Waldorfska salata zasigurno je jedna od najpopularnijih salata na svijetu. Nastala je u hotelu Waldorf u 19. stoljeću. Kad je, povodom dobrotvorne priredbe za dječju bolnicu, prvi puta pripremljena, u sebi je sadržavala kiselu jabuku, celer, majonezu i grožđe. S vremenom su se sastojci mijenjali i modificirali. Originalni recept osmislio je kuhar Oscar Tschirky, a salata je vrlo brzo postala superpopularna. Što ćete u nju dodati, ovisi o okusima koje volite, a sasvim je sigurno da ćete u njoj uživati bez obzira je li ona uvod u svečani ručak ili lagani samostalni obrok.
Priprema:
Zvijezda majonezu i jogurt pomiješajte, začinite limunovim sokom, solju i paprom, svemu dodajte i žličicu šećera. Celer ogulite i naribajte, odmah ga dodajte u dresing. Jabuke operite, prerežite ih na četiri dijela i izvadite im koštice. Narežite ih na tanke ploške, a zatim ploške narežite na rezance i umiješajte. Salatu ostavite pokrivenu da odstoji najmanje sat vremena u hladnjaku.
Orahe tostirajte na suhoj tavi, ostavite ih da se malo ohlade pa ih grubo nasjeckajte. Salatu očistite, podijelite na listove, operite i dobro protresite.
Serviranje: poslužite na listovima salate ili zelenu salatu pomiješajte s ostalim namirnicama. Sve pospite orasima.
Tips & tricks: ako u salatu dodate sitno narezanu šunku ili ostatke pečenog mesa, ovo jelo može biti i samostalan obrok. Celer po želji možete napola skuhati. Narežite ga na trakice (kao i jabuke).
Sastojci:
- 100 g Zvijezda majoneze
- 100 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
- 300 g korijena celera
- 2 jabuke (kiselije kao Granny Smith)
- 50 g orah jezgre
- 1 mala glavica zelene salate ili pakiranje miksa salata
- 1 limun
- 1 žličica šećera
- sol, papar