Božićni kruh

Božićni kruh

Upute za pripremu:

Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U nju dodajte cijelo jaje i žumanjak. Uokolo rasporedite usitnjeni Zvijezda stolni sobne temperature, razmrvljeni kvasac, šećer, koricu naranče, cimet i sol. Uz postupno dolijevanje mlako mlijeka od svih sastojaka umijesite dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome najmanje 1 sat da udvostruči obujam.

Prikladni duguljasti kalup za kruh namastite za Zvijezda stolnim i pospite brašnom, a pećnicu ugrijte na 180 °C.

Na radnoj površini posutoj brašnom, tijesto još jednom premijesite te dodajte kandirano voće. Istanjite ga valjkom 4 cm debelo pa ga dva puta preklopite preko sredine. Štrucu položite u kalup, prekrijte je toplom krpom i ponovno ostavite 1 sat na toplome mjestu. Dignuto tijesto pecite 1 sat i 15 minuta. Još topli kruh odmah izvadite iz kalupa, ohladite i premažite otopljenim margarinom te obilno pospite šećernom mješavinom. Kolač poslužite tek nakon što je 2 dana odstajao.

Sastojci:

  • 620g glatkog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 200g Zvijezda stolnog
  • 60g svježeg kvasca
  • prstohvat soli
  • 190g šećera
  • 1 naranče ribana korica
  • 1 žličica cimeta
  • 2,5 dl mlijeka

Nadjev:

  • 100g kandiranog voća

Glazura:

  • otopljeni Zvijezda stolni
  • šećer u prahu s vanilijom za posipanje