Uskrsni krekeri

Uskrsni krekeri

Priprema:

Sir je potrebno naribati, kuhanu šunku narezati na male kocke, a peršin što sitnije nasjeckati. U dubokoj posudi se pomiješaju sir, šunka, peršin, brašno, sol, papar i ostali začini po ukusu. Njima se doda kiselo vrhnje, Zvijezda majoneza i Zvijezda suncokretovo ulje.  Rukama se izmijesi glatko tijesto koje se ne mora dizati. Tijesto se razvalja na debljinu do 2 cm i pomoću noža, kalupa ili čaša se oblikuju krekeri. Krekeri se peku na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Dužina pečenja ovisi o debljini krekera, a okvirno je to 12-15 minuta ili dok ne prime zlatno smeđu boju na vrhu. Poslužiti se mogu uz razne Zvijezda umake, a ja sam ga napravio uz umak od majoneze, limunovog soka i svježe naribanog hrena.

Sastojci:

  • Oštro brašno 200 grama
  • Naribani polutvrdi sir 100 grama
  • Kuhana šunka 50 grama
  • Kiselo vrhnje 130 grama
  • Zvijezda majoneza 50 grama
  • Čajna žlica Zvijezda suncokretovog ulja
  • Sjeckani peršin list 20 grama
  • Sol, papar

Umak:

  • Majoneza, hren, limun – po ukusu količine