Kako se dobiva suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje

Biljka koja ne može živjeti bez sunca, a svoju privrženost suncu tako jasno izražava. Tijekom dana okreće za suncem a navečer nježno pogne glavu i tako čeka novo jutro. Suncokret ili na latinskom Helianthus, porijeklom je iz Amerike gdje su ga stare Maje štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti.

Suncokret se danas uzgaja u velikim količinama kao jedna od važnih biljaka za dobivanje ulja, a u vrtovima se često sadi kao ukrasna biljka. Suncokretovo se ulje dobiva preradom sjemenki suncokreta. Tanjurasta glavica suncokreta sadrži oko 1500 sjemenki, crne ili prugaste crno – bijele boje, a svaka od njih sastavljena je od ljuske i jezgre – u kojoj je sadržano ulje.

Jednu sjemenku suncokreta čini 38 – 45% ulja, a to ovisi o vrsti suncokreta. Po sastavu masnih kiselina suncokretovo ulje je pri samom vrhu ljestvice visoko vrijednih biljnih ulja. Lijepe je svjetložute boje, prozirno i poželjnog blagog okusa. Suncokretovo ulje najzastupljenije je ulje u ljudskoj prehrani.

Suncokretovo ulje preporučuje se za kuhanje, pečenje, prženje, kao i za pripremu svih vrsta hladnih jela, a glavna je sirovina u proizvodnji majoneza i margarina. Bogato je vitaminom E i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama koje pozitivno utječu na zdravlje i daju suncokretovu ulju iznimnu biološku vrijednost.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci