Marinirane balancane na dalmatinski

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]Patliđani su najveći ljetni izazov kuharima. Čak i u najjednostavnijim receptima zahtijevaju finese kojima se dosežu kulinarski vrhunci. Upravo je takav slučaj s klasičnim mariniranim patliđanima na dalmatinski, dakle marinirane balancane. Obično se začine peršinovim listom, no mediternaske im trave daruju nezaboravne arome.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

  1. Balancane se narežu na kriške debele oko pola centimetra, prepeku se na malo ulja i odlože.
  2. U istoj se tavi kratko prepeku nasjeckane papričice. Doda im se sjeckani češnjak i na koncu žalfija i menta.
  3. Kada se skinu s vatre poliju se obilno maslinovim uljem. Ovako aromatizirano ulje polije se po balancanama, a marinada odloži barem preko noći.

Ovo jelo najbolje je poslužiti uz preprženi kruh i dobro vino.

Recept by Rene Bakalović

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

  • 2 balancane
  • 2 male papričice (idealne su male zelene dalmatinske papričice zvane peveruni,odnosno poveruni)
  • 2 – 3 češnja češnjaka
  • stručak mente
  • stručak kadulje
  • krupna morska sol
  • Zvijezda maslinovo ulje
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Njoki s tartufima i vrganjima

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

Prije svega sušene vrganje na vrijeme stavimo močiti u zdjelicu s hladnom vodom da omekšaju. Zatim u lonac s dosta vrele posoljene vode stavimo njoke i kuhamo ih po uputama na pakiranju.

Za to vrijeme u tavi rastopimo margarin, dodamo omekšale i ocijeđene vrganje i pržimo ih minutu dvije. Potom u tavu ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo mješavinu tartufa i vrganja, sve zajedno izmiješamo i pričekamo da zavri. Nakon tri četiri minute umak po želji začinimo solju i možemo poslužiti jelo.

Gotove njoke ocijedimo, rasporedimo na tanjure, sve zajedno posipamo sa malo svježe naribanog parmezana i ukrasimo pokojim listićem svježeg bosiljka.

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci za 4 osobe:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Upletena makovnjača

Upute za pripremu:

Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U 0,5 dl mlakoga mlijeka razmutite svježi kvasac, zatim ga ulijte u jamicu i pomiješajte s malo okolnog brašna. Neka na toplome uzlazi. Naposljetku od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite 30 minuta da buja na sobnoj temperaturi. Ugrijte pećnicu na 180 °C, a lim tanko premažite Zvijezda stolnim.

Za nadjev zakuhajte mlijeko sa šećerom. Odmaknite ga s vatre i primiješajte mu krušne mrvice, vanilin šećer, koricu limuna, rum i grožđice. Nadjev ohladite, a prema potrebi ga omekšajte mlijekom ili zgusnite mrvicama, ovisno o tome hoće li biti previše rijedak ili previše suh. Na radnoj površini posutoj brašnom dignuto tijesto istanjite valjkom u prst debeo pravokutnik. Poprečno ga prerežite na tri trake jednake širine. U sredinu svake trake rasporedite po trećinu nadjeva, zatim smotajte duguljaste savijače i od njih upletite pletenicu. Pletenicu s makom položite na lim, namažite ju umućenim žumanjkom i ostavite na toplome 30 do 40 minuta da poveća obujam. Makovnjaču pecite 1 sat.

Sastojci:

Tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • oko 2,5 dl mlakog mlijeka
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 3 žumanjka
  • 1 bjelanjak
  • 100 g Zvijezda stolnog
  • 60 g šećera
  • malo soli
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • ribana korica 1/2 limuna

Nadjev

  • 2,5 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 250 g mljevenog maka
  • 50 g biskvitnih (ili finih krušnih) mrvica
  • 60 g grožđica
  • 5 žlica ruma
  • malo vanilin šećera i korice limuna
  • žumanjak za mazanje
  • Zvijezda stolni (za mazanje lima)
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Pecite uživo vrhunske slastice uz Mirjanu Špoljar!

Ove subote 04.06. pridružite nam se u Super Konzumu Radnička u Zagrebu od 10 do 12 sati

„Kolači su kao slatki grijeh, zagrizete jednom i ne možete stati“, kaže Mirjana Špoljar. Trostruka prvakinja Hrvatske u slastičarstvu ima i više nego par trikova u rukavu uz koje kolači baš svaki put uspijevaju. Svoje trikove rado će otkriti svim sladokuscima već ove subote uz pomoć svestranog i zabavnog Baby Dooksa.

Pridružite se Mirjani od 10 do 12 sati u Super Konzumu Radnička (Radnička cesta 49) i zasladite dan uz kolače s potpisom Zvijezda brand ambasadorice!

Podijeli sa drugima:

Proso s povrćem u košarici od parmezana

Upute za pripremu:

Luk očistimo, povrće operemo i nasjeckamo na sitne kockice. Na maslinovu ulju pirjamo luk i kasnije dodamo ostalo povrće te sve lagano pirjamo. Dodamo proso i podlijemo vodom ili temeljcem od povrća. Začinimo po želji i kuhamo dok proso ne omekša. Na kraju dodamo Omegol. Serviramo u košarici od parmezana. Košarice od parmezana: Tanko rasporedimo parmezan u obliku kruga na ravni, suhi lim i pečemo u pećnici 1-2 min na 185 °C sve dok lagano ne poprime boju. Pečeni krug od parmezana elastičnom lopaticom skinemo s lima i hladimo na preokrenutoj zdjelici kako bi poprimili oblik košarice.

Sastojci:

  • 0,2 kg prosa
  • 1 kom tikvice
  • 1 kom crvene paprike
  • 0,15 kg celera (stapka)
  • 0,05 l Zvijezda maslinova ulja
  • 0,1 l margarina Omegol
  • 0,1 kg cherry rajčica
  • 0,1 kg crvenog luka
  • 0,15 kg ribanog parmezana
  • soli i papra po potrebi
Podijeli sa drugima:

Burrito

Priprema

Ramstek debljine jednog i pol centimetra posolimo i popaprimo, tanko nauljimo i stavimo pržiti u vruću tavu bez masnoće. Nakon jedne i pol minute meso okrenemo i pečemo još toliko vremena. Gotovo meso izvadimo na stranu, poklopimo i ostavimo da odstoji. Za to vrijeme u još vruću tavu ulijemo malo ulja, dodamo ljubičasti luk narezan na trakice, malo ga posolimo, dodamo paprike narezane na trakice i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim povrće začinimo mrvljenim origanom, cimetom u prahu, šećerom, mljevenom ljutom čili papričicom, ulijemo nekoliko kapi soka limete, izmiješamo sastojke, te umiješamo crveni grah, kukuruz i pričekamo da se sastojci dobro ugriju. Pečene odreske narežemo na tanke trakice, a tortilje ugrijemo po uputama na pakiranju. Svaku tortilju namažemo s malo milerama i umaka guacamole, po sredini nadjenemo s nekoliko komadića narezanog mesa, pripremljenim povrćem, naribanim sirom, preklopimo slobodne stranice tortilje i poslužimo.

Sastojci

  • 2 odreska ramsteka bez kosti (po 200 g)
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 100 g  crvenog graha iz konzerve
  • 100 g  Zvijezda kukuruza iz konzerve
  • 1 limete
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica mrvljenog origana
  • 1 žličice mljevenog čilija
  • 1 žličice cimeta u prahu
  • 200 g sira gaude
  • 8 tortilja
  • ulje
  • sol, papar
  • mileram
  • umak guacamole
Podijeli sa drugima:

Currywurst (kobasice s kečapom i curryem)

Priprema

U širokoj tavi ugrijemo ulje, dodamo kobasice, te ih na srednje jakoj vatri ispečemo sa svih strana. Pečene kobasice narežemo na tanke kriške i rasporedimo u prikladne zdjelice ili tanjure, obilno ih prelijemo kečapom i posipamo curry prahom. Uz kobasice s kečapom ponudimo pommes frites…

Sastojci

  • 600 g  kobasice (goveđe ili juneće)
  • 600 g pommes fritesa
  • ulje
  • sol
  • curry prah
  • Zvijezda ketchup
Podijeli sa drugima:

Zašto je bitno dan započeti doručkom?

Svakog jutra na početku smo još jednog dana prepunog zahtijevnih izazova. Neki će požuriti na posao, neki u školu, vrtić, u kupovinu… Pri tome će mnogi preskočiti doručak. Pogreška! Doručak preskačemo na štetu vlastitog organizma jer za sve što nas u jednom danu čeka trebamo izuzetno puno kvalitetne energije.

Najvažniji obrok u danu

Kako bismo pomogli svom tijelu, potrebno ga je bolje razumjeti i znati kako ono funkcionira. Naše se tijelo sastoji od masnih i nemasnih dijelova. I dok je udio masnih naspram nemasnih dijelova znatno manji naš organizam bez masti ne može funkcionirati. Između 2 i 5% masti u našem organizmu čine lipidni sastojci stanica, pa je tako svaka stanična membrana građena od lipidnog sloja koji je izuzetno važan za pravilno funkcioniranje organizma.

Svakodnevnim aktivnostima naše tijelo troši svoje izvore energije i nutrijenata potrebnih za rad svih organa. Doručak je prvi obrok koji organizam priprema na tjelesne i psihičke napore i zato je važno misliti na odgovarajući unos masnoća. Najnovija istraživanja američkog nacionalnog instituta za srce, pluća i krvožilni sustav (NHLBI) dokazuju da ukoliko svome tijelu želimo osigurati potrebnu energiju i poboljšati cjelokupno zdravstveno stanje, 30% unesenih energetskih vrijednosti u vašoj svakodnevnoj prehrani treba biti porijeklom upravo iz masti.

Margo NovaZdrave masnoće

Masti su neophodne u našoj prehrani, jer predstavljaju jedan od najvažnijih izvora energije i sudjeluju u gotovo svim najvažnijim funkcijama u organizmu. Osim što služe kao izvor energije, masnoće su sastavni dio staničnih membrana te štite organizam od naglih temperaturnih promjena. Bez njih nema apsorpcije vitamina A, D, E i K koji su topivi jedino u mastima. Smanjenim unosom masti stvaramo manjak ovih važnih vitamina koji uvelike pomažu našem organizmu. Vitamin A, čini prava čuda za naš vid, vitamin D važan je za metabolizam kalcija i za pravilan razvoj kostiju, dok je vitamin K važan za zdravlje mišića. Vitalnost i ljepotu možemo u velikoj mjeri zahvaliti vitaminu E, jer je upravo on snažan antioksidans koji nas štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka.

Masti su ujedno izvor i esencijalnih masnih kiselina izravno odgovornih za regulaciju krvnog tlaka, jačanje imuniteta i zaštitu zdravlja mozga. Namazi Margo Nova, Margo Jogurt, Margo Balance, te premium namazi Margo Mediteran i Margo šunka sadrže sve što nam je od masti potrebno da bi naš organizam zdravo i sretno funkcionirao. Zato birajte Margo prema vašim potrebama i okusu koji vam se najviše sviđa, znajući da je s njim briga o masnoćama u vašoj zdravoj i uravnoteženoj prehrani riješena.

PREPORUČENI ENERGETSKI UNOS: Kako bi zadovoljila energetske i nutritivne potrebe odrasla osoba trebala bi 20-30% dnevnog unosa energije osigurati masnoćama, 45-65% ugljikohidratima, a 20-35% proteinima. U pravilnoj prehrani djece udio masnoća iznosi i do 40%.

Podijeli sa drugima:

Tagliatelle s tartufima i maslinama

Priprema

U lonac s dosta vrele posoljene vode stavimo kuhati tagliatelle i kuhamo ih po uputama na pakiranju ili nešto kraće kako bi ostala al´dente. Za to vrijeme u tavi ugrijemo žlicu maslinovog ulja, dodamo na kolutiće narezane iskoštene crne masline, po pola prerezane mini rajčice, te ih na laganoj vatri pržimo jednu minutu. Zatim u tavu ulijemo povrtnu juhu i na laganoj vatri kuhamo pet minuta odnosno dok na pola ne reducira. Gotovu tjesteninu ocijedimo, premjestimo u tavu s mini rajčicom i umakom od maslina, dodamo mljevene crne tartufe, ugasimo vatru i sve zajedno nježno. Na kraju nježno umiješamo rukolu i gotovo jelo rasporedimo na tanjure.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Marinada s maslinovim uljem

Priprema

U posudu za umake ulijte 1 dl maslinovog ulja, dodajte aceto balsamico, limunov sok, sol, papar, sitno nasjeckani češnjak i peršinov list. Sve dobro izmješajte i koristite kao preljev uz kuhanu morsku ribu.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Mnoge uloge octa

Ocat je jedna od temeljnih kuhinjskih namirnica i univerzalni začin koji upotpunjuje okus različitih jela.

Naziv ocat potječe iz francuskog jezika, a složenica je iz riječi vin ili vino i aigre ili kiselo. Osnovni sastojak octa je octena kiselina, no sama octena kiselina ne čini ocat već je on produkt prirodnih namirnica koje sadrže dovoljno šećera i prirodnog procesa, a iziskuje znanje, ljubav i puno truda. Ocat se može proizvesti iz voća, žitarica, korijenastog bilja… Pri izradi octa, najteže je postići konstantno dobre rezultate – izvrsna organoleptička svojstva. Ocat se razlikuje prema namirnici iz koje se radi, aromatičnom bilju kojim je oplemenjemo i stupnju kiselosti. Najdominantnije vrste octa jesu vinski, bijeli i crni, alkoholni i sve popularniji jabučni.


