Zašto su važne omega 3 kiseline?

Zašto su važne omega 3 kiseline?

Danas se u medijima često spominju Omega 3 i Omega 6 masne kiseline, a malo tko ustvari zna o čemu se govori kad ih se spomene. Omega-3 masne kiseline višestruko su nezasićene, a glavni predstavnik je esencijalna alfa-linolenska kiselina, koju organizam ne može proizvesti pa je treba unijeti hranom.

Omega-3 esencijalne masne kiseline nalaze se u staničnim membranama i pomažu u regulaciji bioloških funkcija. Važne su za kardiovaskularni, imunološki, reproduktivni i živčani sustav te za rast i razvoj organizma. Zanimanje za omega-3 masne kiseline pobuđeno je nakon objavljene epidemiološke studije 1979. god. koja je pokazala da među Eskimima s Grenlanda gotovo nema oboljelih od ateroskleroze, premda im je prehrana bogata energijom, mastima i kolesterolom. Prihvatljivo objašnjenje ovog fenomena bio je veliki unos ribe, a time i dugolančanih omega-3 masnih kiselina. Tijekom narednih godina veliki broj istraživanja imao je za cilj utvrditi značaj i ulogu ribe, ribljeg ulja i osobito omega-3 masnih kiselina u prevenciji i terapiji kardiovaskularnih bolesti. Sve je veći broj dokaza koji ukazuju na mogućnost preventivnog i terapijskog djelovanja omega-3 masnih kiselina na veliki broj nezaraznih kroničnih bolesti. Međutim, najveći broj trenutačno dostupnih znanstvenih dokaza upućuje na povezanost omega-3 masnih kiselina s redukcijom rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Izvori Omega 3 kiselina

Upotreba omega-3 kao dodatka prehrani rezultira klinički važnim i statistički značajnim poboljšanjem u pacijenata koji su preživjeli infarkt. Stopa smrtnosti od infarkta u Hrvatskoj u porastu je, način prehrane sporo se mijenja i još uvijek je unos ukupnih i zasićenih masti prevelik. Dovoljno je dokaza prema kojima određeni način života, prehrane, tjelesne aktivnosti i pušenja ima važnu ulogu u pojavnosti kardiovaskularnih bolesti. Time što pridonose prevenciji srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava, depresije i shizofrenije polinezasićene masne kiseline idealno se uklapaju u koncept funkcionalne hrane i zdravog životnog stila.

Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama praktičan je i jednostavan način unosa ovih za zdravlje važnih sastojaka.

Izvori omega-3 su:

  • morska riba
  • ulja repice, lana, soje
  • sjemenke, repice, lana, soje
  • orasi
  • tamnozeleno povrće
03-omegol-cat

Omegol

Omjer omega-3 i omega-6 Zbog većeg unosa omega-6 masnih kiselina u načinu prehrane modernog društva, a smanjenog unosa omega-3, one se u organizam unose u nepovoljnom omjeru. Ova neravnoteža u odnosu omega-3 i omega-6 uzrokuje razvoj prije svega kardiovaskularnih oboljenja. Povećavanjem unosa omega-3 masnih kiselina omjer omega-3 i omega-6 se uravnotežuje. Na taj način omega-3 sudjeluju u modulaciji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Preporuke za unos omega-3 masnih kiselina:

  • Osobe kojima nije dijagnosticirana kardiovaskularna bolest: konzumirajte različitu, ali uglavnom masnu ribu najmanje dva puta tjedno; uključite ulja i hranu bogatu ALA a-linolenskom omega-3 masnom kiselinom (laneno, canola, sojino; sjemenke lana i orahe).
  • Osobe s dijagnosticiranim kardiovaskularnim bolestima: konzumirajte oko 1 g EPH eikosapentaenske + DHA dokosaheksaenske omega-3 masne kiseline na dan uglavnom ribom ili u obliku dodataka prehrani, ali uz konzultaciju liječnika.
  • Osobe koje trebaju smanjiti trigliceride: 2-4 g EPH+DHA na dan kao dodatak prehrani, uz konzultaciju s liječnikom.