Sočni pileći bataci

Sočni pileći bataci

Najpopularniji komad piletine među mlađom generacijom definitivno su prsa. A mi malo stariji znamo da se najbolji okusi skrivaju upravo u batcima. Zato slijedi jedan ukusan recept

Kako bi se ovaj sočan komad piletine približio i mlađoj generaciji, potrebno ga je spojiti s namirnicom bez koje oni ne mogu – ketchupom. Ovo se jelo može pripremiti u manje od pola sata, a evo i recepta za pripremu mariniranih pilećih bataka u tavi.

Priprema:

 1. Ocijedi sok limete ili limuna te ga prelij preko pilećih bataka. Meso piletine posoli i stavi u hladnjak na pola sata na brzo mariniranje. Savjet: kad radiš marinadu za piletinu, dobro je u nju dodati malo limunova soka, posebno ako pileće meso planiraš pripremati na roštilju.
 2. Na vrućoj tavi zagrij malo maslinova ulja te stavi batke da se prže. Uz povremeno okretanje, isprži ih sa svih strana na srednje jakom do slabom plamenu kako meso ne bi ostalo sirovo iznutra, a prepečeno izvana.
 3. Ovisno o veličini bataka i povremenom okretanju, meso bi trebalo biti gotovo za 20-25 minuta. Nakon toga pržene batke odloži sa strane.
 4. Na masnoću u kojoj se pržila piletina dodaj još malo maslinova ulja i nekoliko drobljenih češnjeva češnjaka. Kad češnjak počne dobivati boju, stavi ketchup te ga uz miješanje dovedi do vrenja. Nakon toga lagano ga kuhaj samo nekoliko minuta kako bi se u njemu pokrenula lagana karamelizacija.
 5. Na kraju dodaj pileće batke u tavu. Meso posluži uz prilog po želji.

socni-pileci-bataci-2

Dobar tek! Darko Kontin, Gastrolovac

Sastojci:

 • 520 grama pilećih bataka (5 kom)
 • 200 ml Zvijezda ketchupa
 • 40 ml Zvijezda Ekstra djevičanskog maslinova ulja
 • 3 češnja češnjaka
 • 1 limeta ili limun
 • sol, papar, peršin