Uskrsna šunka – Šunka u lisnatom tijestu (kao Wellington) by Hungry Mile

Priprema:

Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i prema želji dodajte lovorov list, klinčiće i papar u zrnu. Prokuhanu šunku ohladite, operite i obrišite pa odstranite kožu i masni dio. Zagrijte pećnicu na 200°C.

Lisnato tijesto razvaljajte na kvadrat i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Tijesto namažite Zvijezda majonezom, senfom i pospite sirom. Na sredinu dodajte šunku i omotajte ju lisnatim tijestom, rubove tijesta čvrsto stisnite pa premažite lisnato razvodnjenim žumanjkom. Po želji od viška tijesta modlicama izrežite razne oblike pa ih poslažite po vrhu i opet premažite žumanjkom.

Pecite u zagrijanoj pećnici dok tijesto nije zlatno smeđe boje i ne dobije divnu koricu.

Posluživanje: Uz šunku u lisnatom poslužite rotkvicu i mladi luk ili salatu po želji.

Miletov savjet: šunku možete narezati na šnite, a lisnato tijesto podijeliti na trake pa umjesto jedne velike napraviti male paketiće. Možete pripremiti i namaz od šunke, a tada će vam trebati: kuhana šunka, 2 jaja, manja teglica kiselih krastavaca, Zvijezda majoneza, senf, rotkvice, mladi luk i celer u stabljici + blender da sve to poveže.

Sastojci:

  • 1 manja kuhana šunka (do 700 g)
  • 2 pakiranja lisnatog tijesta, u roli
  • 3 žlice Zvijezda majoneze
  • 1 žlica senfa
  • 150 g sira, naribanog (Gouda, Podravec, Cheddar)
  • 1 žumanjak
Podijeli sa drugima:
Povezani članci