Kokosova mast – najčešća pitanja i odgovori

Kokosova mast – najčešća pitanja i odgovori

Ljubitelji zdrave hrane i ukusnih zalogaja diljem svijeta prepoznali su i jedinstvena svojstva kokosove masti koje ono ima u pripremi svih vrsta jela. Riječ je o masnoći koja se dobiva iz ploda kokosa (Cocos nucifera L.) koji spada u porodicu palmi a cijenjena je zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ubrzavaju metabolizam, a pogodno djeluju i na kosu i na kožu.

Kokosova mast koristi se za pripremu svih vrsti jela – za prženje, pečenje i pirjanje.

Zvijezda kokosova mast neutralne je arome i mirisa što je čini idealnom namirnicom za pripremu slanih kombinacija. Savršeno će se sljubiti i s mesom i s ribom, ali i kao dodatak kavi.

Koristi se jednostavno premda dolazi u krutom stanju. Pri temperaturama većim od 25 stupnjeva omekšat će, a ako recept zahtjeva tekuće masnoće, kokosovu mast otopite u tavici i uživajte u dobrim zalogajima!

Kokosova mast cijenjena je zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje sadrži –  a koje idu izravno u jetru te služe kao brzi izvor energije te blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ubrzavaju metabolizam, a pogodno djeluju i na kosu i na kožu.

Odličan je izbor i za sve osobe koje imaju problema s viškom kilograma jer je prava riznica energije ali istovremeno organizmu omogućava da dulje vrijeme održi osjećaj sitosti.

Specifičnost kokosove masti je u njezinom kemijskom sastavu jer većina, oko 2/3, čine trigliceridi srednje lančanih masnih kiselina koje imaju blagotvorni utjecaj na probavni sustav. Među njima je dominantna laurinska kiselina, koja ima blago antivirusno i antibakterijsko djelovanje te tako štiti od mnogih bolesti. Osim što organizam brani od štetnih bakterija, kokosova mast sadrži i kaprilnu kiselinu koja potiče rast „dobrih“ bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline.

Zavidne kvalitete namirnice posebno se ističu prilikom prženja i pečenja zbog izuzetne otpornosti kokosove masti na visoke temperature pri čemu je ono značajno postojanije od ostalih biljnih ulja.

Zvijezda kokosova mast dostupna je u rafiniranom obliku te je neutralnog mirisa i okusa što je čini idealnom namirnicom za sve slasne slane kombinacije.

Zavidne kvalitete namirnice posebno se ističu prilikom prženja i pečenja zbog izuzetne otpornosti kokosove masti na visoke temperature pri čemu je ono značajno postojanije od ostalih biljnih ulja.

Kokosovo ulje i kokosova mast su dva alternativna naziva, sinonima za jedan te isti proizvod. Temperatura tališta kokosove masti je između 24-26 oC. To znači da će kokosova mast pri sobnoj temperaturi od 20 oC, prirodno biti u krutom stanju te ju možemo nazivati kokosova mast. S druge strane, kod sobne temperature od 35 oC kokosova mast će biti u tekućem stanju i možemo je nazivati kokosovo ulje. Ako uzmemo kockicu kokosove masti iz hladnjaka i držimo je dovoljno dugo pri sobnoj temperaturi višoj od 24-26 oC, nakon određenog vremena koje je potrebno za prirodni proces taljenja, ona će se potpuno rastaliti i nastat će tekućina koju možemo nazivati kokosovo ulje. I suprotno, ako kokosov ulje ohladimo na temperature ispod 24 oC ono će postepeno kristalizirati i prijeći u stanje krute, kokosove masti. Prelazak iz krutog (mast) u tekuće (ulje) stanje je prirodni fizikalan proces koji ne utječe na kvalitetu niti prehrambene karakteristike ove namirnice.

Tako se, obzirom na uobičajenu dnevnu temperaturu odnosno klimat, u različitim zemljama koriste različiti termini: kokosovo ulje ili kokosova mast. U tropskim zemljama, primjerice u Šri Lanki ili Maleziji gdje su sobne temperature uobičajeno više od 25 oC kokosova mast je u tekućem (rastaljenom) stanju te se uobičajeno naziva kokosovo ulje. U Europi, Sjevernoj Americi, Sjevernoj Aziji i sl. kokosov ulje je pri sobnoj temperaturi u krutom stanju i naziva se kokosova mast.

Kokosova mast proizvodi se iz osušenih plodova kokosa prešanjem. Tako dobivena djevičanska kokosova mast može se dalje prerađivati postupcima rafinacije (pročišćavanje), izbjeljivanja (uklanjanje boje) i deodorizacije (uklanjanje mirisa) pri čemu se proizvodi rafinirana kokosova mast. Za razliku od djevičanske kokosove masti, rafinirana kokosova mast nema karakterističan okus i miris kokosa već je gotovo neutralnog okusa i mirisa.

Kokosova mast čuva se na suhom, tamnom i hladnom mjestu pri temperaturama do +10 oC (primjerice u hladnjaku) pri čemu unutar 12 mjeseci zadržava svoje karakteristike zbog kojih je prikladna kao prehrambena namirnica.