Omegol namaz s lanom

Prozračni Omegol namaz s lanom u sebi sadrži repičino ulje bogato omega-3 masnim kiselinama. Pogodan je i za sve koji ne podnose gluten jer u svom sastavu prirodno ne sadrži gluten. Omegol namaz s lanom preporučuje se svima koji brinu o svom zdravlju i žele prehranu upotpuniti namirnicama visoke kvalitete.

Omegol se preporučuje svima koji brinu o svom zdravlju i žele prehranu upotpuniti namirnicama visoke kvalitete. Omegol s lanom sadrži i repičino ulje koje prirodno sadrži omega 3 masne kiseline i vitamin E.

Sjemenke lana i prosa prirodan su izvor vlakana potrebnih ljudskom tijelu

Za sve koji brinu o zdravlju lanene sjemenke su odličan izbor. One su važan biljni izvor blagotvorne omega-3 masne kiseline pod nazivom alfa-linolenska kiselina (ALA) koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi ukoliko se unosi u količini od 2 g dnevno. U tradicionalnoj kuhinji i pučkoj medicini sjemenke lana uvijek su bile prepoznate kao hrana koja pozitivno djeluje na ljudski organizam. Sadrže vitamin B6, folnu kiselinu, magnezij, željezo i kalcij.

U Omegolu, uz lan se nalazi i proso. Danas je proso sve važnija namirnica pogotovo u prehrani osoba koje ne podnose gluten. U Srednjem vijeku, prije nego što je Europa „upoznala“ krumpir i kukuruz, proso je bila jedna od osnovnih namirnica za prehranjivanje stanovništva. Proso sadrži vitamin B1, B3, B6 i folnu kiselinu te magnezij i bakar.

Nezasićene masne kiseline iz margarina važne za zdravlje

Omegol namaz je bogat nezasićenim masnim kiselinama, a proizvodi se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete. Masnoće iz namaza od velike su važnosti za normalno funkcioniranje organizma, jer su izvor energije, sastavni dio staničnih membrana, te omogućuju prijenos i apsorpciju vitamina topivih u mastima, a hrani daju bolji okus, strukturu i aromu. Uz to su izvor esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam stvoriti, nego ih mora dobiti putem hrane.

Podijeli sa drugima:

Jednostavna čokoladna torta

Upute za pripremu:

Nakidajte čokoladu i stavite je zajedno sa mlijekom u zdjelu i zagrijte tako da se čokolada otopi. Ostavite da se ohladi. Odvojite žumanjke od bjeljanjaka. Umutite žumanjke sa šećerom da dobijete gustu i pjenastu smjesu. Dodajte Zvijezda stolni s maslacem sobne temperature komadić po komadić te dalje mutite sa mikserom. Umiješajte brašno u koje ste prosijali prašak za pecivo. Dodajte otopljenu čokoladu.

Čistim metlicama umutite bjeljanjke u čvrsti snijeg. Dodajte snijeg u smjesu i umiješajte ručno laganim. Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za torte. Tortu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 30 minuta.

Prema želji tortu ukrasite topljenom čokoladom, šećerom u prahu i sezonskim voćem.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 150g Zvijezda stolni s maslacem
  • 100g šećera
  • 200g tamne čokolade s najmanje 50% kakaa
  • 1/2 prašak za pecivo
  • 120ml mlijeka
  • 3 žlice mekog brašna
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Pita od sira

Pita od sira, idealna poslastica za proljetne dane.

Upute za pripremu:

Tijesto: Zvijezda stolni sobne temperature miješamo sa šećerom u prahu, jajem i limunovom koricom kako bi dobili glatku smjesu. Dodamo prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo . Gotovo tijesto odmaramo oko 30 minuta.  Odmoreno tijesto razvaljamo u obliku kalupa za torte 26 cm promjera i punimo nadjevom od sira.

Nadjev od sira: Svježi kravlji sir razradimo i dodamo  polovicu šećera , žutanjke, griz , kiselo vrhnje, vanili šećer i koricu od limuna. Bjelanjke sa drugom polovicom šećera izradimo u snijeg i dodamo siru. Dobro promiješamo i stavimo na tijesto . Na nadjev od sir stavimo posip.

Posip: Pomiješamo brašno, šećer i vanili šećer te dodamo u otopljeni Zvijezda stolni.  Dobivene mrvice posipamo po nadjevu od sira i sve zajedno pečemo oko 40- 50 minuta na 180 stupnjeva. Ukrasimo po  želji.

Sastojci:

Tijesto:

  • 200g brašna glatko
  • 100g Zvijezda stolni
  • 60g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • limunova korica

Nadjev od sira:

  • 350g svježeg kravljeg sira
  • 100g šećera
  • 3 jaja
  • 1 vanili šećer
  • limunova korica
  • 1 žlica griza
  • 1 kiselo vrhnje

Posip:

  • 100g Zvijezda stolni
  • 100g šećera u prahu
  • 200g brašna glatko
  • vanili šećer
Podijeli sa drugima:

Sve što ste željeli znati o jabučnom octu!

  1. Jabučni ocat za detox tijela

Osim što je koristan u liječenju mnogih bolesti, Jabučni ocat učinkovito topi masti i pomaže u mršavljenju.  Ako ste se odlučili na gubitak kilograma, svakako se preporučuje konzumacija Jabučnog octa koji pomaže u razgradnji masnoća.

Svako jutro razmutite 2-3 žličice octa u čaši vode i popijte na prazan želudac. U čašu možete dodati i 1-2 male žlice meda.

Naravno, kako bi izgubili kilograme potrebno je uvesti pravilnu tjelovježbu, a Zvijezda jabučni ocat vam može pomoći u skidanju neželjenih kilograma.

  1. Jabučni ocat za tijelo i kosu

Ako ste Jabučni ocat dosad koristili samo u začinjavanju hrane, donosimo vam neke trikove u kojima će vam ova namjernica olakšati svakodnevni život.

Jedna od njih je kozmetika. Naime, Jabučni ocat sadrži  alfa-hidroksilne kiseline (AHA kiselina) koje učinkovito uklanjaju mrtve  stanice  kože s lica i tijela.

Uz Jabučni ocat vrlo lako možete riješiti problem suhe kože. Potrebno je dodati samo par kapi Jabučnog octa u kremu koju inače koristite i tako pojačati njezin učinak.

Ova čudotvorna namjernica djeluje tako da zatvara pore i tako rješava problem suhe kože.

Umjesto da kupujete skupocjene preparate, probleme s kosom pokušajte riješiti pomoću Jabučnog octa. Ova namjernica učinkovito rješava problem s masnom kosom, prhuti i opadanjem kose.

Problem s masnom kosom lako ćete riješiti uz pomoć Jabučnog octa jer sadrži pH sličan prirodnoj kosi. Zahvaljujući tome njegova primjena doprinosi ravnoteži pH vrijednosti kose te na taj način rješava problem masne kose.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, Jabučni ocat može spriječiti otpadanje kose i potaknuti njezin rast. Također učinkovita je i kod rješavanja problema s prhuti. Zbog svojih protugljivičnih svojstava učinkovito će umanjiti prhut.

Pomiješajte par jušnih žlica Zvijezda Jabučnog octa s 2 dl mlake vode. Nakon što operete kosu na uobičajen način, utrljajte smjesu u tjeme. Ostaviti da djeluje par minuta pa isprati toplom vodom. Koristite ga najviše 1 x tjedno.

jabucni-ocat-sredina

  1. Jabučni ocat kao prirodni lijek

Jabučni ocat se koristio kao lijek još u doba Hipokrata, oca medicine. Mnoga istraživanja pokazala su da je koristan kod prevencije i liječenja mnogih bolesti

Tako učinkovito rješava probleme pretilosti i visokog krvnog tlaka. Svakodnevno korištenje jabučnog octa može pomoći kod kardiovaskularnih bolesti te smanjenju kolesterola. Klorogenska kiselina, antioksidans u octu, sprečava oksidaciju čestica kolesterola, što objašnjava način na koji ocat može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Uz primjenu Jabučnog octa možete izliječiti upalu grla te odčepiti nos. Jednostavno treba ispirati grlo mješavinom octa i tople vode u omjeru 1:1 čim osjetite peckanje ili bol.

Kod probavnih smetnji, pomiješajte jednu žlicu meda i jednu žličicu jabučnog octa u čaši tople vode. Popijte ovu smjesu pola sata prije jela i spriječite probavne smetnje.

Ipak, najznačajnija upotreba jabučnog octa u medicinske svrhe je snižavanje razine šećera u krvi.

  1. Jabučni ocat i kućni ljubimci

Osim što ima blagotvorne učinke na čovjeka, Jabučni ocat može pomoći i vašem mezimcu na četiri noge.

Tako su se mnogi vlasnici odlučili poslužiti ovom zdravom namjernicom u borbi protiv bolesti koje mogu zahvatiti vašeg psa.

Pokazalo se kako Jabučni ocat olakšava bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis, poboljšava probavu, rast dlake te sprječava mnoge infekcije i štiti od insekata. Jabučni ocat djeluje kao prirodni antibiotik pa je njegova primjena uistinu široka. Tako čak pomaže i kod trovanja hranom.

Potreban vam je samo Zvijezda Jabučni ocat i voda. Pomiješajte ocat s vodom (omjer 1: 1),  u smjesu natopite vatu, a zatim prislonite na kožu. Važno je da ocat ne stavljate na otvorenu ranu.

Za unutarnju upotrebu je recept jednak. Potrebno je dodati žlicu smjese na svakih 15 kilograma psa.

Naravno prije svake upotrebe kućnih recepata dobro je posavjetovati se s veterinarom.

Podijeli sa drugima:

Košarice s jagodama

Desert_jagode_margariniTijesto:
200g brašna glatkog

100g Zvijezda stolni

50g šećera u prahu

2 žutanjka

1 vanili šećer

Zvijezda stolni zajedno sa šećerom u prahu, žutanjcima i  vanili šećerom dodamo u prosijano brašno i zamijesimo tijesto. Gotovo tijesto odmaramo oko 30 minuta, razvaljamo i punimo košarice. Peći oko 10-15 minuta. Hladne punimo mliječnom kremom.

Krema:
5dcl mlijeka

150g šećera

50g brašna oštrog

3 žutanjka

200g  Zvijezda stolni za kreme

Odvojimo 2 dcl mlijeka te umiješamo žutanjke i šećer. Ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kad mlijeko zakipi polako sipamo u smjesu sa žutanjcima, šećerom, mlijekom i dodajemo brašno. Vratimo na vatru i kuhamo oko 10 minuta. Skinemo s vatre i pustimo da se ohladi.

U ohlađenu kremu miješajući postepeno dodajemo Zvijezda stolni za kreme sobne temperature. Kremu miješamo tako dugo dok postane pjenasta. Gotovom kremom punimo košarice  na koje stavimo  svježe jagode.

Zbog svježine jagoda dobro ih je premazati preljevom za torte ako želite.

Podijeli sa drugima:

Ručno brani plodovi domaće masline, odnjegovani suncem, vjetrom i soli pretočeni u ekstra djevičansko ulje OL Maslina

Vrhunsko ulje rezultat je suradnje Zvijezde i domaćih maslinara 

Još otkako je božica Atena iz kapljice vode, barem tako kaže legenda, Grcima podarila stablo masline, umočiti komad toplog domaćeg kruha u maslinovo ulje postalo je gastronomsko iskustvo kojem je svaki drugi sastojak suvišan.

Ručno brana maslina, odnjegovana na hrvatskom suncu, soli i vjetru, uz pomnu brigu domaćih maslinara, pretočena je u vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje OL Maslina. Nova zvijezda iz bogatog asortimana maslinovih ulja domaće proizvodne kompanije Zvijezde iznimne je kvalitete koja se prepoznaje u okusima gorčine i pikantnosti koje su u harmoničnom odnosu s mirisom zelenog, djelomično dozrelog ploda masline.

OL Maslina ekstra djevičansko maslinovo ulje plod je suradnje Zvijezde i domaćih maslinara. Zaljubljenici u mediteransku prehranu prepoznat će u tom ulju idealnog saveznika u pripremi laganih obroka, savršeni dodatak ribi i mesu ili u njemu uživati jednostavno, uz komad kruha.

Punog okusa i mirisa, OL Maslina osim u pakiranju od 0,75L, dostupno je i u pakiranju od 0,25L koje možete pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama.

Podijeli sa drugima:

Nagradni natječaj na facebooku “Uz kokosovu mast u slast!


Želiš osvojiti polugodišnju zalihu Zvijezda kokosove masti i mjesto na našoj Facebook ‘cover’ fotografiji? Naravno da želiš! 

Kako se uključiti u natječaj, pročitaj niže u Pravilima natječaja:

 Uz kokosovu mast u slast

Dobitnike nagradnog natječaja pogledajte u nastavku:

  1. nagrada: ka23kov (instagram)
    2. nagrada: antoinete16 (instagram)
    3. nagrada:majamajchy99 (instagram)
    4. nagrada: teacupofhapiness (instagram)
    5. nagrada: marija_sljeric92 (instagram)
    Utješne nagrade, random redoslijedom: Snješka Smješka (facebook), Marija Marina (facebook), sanjakozlovic (instagram), carllocco (instagram), renatavusilovic (instagram), nikolinamesarov (instagram)

 

Podijeli sa drugima:

Istraživanje potvrdilo – hrvatski potrošači baš vole Zvijezdu

brend1Zvijezda je jedina kompanija sa čak četiri branda u TOP 10 prema istraživanju Ipsosa i to sa Zvijezda uljem, majonezom, margarinom i ketchupom

Zvijezdini proizvodi već više od 100 godina mogu se pronaći u gotovo svakoj obiteljskoj smočnici i hladnjaku, a da Hrvati baš vole Zvijezdu pokazalo je i najnovije istraživanje Ipsosa – Brand Score.

Potrošači, njih 2000 koliko je sudjelovalo u istraživanju, potvrdili su kvalitetu i dobar okus Zvijezdinih proizvoda proglasivši Zvijezdu najsnažnijim brandom u Hrvatskoj, kojem vjeruju, dobro ga poznaju i rado te često kupuju.  

Zvijezda je, naime, jedina kompanija sa čak četiri branda u TOP 10 prema istraživanju Ipsosa i to sa Zvijezda uljem, majonezom, margarinom i ketchupom, čime je potvrđeno kako  su potrošači lojalni domaćim brandovima kad prepoznaju da im nude kvalitetu i zadovoljavaju njihove potrebe, prateći svjetske trendove i unoseći inovacije u svoje proizvode.

– Iznimno smo ponosni na sve naše proizvode i drago nam je što sad imamo i službeno priznanje kao prvi brand u Hrvatskoj. Posebno hvala našim potrošačima koji prepoznaju  okus Zvijezdine  kvalitete te bez obzira na pojavu privatnih robnih marki i dalje njeguju tradiciju i vjeruju Zvijezdi, kazala je Marina Knežević, direktorica marketinga i razvoja Zvijezde,  prve hrvatske tvornici ulja i jedinog proizvođača margarina, majoneze i proizvoda na bazi majoneze u Hrvatskoj.

Komentirajući izvanredne rezultate Brand Score istraživanja prema kojima je Zvijezda jedina domaća kompanija sa čak četiri proizvoda u TOP 10, odnosno pet proizvoda sa Zvijezdinim potpisom na listi je od TOP 15 brandova te sjajan pomak Zvijezdinog ketchupa koji sa 12. mjesta u II. Valu 2017. skočio na deveto mjesto, M. Knežević izjavila je:

– Bez obzira na izazovnu godinu koja je iza nas, puno smo ulagali u nove proizvode, nastojeći potrošačima ponuditi uvijek svježe, moderne i inovativne proizvode koji zadovoljavaju njihove potrebe. Vjerujem da će se ovoj listi zato uskoro naći i naši novi proizvodi poput Zvijezdine kokosove masti.

Istraživanje je u II. valu 2017 godine obuhvatilo 1310 brandova na hrvatskom tržištu unutar 70 FMCG kategorija. Rezultati pokazuju snagu branda na tržištu korištenjem takozvanog indikatora „Brand Score“ koji omogućava uspoređivanje različitih kategorija proizvoda, a u obzir uzima različite aspekta odnosa potrošača prema brandu; od toga koliko ga često kupuju i koriste do emocionalnih  aspekata koje najviše govore o doživljaju kvalitete i  intenzitetu percepcije branda u svijesti potrošača.

IZVOR: Ipsos BRANDpuls / BRANDscore II.2017.*

Podijeli sa drugima:

Zvijezdina linija Omegol odsad u novom modernom pakiranju

Užurbani ritam života sve je češći krivac što teško pronalazimo dovoljno vremena za zdravu i uravnoteženu prehranu. Dobra je vijest da već i male promjene mogu donijeti velike rezultate.

Omegol, Zvijezdina funkcionalna linija, u samo tri proizvoda uspijeva ponuditi sve snažne sastojke potrebne za moderan život te normalno i zdravo funkcioniranje organizma što je čini brzim i ukusnim rješenjem  kojim ćete lako uvesti reda u svoju prehranu i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Ključni su sastojak Omegol linije, koja odsad dolazi u novom modernom pakiranju, ALA omega 3 masne kiseline – nužni nutrijenti iz srce prirode koji povoljno utječu na velik broj fizioloških funkcija. Omegol sadrži najbolji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje doprinose održavanju normalne razine kolesterola, a dodatak vitamina E prava je zaštita stanica od oksidativnog stresa.

Linija sadrži tri proizvoda:  Omegol ulje, koje primjenu nalazi u prženju i pirjanju namirnica te pripremi salata; Omegol namaz, koji dolazi u varijanti sa sjemenkama lana i namaz neutralne arome koji je pak odlična podloga za sendviče, ukusan je, ugodnog okusa te se lako kombinira s drugim sastojcima, besprijekorno razmazuje i utažuje glad, dok Omegol majoneza nadopunjuje svaki okus, te je neizostavan dodatak sendviču i francuskoj salati.

Sva tri proizvoda iz linije Omegol odsad dolaze i s prestižnom oznakom V koju dodjeljuje Europska vegetarijanska unija (EVU).

Oznaka V dodjeljuje se proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla na europskoj razini, a potrošačima vegetarijanske i veganske prehranu omogućava da jednostavno i brzo prepoznaju i biraju proizvod za sebe.

Za postizanje korisnog učinka Omegol ulja uzmite jednu jušnu žlicu ulja ili jedan obrok (20 g) Omegol namaza ili majoneze  dnevno.

5 razloga zašto Omegol

  1. Omega-3 masne kiseline doprinose održavanju normalne razine kolesterola
  2. Vitamin E štiti stanice od oksidativnog stresa
  3. Omegol original namaz pjenaste je i lagane teksture, besprijekorno maziv te  sadrži vitamine A i D koji su važni za normalnu funkciju imunološkog sustava
  4. Omegol namaz sa sjemenkama lana i prosa pogodan je i za sve koji ne podnose gluten
  5. Omegol linija ne sadrži kolesterol i prikladna je za prehranu vegana i vegetarijanaca
Podijeli sa drugima:

Natječaj na facebooku- Podijeli blagdansku Zvijezdu

Blagdani su vrijeme ljubavi, darivanja i dobrote. Inspirirajte nas lijepim, pozitivnim pričama kroz 4 kruga ovog posebnog natječaja, a mi ćemo svaki dan nagraditi jednu priču nevjerojatnim Zvijezda nagradama!

