Srce je važno – Evo kako Hrvati brinu o zdravlju srca

U našoj je anketi s Večernjim listom, koju smo proveli od 29. 9 do 21. 10. sudjelovalo 1.049 ispitanika iz cijele Hrvatske i većina je itekako svjesna koliko je važno brinuti se za zdravlje srca. Od 1.049 ispitanika je bilo 77% žena, 22% muškaraca. Najviše njih, 65% je starije od 50 godina, pa je sasvim jasno kako populacija te dobi ima najveći fokus na zdravlje srca. Sudionike ankete pitali smo koliko poznaju ulogu i važnost srca za zdravlje cijelog organizma, jesu li u posljednjih šest mjeseci obavili krvne pretrage i izmjerili krvni tlak te koliko prakticiraju zdrave navike koje su ključne za zdravlje srca.

 • Znate li koja je glavna funkcija sra u organizmu?

99,5% pumpa krv i opskrbljuje tijelo kisikom i hranjivim tvarima

0,5% skladišti hranjive tvari i neutralizira štetne tvari i filtrira štetne tvari u organizmu

 

 • Koliki je prosječan normalan broj otkucaja srca u minuti?

80% između 60 i 100 otkucaja

12% između 70 i 120 otkucaja

6% između 80 i 125 otkucaja

 

 • Biste li radi zdravlja svog srca promijenili loše navike?

97% radi zdravlja svoga srca promijenio/la bih loše navike

3% nisam spreman/na mijenjati svoje navike niti zbog zdravlja srca

 

 • Jeste li u posljednjih šest mjeseci obavili pretrage krvi?

68% obavio/la sam pretrage krvi u posljednjih šest mjeseci

32% nisam obavio/la pretrage krvi u posljednjih šest mjeseci

 

 • Jeste li u posljednjih šest mjeseci izmjerili krvni tlak?

86% izmjerio/la sam krvni tlak u posljednjih šest mjeseci

13% nisam izmjerio/la sam krvni tlak u posljednjih šest mjeseci

 

 • Ako jeste, je li vaš krvni tlak bio u granicama normale (120/80 mm Hg)?

65% Da.

34% Ne. Imao/la sam povišeni krvni tlak (iznad 120/80 mm Hg)

 

 • Imate li povišeni kolesterol?

55% Nemam povišeni kolesterol

44% Imam povišeni kolesterol

 

 • Imate li problema s viškom kilograma?

47% Nemam problema s viškom kilograma

38% Imam problema s viškom kilograma

14% Imam problema povremeno s viškom kilograma

 

 • Bavite li se nekom fizičkom aktivnošću?

40% bavim se redovito tjelesnom aktivnošću

32% bavim se povremeno tjelesnom aktivnošću

26% Ne bavim se redovito tjelesnom aktivnošću

 

 • Prakticirate li mediteransku prehranu?

41% mediteranski jelovnik osnova je moje prehrane

58% mediteranski jelovnik osnova nije moje prehrane

 

 • Pušite li?

76% Ne, ne pušim

19% Da, pušim svako dnevno

 

 • Jeste li izloženi stresu koji ne možete kontrolirati?

62% izložen/na sam stresu koji ne mogu kontrolirati

37% nisam izložen/na stresu koji ne mogu kontrolirati

 

 • Spavate li najmanje sedam sati dnevno?

55% spavam najmanje sedam sati dnevno

44% ne spavam najmanje sedam sati dnevno

 

Upravo je kod osoba koje su ušle u 50-e godine života zabilježeno najviše kardiovaskularnih zdravstvenih problema. Primjerice, žene koje ulaze u menopauzu izložene su povećanom riziku od srčanih bolesti jer im je krvožilni sustav nepripremljen da se obrani budući da je dotad bio pod sigurnom zaštitom estrogena. Istraživanje provedeno na uzorku od 86.000 žena zrele dobi, s ciljem da se ocijeni koliku zaštitu pružaju hormoni i način života, pokazalo je da se rizik od srčanih bolesti smanjuje za 30 posto ako žena prestane pušiti, ako se zdravo hrani, održava idealnu tjelesnu težinu i ne koristi hormone ili ih uzima samo u minimalnoj, nužnoj količini. No i muškarcima se preporučuje uvođenje sličnih zdravih navikama.

Najbolji izbor je uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima (integralne žitarice) te siromašna životinjskim masnoćama (meso, mlijeko, jaja i sir). Poželjno je da u takvoj prehrani prednost imaju masnoće biljnog porijekla, a ne životinjskog, i da se povrće i voće što više konzumira u svježem obliku. Osim toga, poželjno je najmanje četiri do pet obroka voća i povrća dnevno, i to, po mogućnosti, bogatog vlaknima (korisno može biti konzumiranje voća s korom, naravno, nakon što ste ga dobro oprali).

U svakodnevnoj prehrani mora biti uključeno i puno namirnica s antioksidativnim svojstvima (najbolje je voće i povrće) koje štite stanice od starenja, a time i gotovo od svih bolesti. Također, ribi treba dati prednost nad mesom zato što je bogata dobrim masnoćama – omega-3 masnim kiselinama. Naši su ispitanici toga itekako svjesni jer je visokih 41% ispitanika odgovorilo da preferira mediteransku prehranu te da se redovito bavi nekom tjelesnom aktivnošću.

Osim zdravih navika, za zdravlje srca iznimno je važno i paziti na tjelesnu težinu te redovito obavljati zdravstvene preglede – krvne pretrage, mjeriti tlak i razinu kolesterola. Od naših 1049 ispitanika, njih 86% je u posljednjih šest mjeseci izmjerilo krvni talk, a povišene vrijednosti je zabilježilo njih 34%. Povišeni kolesterol pak ima njih 44% – no pohvalno je što je čak 97 posto ispitanih reklo da su spremni promijeniti svoje loše navike radi zdravlja srca. Uz zdravu prehranu, nepušenje, redovite kontrole, osam sati sna dnevno, vježbanje za zdravlje srca, iznimno je važno i izbjegavanje stresa te pronalaženje najboljih načina kako da se njegove posljedice najbolje amortiziraju kako ne bi negativno utjecale na zdravlje srca i cjelokupnog organizma. Stresu koji ne mogu kontrolirati izloženo je čak 62% ispitanih pa je jasno kako je nužno u dnevnu rutinu uvesti trenutke za opuštanje. Joga, pilates, šetnja, vježbanje u teretani, šetnja šumom, slušanje opuštajuće glazbe, druženje s kućnim ljubimcima, priprema zdravih obroka i objedovanje s obitelji samo su neki od načina kako se može anulirati stres, a sve su to navike koje će pomoći i da vaše srce, ali i cijeli organizam budu bolje.

Omegol proizvodi prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji izrazitu pažnju pridaju vlastitoj prehrani i aktivnom načinu života. Bogati su ALA omega-3 masnom kiselinom, koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Sadrže optimalan odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a prirodan su izvor vitamina E. Cijela linija OMEGOL proizvoda nositelj je znaka V lable, europske veganske oznake.

Podijeli sa drugima:
Povezani članci