Princeze s kremom od jagoda (Profiteroli)

Upute za pripremu:

  1. U posudi zakuhati vodu, šećer, sol i Zvijezda Stolni. Kad zakipi, dodati brašno i miješati dok se smjesa ne pretvori u kuglu i odvaja od rubova posude. Smjesu ohladiti i dodati jedno po jedno jaje.
  2. Gotovim tijestom napuniti slastičarsku vrećicu, pomoću koje pravimo okrugle ‘hrpice’ veličine oraha na prethodno uljem premazanom limu. Peći 10 minuta na 180 ˚C, a zatim smanjiti na 160 ˚C i peći još 10 minuta.
  3. Jagode oprati, očistiti i napraviti od njih pire. Želatinu u hladnoj vodi omekšati, dobro ocijediti i otopiti na pari. Želatinu i pire od jagoda dodati u tučeno slatko vrhnje sa šećerom.
  4. Dobivenom smjesom punimo profiterole.
  5. Profiterole možemo puniti različitim kremama, voćem ili sladoledom.

Sastojci za tijesto:

  • 200 g Zvijezda Stolnog
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 ml vode
  • 30 g šećera
  • malo soli
  • 6 jaja

Sastojci za kremu:

  • 100 g jagoda
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 10 g želatine u listićima
  • 50 g šećera
Podijeli sa drugima:

Dobro došli u avanture majoneze, pridružite se i osvojite nagradu od 10.000 kuna

Zvijezda nagrađuje kreativnost u kuhinji, prijavite svoj recept do 1. lipnja.

Nakon što je lani popravila sendviče iz svih krajeva svijeta, Zvijezda majoneza ovog je proljeća spremna na nove avanture. Najprije kreće na gastronomsko putovanje Meksikom gdje će popraviti burrito, a zatim put ostalih zemalja.

Avanturama majoneze mogu se pridružiti svi ljubitelji Zvijezdina umaka koji već više od 60 godina popravlja svako jelo, a posebno oni koji su se zaželjeli novih iskustava pa su vrijeme provedeno kod kuće iskoristili za kreiranje novih recepata.

Priključiti se možete putem nagradnog natječaja „Dobro došli u avanture majoneze“ na koji možete prijaviti svoje recepte, a Zvijezda će kreativnost u kuhinji nagraditi sa 10.000 kuna na potrošačkoj kartici.

Natječaj se odvija od 27. travnja u 12 sati, a recepte možete smišljati i prijaviti do 1. lipnja 2020. u 12 sati putem stranice  www.avanturemajoneze.hr.

Pripremite recepte, napravite fotografiju svog jela, opšite zašto je baš vaš recept poseban. Ne ograničavajte maštu, a jedini je uvjet da u receptu koristite Zvijezda majonezu.  Uz stručni žiri iz Zvijezde, recepte će ocjenjivati iskusni poznavatelj majoneze, food bloger Darko Kontin.

Osim glavne nagrade od 10.000 kuna na potrošačkoj kartici, bit će nagrađeni i drugo plasirani recept i to sa 5000 kuna na potrošačkoj kartici, dok će trećeplasirani recept sa Zvijezda majonezom autoru donijeti 3000 kuna na potrošačkoj kartici, a svi će recepti biti podijeljeni i na medijskim i Zvijezdinim kanalima (web i društvene mreže)  za inspiraciju svim ljubiteljima ovog popularnog dodatka raznim jelima.

Otisnite se na avanture majoneze i pokažite kreativnost!

Podijeli sa drugima:

Panna Cotta

Upute za pripremu:

  1. Na pari otopimo želatinu sa pola decilitra hladne vode
  2. Slatko vrhnje, šećer i mahunu od vanilije, prerezanu po duljini kuhamo 10 min stalno miješajući
  3. Kuhano slatko vrhnje prohladimo te u smjesu dodamo otopljenu želatinu
  4. Stavimo u hladnjak da se stegne i ohladi

Po želji možemo dodati i svježe voće za dekoraciju, poput malina, borovnica, višanja i slično.

Do 30 min

Sastojci:

  • 1l slatkog vrhnja
  • 150g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 10g želatine
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Semifredo lješnjak

Upute za pripremu:

  1. Ispecite lješnjake u pećnici na 200 °C oko 7-8 minuta, ohadite, oljuštite ih i sameljite.
  2. Pjenasto izlupamo žumanjke sa 80g šećera u glatku smjesu
  3. Sa 100g šećera lupamo bjelanjke u čvrsti snijeg
  4. Izlupamo slatko vrhnje u šlag.
  5. Žumanjcima dodamo mljevene lješnjake, koricu od naranče i rum
  6. Postepeno dodajemo lupane bjelanjke uz lagano miješanje
  7. Na kraju dodajemo šlag
  8. Smjesu raspodijeliti u kalupe te staviti u zamrzivač.

Po želji dekorirati voćem ili malo grublje mljevenim lješnjacima.

Do 30 min

Sastojci:

  • 170g lješnjaka (pečeni, mljeveni)
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 180g šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • Narančina kora
  • Rum
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Hrskavi čips od pečenih tikvica u korici od parmezana

Tikvice volimo u svim oblicima, zbog njihova nježnog okusa izvrsne su sirove u salati, kuhane u varivima ili, pak, grilane,...

Tikvice volimo u svim oblicima, zbog njihova nježnog okusa izvrsne su sirove u salati, kuhane u varivima ili, pak, grilane, pohane i pečene. No jedan recept posebno oduševljava…

Složit ćemo se s tim da tikvice nisu prva namirnica koje se sjetimo kad pomislimo na čips. U ovom nježnom povrću udio vode vrlo je visok, pa je kod njih teško postići hrskavost koju očekujemo od čipsa. Upravo zbog toga ovaj čips pripremamo na malo drugačiji način; tikvice ne pržimo nego ih pečemo u pećnici, a kako bismo osigurali hrskavost, uvaljali smo ih u mješavinu sira, krušnih mrvica i palente.

Priprema:

  1. Tikvicu dobro operi pa je nareži na tanke kolutiće. Tanji kolutići nakon pečenja će biti hrskaviji, pa o tome vodi računa. Narezane tikvice prebaci u zdjelu, dodaj sol i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješaj.
  2. U drugoj zdjeli pomiješaj krušne mrvice, palentu i ribani sir. Po želji dodaj i začine, majčinu dušicu ili origano.
  3. Jedan po jedan kolutić tikvice umoči u ovu mješavinu pa slaži na lim obložen papirom za pečenje. Tikvice slaži u jednom sloju i pazi da se ne preklapaju kako bi se ravnomjerno ispekle i ostale hrskave.
  4. Peci ih u pećnici, zagrijanoj na 190 stupnjeva, 20 minuta ili dok ne postanu hrskave.

pecene-tikvice-2

Vruće i hrskave tikvice tako su postale idealna i ponešto laganja grickalica, a kao svaki pravi čips, obavezno ih poslužujemo uz omiljeni Zvijezda ketchup!

Andrea Cukrov, Gastrolovka

Sastojci:

Podijeli sa drugima:

Sočni pileći bataci

Najpopularniji komad piletine među mlađom generacijom definitivno su prsa. A mi malo stariji znamo da se najbolji okusi skrivaju upravo...

Najpopularniji komad piletine među mlađom generacijom definitivno su prsa. A mi malo stariji znamo da se najbolji okusi skrivaju upravo u batcima. Zato slijedi jedan ukusan recept

Kako bi se ovaj sočan komad piletine približio i mlađoj generaciji, potrebno ga je spojiti s namirnicom bez koje oni ne mogu – ketchupom. Ovo se jelo može pripremiti u manje od pola sata, a evo i recepta za pripremu mariniranih pilećih bataka u tavi.

Priprema:

  1. Ocijedi sok limete ili limuna te ga prelij preko pilećih bataka. Meso piletine posoli i stavi u hladnjak na pola sata na brzo mariniranje. Savjet: kad radiš marinadu za piletinu, dobro je u nju dodati malo limunova soka, posebno ako pileće meso planiraš pripremati na roštilju.
  2. Na vrućoj tavi zagrij malo maslinova ulja te stavi batke da se prže. Uz povremeno okretanje, isprži ih sa svih strana na srednje jakom do slabom plamenu kako meso ne bi ostalo sirovo iznutra, a prepečeno izvana.
  3. Ovisno o veličini bataka i povremenom okretanju, meso bi trebalo biti gotovo za 20-25 minuta. Nakon toga pržene batke odloži sa strane.
  4. Na masnoću u kojoj se pržila piletina dodaj još malo maslinova ulja i nekoliko drobljenih češnjeva češnjaka. Kad češnjak počne dobivati boju, stavi ketchup te ga uz miješanje dovedi do vrenja. Nakon toga lagano ga kuhaj samo nekoliko minuta kako bi se u njemu pokrenula lagana karamelizacija.
  5. Na kraju dodaj pileće batke u tavu. Meso posluži uz prilog po želji.

socni-pileci-bataci-2

Dobar tek! Darko Kontin, Gastrolovac

Sastojci:

Podijeli sa drugima:

Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom

Jedan od onih recepata koji ne zahtijevaju nikakvo posebno kulinarsko umijeće. Dovoljno je samo spojiti okuse koje volimo u jednu...

Priprema

  1. Tjesteninu skuhaj i isperi hladnom vodom kako bi se odmah mogla koristiti za daljnju pripremu salate.
  2. Šunku i papriku nareži na kockice, a cheddar naribaj kao za pizzu.
  3. Sve namirnice pomiješaj u dubokoj posudi.
  4. Od majoneze, senfa, šećera i bijelog Aceto balsamica napravi dressing. Na početku dodaj manje octa pa postupno dodaj još dok ne dođeš do željene kiseline i teksture umaka.
  5. Salatu možeš odmah preliti dressingom i staviti na hlađenje u hladnjak, a dressing za salatu možeš poslužiti odvojeno kao umak i prepustiti svakome da sebi dozira količinu umaka u salati. Dobar tek!

Darko Kontin, Gastrolovac

Sastojci

  • 250 g nekuhane tjestenine Farfalle (mašnice)
  • 60 g kuhane šunke
  • 40 g Zvijezda graška
  • 80 g crvene paprike
  • 40 grama sira cheddar
  • 100 g Zvijezda majoneze
  • 15 g senfa
  • 35 g bijelog Aceto balsamica
  • 1 čajna žlica šećera
  • Sol, papar, začini po ukusu
Podijeli sa drugima:

Rustikalne pogačice s mladim lukom i majonezom

Najdraža su mi ona peciva u koja je lako ukomponirati različite okuse, koja ne zahtijevaju dizanje tijesta i brzo se...

Najdraža su mi ona peciva u koja je lako ukomponirati različite okuse, koja ne zahtijevaju dizanje tijesta i brzo se pripremaju. Upravo je takav recept za ove pogačice

Potrebne namirnice za ovaj recept sigurno imaš kod kuće. Potrebno je samo malo brašna, mlijeka, majoneze i prašak za pecivo. Punjenje možeš prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem svega; od raznog povrća do salama. Ja sam odabrao mladi luk, koji, osim okusom, oplemenjuje ove brze pogačice izgledom.

Priprema:

  1. Mladi luk očisti i nožem nareži na manje komade.
  2. U dubokoj posudi pomiješaj glatko brašno, prašak za pecivo, začine i mladi luk. Dodaj majonezu i ulij mlijeko sobne temperature.
  3. Kuhačom sjedini sve sastojke u glatku ljepljivu smjesu. Pomoću iste kuhače ili dviju jušnih žlica izvadi i oblikuj manje pogačice. Pogačice odloži na lim s papirom za pečenje.
  4. Ne moraš paziti na pravilan oblik pogačica prilikom njihova oblikovanja. Što su nepravilnije položene na lim to će izgledati ljepše i rustikalnije.
  5. Ostavi malo razmaka između pogačica kako se ne bi prilikom pečenja napuhale i međusobno spojile.
  6. Pogačice peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne prime zlatno smeđu boju. Duljina pečenja ovisit će o veličini i debljini pogačica.
  7. Posluži ih uz umak po želji, a ja predlažem da ih isprobaš uz Zvijezda majonezu!

rustikalne-pogacice-2

Dobar tek!

Darko Kontin, Gastrolovac

Sastojci:

  • 250 grama glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čajna žlica soli
  • 185 mililitara mlijeka
  • 120 grama Zvijezda majoneze
  • 40 grama mladog luka
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Mak torta

Priprema biskvita:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Zvijezda Stolni s maslacem pjenasto izraditi sa šećerom u prahu i dodati jedan po jedan žumanjak. Miješati dok se smjesa ne udvostruči. Bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom izraditi u čvrsti snijeg. Spojiti sa smjesom Stolnog i žumanjka. Zatim dodati brašno, mak, mlijeko, limunovu koricu i rum. Smjesu staviti u prethodno premazan kalup i peći na 180 stupnjeva 20-30 minuta.

Priprema glazure:

Na pari otopiti Zvijezda Stolni i čokoladu. Prohladiti.

Kad se biskvit ohladi, premazati ga sa marmeladom od borovnica i preliti čokoladnom glazurom.

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja,
  • 150g Zvijezda Stolnog s maslacem,
  • 100g šećera u prahu,
  • 50g šećera,
  • Vanilin šećer,
  • 100g glatkog brašna,
  • 180g mljevenog maka,
  • 100ml mlijeka,
  • limunova korica,
  • rum
  • 100g marmelade od borovnica

Sastojci za glazuru:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Pužići s cimetom

Upute za pripremu:

U 1/3 mlakog mlijeka sa malo šećera, rastopiti kvasac i  dodati žlicu brašna. Smjesu pustiti da se diže. Ostatak brašna, 60 g šećera, vanilin šećer i limunovu koricu promiješamo i u smjesu dodati dignuti kvasac. Pomoću ostatka mlijeka, žumanjaka i vrhnja zamijesiti tijesto i pustiti da se odmara oko 30 minuta, da se udvostruči obujam.

Ostatak šećera i Zvijezda Stolni pjenasto izmiješati i dodati cimet.

Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine 2 do 3 cm. Tijesto premazati smjesom Zvijezda Stolnog i cimeta, smotati u roladu i rezati na ploške. Ploške zatim staviti na podmazan lim. Pustiti da se dižu oko 15 minuta, a zatim ih pečemo na 170 stupnjeva oko 30 minuta. Pečene pužiće premazati marmeladom od marelica.

Sastojci:

  • 180 ml mlijeka,
  • 150 g šećera,
  • 40 g kvasca,
  • 500 g glatkog brašna,
  • vanilin šećer
  • limunova korica,
  • 2 žumanjka,
  • 2 žlice vrhnja,
  • 120 g Zvijezda Stolnog,
  • cimet,
  • 100 g  marmelade od marelica
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Uskrsni krekeri

Priprema

Sir je potrebno naribati, kuhanu šunku narezati na male kocke, a peršin što sitnije nasjeckati. U dubokoj posudi se pomiješaju sir, šunka, peršin, brašno, sol, papar i ostali začini po ukusu. Njima se doda kiselo vrhnje, Zvijezda majoneza i Zvijezda suncokretovo ulje.  Rukama se izmijesi glatko tijesto koje se ne mora dizati. Tijesto se razvalja na debljinu do 2 cm i pomoću noža, kalupa ili čaša se oblikuju krekeri. Krekeri se peku na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Dužina pečenja ovisi o debljini krekera, a okvirno je to 12-15 minuta ili dok ne prime zlatno smeđu boju na vrhu. Poslužiti se mogu uz razne Zvijezda umake, a ja sam ga napravio uz umak od majoneze, limunovog soka i svježe naribanog hrena.

Sastojci

Umak:

  • Majoneza, hren, limun – po ukusu količine
Podijeli sa drugima:

Deviled eggs: Uskrsni recept koji će oduševiti mnoge

Siguran sam da su većini nas na spomen uskrsne hrane prva asocijacija kuhana jaja. No donosim ti jednu drugačiju ideju...

