Cikla – superkorijen prepun moćnih antioksidansa

Cikla – superkorijen prepun moćnih antioksidansa

Korjenasto povrće upečatljivo ljubičaste boje često se konzumira upravo u konzerviranom obliku. Omiljena, dostupna i nadasve zdrava salata od cikle najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost. Cikla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivh vlakana i biljnih kemikalija.

11-konzervirano-povrce-cikla

Zvijezda cikla

U 100 g svježe namirnice sadrži tek 45 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima.  Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezjem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C. Ipak, novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje s crvenim biljnim pigmentima.

Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito.Cikla je nazaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata.

Naime, plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju potopljeni u brižno spravljenom naljevu bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle. Cikla se može poslužiti kao salata uz raznovrsna vegetarijanska i mesna jela, odlično pristaje uz mladi kukuruz, a može se i umiješati u krumpir pire koji tada poprima zanimljivu boju posebno privlačnu najmlađima.

Više o proizvodu…