Sve što niste znali o njokima

Njoki – istine i zablude

Poput drugih proizvoda od tijesta i povijest njoka se veže uz Apeninski poluotok.  Vjeruje se da je početna receptura razvijena na Bliskom Istoku, a da je na europski kontinent pristigla širenjem Rimskog carstva. Svaka je zemlja razvila svoju verziju valjušaka koristeći razne sastojke poput pšeničnog brašna ili mrvica kruha, a njoki kakve ih poznajemo danas prvi su put uobličeni dolaskom krumpira u Europu u 16. stoljeću.

012-njokiŠto veći postotak krumpira sadrže, to su kvalitetniji

Danas je krumpir neizostavan sastojak u pripremi njoka. Štoviše, što proizvod sadrži veći postotak krumpira to je i kvalitetniji. U pravljenju njoka, preferira se stari krumpir zbog manjeg sadržaja vode, a većeg udjela škroba što znači manju potrošnju brašna pa su i dobiveni njoki mekše teksture.


Njoki kao alternativa tjestenini

Njoki i tjestenina su namirnice brojnih prednosti. Jednostavno i brzo se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok te se odlično kombiniraju sa svim vrstama umaka, od laganog ljetnog umaka od rajčice do najbogatijih zimskih umaka s mesom.

Ipak, usporedba energetskih vrijednosti ovih dviju namirnica stavlja prednost na stranu njoka. Naime, 100 g sirove obične tjestenine osigurava otprilike 288 kalorija, dok 100 grama sirovih njoka (proizvod koji sadrži 85 % krumpira) sadrži gotovo dvostruko manje kalorija, točnije 150 kcal. Iz priloženog je jasno da njoki predstavljaju niskokaloričnu namirnicu koja se može odlično uklopiti u prehranu svih populacijskih skupina.

Nutritivna vrijednost njoka

Njoki predstavljaju odličan izvor uglijkohidrata, prvenstveno onih složenih. 100 g sirovih njoka osigurava 34,2 grama ugljikohidrata. Najzastupljeniji ugljikohidrat u njokima je škrob koji se zbog složenije molekularne strukture duže razgrađuje i pretvara u organizmu u jednostavnije šećere. Samim time, polako ulazi krvotok te postupno povećava lučenje inzulina pa je konačni rezultat osiguranje energije kroz dulji vremenski period te posljedično dugotrajan osjećaj sitosti. Zbog toga su njoki idealna namirnica za sportaše, zaposlene, đake i studente, osobe na redukcijskim dijetama kao i sve one koji koji zaziru od  konstantnih oscilacija u razini glukoze u krvi što uzrokuju jednostavni šećeri.

Budući da je glavna sirovina pri pravljenju njoka krumpir, dio njegovih blagotvornih vitamina i minerala zastupljen je i u konačnom proizvodu. To su prije svega vitamini B1, B3,  B5, folna kiselina te minerali kalij, magnezij, fosfor, željezo, mangan i kalcij.

Važnost ugljikohidrata u prehranisve-sto-niste-znali-o-njokima-02

Ugljikohidrati predstavljaju najznačajniji izvor energije od svih prehrambenih tvari koje svakodnevno unosimo. Upravo zbog njihove primarne uloge u opskrbi stanicama energijom poželjno je da ugljikohidrati osiguraju 45 – 65 % ukupne dnevne energije.

Adekvatna količina ugljikohidrata u prehrani nužna je za pravilan rad središnjeg živčanog sustava – mozak je ovisan o konstantnoj opskrbi glukozom. Ugljikohidrati štite bjelančevine, jer u prisutnosti dovoljne količine omogućuju da se bjelančevine minimalno koriste za dobivanje energije, a maksimalno za izgradnju tkiva.

Ugljikohidrati se dijele na jednostavne koji se nalaze u slatkišima, marmeladi, medu, konzumnom šećeru, voću i organizam ih vrlo brzo asimilira te složene koje se nalaze u kruhu, riži, tjesteninama, njokima. Složeni ugljikohidrati predstavljaju dugotrajan izvor energije koje tijelo crpi za obavljanje vitalnih funkcija.  Zbog toga je uputno prehranu temeljiti na namirnicama koje prvenstveno sadrže složene ugljikohidrate.

Više o Zvijezdinom proizvodu…

Podijeli sa drugima:
Povezani članci