Upute za pripremu:
U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i paketić od 7 grama suhog kvasca. Kvasac će se kroz 8-10 minuta aktivirati u mlijeku što ćete moći prepoznati po mjehurićima na površini mlijeka.
U dubokoj posudi pomiješajte brašno i sol, a ako želite pripremiti kakao verziju krafni umiješajte 50 grama kakaa u brašno.
Mlijeku s aktiviranim kvascem dodajte 2 cijela jaja i rastopljeni Zvijezda stolni. Pomiješajte tekuće sastojke.
Prelijte tekuću smjesu u brašno i kuhačom zamijesite tijesto. Tijesto završite mijesiti na radnoj površini koju po potrebi slobodno dodatno pobrašnite.
Tijesto je potrebno mijesiti barem 5-6 minuta sve dok ne postane elastično na dodir.
Gotovo tijesto odložite u nauljenu posudu, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se diže barem sat vremena. Tijesto bi trebalo narasti duplo u volumenu.
Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu od 1 centimetar. Pomoću kalupa za američke krafne, ili dva okrugla kalupa različitih veličina, izrežite tijesto u željene oblike. Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i pomoću kalupa izrežite.
Američke krafne odložite na pekarski papir i prekrijte krpom. Krafne ostavite dizati na toplom mjestu dodatnih 40 minuta.
U dubokom loncu zagrijte Zvijezda ulje na temperaturu od 170 stupnjeva. Ovisno o širini lonca bit će potrebna 1 do 2 litre ulja. Ulje mora biti dovoljno duboko kako krafne prilikom prženja ne bi dodirivale dno lonca.
Krafne nakon drugog dizanja lagano pustite u vruće ulje i ostavite ih da se prže oko minute s jedne strane, a zatim ih okrenite na drugu stranu i pustite još koju minutu. Krafne se trebaju napuhati i dobiti zlatno smeđu boju s obje strane.
Gotove krafne odložite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja s njih.
Ako krafne šećerite odmah nakon što ih izvadite iz ulja uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta. Kada se krafne ohlade šećer se neće više loviti za krafne.
Priprema glazure:
Za pripremu čokoladne glazure u loncu ili posudi za kuhanje na pari otopite 200 grama čokolade za kuhanje narezane na manje komade sa 100 grama Zvijezda stolnog i jednom žlicom meda.
U otopljenu čokoladnu glazuru umočite jednu stranu američkih krafni i stavite ih sa strane da se glazura stvrdne.
Po ukusu preko glazure možete dodati razne ukrase, slastičarske dodatke kao i razne dodatne preljeve s okusima. U slast!
Sastojci potrebni za krafne:
- Mlijeko 240 ml
- Suhi kvasac 7 grama
- Glatko brašno 500-550 grama
- Kakao 50 grama (dodati samo za tamne krafne)
- Zvijezda stolni 85 grama
- Jaja 2 komada
- Šećer 1 jušna žlica
- Prstohvat soli
- Zvijezda ulje 1-2 litre
Sastojci potrebni za glazuru:
- Čokolada za kuhanje 200 grama
- Zvijezda stolni 100 grama
- Med 1 jušna žlica
- Razni ukrasi (čokoladne mrvice, krokanti, preljevi, bademi, … )