rošitilja i ako ih se pridržavate, jamačno ste osigurali titulu majstora roštilja.

 

1. Mariniraj me nježno

Ukoliko se ne radi o većim komadima mesa, primjerice janjećem butu ili svinjskim rebrima, ne trebate ga nužno marinirati satima, dovoljno je da meso prije pečenja premažete suncokretovim uljem, namažete senf i posolite. Ako kao dodatak koristite začinsko bilje, ono treba samo istaknuti okus mesa, nikako ga nadjačati. Kod pripreme marinade u kojoj pacate meso u mješavini ulja i začinskog bilja, pripazite da ne dodajete sol radi očuvanja sočnosti i mekoće.

Marinirano meso najbolje je izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i soliti ga tik prije pečenja jer nasoljeno meso gubi svoju tekućinu i postaje suho. Da meso bude ravnomjerno marinirano, stavite meso i marinadu u većicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji uz više okretanja. I za kraj mariniranja, prije stavljanja na roštilj, obavezno meso posušite kuhinjskim papirom kako biste izbjegli kapanje ulja po rošitlju.

 

3. Neka žar potraje

Osnova svakog roštilja je žar. Ako koristite drveni ugljen, prvo zapalite vatru pomoću treščica i papira, zatim dodajte veće komade drva. Tek kad se veći komadi drva dobro razgore, povrh stavljamo drveni ugljen. Isto vrijedi i za brikete. Dobar žar treba biti ravnomjeran, a ugljen na rubovima treba poprimiti sivu boju od pepela.

 

4. Kako znamo da je roštilj spreman?

Dlan položite dva centimetra iznad rešetke. Ako ruku ne možete držati nad vatrom, roštilj je prevruć. U tom slučaju podignite rešetku na veću visinu. Ako možete brojati do tri, roštilj je vrlo vruć. Ako možete brojati do šest, jačina vatre je umjerena. U slučaju da brojite do osam, vatra je slaba. Znači brojanje do pet je idealno i roštilj je spreman za pečenje.

 

5. Pravilna temperatura pečenja roštilja

majoneza-delikates-majoneza-630gPravilna temperatura pečenja mesa čuva vaše zdravlje. Piletinu i puretinu pecite na visokim temperaturama (idealno je 74 stupnja), junetinu, svinjetinu i janjetinu na kojem stupnju niže (idealno 71), a odreske i pečenja između 60 i 63 stupnja. Sve ispod 57 stupnjeva nije dobro za vaše zdravlje, pa da bi to izbjegli efikasna metoda je korištenje termometra za meso.

6. Nezaobilazni umaci uz roštilj

I naravno na kraju pečenja, umaci za roštilj često odlučuju i zaokružuju okus pečenog mesa. Nikad nećete pogriješiti uz stari dobi ajvar ili kajmak, a radi li se o sočnom burgeru, teško ga je zamisliti bez ketchupa i majoneze.

Podijeli sa drugima:

Ovo su stvari na koje morate paziti kod pripreme mesa

Pečenje mesa istovremeno je vrlo jednostavan i vrlo složen zanat oko kojega svatko ima za udijeliti pokoji isprobani savjet. Oni iskusni o ovoj temi mogli bi pričati danima, a kako bismo vam uštedjeli vrijeme, odlučili smo sve sažeti u nekoliko zlatnih pravila pečenja s kojima ćete baš svaki put dobiti sočno i mekano meso.

Važnost mariniranja mesa

01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-uljeNe trebate ga nužno satima marinirati, dovoljno je da meso prije pečenja namažete senfom, uljem i posolite. Tako pripremljenog možete i ne morate marinirati u hladnjaku s dodatkom željenih začina, a što god odlučite nećete puno pogriješiti. Za bijelo meso odaberite marinadu s limunovim ili narančinim sokom, a kurkuma i curry odlično će funkcionirati s peradi. Za crveno meso u marinadu dodajte ocat, ulje pa čak i vino, a ukoliko ste u mogućnosti marinirajte barem sat prije pečenja.
Željene komade janjećeg mesa marinirajte s maslinovim uljem i češnjakom uz dodatak mediteranskih začina. Kod pripreme svih vrsta mesa, sa senfom i medom nikako nećete pogriješiti, a rezultat će vas oduševiti.

 

termometarKombinirajte temperature dok se meso peče

Pećnica je odličan izbor jer imamo meso “na oku” zbog čega uspješno balansiramo željenu razinu pečenog mesa. Rare, medium ili well done, poznati kuhari savjetuju da se igrate s temperaturom. Za početak pojačajte temperaturu i čim vam meso uhvati lijepu boju kožice, smanjite stupnjeve kako bi vam se meso polagano kuhalo u vlastitim sokovima.

 

Nabavite termometar i budite sigurni

Kuhari savjetuju da se pouzdate u termometar kada je pečenje mesa u
pitanju. Postoje točno određena pravila pa je tako piletini idealna temperatura od 65 Celzijevih stupnjeva, a janjetini i govedini od 50 do 70, ovisno je li želite rare ili well done. Ako vam termometar zvuči preambiciozno jednostavno se pouzdajte u iskustvo, a meso redovito podlijevajte i okrećite.

Podijeli sa drugima: