Zvijezda d.d. ostvarila pravo na bespovratna sredstva na EPFRR natječaju

Zvijezda d.d. ostvarila pravo na bespovratna sredstva na EPFRR natječaju

02.04.2016. Zvijezda d.d. je aplicirala na Natječaj za dodjelu sredstava u okviru mjere „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. i ostvarila pravo na sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR, engl. EAFRD). Vrijednost investicije je 29 milijuna kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD-a u iznosu od 14.5 milijuna kuna.

Zvijezda je prijavila investicijski projekt „Modernizacija pogona za proizvodnju margarina“ kojim ulaže sredstva u modernizaciju pogona za proizvodnju margarina za svrhu povećanja efikasnosti proizvodnje, smanjenje troškova energije u proizvodnom procesu te praćenja najnovijih tehnoloških dostignuća, a u skladu sa zahtjevima tržišta i potrošača.

Zvijezda će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme.
Na novom sustavu predviđen je rad sa bankom leda koji bi se akumuliralo u periodu niskog angažmana snage, a trošio u vršnim periodima, bez angažmana rashladnih postrojenja čime se očekuju znatne uštede na potrošnji energije.
„Nova ulaganja dovest će do smanjenja potrošnje energije i optimiziranja organizacije proizvodnog sustava, a automatizacija pripreme proizvodnje i njena digitalizacija preduvjet su za energetski učinkovitu proizvodnju“, ističe Teo Vujčić, predsjednik Uprave Zvijezde.