Juha od bundeve

Priprema

Mrkvu, luk, krumpir, celer i pola bundeve operite i na krupno narežite te stavite kuhati. Nakon što zavri dodajte začine po želji i ostavite kuhati 20–ak minuta. Skuhano povrće izmiksajte štapnim mikserom te dodajte vode, žlicu kiselog vrhnja i ostavite da zakuha. Na kraju dodajte nasjeckani peršin i polijte s malo Zvijezda bučinog ulja te tako poslužite.

Sastojci

  • Zvijezda bučino ulje
  • 1/2 bundeve
  • 1 veći luk
  • 2 mrkve
  • kriška celera
  • 1 krumpir
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • peršin
Podijeli sa drugima:

Povrtni rižoto s bučinim uljem

Priprema

Skuhajte rižu. Operite poriluk i stavite ga kuhati. Nakon 4 minute ga ocijedite. Mrkvu i šampinjone narežite i stavite u zagrijanu tavu. Dodajte Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje i pirjajte na laganoj vatri 20 minuta uz povremeno miješanje. U tavu stavite skuhanu rižu i sve zalijte sa Zvijezda bučinim uljem te dodajte peršin i bosiljak.

Sastojci

Podijeli sa drugima:

Grah salata

Priprema

Zvijezda smeđi grah procijedite i isperite u vodi te dodajte na ploške narezani luk. Posolite, popaprite i začinite sa Zvijezda jabučnim octem te Zvijezda bučinim uljem. Ljetna osvježavajuća salata je spremna za serviranje!

Podijeli sa drugima:

Proso s bučinim uljem

Priprema

U toplu vodu stavite prosenu kašu, dodajte sol, Zvijezda bučino ulje i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Smjesu lagano miješajte. Prepecite luk i pancetu dok ne postane hrskava. U kuhani proso dodajte prepečeni luk i pancetu te poslužite.
Po želji možete dodati malo Zvijezda bučinog ulja.

Sastojci

  • 3 žlice Zvijezda bučinog ulja
  • 250 g prosene kaše
  • 700 ml tople vode
  • 1-2 žličice soli
  • 50 g pancete
  • 120 g luka

Umjesto dosadašnjih priloga jelima, napravite proso i zalijte ga bučinim uljem. Ova namirnica osim što je zdrava daje poseban okus jelu. Priprema je vrlo jednostavna. Za svega 15-ak minuta imat ćete ukusan i zdrav obrok.

Podijeli sa drugima:

Energetske okruglice

Priprema

Brz i jednostavan obrok gotov u svega 5 minuta.
U dubokoj posudi izmješajte mljevene bademe, brusnice, Zvijezda kokosovu mast, pšenične i zobene pahuljice, kokosovo brašno i kakao prah. Oblikujte okruglice i spremno je za serviranje.

Sastojci

  • 2,5 žlice Zvijezda kokosove masti
  • 3 žlice pšeničnih pahuljica
  • 3 žlice zobenih pahuljica
  • 3 žlice kokosovog brašna
  • 2 žlice mljevenih badema
  • 2 žlice brusnica
  • 2 žlice kakao praha
Podijeli sa drugima:

Punjeni šampioni

Priprema

Na Zvijezda kokosovoj masti pirjajte veće komade šampinjona. Nakon što omekšaju izvadite ih iz tave. U istu tavu stavite pirjati luk. Za to vrijeme izribajte tikvice i pirjajte ih oko 7 minuta. Dodajte sol, papar, bosiljak, ružmarin i lagano pomiješajte. U tavu dodajte mladi špinat i koktel rajčice pa sve pirjajte oko 3 minute dok ne omekša. Pripremljenu smjesu stavite u kapicu od gljiva i poslužite toplo.

Sastojci

  • 1 žlica Zvijezda kokosove masti
  • 6 većih očišćenih šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 1/2 tikvice
  • 2 šake mladog špinata
  • koktel rajčice
  • sol, papar, bosiljak i ružmarin
Podijeli sa drugima:

Batati pečeni na kokosovoj masti

Priprema

Servirani kao prilog ili glavno jelo, u ovim ćete batatima s dodatkom Zvijezda salsa umaka zasigurno uživati.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte batate s otopljenom Zvijezda kokosovom masti, soli, paprom i koricom limete. Ravnomjerno ih raširite po tepsiji te pecite oko 40 minuta, povremeno miješajući. Servirajte uz Zvijezda salsa umak.

Sastojci

  • 2 čajne žlice Zvijezda kokosove masti
  • 1 kg batata narezanog na sitne kockice
  • 1/2 čajne žlice soli
  • 1/4 čajne žlice mljevenog crnog papra
  • 1 čajna žlica korice limete
  • Zvijezda salsa umak
Podijeli sa drugima:

Pečena purica

Priprema

Dan prije pečenja posolite puricu izvana i iznutra, prekrijte ju i ostavite u hladnjaku kako bi se sol upila. Prije pripreme purice, stavite grijati pećnicu na 200 °C. Očistite glavicu luka te ju nabodite klinčićima i stavite u puricu. Puricu premažite s otopljenom Zvijezda kokosovom masti i položite leđima prema dolje u dublju posudu za pečenje. Na temperaturi od 200 °C pecite pola sata, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i nastavite peći oko tri sata dok ne požuti. Povremeno dolijte vodu na dno posude. Nakon što dobije željenu boju, ostavite da se malo ohladi te ju potom narežite i poslužite uz mlince.

Sastojci

  • 250 g Zvijezda kokosove masti
  • purica
  • 1 glavica luka
  • klinčić
  • mlinci
  • sol
Podijeli sa drugima:

Pečena piletina s kestenom i rajčicom

Priprema

Zabatke posolite, pecite u tavi na Zvijezda kokosovoj masti najprije na strani kože, a zatim okrenite i pecite drugu stranu. Stavite zabatke u keramičku posudu za pečenje kožom prema gore, dodajte okolo kestene, podlijte temeljcem te pecite na 180 °C 20 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte mini rajčice i vratite u pećnicu još 5 minuta. Prije posluživanja pospite kosanim peršinom.

Sastojci

  • 1 žlica Zvijezda kokosove masti
  • 6 kom pilećih zabataka
  • 500 g oguljenih kestena
  • 100 – 150 g mini rajčica
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 1 grančica peršina
  • sol
Podijeli sa drugima:

Snack od morskih plodova

Priprema

Stavite kuhati leću u posoljenu vodu, mrkvu narežite na kolute i kuhajte u slanoj vodi. Filete ribe narežite na kocke, osušite papirnatim ubrusom, posolite, uvaljajte u brašno i pecite u dubokoj masnoći. Kolute lignje posušite, uvaljajte u brašno, pržite u dubokoj masnoći, odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posolite. Rasporedite u tanjure komadiće ribe i nekoliko koluta lignji, dodajte žlicu ili dvije leće i mrkve, dekorirajte listićima salate, pikantirajte maslinovim uljem i poslužite.

Sastojci

  • 200 g Zvijezda kokosove masti
  • 400 g lignji (smrznutih koluta)
  • 600 g fileta ribe (po želji)
  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g leće
  • 400 g mrkve
  • 60 g baby blitve
  • 40 g salate po želji
  • 40 ml maslinovog ulja
  • sol
Podijeli sa drugima:

Iznenađenje u bijelom

Priprema

Izmiksati Zvijezda stolni s maslacem i šećerom, dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok smjesa ne postane glatka, a zatim u nju ručno umiješati ostale sastojke. Peći 20 – 25 minuta u namašćenom limu na 180 – 200 stupnjeva. Za glazuru ulupati bjelanca sa šećerom u prahu i limunovim sokom te preliti kolač. Prije posluživanja kolač ukrasiti svježim bobicama ribiza i borovim grančicama.

Sastojci

  • 25 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 10 dag šećera
  • 3 jaja
  • 25 dag krupno narezane čokolade
  • 25 dag krupno narezanih oraha
  • 25 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta

Glazura:

  • 2 bjelanca
  • 30 dag šećera u prahu
  • tri kapi soka od limuna
Podijeli sa drugima:

Torta od oraha

Priprema

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca miksati s polovicom šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati snijeg od izmiksanih bjelanaca i ostatak šećera, a zatim i ostale sastojke, uliti u kalup i peći oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Za kremu pjenasto izraditi Zvijezda stolni margarin za kreme sa šećerom te dodati čokoladu otopljenu na pari i miksati. Pečenu tortu prerezati. Puniti je polovicom kreme, a ostalom je kremom premazati.

Sastojci

  • 6 jaja
  • 15 dag šećera
  • 10 dag oraha
  • 7,5 dag brašna
  • 5 dag čokolade
  • narančina kora

Krema:

Podijeli sa drugima:

Božićni kruh s voćem

Priprema

Grožđice očistiti i namočiti u mlaku vodu. Kandirane višnje i suhe marelice narezati na sitne komade i umočiti ih u rum. Zvijezda stolni s aromom vanilije izraditi sa šećerom u prahu, postupno dodavati jaja i tući dok smjesa ne postane glatka. Tada dodati brašno s praškom za pecivo, a na kraju ocijeđene kandirane višnje, marelice, grožđice i orahe. Gotovu smjesu uliti u nauljeni duguljasti rebrasti kalup. Peći na 180 stupnjeva oko 80 minuta.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 15 dag Zvijezda stolni s aromom vanilije
  • 13 dag šećera u prahu
  • 35 dag glatkog brašna
  • 20 dag svijetlih i 20 dag tamnih grožđica
  • 20 dag kandiranih višanja
  • 10 dag suhih marelica
  • 10 dag sjeckanih oraha
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 dl ruma
Podijeli sa drugima:

Božićna torta od prhkog tijesta

Priprema

Zvijezda stolni s maslacem narezati na listiće, dodati žumanca i šećer u prahu i dobro izmiksati. Zatim dodati brašno, lješnjake i začine i umijesiti tijesto te ga ostaviti pola sata u hladnjaku. Dvije trećine tijesta izvaljati u veličini kalupa za tortu promjera 24 cm i debljine oko 2 mm. Dodati marmeladu od malina, a od ostatka tijesta napraviti trake i njima prekriti tortu, premazati ih umućenim jajem i peći na 180 stupnjeva 30 – 40 minuta.

Sastojci

  • 30 dag glatkog brašna
  • 25 dag prženih i mljevenih lješnjaka
  • 20 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • žličica cimeta
  • limunova korica
  • 25 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 4 žumanca
  • 30 do 40 dag marmelade od malina (ili marmelade po želji)
Podijeli sa drugima:

Srneći hrbat

Priprema

Pjenasto izraditi Zvijezda stolni sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance te tuči pjenjačom dok smjesa ne postane pjenasta i glatka. Čokoladu otopiti na pari i lagano je ulijevati u smjesu od Zvijezda stolnog i šećera.Zatim dodamo bademe, brašno i snijeg od bjelanaca. Gotovu smjesu uliti u rebrasti duguljasti kalup prethodno premazan margarinom. Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. U ohlađeni kolač zabosti štapiće badema i preliti prohlađenom glazurom od Zvijezda šlaga i čokolade otopljene na pari.

Sastojci

  • 15 dag Zvijezda stolni
  • 20 dag šećera
  • 10 dag čokolade
  • 6 jaja
  • 15 dag oljuštenih i mljevenih badema
  • 5 dag badema narezanih na štapiće

Glazura:

  • 1,5 dl Zvijezda šlaga
  • 20 dag čokolade
Podijeli sa drugima:

Makovnjača

Priprema

U mlakom mlijeku otopiti kvasac sa žlicom brašna i malo šećera te staviti na toplo mjesto da se digne. U posudu usuti brašno, dodati šećer i omekšali Zvijezda stolni s maslacem, sol, začine, žumanca i kvasac te zamijesiti čvrsto tijesto i oblikovati dvije kugle. Prekriti ih krpom i ostaviti na toplom dok im se ne udvostruči volumen. Za nadjev na pari omekšati Zvijezda stolni. Zagrijati med. Mak preliti s malo kipućeg mlijeka, skinuti s vatre te dodati ostale sastojke. Razvaljati dignuto tijesto, svaku polovicu premazati nadjevom, zarolati i staviti u kalup premazan margarinom. Makovnjače premazati žumancem, ostaviti na toplom da se još malo dignu te peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta.

Sastojci

  • 40 dag glatkog brašna
  • 15 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 2 žumanca
  • 4 dag svježeg kvasca
  • malo soli
  • limunova korica
  • 10 dag šećera u prahu
  • oko 1,5 dl mlijeka
  • vanilin šećer

Nadjev:

  • 15 dag mljevenog maka
  • 5 dag Zvijezda stolni
  • 10 dag meda
  • limunova korica
  • malo ruma i cimeta
  • malo mlijeka
Podijeli sa drugima:

Medenjaci

Priprema

Jaja miksati sa šećerom oko 15 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim dodati rastopljeni Zvijezda stolni, med, brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te začine. Sve dobro povezati, a zatim tijesto ostaviti oko dva sata u hladnjaku. Od odmorenog tijesta raditi kuglice veličine po želji, utisnuti polovicu oraha te ih peći na limu obloženom papirom za pečenje na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 25 dag šećera u prahu
  • 10 dag meda
  • 5 dag Zvijezda stolni
  • 60 dag glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • žličica sode bikarbone
  • malo cimeta
Podijeli sa drugima:

Čokoladne kuglice

Priprema

Kekse samljeti. Čokoladu otopiti na pari. Zvijezda stolni i šećer u prahu pjenasto izraditi pa dodati kekse, liker od višnje, narančinu koru i otopljenu čokoladu te dobro promiješati. Pustiti da se masa malo stegne, a zatim raditi kuglice, puniti ih kandiranim višnjama te ih uvaljati u drobljenu čokoladu, sitno sjeckane sušene brusnice ili drobljene orašaste plodove.

Sastojci

  • 30 dag mljevenih keksa
  • 10 dag čokolade
  • 10 dag Zvijezda stolni
  • 20 dag šećera u prahu
  • 2 žlice likera od višnje
  • kora od jedne naranče
  • 10 dag kandiranih višanja
Podijeli sa drugima: