Upute za pripremu:
Bundevu (butternut, hokaido, angelika ili po želji), očistiti od koštica, narezati, lagano premazati uljem i ispeći u pećnici na 200°C i ostaviti da se ohladi (povremeno provjeriti vilicom da li je pečena). Kada se ohladiti odvojiti „meso“ od kore i izraditi u pire.
U posudi umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i dodati omekšani ZVIJEZDA stolni. Sve dobro umutiti. U drugoj posudi pomiješati brašno sa začinima te dodati mljevene lješnjake. Obje smjese spojiti i lagano promiješati. Dodati pire od bundeve i ostale sastojke (nasjeckana čokolada, grožđice, brusnice, korica naranče) po želji, oni nisu obavezni ali njihovim dodatkom obogaćujemo okus i miris kuglofa.
Smjesu istresti u podmazan kalup za kuglof i staviti peći na 180°C oko 50-60 minuta ili dok kuglof nije gotov (provjeriti štapićem). Pečeni kuglof dobro ohladiti, preokrenuti na tanjur te ukrasiti glazurom.
Za glazuru slatko vrhnje ugrijati do vrenja, maknuti s vatre te u njemu miješanjem otopiti bijelu čokoladu. Pričekati da se malo ohladi i preliti kuglof.
Donosim vam ideju ukrašavanja sa sjeckanim pistachiom i ružinim laticama a ostale dekoracije prepuštam vašoj mašti i trenutnoj blagdanskoj inspiraciji.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
- 1/2 žličice soli
- 60 g prženih mljevenih lješnjaka (dio može ostati i krupnije sjeckan)
- 300 g pirea od pečene bundeve
- 125 g omekšanog ZVIJEZDA stolnog
- 220 g smeđeg šećera
- 3 cijela jaja
- po želji sjeckana čokolada, brusnice, grožđice, kandirana korica naranče
Glazura:
- 200 g bijele čokolade
- 1 dl Zvijezda šlag
Ukrašavanje:
- sjeckani pistachio
- jestive ružine latice