Margarin

Što je margarin?

Margarin je prirodna namirnica koja nastaje miješanjem biljnih ulja i masti te i vode a nastao je kao biljna alternativa maslacu. Margarin ne sadrži životinjske masnoće i  u sastavu su mu  dobre masti i vitamini topivi u mastima (A,D i E) pa ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.

U Hrvatskoj jedini je proizvođač margarina Zvijezda koja je margarin prvi put predstavila 1956. godine. Margarin je brzo zaslužio povjerenje domaćica diljem zemlje i do danas ostaje neizostavna namirnica za pripremu kolača, a koristi se još i za pečenje i prženje.

U medijima stalno čitam kako je margarin umjetna namirnica. Je li to istina?

O margarinu vlada niz mitova, a mitovi proizlaze iz nedovoljne informiranosti pa se margarin godinama neopravdano nalazi na lošem glasu.

Margarin je prirodni proizvod, obogaćen vitaminima A,D i E te je načinjen od svega nekoliko sastojaka – ulja, vode, emulgatora koji je nužan za stabilnost proizvoda (najčešće su to prirodni emulgatori– monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koji su prirodni sastojci svih ulja i masti. U sastavu margarina nalaze se i sol, prirodni konzervansi te limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidant te beta karoten (što je zapravo provitamin A) koji služi kao bojilo.

Margarin u prosjeku sadrži do 10 sastojaka koji su svima poznati i koji se u različitim kombinacijama pojavljuju u brojnim drugim namirnicama.

Koji je točan sastav margarina?

Zanimljivo je da sladoled sadrži sve sastojke koje sadrži i margarin. Lista sastojaka od  kojih se margarin proizvodi  u osnovi je  kratka, bez prikrivenih nepoželjnih i štetnih sastojaka.  Osnovni sastojci u margarinu su:

 • ulje, najčešće ulje repice, suncokreta te sojino i palmino ulje
 • voda
 • emulgator nužan za stabilnost proizvoda (tu ulogu najčešće igraju prirodni emulgatori : monogliceridi i digliceridi masnih kiselina (E 471))
 • sol
 • prirodni konzervansi
 • limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans
 • beta karoten koji služi kao bojilo

Dodatna prednost je što se margarini često obogaćuju vitaminima primjerice vitaminima A, E i D, mineralima poput kalcija i magnezija, čak i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama ili blagotvornim biljnim sterolima.  Time margarini postaju vrijedna pomoć u zadovoljavanju raznolikih nutritivnih potreba i imaju funkcionalna svojstva. Kako bi  se zadovoljile široke kulinarske i gastronomske potrebe na policama dućana nalaze se margarini s raznim aromama (jogurt, vanilija, slatko vrhnje…).

Kako se margarin proizvodi?

Pri proizvodi margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže trans-masne kiseline.

Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) u potpunosti izbačene Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na na manje od0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Je li margarin nezdrav?

Ključ je zdravlja uravnotežena prehrana u kojoj masti, kao najkoncentriraniji oblik energije za normalno funkcioniranje organizma, igraju bitnu ulogu.

Margarin je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.

Margarin ne sadrži kolesterol jer je biljnog podrijetla. Riječ je o korisnoj namirnici koja se preporuča kao dio uravnotežene prehrane, kao i osobama koje su osjetljive na gluten, a među benefitima koji se ističu su i vitamini A, D i E kojima je margarin obogaćen.

Sadrže li margarini transmasti?

Margarini diljem razvijenog svijeta i u Republici Hrvatskoj najčešće ne sadrže štetne trans masne kiseline jer se već godinama proizvode uz pomoć tehnološki inovativnih procesa. Margarin je, štoviše,  bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama. Također,  margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete.

Zašto uvrstiti margarin u svoju prehranu?

Margarin nudi brojne prednosti bilo da je riječ o zadovoljavanu specifičnih nutritivnih potreba ili pak kreiranju kulinarskih kreacija.

Zvijezda margarine dobro je uvrstiti u prehranu jer:

 • sadrže pomno odabrane sirovine visoke kvalitete
 • proizvedeni su najmodernijom tehnologijom proizvodnje
 • ne sadrže hidrogenirane masti ni kolesterol
 • dostupni su u raznolikim okusima prikladnim za svačije nepce
 • zahvaljujući kvalitetnom sastavu uklapaju se u raznoliku i uravnoteženu prehranu

Što je zdravije: margarin, maslac ili svinjska mast?

Vječito polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog čas margarinu, čas maslacu ili svinjskoj masti je sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane.

Margarin se , tako, dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama Također,  margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete. Koristeći margarin u prehrani djece povećava se resorpcija vitamina topivih u ulju, poput A, D, E i K.

Nasuprot margarinu, maslac  i svinjska mast  su izrazito bogati zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos također potrebno ograničiti u prehrani, međutim,  maslac i svinjska masti su ujedno bogate korisnim masnoćama poput konjugirane linolne kiseline te vitaminima topljivim u masti.

Stoga je zaključak da ni margarin ni maslac ni svinjska mast nisu zabranjeni ili nezdravi u umjerenim količinama.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci