Majoneza kao glavni sastojak marinade za meso? Zašto ne!

Marinade su mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga.

Svi znamo da se marinade rade najčešće sa uljem, no jeste li znali da jedan od sastojaka marinade može biti i majoneza?

Čemu služi mariniranje?

Mariniranjem se mesu obogaćuje ukus prije pečenja te, za razliku od mješavine suhih začina, marinada prodire duboko u hranu, gdje može intenzivno razviti svoje okuse. To znači i da se meso ne smije dugo marinirati, posebno ako sadrži posebno jake začine poput sojina umaka ili čilija. Prije stavljanja na roštilj višak marinade potrebno je ukloniti tako da nema kapanja koje bi moglo uzrokovati zapaljenje.

Vrijeme mariniranja određenih vrsta namirnica:

Ukoliko se odlučite na mariniranje potrebno je znati da svaka namirnica zahtjeva drugačije vrijeme tako da imajte na umu da je za različito meso i različitu ribu potrebno različito vrijeme:

  • Crveno meso: 4-6h
  • Svinjsko meso: 2-4h
  • Piletina i puretina: 2-4h
  • Riba u komadu: 1-2h
  • Losos, tuna, sabljarka: 30min-1h
  • Fileti ribe: 30min-1h
  • Morski plodovi: 30min-1h
  • Povrće: 30min

Recept za marinadu sa majonezom:

Marinirana pileća krilca

U jednu dublju posudu istisnite sok iz 5 režanja češnjakamajoneza-delikates-majoneza-630g i dodajte:

U dobivenu marinadu potopite meso i prije pečenja ostavite 2-4 sati u frižideru kako bi krilca poprimila aromu

Kiselina iz majoneze meso će učiniti mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju.

Dobar tek!

Podijeli sa drugima:
Povezani članci