Razlozi zbog kojih ljubav zaista ide kroz želudac

Razlozi zbog kojih ljubav zaista ide kroz želudac

Svi znamo za izreku „ljubav ide kroz želudac“, no izvorna izreka je zapravo nešto drugačija i govori da je „put do srca muškarca kroz želudac“.

Iako je nastala u tradicionalnom vremenu kada su žene primarno bile domaćice i kuharice svojim muškarcima, koji je spremniji na romansu nakon dobrog jela, ista povezanost između jela i romanse vrijedi i za ženski spol.

cokoladne-kockice-01

Čokoladne kockice

Čovjek ne može dobro misliti, dobro voljeti ili dobro spavati ako nije prije toga dobro jeo“, poznata je rečenica Virginije Woolf, jedne od tisuću autora koji su pisali o vezi hrane i ljubavi.
Kroz brojne kulture, hrana i romantika se blisko isprepliću. Udvaranje za večerom, koje je društvena navika, nije stoga potpuno bezveze.

Osim toga, jedno istraživanje pokazalo je da, ako naručite desert, imate veću šansu za romansu. Sve to ima veze s hormonima sreće: Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini su fantastična četvorka hormona koji su direktno odgovorni za osjećanje sreće. I poznata kuharica Julia Child je jednom rekla kako su „Ljudi koji vole jesti najbolji su ljudi“.

janjeci-medaljoni-iz-pecnice-01

Janjeći medaljoni iz pećnice

Ima sve to veze s našom prirodnom kemijom u tijelu. Slatki okusi povisuju razinu dopamina, kemijskog spoja u mozgu odgovornog za „strastvenu ljubav“. I ostala dva hormona sreće, serotonin i endorfin pojačano se luče nakon što pojedete nešto slatko, poput čokolade. A oksitocin se, pak, luči kada grlite dragu osobu. Neke vrste hrane zasluženo se zovu „ljubavnom hranom“ ili afrodizijacima. Feferoni, krastavci, ljuta paprika, kamenice, čokolada, šafran, ginseng, sjemenke buče, avokado, orašasti plodovi, češnjak, đumbir, jaja, jagode samo su neki od poželjnih sastojaka na jelovniku jer griju organizam, a čaša crnog vina zaokružit će ljubavnu priču.

Kao što vidite, ljubav i hrana itekako imaju mnogo toga zajedničkog. Primarno da nas učine sretnima.