Čokoladna torta s kavom

Priprema:

  1. Skuhajte 300 ml jake crne kave. Uključite pećnicu na 190 °C.
  2. Čokoladu natrgajte, dodajte Zvijezda stolni i jednu žlicu kave pa otopite na pari, stalno miješajući dok ne postane glatko. Maknite s vatre i malo ohladite.
  3. Jaja i žumanjke pjenasto izmiksajte uz postupno dodavanje šećera. Pomiješajte brašno, bademe i cimet pa pažljivo umiješajte u smjesu s jajima.
  4. Na kraju dodajte čokoladu sa Zvijezda stolnim i sve ravnomjerno izmiješajte. Kalup za tortu (22 cm) obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i pecite oko 30 minuta.
  5. Čačkalicom provjerite je li pečeno. Izvadite tortu, ostavite da se malo ohladi u kalupu pa pažljivo premjestite na rešetku.
  6. Za preljev: kavu, šećer i cimet otopite na laganoj vatri i kuhajte 10-ak minuta dok se malo ne zgusne.
  7. Drvenim štapićem izbodite cijelu površinu torte u razmacima od 1 cm, polako prelijte toplim preljevom da torta upije svu kavu.
  8. Ostavite 2 – 3 sata ili preko noći da se sve prožme. Tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Sastojci glavni dio:

  • 200 g tamne čokolade
  • 120 g Zvijezda stolnog
  • 1 žlica crne kave
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 120 g smeđeg šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g badema ili lješnjaka
  • 2 žličice cimeta

Za preljev:

  • 300 ml crne kave
  • 120 g smeđeg šećera
  • malo cimeta

Dekoracija:

  • 250 ml slatkog vrhnja
Podijeli sa drugima:
Povezani članci