Priprema
Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U nju ulijte jaje i žumanjak. Uokolo rasporedite usitnjeni margarin i kvasac, šećer, koricu naranče, piment, cimet i sol, zatim uz postupno dolijevanje mlijeka od svih sastojaka umijesite dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome najmanje 1 sat da udvostruči obujam. Probrane grožđice prelijte s 4 žlice ruma, dok preostalim rumom nakapajte ušećerenu koricu naranče.
Postupak
Prikladni duguljasti kalup za kruh obložite papirom, a pećnicu ugrijte na 180 °C. Na radnoj površini posutoj brašnom tijesto još jednom premijesite te mu dodajte marinirano voće. Istanjite ga valjkom 4 cm debelo pa ga dva puta preklopite preko sredine. Štrucu položite u kalup, prekrijte je toplom krpom i ponovno ostavite 1 sat na toplome mjestu. Dignuto tijesto pecite 1 sat i 15 minuta. Još topli kolač odmah izvadite iz kalupa, malo ga ohladite i premažite otopljenim margarinom te obilno pospite šećernom mješavinom. Kolač poslužite tek nakon što je 2 dana odstajao. Na hladnome mjestu možete ga čuvati 4 tjedna. ZA 14 KOMADA
Sastojci
- 620 g glatkog brašna
- 200 g Zvijezda stolnog
- 60 g svježeg kvasca
- malo soli
- 190 g šećera
- 1 jaje, 1 žumanjak
- oko 2,5 dl mlijeka
- 1 žličica cimeta
- 200 g ušećerene korice naranče
- 150 g grožđica
- 8 žlica ruma
- ribana korica 1 naranče
- otopljeni Zvijezda stolni margarin
- šećer u prahu s vanilijom za posipanje
- papir za kalup