Pravila nagradnog natječaja pogledajte na linku:

Pravila nagradnog natječaja na facebooku

Podijeli sa drugima:

Kokosova mast

Što je kokosova mast?

Ljubitelji zdrave hrane i ukusnih zalogaja diljem svijeta prepoznali su i jedinstvena svojstva kokosove masti koje ono ima u pripremi svih vrsta jela. Riječ je o masnoći koja se dobiva iz ploda kokosa (Cocos nucifera L.) koji spada u porodicu palmi a cijenjena je zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ubrzavaju metabolizam, a pogodno djeluju i na kosu i na kožu.

Za što se koristi kokosova mast?

Kokosova mast koristi se za pripremu svih vrsti jela – za prženje, pečenje i pirjanje.

Kako se koristi kokosova mast?

Zvijezda kokosova mast neutralne je arome i mirisa što je čini idealnom namirnicom za pripremu slanih kombinacija. Savršeno će se sljubiti i s mesom i s ribom, ali i kao dodatak kavi.

Koristi se jednostavno premda dolazi u krutom stanju. Pri temperaturama većim od 25 stupnjeva omekšat će, a ako recept zahtjeva tekuće masnoće, kokosovu mast otopite u tavici i uživajte u dobrim zalogajima!

Je li kokosova mast zdrava?

Kokosova mast cijenjena je zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje sadrži –  a koje idu izravno u jetru te služe kao brzi izvor energije te blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ubrzavaju metabolizam, a pogodno djeluju i na kosu i na kožu.

Odličan je izbor i za sve osobe koje imaju problema s viškom kilograma jer je prava riznica energije ali istovremeno organizmu omogućava da dulje vrijeme održi osjećaj sitosti.

Specifičnost kokosove masti je u njezinom kemijskom sastavu jer većina, oko 2/3, čine trigliceridi srednje lančanih masnih kiselina koje imaju blagotvorni utjecaj na probavni sustav. Među njima je dominantna laurinska kiselina, koja ima blago antivirusno i antibakterijsko djelovanje te tako štiti od mnogih bolesti. Osim što organizam brani od štetnih bakterija, kokosova mast sadrži i kaprilnu kiselinu koja potiče rast „dobrih“ bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline.

Zavidne kvalitete namirnice posebno se ističu prilikom prženja i pečenja zbog izuzetne otpornosti kokosove masti na visoke temperature pri čemu je ono značajno postojanije od ostalih biljnih ulja.

Hoće li hrana uz pripremu na kokosovoj masti dobiti okus kokosa?

Zvijezda kokosova mast dostupna je u rafiniranom obliku te je neutralnog mirisa i okusa što je čini idealnom namirnicom za sve slasne slane kombinacije.

Dolazi li do štetnih promjena u sastavu kokosove masti pri korištenju na visokim temperaturama?

Zavidne kvalitete namirnice posebno se ističu prilikom prženja i pečenja zbog izuzetne otpornosti kokosove masti na visoke temperature pri čemu je ono značajno postojanije od ostalih biljnih ulja.

Koja je razlika između kokosovog ulja i masti?

Kokosovo ulje i kokosova mast su dva alternativna naziva, sinonima za jedan te isti proizvod. Temperatura tališta kokosove masti je između 24-26 oC. To znači da će kokosova mast pri sobnoj temperaturi od 20 oC, prirodno biti u krutom stanju te ju možemo nazivati kokosova mast. S druge strane, kod sobne temperature od 35 oC kokosova mast će biti u tekućem stanju i možemo je nazivati kokosovo ulje. Ako uzmemo kockicu kokosove masti iz hladnjaka i držimo je dovoljno dugo pri sobnoj temperaturi višoj od 24-26 oC, nakon određenog vremena koje je potrebno za prirodni proces taljenja, ona će se potpuno rastaliti i nastat će tekućina koju možemo nazivati kokosovo ulje. I suprotno, ako kokosov ulje ohladimo na temperature ispod 24 oC ono će postepeno kristalizirati i prijeći u stanje krute, kokosove masti. Prelazak iz krutog (mast) u tekuće (ulje) stanje je prirodni fizikalan proces koji ne utječe na kvalitetu niti prehrambene karakteristike ove namirnice.

Tako se, obzirom na uobičajenu dnevnu temperaturu odnosno klimat, u različitim zemljama koriste različiti termini: kokosovo ulje ili kokosova mast. U tropskim zemljama, primjerice u Šri Lanki ili Maleziji gdje su sobne temperature uobičajeno više od 25 oC kokosova mast je u tekućem (rastaljenom) stanju te se uobičajeno naziva kokosovo ulje. U Europi, Sjevernoj Americi, Sjevernoj Aziji i sl. kokosov ulje je pri sobnoj temperaturi u krutom stanju i naziva se kokosova mast.

Kako se proizvodi kokosova mast?

Kokosova mast proizvodi se iz osušenih plodova kokosa prešanjem. Tako dobivena djevičanska kokosova mast može se dalje prerađivati postupcima rafinacije (pročišćavanje), izbjeljivanja (uklanjanje boje) i deodorizacije (uklanjanje mirisa) pri čemu se proizvodi rafinirana kokosova mast. Za razliku od djevičanske kokosove masti, rafinirana kokosova mast nema karakterističan okus i miris kokosa već je gotovo neutralnog okusa i mirisa.

Kako se čuva kokosova mast?

Kokosova mast čuva se na suhom, tamnom i hladnom mjestu pri temperaturama do +10 oC (primjerice u hladnjaku) pri čemu unutar 12 mjeseci zadržava svoje karakteristike zbog kojih je prikladna kao prehrambena namirnica.

Podijeli sa drugima:

Kokosova mast- novi Zvijezda proizvod koji ćete obožavati


Prženje, pečenje, pirjanje. Priprema ukusnih slanih zalogaja nikad nije bila jednostavnija i ukusnija uz novi proizvod na hrvatskom tržištu – Zvijezdinu kokosovu mast.

