Koliko ovih savjeta o kiseljenju povrća već znate?

Znate li na koje stvari trebate obratiti pažnju kako biste uživali u plodovima ljeta i tijekom zime?

Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti i u svakoj trgovini, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost i donosi posebno zadovoljstvo. Prilikom pripreme trebali biste obratiti pažnju na ovih pet stvari:

1. Uvijek birajte čvrsto povrće

Prije nego počnete s kiseljenjem važno je odabrati prave namirnice. Birajte čvrsto, mlado povrće i plodove koji još nisu dozreli. Nakon što ste odabrali namirnice koje ćete ukiseliti, ogulite ih, operite i ocijedite te ih prema receptu naribajte, nasjeckajte ili ostavite cijele. Imajte na umu da je za pojedine vrste povrća potrebna veća koncentracija octene kiseline da bi se spriječilo kvarenje.

2. Ocat sprječava razvoj mikroorganizama09-ocat-alkoholni-ocat

Alkoholni ocat će vaše povrće sačuvati od kvarenja jer neće dopustiti da se na njemu razviju mikroorganizmi koji potiču truljenje. Osim što konzerviranom povrću daje jedinstven okus, ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Povrće zalijte prokuhanom mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:2, uz dodatak šećera, soli i drugih začina po želji.

3.Nemojte koristiti metalni kuhinjski pribor

Kad kiselite povrće, nemojte upotrebljavati bakreni i mjedeni kuhinjski pribor, jer ocat reagira s metalima, što može pokvariti zimnicu. Najbolje je koristiti aluminijske, emajlirane i vatrostalne posude i vilice. Za miješanje koristite drvene kuhače, a cjedilo treba biti plastično. Staklenke zatvarajte navojnim plastičnim poklopcima ili poklopcima koji su odozdo presvučeni plastikom.

4. Povrće ne smije isplivati iznad mješavine octa

U velike staklenke koje ste prethodno sterilizirali zagrijavanjem u pećnici ili vreloj vodi, nagurajte narezano ili cijelo povrće i pritisnite ga tako da se ne može micati. Ostavite otprilike 25 mm praznog mjesta na vrhu iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu, a ukoliko ispliva iznad površine postoji mogućnost da će povariti cijelu staklenku povrća.

5. Staklenke uvijek čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Staklenke je potrebno čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu otprilike osam tjedana s iznimkom ukiseljenog kupusa koji se može upotrijebiti već nakon jednog tjedna. Kupite ili sami napravite etikete kojima ćete obilježiti namirnice u staklenkama i datum kada su konzervirane. Imajte na umu da kiseli kupus može uzrokovati kvarenje ostalih namirnica, stoga ga je potrebno čuvati na odvojenom mjestu.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci