Zašto je bitno dan započeti doručkom?

Zašto je bitno dan započeti doručkom?

Svakog jutra na početku smo još jednog dana prepunog zahtijevnih izazova. Neki će požuriti na posao, neki u školu, vrtić, u kupovinu… Pri tome će mnogi preskočiti doručak. Pogreška! Doručak preskačemo na štetu vlastitog organizma jer za sve što nas u jednom danu čeka trebamo izuzetno puno kvalitetne energije.

Najvažniji obrok u danu

Kako bismo pomogli svom tijelu, potrebno ga je bolje razumjeti i znati kako ono funkcionira. Naše se tijelo sastoji od masnih i nemasnih dijelova. I dok je udio masnih naspram nemasnih dijelova znatno manji naš organizam bez masti ne može funkcionirati. Između 2 i 5% masti u našem organizmu čine lipidni sastojci stanica, pa je tako svaka stanična membrana građena od lipidnog sloja koji je izuzetno važan za pravilno funkcioniranje organizma.

Svakodnevnim aktivnostima naše tijelo troši svoje izvore energije i nutrijenata potrebnih za rad svih organa. Doručak je prvi obrok koji organizam priprema na tjelesne i psihičke napore i zato je važno misliti na odgovarajući unos masnoća. Najnovija istraživanja američkog nacionalnog instituta za srce, pluća i krvožilni sustav (NHLBI) dokazuju da ukoliko svome tijelu želimo osigurati potrebnu energiju i poboljšati cjelokupno zdravstveno stanje, 30% unesenih energetskih vrijednosti u vašoj svakodnevnoj prehrani treba biti porijeklom upravo iz masti.

Margo NovaZdrave masnoće

Masti su neophodne u našoj prehrani, jer predstavljaju jedan od najvažnijih izvora energije i sudjeluju u gotovo svim najvažnijim funkcijama u organizmu. Osim što služe kao izvor energije, masnoće su sastavni dio staničnih membrana te štite organizam od naglih temperaturnih promjena. Bez njih nema apsorpcije vitamina A, D, E i K koji su topivi jedino u mastima. Smanjenim unosom masti stvaramo manjak ovih važnih vitamina koji uvelike pomažu našem organizmu. Vitamin A, čini prava čuda za naš vid, vitamin D važan je za metabolizam kalcija i za pravilan razvoj kostiju, dok je vitamin K važan za zdravlje mišića. Vitalnost i ljepotu možemo u velikoj mjeri zahvaliti vitaminu E, jer je upravo on snažan antioksidans koji nas štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka.

Masti su ujedno izvor i esencijalnih masnih kiselina izravno odgovornih za regulaciju krvnog tlaka, jačanje imuniteta i zaštitu zdravlja mozga. Namazi Margo Nova, Margo Jogurt, Margo Balance, te premium namazi Margo Mediteran i Margo šunka sadrže sve što nam je od masti potrebno da bi naš organizam zdravo i sretno funkcionirao. Zato birajte Margo prema vašim potrebama i okusu koji vam se najviše sviđa, znajući da je s njim briga o masnoćama u vašoj zdravoj i uravnoteženoj prehrani riješena.

PREPORUČENI ENERGETSKI UNOS: Kako bi zadovoljila energetske i nutritivne potrebe odrasla osoba trebala bi 20-30% dnevnog unosa energije osigurati masnoćama, 45-65% ugljikohidratima, a 20-35% proteinima. U pravilnoj prehrani djece udio masnoća iznosi i do 40%.