Zvjezdina je kokosova mast neutralnog mirisa i okusa zbog čega će je ljubitelji dobrih okusa prepoznati kao idealnu namirnicu za pripremu slanih slanih kombinacija. Bez obzira pripremate li pečeno pile, jaja na oko ili odreske na naglo sa sezonskim povrćem, Zvijezdina kokosova mast savršeno će se sljubiti s namirnicama.

Koristi se jednostavno premda dolazi u krutom stanju. Pri temperaturama većim od 25 stupnjeva omekšat će, a ako recept zahtjeva tekuće masnoće, kokosovu mast otopite u tavici i uživajte u dobrim zalogajima!

Podijeli sa drugima:

Konzervirano povrće

Zašto se povrće konzervira?

Povrće se konzervira još od davnina, iako ne u ovako sofisticiranom obliku kao danas. Cilj konzerviranja je produljiti trajnost namirnice odnosno sačuvati njenu izvornu kvalitetu, u ovom slučaju povrća, kako bi ono bilo dostupno tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme zrenja.

Povrće je neophodan izvor brojnih nutrijenata koji nam omogućavaju zdrav život, no nažalost, povrće ima kratki rok trajanja od trenutka kada postane dostupno za konzumaciju. Njegovim konzerviranjem osigurali smo vam izvor zdravlja i uravnotežene prehrane, bilo da ga jedete samo ili koristite kao dodatak u kuhinji.

Kako se povrće konzervira?

Proces konzerviranja namirnica u obliku sličnom danas datira iz 18. stoljeća. Francuz Nicholas Appert je za potrebe Napoleonove vojske postavio temelje konzerviranja shvativši da se hrana ne kvari ukoliko se dovoljno zagrije, a zatim čuva u spremnicima u koje je onemogućen ulazak zraka.

Danas se konzervirano povrće proizvodi pasterizacijom u hermetički zatvorenoj ambalaži, a dobiven proizvod se čuva u slanoj ili kiseloj tekućini. Prednost takvog postupka je što ne zahtijeva kemijske konzervanse već kao konzervansi na prirodan način djeluju sol odnosno ocat. Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Temeljni prinicipi djelovanja soli i octa se donekle razlikuju, no krajni učinak očuvanja trajnosti proizvoda je isti. Kuhinjska sol dodana u dovoljnoj količini, naime, izaziva dehidraciju stanica mikroorganizama i time onemogućuje njihovu daljnu aktivnost.

Dodatno, klorid se kao sastavni dio soli upliće u metabolizam mikroorganizama i inhibira aktivnost njihovih enzima. S druge strane, ocat točnije octena kiselina zakiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Danas se u praksi konzerviranja povrća najčešće primjenjuje kombinacija kuhinjske soli i octa koji zajedničkim snagama osiguravaju kvalitetan proizvod postojane trajnosti i dobrih organoleptičkih svojstava.

Gubi li povrće konzerviranjem nutritivne vrijednosti?

Povrće je neophodno za našu uravnoteženu prehranu. U društvu je uvriježeno mišljenje da je svježe povrće nutritivno vrijednije od procesiranog ali rezultati brojnih istraživanja pokazuju da to ne mora biti slučaj. Istina je da u prvom koraku zbog izlaganja povrća visokim temperaturama dolazi do gubitka vitamina osjetljivih na toplinu, posebice vitamina C i B2, no gubitak ostalih esencijalnih nutrijenata je zanemariv. A budući da je povrće podvrgnuto procesu pasterizacije mikronutrijenti i prehrambena vlakna ostaju stabilna tijekom nekoliko godina čuvanja proizvoda.

Koje su prednosti konzerviranog povrća?

Povrće je neophodno za uravnoteženu prehranu ljudi. Nažalost, većina ljudi nije u mogućnosti uzgajati vlastitu hranu niti je svo povrće dostupno tijekom cijele godine ili u svim dijelovima svijeta. Povrće također ima kratki rok trajanja od samo nekoliko dana kada je najbolje za pripremu i jelo. Konzerviranje omogućuje da u povrću uživamo tijekom cijele godine.

Kako da čuvam konzervirano povrće?

Ukoliko nećete odmah otvarati ambalažu u kojoj je povrće, čuvajte ga na suhom, tamnom i hladnom mjestu. U trenutku otvaranja, kako biste najbolje očuvali proizvod, spremite ga u hladnjak. Rok trajanja hrane otisnut je na ambalaži.

Podijeli sa drugima:

Zimnica: Kisele paprike

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]Priprema domaće zimnice donosi posebno zadovoljstvo, a među onima koje najčešće pripremamo svakako je zimnica od kisele paprike. Kako ju jednostavno pripremiti saznajte u nastavku.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. Prokuhati ocat, ulje, šećer, sol i konzervans.
  2. U kipuću otopinu dodati očišćene paprike, koje ste prethodno na nekoliko mjesta izboli čačkalicom.
  3. Držati ih 1 do 2 minute, te izvaditi. Slagati u staklenke.
  4. Paprike preliti otopinom u kojoj su se kuhale, prekriti ih i ostaviti da odstoje.
  5. Nakon 24 sata doliti otopinu u staklenke i dobro zatvoriti.

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Margarin

Što je margarin?

Margarin je prirodna namirnica koja nastaje miješanjem biljnih ulja i masti te i vode a nastao je kao biljna alternativa maslacu. Margarin ne sadrži životinjske masnoće i  u sastavu su mu  dobre masti i vitamini topivi u mastima (A,D i E) pa ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.

U Hrvatskoj jedini je proizvođač margarina Zvijezda koja je margarin prvi put predstavila 1956. godine. Margarin je brzo zaslužio povjerenje domaćica diljem zemlje i do danas ostaje neizostavna namirnica za pripremu kolača, a koristi se još i za pečenje i prženje.

U medijima stalno čitam kako je margarin umjetna namirnica. Je li to istina?

O margarinu vlada niz mitova, a mitovi proizlaze iz nedovoljne informiranosti pa se margarin godinama neopravdano nalazi na lošem glasu.

Margarin je prirodni proizvod, obogaćen vitaminima A,D i E te je načinjen od svega nekoliko sastojaka – ulja, vode, emulgatora koji je nužan za stabilnost proizvoda (najčešće su to prirodni emulgatori– monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koji su prirodni sastojci svih ulja i masti. U sastavu margarina nalaze se i sol, prirodni konzervansi te limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidant te beta karoten (što je zapravo provitamin A) koji služi kao bojilo.

Margarin u prosjeku sadrži do 10 sastojaka koji su svima poznati i koji se u različitim kombinacijama pojavljuju u brojnim drugim namirnicama.

Koji je točan sastav margarina?

Zanimljivo je da sladoled sadrži sve sastojke koje sadrži i margarin. Lista sastojaka od  kojih se margarin proizvodi  u osnovi je  kratka, bez prikrivenih nepoželjnih i štetnih sastojaka.  Osnovni sastojci u margarinu su:

  • ulje, najčešće ulje repice, suncokreta te sojino i palmino ulje
  • voda
  • emulgator nužan za stabilnost proizvoda (tu ulogu najčešće igraju prirodni emulgatori : monogliceridi i digliceridi masnih kiselina (E 471))
  • sol
  • prirodni konzervansi
  • limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans
  • beta karoten koji služi kao bojilo

Dodatna prednost je što se margarini često obogaćuju vitaminima primjerice vitaminima A, E i D, mineralima poput kalcija i magnezija, čak i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama ili blagotvornim biljnim sterolima.  Time margarini postaju vrijedna pomoć u zadovoljavanju raznolikih nutritivnih potreba i imaju funkcionalna svojstva. Kako bi  se zadovoljile široke kulinarske i gastronomske potrebe na policama dućana nalaze se margarini s raznim aromama (jogurt, vanilija, slatko vrhnje…).

Kako se margarin proizvodi?

Pri proizvodi margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže trans-masne kiseline.

Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) u potpunosti izbačene Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na na manje od0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Je li margarin nezdrav?

Ključ je zdravlja uravnotežena prehrana u kojoj masti, kao najkoncentriraniji oblik energije za normalno funkcioniranje organizma, igraju bitnu ulogu.

Margarin je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.

Margarin ne sadrži kolesterol jer je biljnog podrijetla. Riječ je o korisnoj namirnici koja se preporuča kao dio uravnotežene prehrane, kao i osobama koje su osjetljive na gluten, a među benefitima koji se ističu su i vitamini A, D i E kojima je margarin obogaćen.

Sadrže li margarini transmasti?

Margarini diljem razvijenog svijeta i u Republici Hrvatskoj najčešće ne sadrže štetne trans masne kiseline jer se već godinama proizvode uz pomoć tehnološki inovativnih procesa. Margarin je, štoviše,  bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama. Također,  margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete.

Zašto uvrstiti margarin u svoju prehranu?

Margarin nudi brojne prednosti bilo da je riječ o zadovoljavanu specifičnih nutritivnih potreba ili pak kreiranju kulinarskih kreacija.

Zvijezda margarine dobro je uvrstiti u prehranu jer:

  • sadrže pomno odabrane sirovine visoke kvalitete
  • proizvedeni su najmodernijom tehnologijom proizvodnje
  • ne sadrže hidrogenirane masti ni kolesterol
  • dostupni su u raznolikim okusima prikladnim za svačije nepce
  • zahvaljujući kvalitetnom sastavu uklapaju se u raznoliku i uravnoteženu prehranu

Što je zdravije: margarin, maslac ili svinjska mast?

Vječito polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog čas margarinu, čas maslacu ili svinjskoj masti je sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane.

Margarin se , tako, dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama Također,  margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete. Koristeći margarin u prehrani djece povećava se resorpcija vitamina topivih u ulju, poput A, D, E i K.

Nasuprot margarinu, maslac  i svinjska mast  su izrazito bogati zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos također potrebno ograničiti u prehrani, međutim,  maslac i svinjska masti su ujedno bogate korisnim masnoćama poput konjugirane linolne kiseline te vitaminima topljivim u masti.

Stoga je zaključak da ni margarin ni maslac ni svinjska mast nisu zabranjeni ili nezdravi u umjerenim količinama.

Podijeli sa drugima:

Maslinovo ulje

Koja je razlika između maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja?

Velika je razlika između djevičanskog maslinova ulja i ulja koja su bila podvrgnuta rafinaciji.

Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje dobiva jednostavnim cijeđenjem voćnog soka.

Ekstra djevičanskom maslinovom ulju nema premca jer se proizvodi tako da su u njemu sačuvani iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja tržišna je kategorija maslinovih ulja.

Ulje koje se pod tim imenom prodaje proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.  Tijekom  procesa  rafinacije uklanjaju se, na žalost, u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Kako su rafinirana maslinova ulja  gotovo bez boje, mirisa i okusa dodaje im se mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Kako se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojaka ulja.

Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se melju, a zatim se ulje izdvaja iz maslinovog tijesta postupcima prešanja ili centrifugiranja.

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

Koje sve vrste maslinova ulja postoje?

Osim djevičanskih maslinovih ulja, u ljudskoj se prehrani, koriste i druga ulja dobivena od ploda i komine maslina, čiji se postupak proizvodnje te sastav i nutritivna vrijednost razlikuju od djevičanskih.

Ulja od ploda i komine masline :

  1. Djevičanska maslinova ulja
  2. Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinova ulja i djevičanskih maslinovih ulja
  3. Ulje komine masline

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja  tržišna je kategorija maslinovih ulja. Ulje koje se pod tim imenom prodaje na tržištu proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih, te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.  Tijekom  procesa  rafinacije uklanjaju se, na žalost u vodi topljive fenolne tvari  i  drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Rafinirana maslinova ulja  gotovo su bez boje, mirisa  i okusa pa im se dodaje mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Ulje komine masline je ulje dobiveno od komine, čvrstog ostatka ploda masline nakon centrifugiranja ili prešanja. Komina, naime, sadržava  još do 5% ulja koje se može izdvojiti pomoću organskih otapala. Tako dobiveno sirovo ulje nema ništa s maslinovim uljem i nije pogodno za prehranu ljudi pa se rafinira. Rafinacijom se uklanja neprihvatljiva boja, odbojan miris i okus, mijenja kemijski sastav ulja kako bi odgovarao propisanim standardima. Nakon rafinacije ulja, dodaje mu se malo djevičanskog pa nastaje proizvod koji se na tržištu javlja kao ulje komine masline.

Kako mogu znati da je maslinovo ulje kvalitetno?

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na  razno zeleno, djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu, te ne smije imati neželjena svojstva.

Koji je rok trajanja maslinova ulja?

Za razliku od drugih namirnica, maslinovo ulje s vremenom gubi svoja svojstva stoga je potrebno posebnu pažnju pridati načinu njegova skladištenja. Maslinovo ulje preporučuje se čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak, a ne preporučuje se maslinovo ulje čuvati u plastičnoj ambalaži jer može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost.

Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.

Smije li se na maslinovom ulju pržiti?

Maslinovo ulje jedna je od esencijalnih namirnica mediteranske prehrane, načina prehrane koji se danas smatra zlatnim standardom za očuvanje zdravlja. Osim što jelima daje neodoljiv okus i aromu, maslinovo ulje pruža brojne zdravstvene blagodati. Uvriježeno je mišljenje kako se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti pri kuhanju jer da se tako uništavaju sve vrijedne tvari, međutim, radi se tek o duboko ukorijenjenoj zabludi. Iako su ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nepogodna za prženje, maslinovo ulje je iznimka jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nazasićene oleinske masne kiseline koja pridonosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama te se stoga maslinovo ulje može koristiti i za pečenje i prženje bez straha od razvoja nepoželjnih spojeva.

Zašto svi pričaju da je maslinovo ulje zdravo?

Ekstra djevičansko ulje važan je dio raznovrsne prehrane, a bogato je klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo je ulje i  lako probavljivo te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale.  Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).

Nezasićene masne kiseline, vitamin E i drugi sastojci maslinova ulja smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka.

Povoljni učinci maslinova ulja:

  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • poboljšava rad želuca i gušterače
  • smanjuje rizik od raka
  • poboljšava izgled kože i kose
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • regulira krvni tlak i šećer
  • pomaže kod gripe i prehlade

Je li ekstra djevičansko maslinovo ulje kvalitetno?

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni. Upravo zato naše maslinovo ulje predstavlja ono najbolje što se dobiva izravno iz ploda, a kao dokaz visoke kakvoće u okusu se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo. Nadamo se da ćeš uživati u njegovom okusu i jelima koja će upotpuniti!

Podijeli sa drugima:

Majoneza

Što je majoneza?

Majoneza je naziv za hladni umak, namaz koji se spravlja od svježih žumanjaka i suncokretova ulja.

Kremasta, gusta i bogata tekstura majoneze posebno dobro odgovara svježe pečenom kruhu ili pecivu, hrskavim domaćim krumpirima ili kao dodatak mesu s roštilja kojem će dati posebnu završnu notu.  Zbog svoje moći povezivanja različitih namirnica, sastavni je dio francuske salate ili sočnog sendviča, a služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Zvijezda majoneza vječiti je klasik uz kojeg su odrasle mnoge generacije, a dobitnik je i znaka Hrvatske kvalitete.

Kako nastaje majoneza?

Majoneza se svrstava u skupinu umaka koji nastaju procesom povezivanja sastojaka miješanjem da bi se dobila gusta emulzija. Proces proizvodnje majoneze započinje biranjem najkvalitetnijih jaja, a u Zvijezdinom pogonu proizvodi se po tradicionalnoj recepturi koja se koristi još od 1959. godine kada je Zvijezda domaćem tržištu predstavila prvu majonezu.

Je li majoneza zdrava?

Majoneza sadrži zdravo suncokretovo ulje s visokim sadržajem nezasićenih viših masnih kiselina. Uz punovrijedne bjelančevine koje sadrži,  majoneza je sastavni dio uravnotežene prehrane.

Majoneza prirodno sadrži vitamin E koji je antioksidans i štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala, te nema konzervansa, dodanih aroma i stabilizatora.

Za što se koristi?

Majoneza se koristi kao umak, uz svježe pečen kruh ili pecivo, hrskave krumpire, dodatak mesu s roštilja ili je sastavni dio jela, poput francuske salate ili sočnog sendviča. Služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Kako je nastala majoneza?

Majoneza se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji polovicom 17. stoljeća, a dobila je ime  po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku. (Mahon à aise – Mahunu po ukusu). Izvorni recept je prilagodio čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) umiješavajući ulje sa žumanjcima.

Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. stoljeća kreće industrijska proizvodnja koja je

Zvijezda je domaćem tržištu majonezu predstavila davne 1959. godine i otad je omiljeni umak na mnogim stolovima.

Majoneza se radi od jaja, ali što još sadrži?

Zvijezda majoneza sadrži suncokretovo ulje, vodu, senf, žumance, šećer, kuhinjsku sol, ocat i regulator kiselosti. Stoga, vegetarijanci koji konzumiraju jaja mogu je konzumirati.

Kako je najbolje čuvati majonezu od kvarenja?

S obzirom na njen sastav, majonezu je najbolje čuvati na temperaturi od 5°C do 10°C.

Deblja li majoneza?

100 g Zvijezda Delikates majoneze u prosjeku sadrži 78 g masti, što je svrstava u kalorijsko visoko vrijedne namirnice. Međutim, radi se o visoko vrijednom suncokretovom ulju s visokim sadržajem nezasićenih viših masnih kiselina. Ova vrsta masnoća je potrebna tijelu u procesu apsorbiranja vitamina iz unesene hrane, te daje snagu i toplinu tijelu te čine osnovu uravnotežene i raznovrsne prehrane.

Zvijezda majoneze također sadrži i bjelančevine bogate esencijalnim amino kiselinama koje su potrebne za rast i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Za one koji paze na unos masnoća Zvijezda nudi Light majonezu, sa 47% manje masti, a u svojoj bogatoj ponudi okusa tu su i Zvijezda slanina, chilli majoneza, jogurt i ultra hot Zvijezda majoneza  kao i Omegol majoneza koja nosi oznaku-V i omiljeni je umak veganima i svima onima koji se suzdržavaju od konzumiranja namirnica životinjskog porijekla.

Koje sve majoneze Zvijezda proizvodi?

Premium majoneza blagog okusa čili paprike: Uravnoteženo ljuta Čili majoneza zadovoljit će apetite ljubitelja pikantnih okusa, a odgovarat će i onima koji ljutkasta jela ne biraju previše često. Odlično nadopunjuje okus mesa pripremljenog na roštilju pružajući mu notu ljutine uz pouzdan okus Zvijezda Delikates majoneze.

Lagana majoneza s jogurtom: Majoneza laganog i osvježavajućeg okusa jogurta kao stvorena je za pripremu salata koje će ispuniti svojom svježinom. U sebi sadrži jogurt i izrađena je na bazi lagane majoneze te je idealna za sve koji su u potrazi za kremastim preljevom koji će svoju ulogu obavljati kao baza laganim salatama ili samostalan umak hrskavim domaćim krumpirićima, čipsu ili svježem povrću.