Siguran sam da su većini nas na spomen uskrsne hrane prva asocijacija kuhana jaja. No donosim ti jednu drugačiju ideju koja će kuhana jaja transformirati u atraktivno predjelo svakog blagdanskog stola

Jaja, ili točnije – pisanice, kao simbol Uskrsa i novih početaka s razlogom su nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola. Najčešće se pripremaju kuhana, a isto se tako poslužuju kao prilog glavnom jelu uz mladi luk ili kao predjelo. Osim toga, jaja znaju završiti i u raznim salatama. No, evo malo drugačije ideje koja će ih pretvoriti u savršeno predjelo svakog uskrsnog objeda.

deviled-eggs-zvijezda

Priprema:

  1. U kipuću vodu stavi kuhati jaja. Jaja kuhaj od 8 do 10 minuta, ovisno o veličini.
  2. Tvrdo kuhana jaja odmah nakon kuhanja prebaci u posudu s hladnom vodom i ledom (može i bez leda ako je voda hladna).
  3. Kuhana jaja ostavi barem 20 minuta u hladnoj vodi kako bi se lakše skidala ljuska s njih.
  4. Skini ljusku s jaja i svako jaje prepolovi po dužini. Oprezno izvadi žumanjke i odloži ih u zasebnu dublju posudu.
  5. Usitni žumanjke i zdrobi ih žlicom. Izdrobljenim žumanjcima dodaj malo bijelog octa, senf, začine po želji i 4 jušne žlice majoneze.
  6. Sve sastojke pomiješaj u glatku smjesu. Ako želiš, po ukusu možeš dodati i više majoneze u smjesu.
  7. Smjesu od žumanjaka i majoneze prebaci u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i pomoću nje napuni bjelanjke.
  8. Prije posluživanja jaja dodatno ukrasi sjeckanim svježim vlascem, prženom sjeckanom slaninom, majonezom i crvenom paprikom.

Dobar tek!

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 4 jušne žlice Zvijezda majoneze
  • 1 čajna žlica senfa
  • 1 čajna žlica bijelog vinskog octa
  • 40 grama slanine
  • po ukusu – sol, papar, crvena paprika, vlasac
  • dodatna majoneza za ukrašavanje
Podijeli sa drugima:

Uskršnja torta

Upute za pripremu:

  1. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Zvijezda Stolni s maslacem i šećer u prahu pjenasto izraditi i postupno dodati žumanjke. Bjelanjke miksati sa šećerom u čvrsti snijeg. Polaganim kružnim pokretima pomiješati smjese i dodati jogurt. Potom lagano umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo, koricom od naranče i limuna, aromom badema, soli i vanilin šećerom. Na kraju dodati kandiranu koricu naranče.
  2. Gotovu smjesu peći u kalupu od 24 do 26 cm. Prije pečenja posuti smjesu krupnim šećerom i bademima. Peći na 160 do 180 stupnjeva otprilike 30 do 50 minuta.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 150 g Zvijezda Stolnog s maslacem
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g šećera
  • 300 ml jogurta
  • 125 g glatkog brašna
  • prašak za pecivo
  • korice od jedne naranče i limuna
  • sol
  • vanilin šećer
  • aroma badema
  • 150 g kandirane korice naranče

Za ukrašavanje:

  • 100 g cijelih badema
  • 100 g krupnog šećera
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Slane princes krafne s punjenjem od piletine by Darko Kontin

Priprema princes krafni

  1. Zagrijte vodu i margarin u dubokoj tavi na srednje jakom plamenu. Zvijezda stolni margarin se mora otopiti, a voda doći do vrenja.
  2. U kipuću vodu uz stalno brzo miješanje usipajte brašno u koje ste prethodno umiješali šećer i sol. Nastavite miješati tijesto sve dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu koja će vam se spojiti u kuglu. U tom trenutku nastavite još pola minuta do minutu peći tijesto na tavi.
  3. Tijesto prebacite u duboku plastičnu posudu da se ohladi. Tijesto mora biti mlako do hladno na dodir prije dodavanja jaja. Električnim mikserom možete značajno ubrzati hlađenje tijesta.
  4. Kada je tijesto adekvatne temperature ubacite u njega 4 cijela jajeta i mikserom povežite sve sastojke u gustu ljepljivu smjesu.
  5. Slastičarskom vrećicom, ili uz pomoću dvije žlice, na papir za pečenje odvojite 12 većih ili 24 manje kuglice/hrpice.
  6. Princes krafne završite pečenjem u prethodno zagrijanoj pećnici. Prvo 15 minuta na 200 stupnjeva, a zatim ih pecite dodatnih 30 minuta na 175 stupnjeva. Na kraju ih ostavite u ugašenoj otvorenoj pećnici kojih 10 minuta da se dodatno osuše prije nego ih izvadite van.
  7. Kad se ohlade, gotove princes krafne prerežite na pola i punite smjesom od piletine.

Punjenje

  1. U posoljenoj vodi skuhajte 500 grama pilećih prsa. Kad su gotova, izvadite i sitno narežite.
  2. Zatim nasjeckajte 1 vezicu mladog luka i naribajte 2 komada mrkve.
  3. Smjesi dodajte Zvijezda umak po želji i dobro promiješajte. Prilikom punjena krafni, prvo stavite manji list zelene salate i zatim smjesu s piletinom.

Dobar tek!

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 4 g soli
  • 120 g margarina
  • 240 ml vode
  • 4 srednje velika jajeta
  • 500 grama pilećih prsa
  • 1 komad zelene salate
  • 2 komada mrkve
  • 1 vezica mladog luka
  • Zvijezda umak po želji
Podijeli sa drugima:

Londoneri

Upute za pripremu:

Zvijezda stolni izraditi sa šećerom u prahu i žumanjcima, dodati brašno i zamijesiti glatko tijesto. Razvaljati ga i staviti na lim za pečenje.

Za nadjev bjelanjke izlupati sa šećerom u prahu u čvrst snijeg te dodati orahe. Tijesto premazati marmeladom, dodati smjesu od bjelanjaka i oraha te peći oko 30 minuta na 170 stupnjeva.

Do 60 min

Sastojci:

  • 100 g glatkog brašna,
  • 100 g oštrog brašna,
  • 180 g Zvijezda stolnog,
  • 60 g šećera u prahu,
  • 2 žumanjka

Nadjev:

  • Marmelada od marelica,
  • 4 bjelanjka,
  • 100 g šećera u prahu,
  • 150 g mljevenih oraha
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Prhka orehnjača

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

U malo mlijeka i šećera izraditi maslac. Povezati ga s brašnom i ostaviti dizati na toplome. Dignuti kvasac zamijesiti s brašnom, žumanjcima, ostatkom šećera, rastopljenim Zvijezda stolnim, vanilin šećerom i jogurtom te dodajući mlijeko zamijesiti čvrsto tijesto koje mora počivati na toplome da se digne. Za nadjev pomiješati orahe, šećer, rum i koricu limuna te preliti kipućim mlijekom. Dignuto tijesto podijeliti u dva dijela, razvaljati i puniti nadjevom. Svaki pažljivo zarolati, staviti u premazani kalup i peći oko 30 minuta na 160-180 stupnjeva.

Do 60 min

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna,
  • 30 g kvasca,
  • 3 žumanjka,
  • 100 g šećera,
  • 125 g Zvijezda stolnog,
  • 1 vanilin šećer,
  • 4 žlice jogurta,
  • 2 dl mlijeka

Nadjev:

  • 300 g oraha,
  • 150 g šećera,
  • malo ruma,
  • 1 limun,
  • 2,5 dl mlijeka
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Pohane mac&cheese okruglice kojima nitko ne može odoljeti

Makarone u umaku od sira volimo svi, i kad se posluže u hrskavom ogrtaču od krušnih mrvica, nitko im ne...

Nisam u potpunosti siguran kamo bih svrstao ovo jelo. Trebam li ga smatrati hranom za zabave i prijateljska druženja, jer je riječ o kuglicama koje se mogu poslužiti kao finger food? Ili je ovo samo drugačiji način pripreme tjestenine…

No, kako god bilo, u jedno sam siguran! Makarone u umaku od sira volimo svi, i kad se posluže u hrskavom ogrtaču od krušnih mrvica, nitko im ne može odoljeti. Bez obzira na prigodu, poslužite ih tople, dok su još hrskave, uz osvježavajući umak po želji.

Upute za pripremu:

  1. Pužiće skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi, potom ih ocijedite i odložite sa strane za kasniju uporabu.
  2. U dubokoj tavi otopite Zvijezda stolni s maslacem. Kad se počnu stvarati mjehurići, dodajte mu žlicu glatkog brašna i pomoću kuhače pomiješajte i zapecite brašno na njemu. Nakon jedne minute, kad sve poprimi laganu smeđu boju, uz stalno miješanje postupno ulijte mlijeko. Začinite po ukusu solju i paprom.
  3. Kad se mlijeko malo zgusne, uklonite tavu sa štednjaka i u njega, u nekoliko navrata, dodajte ribani cheddar i sitno nasjeckani list peršina.
  4. Temperatura zgusnutog mlijeka otopit će sir, ali ako se to ne dogodi, nakratko vratite tavu na štednjak kako bi se sir u potpunosti otopio. Otopljenom siru dodajte kuhane pužiće i sve dobro pomiješajte.
  5. Makarone, tj. pužiće sa sirom prebacite u duboku posudu ili lim za pečenje, prekrijte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na barem 90-120 minuta. Idealno bi bilo ostaviti jelo da se hladi tijekom noći.
  6. Ohlađene i stvrdnute makarone sa sirom izdubite pomoću žlice za sladoled. Ovako ćete formirati jednake i pravilne kuglice za paniranje. Po potrebi možete dodatno dlanovima utisnuti makarone sa sirom i popraviti oblik kuglica.
  7. Kukuruzni tost možete usitniti u električnoj sjeckalici i kratko osušiti kako biste dobili domaće krušne mrvice, za ljepši finalni rezultat ovog jela.
  8. U dubokoj posudi istucite dva cijela jajeta te ih posolite. Svaku okruglicu prvo uvaljajte u razmućena jaja, a zatim i u krušne mrvice.
  9. U dubokom loncu zagrijte biljno ulje na temperaturu višu od 170 stupnjeva. Okruglice pržite kratko, do minute ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Kad su gotove, odložite ih kratko na papirnate ručnike kako bi upili višak ulja s njih i kako bi postale hrskave.
  10. Pohane okruglice makarona sa sirom poslužite posute ribanim parmezanom, uz Zvijezda umak po želji.

pohane-mac-cheese-okruglice-2

Dobar tek!

Sastojci:

  • 200 grama pužića
  • 1 litra vode
  • 20 grama Zvijezda stolnog s maslacem
  • 1 jušna žlica glatkog brašna
  • 175 ml mlijeka
  • 200 grama cheddar sira
  • 5 kriški kukuruznog tosta
  • 2 jajeta
  • 1 litra Zvijezda suncokretovog ulja
  • sol
  • papar
  • list peršina

Za serviranje:

  • Zvijezda umaci (Špeksi, Češnjak, Burger)
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:

Čokoladni muffini s aromom naranče

Upute za pripremu:

Pjenasto izraditi Zvijezda Stolni s aromom naranče, šećerom i jajima. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom te na kraju mlijeko. Smjesom puniti kalupe do 2/3 te peći 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva.

Za glazuru Zvijezda Stolni otopiti na pari, dodati izlomljenu čokoladu i ulje te promiješati. Muffine preliti glazurom i ukrasiti po želji.

Do 30 min

Sastojci:

  • 220 g glatkog brašna,
  • 120 g Zvijezda Stolni s aromom naranče
  • 50 g kakaa,
  • 120 g šećera,
  • 2 jaja,
  • 1,8 dcl mlijeka,
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

[/vc_row]

Podijeli sa drugima: