Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom

Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom

Kad god mi ostane neiskorištenog povrća, iskoristim ga za temeljac, neki povrtni umak ili, ako sam u tom trenu gladan, za hladnu salatu s tjesteninom

Često budem gladan, pa se i salata od tjestenine često priprema. To je jedan od onih recepata koji ne zahtijevaju nikakvo posebno kulinarsko umijeće. Dovoljno je samo spojiti okuse koje volimo u jednu posudu, preliti ih umakom, ostaviti da se salata malo ohladi i na kraju poslužiti te uživati u ukusnom obroku.

Ne moraš se brinuti niti zbog odabira tjestenine za ovu salatu jer, za razliku od drugih umaka kod kojih je bitna vrsta tjestenine, u ovom receptu preljev od majoneze pobrinut će se da se ulovi baš za svaki komad tjestenine i povrća. Ovaj preljev toliko je jednostavan i ukusan da ga često znam koristiti za začinjavanje običnih salata, a ne samo onih s tjesteninom.

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhaj i isperi hladnom vodom kako bi se odmah mogla koristiti za daljnju pripremu salate.
  2. Šunku i papriku nareži na kockice, a cheddar naribaj kao za pizzu.
  3. Sve namirnice pomiješaj u dubokoj posudi.
  4. Od majoneze, senfa, šećera i bijelog Aceto balsamica napravi dressing. Na početku dodaj manje octa pa postupno dodaj još dok ne dođeš do željene kiseline i teksture umaka.
  5. Salatu možeš odmah preliti dressingom i staviti na hlađenje u hladnjak, a dressing za salatu možeš poslužiti odvojeno kao umak i prepustiti svakome da sebi dozira količinu umaka u salati. Dobar tek!

hladna-salata-2

Darko Kontin, Gastrolovac

Sastojci:

  • 250 g nekuhane tjestenine Farfalle (mašnice)
  • 60 g kuhane šunke
  • 40 g Zvijezda graška
  • 80 g crvene paprike
  • 40 grama sira cheddar
  • 100 g Zvijezda majoneze
  • 15 g senfa
  • 35 g bijelog Aceto balsamica
  • 1 čajna žlica šećera
  • Sol, papar, začini po ukusu