Ultra hot čili majoneza (majoneza izrazito ljutog okusa): Namijenjena svima koji uživaju u pikantnim i ljutim zalogajima, Zvijezdina Ultra hot čili majoneza jelima će osigurati posebnu žestinu. Ljuta čili papričica u savršenom spoju s dobro poznatim okusom kremaste Zvijezda majoneze na jedinstven će način prožeti sva jela ljubitelja pikantnih okusa. Preporuča se kao dodatak mesnim jelima, posebno onima s roštilja, a neće razočarati niti kao umak omiljenim grickalicama.

Omegol majoneza: Lagana je majoneza kremaste teksture sa smanjenim udjelom masnoća. Konzumira se kao namaz, podloga za izradu salata, dodatak za sendviče i prilog uz pečena i kuhana jela. U potpunosti je napravljena bez sastojaka životinjskog podrijetla te je stoga pogodna za vegetarijance i osobe koje iz bilo kojih razloga paze na unos masnoća. Dobitnica je V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

U svom sastavu ne sadrži  kolesterol, a bogata je dragocjenim omega – 3 masnim kiselinama i to ALA masnom kiselinom koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Koja je razlika između Light majoneze i obične majoneze?

Prepoznatljiv okus kremaste Zvijezda majoneze od svježih žumanjaka i suncokretovog ulja sada dolazi uz 47% manje masnoće. Bez straha ju mogu konzumirati svi oni koji paze na unos masnoće, a njen jedinstveni okus odgovarat će punjenju sočnog sendviča, umaku za hrskavu pohanu piletinu ili će poslužiti kao kremozna poveznica svih sastojaka vaše salate.

Po čemu je Omegol majoneza drugačija od obične majoneze?

Omegol majoneza lagana je majoneza kremaste teksture sa smanjenim udjelom masnoća. Konzumira se kao namaz, podloga za izradu salata, dodatak za sendviče i prilog uz pečena i kuhana jela. U potpunosti je napravljena bez sastojaka životinjskog podrijetla te je stoga pogodna za vegetarijance i osobe koje iz bilo kojih razloga paze na unos masnoća. Dobitnica je V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom. U svom sastavu ne sadrži  kolesterol, a bogata je dragocjenim omega – 3 masnim kiselinama i to ALA masnom kiselinom koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Smijem li jesti majonezu ako sam vegetarijanac?

Zvijezda majoneza u sebi sastoji suncokretovo ulje, vodu, senf, žumance, šećer, kuhinjsku sol, ocat i regulator kiselosti. Stoga, vegetarijanci koji konzumiraju jaja ju mogu konzumirati.

Za one osobe koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, Zvijezda ima Omegol majonezu koja nosi V-oznaku, jedinstvenu oznaku kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

Je li bolja domaća ili kupovna majoneza?

Pri izradi majoneze kod kuće potreban je oprez, jer se majoneza izrađuje od sirovih jaja pa je važno biti siguran da su jaja potpuno svježa i mikrobiološki ispravna.

Dok se majoneza nekada izrađivala kod kuće, danas se u pravilu u domaćinstvima koristi gotova majoneza, odličnog okusa i postojane kvalitete.

Naime kod izrade kućne majoneze postoji opasnost od bakterije salmonele, budući da se majoneza izrađuje od sirovih žumanjaka. Ovog rizika nema kod kupovnih majoneza upravo zato što se one izrađuju u strogo kontroliranim uvjetima te moraju zadovoljiti sve sigurnosne preduvjete prije puštanja u prodaju. Kupovna majoneza sigurnija je od one koju sami izrađujemo zbog toga što se svaka kupovna majoneza podvrgava sterilizaciji.

Podijeli sa drugima:

Suncokretovo ulje

Što je suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje je nehlapljivo ulje dobiveno iz sjemenki sucokreta (lat. Helianthus annuus). Suncokret sadrži oko 1500 sjemenki, a svaka od njih sastavljena je od ljuske i jezgre – u kojoj je sadržano ulje. Sjemenke suncokreta sadrže 38-45% ulja ovisno o vrsti suncokreta.

Suncokretovo ulje jedno je od najčešće korištenih biljnih ulja u domaćinstvima. Pristupačno je, nutritivno bogato te ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama te se kod pripreme hrane koristi i za pečenje i za prženje, ali i kao dodatak hladnim jelima.

Bogato je vitaminom E – snažnim antioksidansom koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikali, te se odlikuje niskim sadržajem  zasićenih masnih kiselina, a visokim udjelom nezasićenih masti.

Suncokretovo je ulje i glavna sirovina u proizvodnji majoneza i margarina.

Kako se proizvodi suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje, kao i ostali Zvijezdini proizvodi, nastaje od prirodnih, strogo selektiranih sastojaka visoke kakvoće uz tehnološke postupke kojima su očuvani svi vrijedni sastojci.

Proizvodi se postupkom rafinacije suncokretovog ulja, dobivenog iz najkvalitetnijeg sjemena suncokreta. Jedan suncokret sadrži oko 1500 sjemenki, crno-bijele boje, koje čini do 45% ulja.

Značajnija proizvodnja suncokretova ulja u Zvijezdi započinje još 1922. kada je Zvijezda odigrala značajnu ulogu u organizaciji proizvodnje suncokreta u  Hrvatskoj.

Suncokretovo ulje do potrošača danas dolazi u PET ambalaži, koja je 1996. godine zamijenila PVC ambalažu koja se koristila od 1967. godine. Prije toga, suncokretovo ulje prodavalo se u staklenim bocama koje su najprije punjene ručno, a od početka 60-ih godina prošlog stoljeća automatski.

Je li istina da suncokretovo ulje, za razliku od maslinovog, nema baš neke osobite zdravstvene i nutritivne karakteristike?

Suncokretovo ulje ima visoku nutritivnu vrijednost, a osim bogatstva vitamina E, odlikuje ga i nizak sadržaj zasićenih viših masnih kiselina te visok sadržaj nezasićenih viših masnih kiselina.

Je li suncokretovo ulje opasno za prženje hrane?

Suncokretovo ulje ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama pa se preporučuje i rado koristi za prženje, pečenje i pirjanje. Međutim, svakako treba izbjegavati višestruku upotrebu istog ulja.

Mediji pišu negativno o biljnom ulju i kažu da izaziva rak?

Suncokretovo ulje je nutritivno vrijedna namirnica, a pretežito nezasićene masnoće koje sadrži prijeko su potrebne za normalno funkcioniranje organizma i kao takvo ima važnu ulogu u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Podijeli sa drugima: