Majoneza – najčešća pitanja i odgovori

Majoneza – najčešća pitanja i odgovori

Majoneza je naziv za hladni umak, namaz koji se spravlja od svježih žumanjaka i suncokretova ulja.

Kremasta, gusta i bogata tekstura majoneze posebno dobro odgovara svježe pečenom kruhu ili pecivu, hrskavim domaćim krumpirima ili kao dodatak mesu s roštilja kojem će dati posebnu završnu notu.  Zbog svoje moći povezivanja različitih namirnica, sastavni je dio francuske salate ili sočnog sendviča, a služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Zvijezda majoneza vječiti je klasik uz kojeg su odrasle mnoge generacije, a dobitnik je i znaka Hrvatske kvalitete.

Majoneza se svrstava u skupinu umaka koji nastaju procesom povezivanja sastojaka miješanjem da bi se dobila gusta emulzija. Proces proizvodnje majoneze započinje biranjem najkvalitetnijih jaja, a u Zvijezdinom pogonu proizvodi se po tradicionalnoj recepturi koja se koristi još od 1959. godine kada je Zvijezda domaćem tržištu predstavila prvu majonezu.

Majoneza sadrži zdravo suncokretovo ulje s visokim sadržajem nezasićenih viših masnih kiselina. Uz punovrijedne bjelančevine koje sadrži,  majoneza je sastavni dio uravnotežene prehrane.

Majoneza prirodno sadrži vitamin E koji je antioksidans i štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala, te nema konzervansa, dodanih aroma i stabilizatora.

Majoneza se koristi kao umak, uz svježe pečen kruh ili pecivo, hrskave krumpire, dodatak mesu s roštilja ili je sastavni dio jela, poput francuske salate ili sočnog sendviča. Služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Majoneza se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji polovicom 17. stoljeća, a dobila je ime  po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku. (Mahon à aise – Mahunu po ukusu). Izvorni recept je prilagodio čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) umiješavajući ulje sa žumanjcima.

Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. stoljeća kreće industrijska proizvodnja koja je

Zvijezda je domaćem tržištu majonezu predstavila davne 1959. godine i otad je omiljeni umak na mnogim stolovima.

Zvijezda majoneza sadrži suncokretovo ulje, vodu, senf, žumance, šećer, kuhinjsku sol, ocat i regulator kiselosti. Stoga, vegetarijanci koji konzumiraju jaja mogu je konzumirati.

S obzirom na njen sastav, majonezu je najbolje čuvati na temperaturi od 5°C do 10°C.

100 g Zvijezda Delikates majoneze u prosjeku sadrži 78 g masti, što je svrstava u kalorijsko visoko vrijedne namirnice. Međutim, radi se o visoko vrijednom suncokretovom ulju s visokim sadržajem nezasićenih viših masnih kiselina. Ova vrsta masnoća je potrebna tijelu u procesu apsorbiranja vitamina iz unesene hrane, te daje snagu i toplinu tijelu te čine osnovu uravnotežene i raznovrsne prehrane.

Zvijezda majoneze također sadrži i bjelančevine bogate esencijalnim amino kiselinama koje su potrebne za rast i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Za one koji paze na unos masnoća Zvijezda nudi Light majonezu, sa 47% manje masti, a u svojoj bogatoj ponudi okusa tu su i Zvijezda slanina, chilli majoneza, jogurt i ultra hot Zvijezda majoneza  kao i Omegol majoneza koja nosi oznaku-V i omiljeni je umak veganima i svima onima koji se suzdržavaju od konzumiranja namirnica životinjskog porijekla.

Premium majoneza blagog okusa čili paprike: Uravnoteženo ljuta Čili majoneza zadovoljit će apetite ljubitelja pikantnih okusa, a odgovarat će i onima koji ljutkasta jela ne biraju previše često. Odlično nadopunjuje okus mesa pripremljenog na roštilju pružajući mu notu ljutine uz pouzdan okus Zvijezda Delikates majoneze.

Lagana majoneza s jogurtom: Majoneza laganog i osvježavajućeg okusa jogurta kao stvorena je za pripremu salata koje će ispuniti svojom svježinom. U sebi sadrži jogurt i izrađena je na bazi lagane majoneze te je idealna za sve koji su u potrazi za kremastim preljevom koji će svoju ulogu obavljati kao baza laganim salatama ili samostalan umak hrskavim domaćim krumpirićima, čipsu ili svježem povrću.

Ultra hot čili majoneza (majoneza izrazito ljutog okusa): Namijenjena svima koji uživaju u pikantnim i ljutim zalogajima, Zvijezdina Ultra hot čili majoneza jelima će osigurati posebnu žestinu. Ljuta čili papričica u savršenom spoju s dobro poznatim okusom kremaste Zvijezda majoneze na jedinstven će način prožeti sva jela ljubitelja pikantnih okusa. Preporuča se kao dodatak mesnim jelima, posebno onima s roštilja, a neće razočarati niti kao umak omiljenim grickalicama.

Omegol majoneza: Lagana je majoneza kremaste teksture sa smanjenim udjelom masnoća. Konzumira se kao namaz, podloga za izradu salata, dodatak za sendviče i prilog uz pečena i kuhana jela. U potpunosti je napravljena bez sastojaka životinjskog podrijetla te je stoga pogodna za vegetarijance i osobe koje iz bilo kojih razloga paze na unos masnoća. Dobitnica je V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

U svom sastavu ne sadrži  kolesterol, a bogata je dragocjenim omega – 3 masnim kiselinama i to ALA masnom kiselinom koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Prepoznatljiv okus kremaste Zvijezda majoneze od svježih žumanjaka i suncokretovog ulja sada dolazi uz 47% manje masnoće. Bez straha ju mogu konzumirati svi oni koji paze na unos masnoće, a njen jedinstveni okus odgovarat će punjenju sočnog sendviča, umaku za hrskavu pohanu piletinu ili će poslužiti kao kremozna poveznica svih sastojaka vaše salate.

Omegol majoneza lagana je majoneza kremaste teksture sa smanjenim udjelom masnoća. Konzumira se kao namaz, podloga za izradu salata, dodatak za sendviče i prilog uz pečena i kuhana jela. U potpunosti je napravljena bez sastojaka životinjskog podrijetla te je stoga pogodna za vegetarijance i osobe koje iz bilo kojih razloga paze na unos masnoća. Dobitnica je V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom. U svom sastavu ne sadrži  kolesterol, a bogata je dragocjenim omega – 3 masnim kiselinama i to ALA masnom kiselinom koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Zvijezda majoneza u sebi sastoji suncokretovo ulje, vodu, senf, žumance, šećer, kuhinjsku sol, ocat i regulator kiselosti. Stoga, vegetarijanci koji konzumiraju jaja ju mogu konzumirati.

Za one osobe koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, Zvijezda ima Omegol majonezu koja nosi V-oznaku, jedinstvenu oznaku kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom.

Pri izradi majoneze kod kuće potreban je oprez, jer se majoneza izrađuje od sirovih jaja pa je važno biti siguran da su jaja potpuno svježa i mikrobiološki ispravna.

Dok se majoneza nekada izrađivala kod kuće, danas se u pravilu u domaćinstvima koristi gotova majoneza, odličnog okusa i postojane kvalitete.

Naime kod izrade kućne majoneze postoji opasnost od bakterije salmonele, budući da se majoneza izrađuje od sirovih žumanjaka. Ovog rizika nema kod kupovnih majoneza upravo zato što se one izrađuju u strogo kontroliranim uvjetima te moraju zadovoljiti sve sigurnosne preduvjete prije puštanja u prodaju. Kupovna majoneza sigurnija je od one koju sami izrađujemo zbog toga što se svaka kupovna majoneza podvrgava sterilizaciji.