Ocat u kuhinji

Ocat baš poput finog ulja, začina i vina jelu daje karakter i oplemenjuje ga na sebi svojstven način, ne dominirajući okusom jela. Klasični pristup kulinarstvu je ograničavao ulogu octa na korištenje u salatama i pripremu salatnih dressinga ili preljeva. Moderna kuhinja i sve veći broj gurmana, ocat zasluženo koristi za oplemenjivanja raznih jela, čak i deserata. Jedina granica u primjeni octa je u nadopuni okusa i aroma octa i jela.

09-ocatPri korištenju octa uvriježena su i neka pravila:

  • Upotrebljava li se ocat kao začin, dodaje se uvijek već gotovim ili posluženim jelima. Postavite li na stol više različitih manjih bočica sa octom i prepustite li oplemenjivanje jela mašti i volji vaših gostiju, nikako nećete pogriješti.
  • Poželite li jelu dodati ocat tijekom kuhanja, zapamtite da će većina arome ishlapiti, a ostati samo kiselkast octeni okus.
  • Prije kuhanja ribe, namočite li je u mješavini octa i vode biti će slađeg i nježnijeg okusa. Pri samom kuhanju ili poširanju ribe, čajna žličica octa u vodi pomoći će joj da ostane kompaktna.
  • Ne tako svježe povrće osvježiti će se uranjanjem u mješavinu hladne vode i octa.
  • Dodatkom čajne žličice octa, na prirodan način ćete pojačati aromu umaku ili juhi, primjerice umaku od rajčice, goveđoj ili kokošjoj juhi.
  • Ocat u marinadi omekšat će tvrđe komade mesa. Pomiješajte pola šalice vašeg omiljenog Zvijezda octa sa bujonom ili temeljcem. Za pripremu slasnih odrezaka poslužite se mješavinom octa i ulja, kojom ćete premazati vaš odrezak i ostaviti da odstoji otprilike 2 sata.

Pravi ocat u pravom jelu

Dati ćemo vam i sugestije, odnosno predložiti s kojim jelima kombinirati kakav ocat. Sugestija je namijena da vas ohrabri u kreativnoj primjeni octa:

Ocat od crnog vina je osnova dobrih salatnih dressinga i brojnih marinada za crveno meso. Kako bi aroma toga octa došla u potpunosti do izražaja potrebna mu je nadopuna u ostalim jakim okusima namirnica.

Ocat od bijeloga vina, dobro se nadopunjuje sa hladnim marinadama i salatama, ali i sa ribom i peradi.

Jabučni ocat je sa svojim bogatstvom visokovrijednih sastojaka, među kojima se ističu vitamini i minerali, osnova zdravlja i vitalnosti. Odličan je dodatak salatama. Žličicu jabučnog octa na dan pomiješajte sa medom u čaši vode i osjećati ćete se bolje, poboljšati metabolizam, a tom jednostavnom napitku pripisuju i brojna druga blagotvorna svojstva.

Aromatizirane octeve čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Niska temperatura nije važna samo zbog održavanja okusa, već i za sprječavanje fermentacije. Načinite li marinadu od bilo kojeg octa sa više od 5% kiselosti, budite spremni za potpuno nova kulinarska otkrića.


Dobrobiti konzumacije octamnoge-uloge-octa-01

Uz ostale kvalitete, moramo istaknuti da je ocat biološki vrlo vrijedna namirnica. Ima važnu ulogu u razgradnji ugljikohidrata, masti i drugih tvari. Djelotvornost octa je rezultat djelovanja octene kiseline, kalija i ostalih minerala i vitamina iz octa. Također povoljno utječe na krvotok. Istraživanje provedeno na Švedskom Lund University otkriveno je da ocat smanjuje izlučivanje inzulina po konzumiranu obroka bogatog ugljikohidratima, ali i pojačava osjećaj sitosti. Stoga je djelotvorna pomoć osobama koje proveode dijetu. Kao rezultat istraživanja jabučnog octa američkih znanstvenika s Arizona State University, nastala je spoznaja kako on utječe na snižavanje razine šećera u krvi kod dijabetičara.

Posegnemo li u zimskim mjesecima uslijed nedostatne ponuda svježeg povrća za onim konzerviranim u octu, priskrbiti ćemo svom tijelu dovoljne količine potrebnih vitamina.

Ostale primjene

Primjena octa je vrlo svestrana i ne ograničava se samo na svijet gastronomije. Ocat je konzervans, dezinficijens, ali i otopina u proizvodnji prirodnih lijekova. U kozmetici se koristi za čišćenje kože. U narodu je poznat pakung za njegu kose na bazi octa, koji kosi daje poseban sjaj. Ocat neutralizira i odstranjuje neugodne mirise, ali i “problematične” mrlje pr. od kave, čaja, voća ili trave i kamenca. Učinkovito sredstvo za čišćenje prozora načiniti ćete iz 1/4 šalice octa i 1/4 litre vode. Primjena octa u domaćinstvu je uistinu široka, a uz to je i biorazgradiv i potpuno neškodljiv.

Ocat nekad

Octu su oduvijek pripisavane brojne ljekovite odlike. Babilonci i Egipćani su ocat koristili za čišćenje tijela. Otac medicine Hipokrat, proslavio je napitak od octa i meda, koji i danas nutritivnim sastavom nudi samo dobro. Kroz povijest ocat su koristili veliki istraživači, moreplovci i osvajači na svojim pohodima. U Kini se ocat uz ljekovito bilje koristi već stoljećima u raznim pripravcima koji rješavaju brojne zdravstvene tegobe, a drugdje u svijetu i kao antibiotik zbog svojih antimikrobnih svojstava. Osnovano ili ne, u nekim kulturama se i dan danas ocat koristi kao pomoć pri zubobolji, glavobolji, kontroli tjelesne težine, infekcijama, kašlju, proširenim venama i drugim boljkama.

Ocat u svijetu

Poznavatelji octa ili Vinegar Connoisseursi svoj zajednički interes nalaze u ljubavi prema octu. Udruženi u Međunarodno društvo poznavatelja octa, održavaju godišnji festival octa. Octu je posvećen cijeli jedan muzej, Međunarodni institut za istraživanje octa, ali i brojni druge institucije, sadržaji i aktivnosti.

Trebate li još kakav razlog za svakodnevno uživanje u octu?

Podijeli sa drugima:

Zašto su važne omega 3 kiseline?

Danas se u medijima često spominju Omega 3 i Omega 6 masne kiseline, a malo tko ustvari zna o čemu se govori kad ih se spomene. Omega-3 masne kiseline višestruko su nezasićene, a glavni predstavnik je esencijalna alfa-linolenska kiselina, koju organizam ne može proizvesti pa je treba unijeti hranom.

Omega-3 esencijalne masne kiseline nalaze se u staničnim membranama i pomažu u regulaciji bioloških funkcija. Važne su za kardiovaskularni, imunološki, reproduktivni i živčani sustav te za rast i razvoj organizma. Zanimanje za omega-3 masne kiseline pobuđeno je nakon objavljene epidemiološke studije 1979. god. koja je pokazala da među Eskimima s Grenlanda gotovo nema oboljelih od ateroskleroze, premda im je prehrana bogata energijom, mastima i kolesterolom. Prihvatljivo objašnjenje ovog fenomena bio je veliki unos ribe, a time i dugolančanih omega-3 masnih kiselina. Tijekom narednih godina veliki broj istraživanja imao je za cilj utvrditi značaj i ulogu ribe, ribljeg ulja i osobito omega-3 masnih kiselina u prevenciji i terapiji kardiovaskularnih bolesti. Sve je veći broj dokaza koji ukazuju na mogućnost preventivnog i terapijskog djelovanja omega-3 masnih kiselina na veliki broj nezaraznih kroničnih bolesti. Međutim, najveći broj trenutačno dostupnih znanstvenih dokaza upućuje na povezanost omega-3 masnih kiselina s redukcijom rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Izvori Omega 3 kiselina

Upotreba omega-3 kao dodatka prehrani rezultira klinički važnim i statistički značajnim poboljšanjem u pacijenata koji su preživjeli infarkt. Stopa smrtnosti od infarkta u Hrvatskoj u porastu je, način prehrane sporo se mijenja i još uvijek je unos ukupnih i zasićenih masti prevelik. Dovoljno je dokaza prema kojima određeni način života, prehrane, tjelesne aktivnosti i pušenja ima važnu ulogu u pojavnosti kardiovaskularnih bolesti. Time što pridonose prevenciji srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava, depresije i shizofrenije polinezasićene masne kiseline idealno se uklapaju u koncept funkcionalne hrane i zdravog životnog stila.

Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama praktičan je i jednostavan način unosa ovih za zdravlje važnih sastojaka.

Izvori omega-3 su:

  • morska riba
  • ulja repice, lana, soje
  • sjemenke, repice, lana, soje
  • orasi
  • tamnozeleno povrće
03-omegol-cat
Omegol

Omjer omega-3 i omega-6 Zbog većeg unosa omega-6 masnih kiselina u načinu prehrane modernog društva, a smanjenog unosa omega-3, one se u organizam unose u nepovoljnom omjeru. Ova neravnoteža u odnosu omega-3 i omega-6 uzrokuje razvoj prije svega kardiovaskularnih oboljenja. Povećavanjem unosa omega-3 masnih kiselina omjer omega-3 i omega-6 se uravnotežuje. Na taj način omega-3 sudjeluju u modulaciji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Preporuke za unos omega-3 masnih kiselina:

  • Osobe kojima nije dijagnosticirana kardiovaskularna bolest: konzumirajte različitu, ali uglavnom masnu ribu najmanje dva puta tjedno; uključite ulja i hranu bogatu ALA a-linolenskom omega-3 masnom kiselinom (laneno, canola, sojino; sjemenke lana i orahe).
  • Osobe s dijagnosticiranim kardiovaskularnim bolestima: konzumirajte oko 1 g EPH eikosapentaenske + DHA dokosaheksaenske omega-3 masne kiseline na dan uglavnom ribom ili u obliku dodataka prehrani, ali uz konzultaciju liječnika.
  • Osobe koje trebaju smanjiti trigliceride: 2-4 g EPH+DHA na dan kao dodatak prehrani, uz konzultaciju s liječnikom.
Podijeli sa drugima:

Muffini s čokoladom i kokosom

Upute za pripremu:

Sve sastojke (osim čokolade) promiješajte. Čokoladu nasjeckajte na male komadiće i dodajte na kraju i lagano umješajte u smjesu. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine (koje ste prethodno namazali omekšanim Zvijezda extra margarinom) i po vrhu rasporedite dio čokoladnih komadića. Pecite 25 minuta na 180 °C

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 165 g šečera
  • 90 g Zvijezda stolnog
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 60 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 45 g kokosovog brašna
  • 100 g bijele čokolade za kuhanje
  • 1 žlica praška za pečenje
Podijeli sa drugima:

Nagradna igra: Bez Zvijezda proizvoda roštilj nije pravi!

Sudjeluj u nagradnoj igri i osvoji Weber roštilj

Od 23. svibnja do 26. lipnja u bilo kojoj Konzum prodavaonici kupi jedan Zvijezda ketchup i jedan proizvod Zvijezda konzerviranog povrća u istoj kupnji te sudjeluj u velikoj nagradnoj igri i osvoji:

  • 20 x Weber roštilja
  • 30 x Weber pribora za roštilj
  • 50 x Zvijezda poklon paketa

Nakon kupnje pošalji SMS poruku na broj 60221 (2,40 kn/SMS) s riječi ZVIJEZDA, brojem računa i osobnim podacima (ime i prezime, adresa stanovanja).
Račun obavezno sačuvaj do kraja nagradne igre…iii drži fige da baš ti osvojiš jednu od vrijednih nagrada!

Pravila nagradne igre pročitaj OVDJE.

Podijeli sa drugima:

Teleći odresci u umaku od rajčice

Priprema

Prije svega odreske nježno istučemo nazubljenom stranom bata za meso, začinimo solju i paprom, premažemo maslinovim uljem i nauljenom stranom prema dolje, stavimo pržiti na vruću tavu. Nakon 1-2 minute meso okrenemo na drugu stranu i pržimo još toliko. Gotove odreske izvadimo na stranu na toplo, a na masnoću od prženja dodamo još malo maslinovog ulja, protisnuti češnjak, kapare, sjeckani peršin i čim češnjak zamiriše dodamo sjeckanu rajčicu. Sve zajedno dobro izmiješamo, začinimo solju i paprom i na laganoj vatri pirjamo 3-4 minute. Odreske složimo na tanjur, preko njih stavimo umak od rajčice i poslužimo.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Srdele na lešo

Priprema

Ključno je očišćene srdele kuhaju vrlo kratko na umjerenoj vatri u vrlo malo vode, tek toliko da prekrije ribu. U ključalu vodu najprije se stavi narezana kapula, potom cijeli češnji češnjaka, zatim ostali sastojci, uključujući i polovicu ulja. Potom se stavi riba, a lešada je gotova za nekoliko minuta, ovisno o veličini srdela. nakon što se skine s vatre dodaje se ostatak ulja.
Recept by Rene Bakalović

Sastojci

  • 500 g svježih srdela
  • 1 veća ili 2 manje kapule (ljutike su još bolje)
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 lovorova lista
  • žlica kapara, najbolje usoljenih
  • vezica peršinovog lista
  • nekoliko zrna crnog i bijelog papra
  • 1 dcl bijelog suhog vina
  • 1 žlica kvasine
  • 1 dcl Ol dalmatia ulja
Podijeli sa drugima:

Zašto su masline dobre za zdravlje?

Maslina je jedna od najstarijih kultura cijenjena još u doba drevnog Mediterana. Vjeruje se da potječe s Krete od kuda se proširila na Egipat, Grčku, Palestinu i druge zemlje. Masline se spominju u Bibliji, opisuju u egipatskoj umjetnosti te su važan dio grčke mitologije, što nam sve govori o važnom mjestu kojeg one zauzimaju u životu raznih civilizacija.

Masline se ne mogu jesti izravno s drveta. Naime, zbog sastojka oleuropeina neprerađene masline sadrže prirodnu gorčinu koja se smanjuje posebnim metodama obrade (odgorčavanjem). Obradom se količina gorke tvari oleuropeina u maslinama dovoljno snizi da se ublaži gorčina, a da pri tome ostaju očuvana njegova zaštitna antioksidacijska svojstva.

Boja kao i okus masline nisu ovisne samo o stupnju zrelosti pri ubiranju nego i o brojnim procesima obrade kojima se one podvrgavaju uključujući fermentaciju i/ili konzerviranje u ulju, slanoj vodi ili u soli. Spomenute će metode uzrokovati ne samo promjenu boje u crnu, ljubičastu, smeđu, crvenu ili žutu već će i utjecati na teksturu kožice čineći je glatkom i sjajnom.

Masline se razlikuju po veličini i izgledu. Okus im varira od gorkoga do kiselkastoga. Često su slane jer se konzerviraju u slanoj vodi.

Nutritivna svojstva maslina

Zbog svog nutritivnog sastava, masline pripadaju namirnicama zaslužnim za blagotvorni učinak mediteranske prehrane. Masline se ističu visokim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina (čak 75 %), s povoljnim učinkom na zdravlje. One su i dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa nužnog u svakodnevnoj borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Osim toga, masline su i dobar izvor minerala željeza i bakra te prehrambenih vlakana.

Uz vitamin E, antioksidacijskim svojstvima maslina pridonose i aktivne fitokemikalije poput polifenola i flavonoida. Pikantan okus i jarka boja maslina zaslužni su za blagotvoran učinak maslina na zdravlje. Primjerice, boja zelenih maslina ponajprije potječe od klorofila u kombinaciji s različitim karotenoidima, fitokemikalijama sa snažim antiokisdativnim učinkom. Okus maslina odraz je prilično složenih kemijskih procesa u kojima sudjeluju fitokemikalije polifenoli, tanini i derivati sekoiridoida.

10-masline
Zvijeza masline

Pregled blagotvornih učinaka konzumacije maslina na zdravlje

Plod, ulje i list masline imaju bogatu povijest primjene – u hranjive, ljekovite i ceremonijalne svrhe. Masline i maslinovo ulje te proizvodi od maslina važan su dio mediteranske prehrane, koja posjeduje blagotvoran učinak na zdravlje.

Masline povoljno djeluju na zdravlje srca

Antioksidansi iz maslina štite molekule LDL kolesterola od oksidacije. Oksidacija LDL kolesterola jedan je od prvih koraka u nastanku ateroskleroze. Dok je sposobnost vitamina E da štiti molekule koje sadržavaju masti, primjerice LDL kolesterol, već dugo poznata, nedavna su istraživanja pokazala kako polifenoli, hidroksitirosol i oleuropein imaju isto blagotvorno djelovanje.

Masline štite od upalnih procesa u organizmu

Znanstvenim studijama dokazano je da vitamin E, oleinska kiselina i polifenolni spojevi hidroksitirosol i oleuropein inhibiraju upalne procese. Budući da bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artririsa u svojoj etiologiji imaju upalu, protuupalno djelovanje ovih spojeva u maslinama može pomoći u smanjivanju stupnja tih bolesti. Ovo ljekovito djelovanje potvrdila su i istraživanja; ona pokazuju kako populacije koje konzumiraju masline i maslinovo ulje imaju niži rizik od razvoja reumatoidnoga artritisa u usporedbi s onima koje ga ne konzumiraju.

Masline, maslinovo ulje i prevencija karcinoma

Epidemiološke studije provedene tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća dokazale su da stanovništvo Mediterana živi zdravim načinom života i bilježi značajno nižu stopu degenerativnih bolesti, poglavito kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Nekoliko studija imalo je u žarištu istražiti značaj konzumacije maslina na povoljne učinke mediteranske prehrane. Utvrđeno je kako masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida – molekula koje posjeduju antikarcinogeno djelovanje. Znanstvene studije suglasne su da obilna konzumacija maslinovog ulja i maslina u južnoj Europi predstavlja važan doprinos blagotvornim učincima mediteranske prehrane.

Masline i zdravlje probavnog sustava

Masline su bogate neprobavljivim prehrambenim vlaknima (sadrže 4 g vlakana u 100 g jestivog dijela ploda) i stoga imaju povoljan učinak na redovitost probave. Prehrambena vlakna treba konzumirati u adekvatnoj količini želimo li dobro svojem probavnom sustavu. Na taj način, između ostaloga, djelujemo preventivno na nastanak karcinoma debelog crijeva. Molekule porijeklom iz maslina- triterpenoidi – razmatraju se kao potencijalno učinkovite tvari protiv karcinoma debelog crijeva. Triterpenoidi su nenutritivne prehrambene tvari koje se nalaze u kožici ploda masline. U maslinama služe za zaštitu integriteta voća, štite od insekata i imaju antimikrobno djelovanje. Znakovito je da je razina ovih supstanci značajno niža u maslinovom ulju, u usporedbi s plodom masline. In vitro studija dokazala je da ekstrakt iz ploda masline koji sadrži ove molekule inhibira rast stanica tumora debelog crijeva. Iako je ove postavke potrebno potvrditi dodatnim istraživanjima, čini se da je konzumacija maslina dobra strategija za obranu od karcinoma debelog crijeva.

Darija Vranešić Bender

Podijeli sa drugima:

Paprika – niskokalorična kraljica salata

Paprika potječe iz Južne Amerike. Španjolci su je donijeli u Europu u 15. stoljeću, odakle se proširila sve do Turske, a danas se najviše uzgaja u Mađarskoj. U narodnoj medicini stoljećima se koristila kao ljekovito sredstvo, poglavito za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospješuje apetit i pritom potiče rad želuca jer pojačava lučenje želučanog soka i potiče peristaltiku.

Energetska vrijednost svježe crvene paprike iznosi samo 20 kcal na 100 g, a njezina najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim tvarima. Paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C, a sadrži čak 4 puta više ovoga vitamina nego naranča. Ujedno je dobar izvor vitamina B1, B2 i B6 te vitamina E i prehrambenih vlakana. Vitamin A prisutan ja u obliku provitamina – beta-karotena koji se u tijelu po potrebi pretvara u vitamin A. Od minerala paprika je najbogatija kalijem, fosforom i željezom.

Crvena paprika koncentriran je izvor karotenoida koji su odgovorni za žarku boju, ali i snažno antioksidativno djelovanje. Dokazano je da likopen i beta-kriptoksantin iz paprika povoljno djeluju na zdravlje srca i pluća, dok su lutein i zeaksantin važni za zdrave oči.

Paprike su jedna od rijetkih namirnica koje su koncentriran izvor likopena. Vjeruje se da ovaj karotenoid igra ulogu u prevenciji bolesti srca i krvožilja svojom sposobnosti sprečavanja oksidacije LDL kolesterola. Paprike su također dobar izvor kalija, minerala važnog za održavanje normalnih vrijednosti krvnog tlaka.

Budući da pripada u mediteransku kuhinju, paprika se izvrsno sljubljuje s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, patlidžanima, rajčicama, tikvicama, tunom, srdelama i inćunima. Kisela ili pečena paprika odlično pristaje u salate ili hladna predjela, a može joj se dodati i maslinovo ulje, češnjak i kapare te mediteransko začinsko bilje.  Na taj način dodatno se obogaćuje nutritivna vrijednost, a dodatkom ulja tijelu su raspoloživiji ljekoviti biljni pigmenti koji su mahom topljivi u mastima.

Iako konzerviranjem gube dio nutrijenata, poglavito vitamina C, i konzervirane se paprike mogu smatrati izvorom vitamina, minerala i biljnih kemikalija koje sadrže svježi plodovi.

Više o proizvodu:

Podijeli sa drugima: