Američke krafne by Darko Kontin

Upute za pripremu:

U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i paketić od 7 grama suhog kvasca. Kvasac će se kroz 8-10 minuta aktivirati u mlijeku što ćete moći prepoznati po mjehurićima na površini mlijeka.

U dubokoj posudi pomiješajte brašno i sol, a ako želite pripremiti kakao verziju krafni umiješajte 50 grama kakaa u brašno.

Mlijeku s aktiviranim kvascem dodajte 2 cijela jaja i rastopljeni Zvijezda stolni. Pomiješajte tekuće sastojke.

Prelijte tekuću smjesu u brašno i kuhačom zamijesite tijesto. Tijesto završite mijesiti na radnoj površini koju po potrebi slobodno dodatno pobrašnite.

Tijesto je potrebno mijesiti barem 5-6 minuta sve dok ne postane elastično na dodir.

Gotovo tijesto odložite u nauljenu posudu, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se diže barem sat vremena. Tijesto bi trebalo narasti duplo u volumenu.

americke-krafne-1

Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu od 1 centimetar. Pomoću kalupa za američke krafne, ili dva okrugla kalupa različitih veličina, izrežite tijesto u željene oblike. Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i pomoću kalupa izrežite.

Američke krafne odložite na pekarski papir i prekrijte krpom. Krafne ostavite dizati na toplom mjestu dodatnih 40 minuta.

U dubokom loncu zagrijte Zvijezda ulje na temperaturu od 170 stupnjeva. Ovisno o širini lonca bit će potrebna 1 do 2 litre ulja. Ulje mora biti dovoljno duboko kako krafne prilikom prženja ne bi dodirivale dno lonca.

Krafne nakon drugog dizanja lagano pustite u vruće ulje i ostavite ih da se prže oko minute s jedne strane, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pustite još koju minutu. Krafne se trebaju napuhati i dobiti zlatno smeđu boju s obje strane.

Gotove krafne odložite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja s njih.

Ako krafne šećerite odmah nakon što ih izvadite iz ulja uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta. Kada se krafne ohlade šećer se neće više loviti za krafne.

Priprema glazure:

Za pripremu čokoladne glazure u loncu ili posudi za kuhanje na pari otopite 200 grama čokolade za kuhanje narezane na manje komade sa 100 grama Zvijezda stolnog i jednom žlicom meda.

U otopljenu čokoladnu glazuru umočite jednu stranu američkih krafni i stavite ih sa strane da se glazura stvrdne.

Po ukusu preko glazure možete dodati razne ukrase, slastičarske dodatke kao i razne dodatne preljeve s okusima. U slast!

americke-krafne-2

Sastojci potrebni za krafne:

  • Mlijeko 240 ml
  • Suhi kvasac 7 grama
  • Glatko brašno 500-550 grama
  • Kakao 50 grama (dodati samo za tamne krafne)
  • Zvijezda stolni 85 grama
  • Jaja 2 komada
  • Šećer 1 jušna žlica
  • Prstohvat soli
  • Zvijezda ulje 1-2 litre

Sastojci potrebni za glazuru:

  • Čokolada za kuhanje 200 grama
  • Zvijezda stolni 100 grama
  • Med 1 jušna žlica
  • Razni ukrasi (čokoladne mrvice, krokanti, preljevi, bademi, … )
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:
Povezani članci