Priprema:
Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i prema želji dodajte lovorov list, klinčiće i papar u zrnu. Prokuhanu šunku ohladite, operite i obrišite pa odstranite kožu i masni dio. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Lisnato tijesto razvaljajte na kvadrat i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Tijesto namažite Zvijezda majonezom, senfom i pospite sirom. Na sredinu dodajte šunku i omotajte ju lisnatim tijestom, rubove tijesta čvrsto stisnite pa premažite lisnato razvodnjenim žumanjkom. Po želji od viška tijesta modlicama izrežite razne oblike pa ih poslažite po vrhu i opet premažite žumanjkom.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok tijesto nije zlatno smeđe boje i ne dobije divnu koricu.
Posluživanje: Uz šunku u lisnatom poslužite rotkvicu i mladi luk ili salatu po želji.
Miletov savjet: šunku možete narezati na šnite, a lisnato tijesto podijeliti na trake pa umjesto jedne velike napraviti male paketiće. Možete pripremiti i namaz od šunke, a tada će vam trebati: kuhana šunka, 2 jaja, manja teglica kiselih krastavaca, Zvijezda majoneza, senf, rotkvice, mladi luk i celer u stabljici + blender da sve to poveže.
Sastojci:
- 1 manja kuhana šunka (do 700 g)
- 2 pakiranja lisnatog tijesta, u roli
- 3 žlice Zvijezda majoneze
- 1 žlica senfa
- 150 g sira, naribanog (Gouda, Podravec, Cheddar)
- 1 žumanjak