5 savjeta za uspješnu zimnicu

5 savjeta za uspješnu zimnicu

Polako nam dolazi sezona pripreme zimnice, a kako biste bili sigurni da ćete ove zime moći uživati u blagodatima konzerviranog povrća, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koje treba imati na umu prilikom same pripreme.

  1. Odabir namirnica

Prilikom pripreme zimnice važno je odabrati samo kvalitetno voće i povrće, a to znači da na njemi ne smije biti oštećenja ili trulih dijelova koji mogu pokvariti cijelu staklenku punu plodova. Sve namirnice prije stavljanja u staklenke obavezno dobro operite i osušite.

2. Staklenke moraju biti čiste

Sav pribor koji koristite za pripremu zimnice mora biti potpuno čist kako bakterije ne bi dospjele u vašu zimnicu. Staklenke prije upotrebe obavezno operite ili prokuhajte te ih zatvarajte poklopcima koje ne propuštaju zrak kako biste svojoj zimnici osigurali najbolju kvalitetu.

09-ocat3. Punjenje staklenki

Nakon što povrće stavite u staklenku pritisnite ga tako da se međusobno zaglavi i ne može micati jer u protivnome postoji mogućnost da ispliva iznad octa i pokvari cijeli staklenku povrća. Ocat uvijek punite barem 2cm iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu tako da ne smijete riskirati kvarenje staklenke ukoliko dio povrća nije uronjen u ocat.

4. Uloga soli i octa u konzerviranju

Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Kuhinjska sol izaziva dehidraciju stanica mikroorganizama i time onemogućuje njihovu daljnu aktivnost dok ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju kuhinjske soli i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

5. Čuvanje zimnice

Napunjene i pripremljene staklenke uvijek držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu kako biste održali najbolju kvalitetu i spriječili kvarenje. Zimnicu povremeno kontrolirajte kako biste primjetili eventualne prve znakove kvarenja, a nakon što jednom otvorite staklenku koristite samo čisti pribor te nakon korištenja staklenku spremite u hladnjak.