Mnoge uloge octa

Mnoge uloge octa

Ocat je jedna od temeljnih kuhinjskih namirnica i univerzalni začin koji upotpunjuje okus različitih jela.

Naziv ocat potječe iz francuskog jezika, a složenica je iz riječi vin ili vino i aigre ili kiselo. Osnovni sastojak octa je octena kiselina, no sama octena kiselina ne čini ocat već je on produkt prirodnih namirnica koje sadrže dovoljno šećera i prirodnog procesa, a iziskuje znanje, ljubav i puno truda. Ocat se može proizvesti iz voća, žitarica, korijenastog bilja… Pri izradi octa, najteže je postići konstantno dobre rezultate – izvrsna organoleptička svojstva. Ocat se razlikuje prema namirnici iz koje se radi, aromatičnom bilju kojim je oplemenjemo i stupnju kiselosti. Najdominantnije vrste octa jesu vinski, bijeli i crni, alkoholni i sve popularniji jabučni.


Ocat u kuhinji

Ocat baš poput finog ulja, začina i vina jelu daje karakter i oplemenjuje ga na sebi svojstven način, ne dominirajući okusom jela. Klasični pristup kulinarstvu je ograničavao ulogu octa na korištenje u salatama i pripremu salatnih dressinga ili preljeva. Moderna kuhinja i sve veći broj gurmana, ocat zasluženo koristi za oplemenjivanja raznih jela, čak i deserata. Jedina granica u primjeni octa je u nadopuni okusa i aroma octa i jela.

09-ocatPri korištenju octa uvriježena su i neka pravila:

  • Upotrebljava li se ocat kao začin, dodaje se uvijek već gotovim ili posluženim jelima. Postavite li na stol više različitih manjih bočica sa octom i prepustite li oplemenjivanje jela mašti i volji vaših gostiju, nikako nećete pogriješti.
  • Poželite li jelu dodati ocat tijekom kuhanja, zapamtite da će većina arome ishlapiti, a ostati samo kiselkast octeni okus.
  • Prije kuhanja ribe, namočite li je u mješavini octa i vode biti će slađeg i nježnijeg okusa. Pri samom kuhanju ili poširanju ribe, čajna žličica octa u vodi pomoći će joj da ostane kompaktna.
  • Ne tako svježe povrće osvježiti će se uranjanjem u mješavinu hladne vode i octa.
  • Dodatkom čajne žličice octa, na prirodan način ćete pojačati aromu umaku ili juhi, primjerice umaku od rajčice, goveđoj ili kokošjoj juhi.
  • Ocat u marinadi omekšat će tvrđe komade mesa. Pomiješajte pola šalice vašeg omiljenog Zvijezda octa sa bujonom ili temeljcem. Za pripremu slasnih odrezaka poslužite se mješavinom octa i ulja, kojom ćete premazati vaš odrezak i ostaviti da odstoji otprilike 2 sata.

Pravi ocat u pravom jelu

Dati ćemo vam i sugestije, odnosno predložiti s kojim jelima kombinirati kakav ocat. Sugestija je namijena da vas ohrabri u kreativnoj primjeni octa:

Ocat od crnog vina je osnova dobrih salatnih dressinga i brojnih marinada za crveno meso. Kako bi aroma toga octa došla u potpunosti do izražaja potrebna mu je nadopuna u ostalim jakim okusima namirnica.

Ocat od bijeloga vina, dobro se nadopunjuje sa hladnim marinadama i salatama, ali i sa ribom i peradi.

Jabučni ocat je sa svojim bogatstvom visokovrijednih sastojaka, među kojima se ističu vitamini i minerali, osnova zdravlja i vitalnosti. Odličan je dodatak salatama. Žličicu jabučnog octa na dan pomiješajte sa medom u čaši vode i osjećati ćete se bolje, poboljšati metabolizam, a tom jednostavnom napitku pripisuju i brojna druga blagotvorna svojstva.

Aromatizirane octeve čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Niska temperatura nije važna samo zbog održavanja okusa, već i za sprječavanje fermentacije. Načinite li marinadu od bilo kojeg octa sa više od 5% kiselosti, budite spremni za potpuno nova kulinarska otkrića.


Dobrobiti konzumacije octamnoge-uloge-octa-01

Uz ostale kvalitete, moramo istaknuti da je ocat biološki vrlo vrijedna namirnica. Ima važnu ulogu u razgradnji ugljikohidrata, masti i drugih tvari. Djelotvornost octa je rezultat djelovanja octene kiseline, kalija i ostalih minerala i vitamina iz octa. Također povoljno utječe na krvotok. Istraživanje provedeno na Švedskom Lund University otkriveno je da ocat smanjuje izlučivanje inzulina po konzumiranu obroka bogatog ugljikohidratima, ali i pojačava osjećaj sitosti. Stoga je djelotvorna pomoć osobama koje proveode dijetu. Kao rezultat istraživanja jabučnog octa američkih znanstvenika s Arizona State University, nastala je spoznaja kako on utječe na snižavanje razine šećera u krvi kod dijabetičara.

Posegnemo li u zimskim mjesecima uslijed nedostatne ponuda svježeg povrća za onim konzerviranim u octu, priskrbiti ćemo svom tijelu dovoljne količine potrebnih vitamina.

Ostale primjene

Primjena octa je vrlo svestrana i ne ograničava se samo na svijet gastronomije. Ocat je konzervans, dezinficijens, ali i otopina u proizvodnji prirodnih lijekova. U kozmetici se koristi za čišćenje kože. U narodu je poznat pakung za njegu kose na bazi octa, koji kosi daje poseban sjaj. Ocat neutralizira i odstranjuje neugodne mirise, ali i “problematične” mrlje pr. od kave, čaja, voća ili trave i kamenca. Učinkovito sredstvo za čišćenje prozora načiniti ćete iz 1/4 šalice octa i 1/4 litre vode. Primjena octa u domaćinstvu je uistinu široka, a uz to je i biorazgradiv i potpuno neškodljiv.

Ocat nekad

Octu su oduvijek pripisavane brojne ljekovite odlike. Babilonci i Egipćani su ocat koristili za čišćenje tijela. Otac medicine Hipokrat, proslavio je napitak od octa i meda, koji i danas nutritivnim sastavom nudi samo dobro. Kroz povijest ocat su koristili veliki istraživači, moreplovci i osvajači na svojim pohodima. U Kini se ocat uz ljekovito bilje koristi već stoljećima u raznim pripravcima koji rješavaju brojne zdravstvene tegobe, a drugdje u svijetu i kao antibiotik zbog svojih antimikrobnih svojstava. Osnovano ili ne, u nekim kulturama se i dan danas ocat koristi kao pomoć pri zubobolji, glavobolji, kontroli tjelesne težine, infekcijama, kašlju, proširenim venama i drugim boljkama.

Ocat u svijetu

Poznavatelji octa ili Vinegar Connoisseursi svoj zajednički interes nalaze u ljubavi prema octu. Udruženi u Međunarodno društvo poznavatelja octa, održavaju godišnji festival octa. Octu je posvećen cijeli jedan muzej, Međunarodni institut za istraživanje octa, ali i brojni druge institucije, sadržaji i aktivnosti.

Trebate li još kakav razlog za svakodnevno uživanje u octu?