Priprema:
- Skuhajte 300 ml jake crne kave. Uključite pećnicu na 190 °C.
- Čokoladu natrgajte, dodajte Zvijezda stolni i jednu žlicu kave pa otopite na pari, stalno miješajući dok ne postane glatko. Maknite s vatre i malo ohladite.
- Jaja i žumanjke pjenasto izmiksajte uz postupno dodavanje šećera. Pomiješajte brašno, bademe i cimet pa pažljivo umiješajte u smjesu s jajima.
- Na kraju dodajte čokoladu sa Zvijezda stolnim i sve ravnomjerno izmiješajte. Kalup za tortu (22 cm) obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i pecite oko 30 minuta.
- Čačkalicom provjerite je li pečeno. Izvadite tortu, ostavite da se malo ohladi u kalupu pa pažljivo premjestite na rešetku.
- Za preljev: kavu, šećer i cimet otopite na laganoj vatri i kuhajte 10-ak minuta dok se malo ne zgusne.
- Drvenim štapićem izbodite cijelu površinu torte u razmacima od 1 cm, polako prelijte toplim preljevom da torta upije svu kavu.
- Ostavite 2 – 3 sata ili preko noći da se sve prožme. Tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Sastojci glavni dio:
- 200 g tamne čokolade
- 120 g Zvijezda stolnog
- 1 žlica crne kave
- 4 jaja
- 2 žumanjka
- 120 g smeđeg šećera
- 50 g brašna
- 50 g badema ili lješnjaka
- 2 žličice cimeta
Za preljev:
- 300 ml crne kave
- 120 g smeđeg šećera
- malo cimeta
Dekoracija:
- 250 ml slatkog vrhnja