Macaronsi

Macaronsi

Priprema:

Postupak Macaronsi:

U zdjelu prosijati šećer u prahu i bademovo brašno, promiješati.

Bjelanjke staviti u veliku čistu zdjelu i miksajte dok se ne počnu pjeniti. Miksati na laganoj brzini, polako dodavati šećer. Kada je sav šećer dodan, povećati brzinu miksanja na srednju.

*t&t miksati sa uspravnim metlicama kako bi ušlo što manje zraka u smjesu.

Dodati boju u prahu zajedno s ekstraktom vanilije pa izmiješati mikserom. Miksati dok se ne stvore čvrsti vrhovi.

Dodavati suhe sastojke – prvo ubaciti 1/3 mješavine šećera u prahu i badema te dobro promiješati silikonskom špatulom. Dodati preostale suhe sastojke i energično miješati špatulom. Konačna mješavina trebala bi izgledati poput lave koja teče.

Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje.

*t&t – kako bi krugovi ispali jednaki, iscrtati ih na papiru za pečenje

Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu sa srednjim okruglim nastavkom. Istiskivati smjesu na pripremljeni papir u malim krugovima, oko 2 cm promjera ostavljajući dovoljno mjesta između krugova jer će se proširiti pri pečenju.

Lupiti plehom nekoliko puta po radnoj površini kako bi izašli mjehurići zraka. Ostaviti macaronse na sobnoj temperaturi oko 40 minuta prije stavljanja u pećnicu.

* t&t – kada je spremna za pečenje, na smjesi se napravi opna zbog koje smjesa nije ljepljiva na lagani dodir

U pećnicu prethodno zagrijanu na 140 stupnjeva, peći macaronse 15 – 20 minuta.

Nakon što se ispeku, izvaditi pleh iz pećnice i ukloniti macaronse zajedno sa papirom za pečenje sa vrućeg pleha da se hlade. Maknuti ih sa papira tek nakon što se ohlade.

Postupak krema:

Pomiješajti šećer i vodu u srednje velikom loncu. Zagrijavati na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne otopi. Kad se šećer otopio pojačati vatru do srednje jačine da zavrije. Kuhati dok ne postigne temperaturu od 115 stupnjeva te odmah maknite s vatre.

Žumanjke staviti u zdjelu i miksati dok ne postanu gusti i pjenasti. Polako ulijevati šećerni sirup uz neprestano miksanje. Nastaviti miksati dok se dno posude ne ohladi na dodir i dok se smjesa sa žumanjcima ne ohladi do sobne temperature.

Postepeno dodavati Zvijezda stolni, komad po komad. Pričekati da se jedan komad potpuno poveže s kremom prije dodavanja sljedećeg. Dodati sol i nastavite miješati dok krema sa Stolnim ne postane glatka i kremasta (oko 5-6 minuta).

Kremu prebaciti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i nanijeti na polovicu macaronsa. Stavite drugi klobuk i nježno pritisnuti kako bi se spojili. Ostaviti u hladnjaku najmanje 24 sata kako bi krema omekšala klobuke macarona.

Sastojci:

Macaronsi sastojci:
 • 100 g bjelanjaka, sobne temperature
 • 140 g bademovog brašna
 • 90 g šećera
 • 130 g šećera u prahu
 • 5 ml ekstrakta vanilije
 • Boja za hranu u prahu, po želji
Krema sastojci:
 • 3 žumanjka
 • 50 g šećera
 • 140g Zvijezda stolnog ili Zvijezda stolnog za kreme, sobne temperature, nasjeckanog na komade
 • 15 ml vode
 • Prstohvat soli