Hrskavi čips od pečenih tikvica u korici od parmezana

Hrskavi čips od pečenih tikvica u korici od parmezana

Tikvice volimo u svim oblicima, zbog njihova nježnog okusa izvrsne su sirove u salati, kuhane u varivima ili, pak, grilane, pohane i pečene. No jedan recept posebno oduševljava…

Složit ćemo se s tim da tikvice nisu prva namirnica koje se sjetimo kad pomislimo na čips. U ovom nježnom povrću udio vode vrlo je visok, pa je kod njih teško postići hrskavost koju očekujemo od čipsa. Upravo zbog toga ovaj čips pripremamo na malo drugačiji način; tikvice ne pržimo nego ih pečemo u pećnici, a kako bismo osigurali hrskavost, uvaljali smo ih u mješavinu sira, krušnih mrvica i palente.

Priprema:

  1. Tikvicu dobro operi pa je nareži na tanke kolutiće. Tanji kolutići nakon pečenja će biti hrskaviji, pa o tome vodi računa. Narezane tikvice prebaci u zdjelu, dodaj sol i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješaj.
  2. U drugoj zdjeli pomiješaj krušne mrvice, palentu i ribani sir. Po želji dodaj i začine, majčinu dušicu ili origano.
  3. Jedan po jedan kolutić tikvice umoči u ovu mješavinu pa slaži na lim obložen papirom za pečenje. Tikvice slaži u jednom sloju i pazi da se ne preklapaju kako bi se ravnomjerno ispekle i ostale hrskave.
  4. Peci ih u pećnici, zagrijanoj na 190 stupnjeva, 20 minuta ili dok ne postanu hrskave.

pecene-tikvice-2

Vruće i hrskave tikvice tako su postale idealna i ponešto laganja grickalica, a kao svaki pravi čips, obavezno ih poslužujemo uz omiljeni Zvijezda ketchup!

Andrea Cukrov, Gastrolovka

Sastojci: