Maslinovo ulje

Koja je razlika između maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja?

Velika je razlika između djevičanskog maslinova ulja i ulja koja su bila podvrgnuta rafinaciji.

Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje dobiva jednostavnim cijeđenjem voćnog soka.

Ekstra djevičanskom maslinovom ulju nema premca jer se proizvodi tako da su u njemu sačuvani iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja tržišna je kategorija maslinovih ulja.

Ulje koje se pod tim imenom prodaje proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.  Tijekom  procesa  rafinacije uklanjaju se, na žalost, u vodi topljive fenolne tvari i drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Kako su rafinirana maslinova ulja  gotovo bez boje, mirisa i okusa dodaje im se mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Kako se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojaka ulja.

Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se melju, a zatim se ulje izdvaja iz maslinovog tijesta postupcima prešanja ili centrifugiranja.

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

Koje sve vrste maslinova ulja postoje?

Osim djevičanskih maslinovih ulja, u ljudskoj se prehrani, koriste i druga ulja dobivena od ploda i komine maslina, čiji se postupak proizvodnje te sastav i nutritivna vrijednost razlikuju od djevičanskih.

Ulja od ploda i komine masline :

  1. Djevičanska maslinova ulja
  2. Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinova ulja i djevičanskih maslinovih ulja
  3. Ulje komine masline

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja  tržišna je kategorija maslinovih ulja. Ulje koje se pod tim imenom prodaje na tržištu proizvodi se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih, te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.  Tijekom  procesa  rafinacije uklanjaju se, na žalost u vodi topljive fenolne tvari  i  drugi vrijedni prirodni sastojci ulja. Rafinirana maslinova ulja  gotovo su bez boje, mirisa  i okusa pa im se dodaje mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Ulje komine masline je ulje dobiveno od komine, čvrstog ostatka ploda masline nakon centrifugiranja ili prešanja. Komina, naime, sadržava  još do 5% ulja koje se može izdvojiti pomoću organskih otapala. Tako dobiveno sirovo ulje nema ništa s maslinovim uljem i nije pogodno za prehranu ljudi pa se rafinira. Rafinacijom se uklanja neprihvatljiva boja, odbojan miris i okus, mijenja kemijski sastav ulja kako bi odgovarao propisanim standardima. Nakon rafinacije ulja, dodaje mu se malo djevičanskog pa nastaje proizvod koji se na tržištu javlja kao ulje komine masline.

Kako mogu znati da je maslinovo ulje kvalitetno?

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na  razno zeleno, djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu, te ne smije imati neželjena svojstva.

Koji je rok trajanja maslinova ulja?

Za razliku od drugih namirnica, maslinovo ulje s vremenom gubi svoja svojstva stoga je potrebno posebnu pažnju pridati načinu njegova skladištenja. Maslinovo ulje preporučuje se čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak, a ne preporučuje se maslinovo ulje čuvati u plastičnoj ambalaži jer može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost.

Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.

Smije li se na maslinovom ulju pržiti?

Maslinovo ulje jedna je od esencijalnih namirnica mediteranske prehrane, načina prehrane koji se danas smatra zlatnim standardom za očuvanje zdravlja. Osim što jelima daje neodoljiv okus i aromu, maslinovo ulje pruža brojne zdravstvene blagodati. Uvriježeno je mišljenje kako se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti pri kuhanju jer da se tako uništavaju sve vrijedne tvari, međutim, radi se tek o duboko ukorijenjenoj zabludi. Iako su ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nepogodna za prženje, maslinovo ulje je iznimka jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nazasićene oleinske masne kiseline koja pridonosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama te se stoga maslinovo ulje može koristiti i za pečenje i prženje bez straha od razvoja nepoželjnih spojeva.

Zašto svi pričaju da je maslinovo ulje zdravo?

Ekstra djevičansko ulje važan je dio raznovrsne prehrane, a bogato je klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo je ulje i  lako probavljivo te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale.  Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).

Nezasićene masne kiseline, vitamin E i drugi sastojci maslinova ulja smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka.

Povoljni učinci maslinova ulja:

  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • poboljšava rad želuca i gušterače
  • smanjuje rizik od raka
  • poboljšava izgled kože i kose
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • regulira krvni tlak i šećer
  • pomaže kod gripe i prehlade

Je li ekstra djevičansko maslinovo ulje kvalitetno?

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni. Upravo zato naše maslinovo ulje predstavlja ono najbolje što se dobiva izravno iz ploda, a kao dokaz visoke kakvoće u okusu se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo. Nadamo se da ćeš uživati u njegovom okusu i jelima koja će upotpuniti!

Podijeli sa drugima:
Povezani članci