Zanimljivosti o maslinovom ulju

Francuski novelist Georges Duhamel napisao je: „Gdje prestaju stabla maslina, završava Mediteran”. Veza Mediterana i maslinova ulja neraskidiva je, a ovo najstarije kulinarsko ulje od drevnih je vremena do danas smatrano simbolom izvrsnosti, čistoće i jednostavnosti.

Zdravstvene prednosti konzumacije maslinova ulja

Danas je općepoznata činjenica da je mediteranska prehrana ideal pravilne prehrane. Međutim, ako se pitate tko je i kako prvi došao do te spoznaje, možda će vas začuditi da su to bili upravo Amerikanci, a istraživanje je provedeno na području Grčke, točnije na Kreti.

Epidemiolog Leland Allbaugh gotovo je savršeno dizajnirao i proveo studiju koristeći nekoliko metoda čiji su rezultati objavljeni kao monografija 50-ih godina. U spomenutoj monografiji stoji: „masline, žitarice, sjemenke, divlje povrće i trave, voće, uz male količine kozjeg mesa i mlijeka te riba temeljna su hrana na Kreti već četrdeset stoljeća… niti jedan obrok nije potpun bez kruha… Masline i maslinovo ulje značajno doprinose energetskom unosu… čini se da hrana doslovno ‚pliva’ u maslinovu ulju…” Rezultati studije ukazali su da je unos masnoća koje su se uglavnom temeljile na maslinovu ulju dvostruko viši od prosječnog unosa masnoća u tadašnjem SAD-u. Na Kreti se jelo dvostruko više orašastih plodova i sjemenki te voća i povrća nego u SAD-u. Istodobno je unos mesa i mliječnih proizvoda bio gotovo pet puta niži u usporedbi s SAD-om. Zanimljiv je podatak da je u to doba učestalost bolesti srca u grčkoj populaciji bila približno 90% niža od učestalosti u Americi. Istodobno, učestalost drugih kroničnih bolesti također je bila niža nego u drugim zemljama. Primjerice, učestalost raka dojke bila je četiri puta niža nego u Japanu, a životni vijek Grkinja bio je najdulji na svijetu. Sve ove blagodati vjerojatno se ne mogu pripisati isključivo konzumaciji maslinova ulja, nego općenito mediteranskom načinu života i prehrane koji danas nažalost nestaje s prostora Mediterana.

Nutritivna svojstva maslinova ulja01_ulja-extra-djevicansko-maslinovo-ulje

Nutricionistički gledano, ekstradjevičansko maslinovo ulje dragocjena je hrana, bogata klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi i sprečavaju užegnuće ulja. Antioksidativnom djelovanju maslinova ulja pridonose i vitamin E, koji se ovdje nalazi u svome najboljem obliku kao alfa-tokoferol te fenolne komponente. Iako su ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nepogodna za prženje, maslinovo je ulje iznimka jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nazasićene oleinske masne kiseline te visoku koncentraciju fenolnih komponenti. Ove supstancije pridonose stabilnosti ulja na visokim temperaturama te se stoga maslinovo ulje može koristiti i za pečenje i prženje bez straha od razvoja nepoželjnih spojeva. Ipak, najbolja svojstva maslinova ulja dolaze do izražaja kada se ono koristi hladno ili tek blago zagrijano. Tada ostaju sačuvane sve poželjne komponente i arome ove iznimno vrijedne namirnice.

Maslinova ulja trebala bi biti pakirana u tamnim bocama ili u ambalaži jer one štite ulje od promjena uzrokovanih svjetlom. Ulje je najbolje upotrijebiti najkasnije 24 mjeseca nakon punjenja.

Zdravstvene prednosti

Ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiva se hladnim prešanjem jer se ovim postupkom najbolje mogu očuvati organoleptička i kemijska svojstva maslinova ulja. Ulje se proizvodi procesom kojim se plod najprije zdrobi (gnječenjem), a zatim se prešanjem dobivene smjese cijedi ulje. Postoje razne tehnologije obrade maslina, ali je najzdravije ulje dobiveno hladnim prešanjem, dakle bez dodatnog zagrijavanja.

Maslinovo ulje lako je probavljivo, a ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%) te sadržaja antioksidansa, maslinovo ulje štiti HDL ili ‚dobar’ kolesterol, a smanjuje udio lošeg, LDL kolesterola. Mala ga djeca probavljaju neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoća jer je majčino mlijeko najbogatije upravo oleinskom kiselinom. Zbog iznimnog sadržaja antioksidansa, poglavito fenolnih tvari, ekstradjevičansko maslinovo ulje prevenira karcinom (kože, dojke, kolona), koronarnu bolest srca te usporava proces starenja zbog utjecaja na oksidativni stres.

zanimljivosti-o-maslinovom-ulju-02Gorko je zdravo

Znanstvena istraživanja novijeg datuma ukazala su da svježe ekstradjevičansko maslinovo ulje sadrži kemijski spoj koji djeluje poput lijekova za ublažavanja boli. Spoj po imenu oleokantal karakterističan je po izrazito gorkom okusu, a blokira iste mehanizme koji prate bol kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinova ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama. Znanstvenici zaključuju kako redovita konzumacija maslinova ulja može na dugi rok imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv boli.

Zvijezda u hrvatskom maslinarstvu – garancija vrhunske kvalitete

Maslinarstvo u Hrvatskoj sve se više profilira kao snažna gospodarska grana. Ulaganje u razvoj maslinarstva doprinosi prepoznatljivosti hrvatskih maslinovih ulja koja se sve više prepoznaju. Danas se u Hrvatskoj proizvodnjom maslina bavi se preko 40.000 poljoprivrednih domaćinstava i 38 poslovnih subjekata.

Zvijezda je najveći otkupljivač domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja i strateški partner maslinarima. U planu je nastavak dugoročne suradnje Zvijezde s domaćim proizvođačima u otkupu ploda maslina, odnosno maslinova ulja s ciljem da se ulje usmjeri na legalno tržište kako bi zaštitilo proizvođače, ali i potrošače, te stvorilo konkurentnu domaću proizvodnju i zaustavio uvoz maslinova ulja. Otkupom domaćeg maslinovog ulja Zvijezda želi potrošačima osigurati ulje vrhunske kvalitete, a od kvalitetnog proizvoda napraviti još jedan u nizu prepoznatljivih hrvatskih brandova

Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Više o Zvijezda proizvodu…