Suncokretovo ulje – najčešća pitanja i odgovori

Suncokretovo ulje – najčešća pitanja i odgovori

Suncokretovo ulje je nehlapljivo ulje dobiveno iz sjemenki sucokreta (lat. Helianthus annuus). Suncokret sadrži oko 1500 sjemenki, a svaka od njih sastavljena je od ljuske i jezgre – u kojoj je sadržano ulje. Sjemenke suncokreta sadrže 38-45% ulja ovisno o vrsti suncokreta.

Suncokretovo ulje jedno je od najčešće korištenih biljnih ulja u domaćinstvima. Pristupačno je, nutritivno bogato te ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama te se kod pripreme hrane koristi i za pečenje i za prženje, ali i kao dodatak hladnim jelima.

Bogato je vitaminom E – snažnim antioksidansom koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikali, te se odlikuje niskim sadržajem  zasićenih masnih kiselina, a visokim udjelom nezasićenih masti.

Suncokretovo je ulje i glavna sirovina u proizvodnji majoneza i margarina.

Suncokretovo ulje, kao i ostali Zvijezdini proizvodi, nastaje od prirodnih, strogo selektiranih sastojaka visoke kakvoće uz tehnološke postupke kojima su očuvani svi vrijedni sastojci.

Proizvodi se postupkom rafinacije suncokretovog ulja, dobivenog iz najkvalitetnijeg sjemena suncokreta. Jedan suncokret sadrži oko 1500 sjemenki, crno-bijele boje, koje čini do 45% ulja.

Značajnija proizvodnja suncokretova ulja u Zvijezdi započinje još 1922. kada je Zvijezda odigrala značajnu ulogu u organizaciji proizvodnje suncokreta u  Hrvatskoj.

Suncokretovo ulje do potrošača danas dolazi u PET ambalaži, koja je 1996. godine zamijenila PVC ambalažu koja se koristila od 1967. godine. Prije toga, suncokretovo ulje prodavalo se u staklenim bocama koje su najprije punjene ručno, a od početka 60-ih godina prošlog stoljeća automatski.

Suncokretovo ulje ima visoku nutritivnu vrijednost, a osim bogatstva vitamina E, odlikuje ga i nizak sadržaj zasićenih viših masnih kiselina te visok sadržaj nezasićenih viših masnih kiselina.

Suncokretovo ulje ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama pa se preporučuje i rado koristi za prženje, pečenje i pirjanje. Međutim, svakako treba izbjegavati višestruku upotrebu istog ulja.

Suncokretovo ulje je nutritivno vrijedna namirnica, a pretežito nezasićene masnoće koje sadrži prijeko su potrebne za normalno funkcioniranje organizma i kao takvo ima važnu ulogu u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.