Zašto su masline dobre za zdravlje?

Maslina je jedna od najstarijih kultura cijenjena još u doba drevnog Mediterana. Vjeruje se da potječe s Krete od kuda se proširila na Egipat, Grčku, Palestinu i druge zemlje. Masline se spominju u Bibliji, opisuju u egipatskoj umjetnosti te su važan dio grčke mitologije, što nam sve govori o važnom mjestu kojeg one zauzimaju u životu raznih civilizacija.

Masline se ne mogu jesti izravno s drveta. Naime, zbog sastojka oleuropeina neprerađene masline sadrže prirodnu gorčinu koja se smanjuje posebnim metodama obrade (odgorčavanjem). Obradom se količina gorke tvari oleuropeina u maslinama dovoljno snizi da se ublaži gorčina, a da pri tome ostaju očuvana njegova zaštitna antioksidacijska svojstva.

Boja kao i okus masline nisu ovisne samo o stupnju zrelosti pri ubiranju nego i o brojnim procesima obrade kojima se one podvrgavaju uključujući fermentaciju i/ili konzerviranje u ulju, slanoj vodi ili u soli. Spomenute će metode uzrokovati ne samo promjenu boje u crnu, ljubičastu, smeđu, crvenu ili žutu već će i utjecati na teksturu kožice čineći je glatkom i sjajnom.

Masline se razlikuju po veličini i izgledu. Okus im varira od gorkoga do kiselkastoga. Često su slane jer se konzerviraju u slanoj vodi.

Nutritivna svojstva maslina

Zbog svog nutritivnog sastava, masline pripadaju namirnicama zaslužnim za blagotvorni učinak mediteranske prehrane. Masline se ističu visokim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina (čak 75 %), s povoljnim učinkom na zdravlje. One su i dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa nužnog u svakodnevnoj borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Osim toga, masline su i dobar izvor minerala željeza i bakra te prehrambenih vlakana.

Uz vitamin E, antioksidacijskim svojstvima maslina pridonose i aktivne fitokemikalije poput polifenola i flavonoida. Pikantan okus i jarka boja maslina zaslužni su za blagotvoran učinak maslina na zdravlje. Primjerice, boja zelenih maslina ponajprije potječe od klorofila u kombinaciji s različitim karotenoidima, fitokemikalijama sa snažim antiokisdativnim učinkom. Okus maslina odraz je prilično složenih kemijskih procesa u kojima sudjeluju fitokemikalije polifenoli, tanini i derivati sekoiridoida.

10-masline
Zvijeza masline

Pregled blagotvornih učinaka konzumacije maslina na zdravlje

Plod, ulje i list masline imaju bogatu povijest primjene – u hranjive, ljekovite i ceremonijalne svrhe. Masline i maslinovo ulje te proizvodi od maslina važan su dio mediteranske prehrane, koja posjeduje blagotvoran učinak na zdravlje.

Masline povoljno djeluju na zdravlje srca

Antioksidansi iz maslina štite molekule LDL kolesterola od oksidacije. Oksidacija LDL kolesterola jedan je od prvih koraka u nastanku ateroskleroze. Dok je sposobnost vitamina E da štiti molekule koje sadržavaju masti, primjerice LDL kolesterol, već dugo poznata, nedavna su istraživanja pokazala kako polifenoli, hidroksitirosol i oleuropein imaju isto blagotvorno djelovanje.

Masline štite od upalnih procesa u organizmu

Znanstvenim studijama dokazano je da vitamin E, oleinska kiselina i polifenolni spojevi hidroksitirosol i oleuropein inhibiraju upalne procese. Budući da bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artririsa u svojoj etiologiji imaju upalu, protuupalno djelovanje ovih spojeva u maslinama može pomoći u smanjivanju stupnja tih bolesti. Ovo ljekovito djelovanje potvrdila su i istraživanja; ona pokazuju kako populacije koje konzumiraju masline i maslinovo ulje imaju niži rizik od razvoja reumatoidnoga artritisa u usporedbi s onima koje ga ne konzumiraju.

Masline, maslinovo ulje i prevencija karcinoma

Epidemiološke studije provedene tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća dokazale su da stanovništvo Mediterana živi zdravim načinom života i bilježi značajno nižu stopu degenerativnih bolesti, poglavito kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Nekoliko studija imalo je u žarištu istražiti značaj konzumacije maslina na povoljne učinke mediteranske prehrane. Utvrđeno je kako masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida – molekula koje posjeduju antikarcinogeno djelovanje. Znanstvene studije suglasne su da obilna konzumacija maslinovog ulja i maslina u južnoj Europi predstavlja važan doprinos blagotvornim učincima mediteranske prehrane.

Masline i zdravlje probavnog sustava

Masline su bogate neprobavljivim prehrambenim vlaknima (sadrže 4 g vlakana u 100 g jestivog dijela ploda) i stoga imaju povoljan učinak na redovitost probave. Prehrambena vlakna treba konzumirati u adekvatnoj količini želimo li dobro svojem probavnom sustavu. Na taj način, između ostaloga, djelujemo preventivno na nastanak karcinoma debelog crijeva. Molekule porijeklom iz maslina- triterpenoidi – razmatraju se kao potencijalno učinkovite tvari protiv karcinoma debelog crijeva. Triterpenoidi su nenutritivne prehrambene tvari koje se nalaze u kožici ploda masline. U maslinama služe za zaštitu integriteta voća, štite od insekata i imaju antimikrobno djelovanje. Znakovito je da je razina ovih supstanci značajno niža u maslinovom ulju, u usporedbi s plodom masline. In vitro studija dokazala je da ekstrakt iz ploda masline koji sadrži ove molekule inhibira rast stanica tumora debelog crijeva. Iako je ove postavke potrebno potvrditi dodatnim istraživanjima, čini se da je konzumacija maslina dobra strategija za obranu od karcinoma debelog crijeva.

Darija Vranešić Bender

Podijeli sa drugima:
Povezani članci