SLATKA BOŽIĆNA KUHARICA

Husarski kolačići

bozicni-recepti-001-husarski-kolacici

Sastojci:

  • 20 dag brašna
  • 10 dag šećera u prahu
  • 15 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 3 žumanca
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • 5 dag kakaa
  • malo cimeta
  • 25 dag marmelade od višanja
  • 3 bjelanca

Priprema: Zvijezda stolni s maslacem narezati na listiće, dodati šećer u prahu i žumanca, izraditi te dodati brašno s praškom za pecivo i ostale začine. Zamijesiti prhko tijesto koje mora počivati u hladnjaku oko 30 minuta. Od odmorenog tijesta raditi kuglice od 1 do 2 cm. Donjim dijelom kuglicu uroniti u nježno zapjenjena bjelanca. Slagati na lim obložen papirom, utisnuti ih u sredini te peći na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta. Kad su kuglice pečene, sredinu im puniti marmeladom od višanja.

Žarbo kocke

bozicni-recepti-003-zarbo-kocke

Sastojci:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 25 dag Zvijezda stolni
  • 3 jaja
  • 7 dag šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 dag kvasca
  • 1 vanilin šećer

Nadjev:

  • 40 dag marmelade od marelica
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 20 dag šećera

Glazura:

  • 1,5 dl Zvijezda šlaga
  • 20 dag čokolade

Priprema: Zvijezda stolni i brašno izmrviti i dodavati jedno po jedno jaje te na kraju ostale sastojke pa umijesiti glatko tijesto. Podijeliti ga na tri dijela i svaki razvaljati u pravokutnik u obliku lima za pečenje. Prvi staviti na namašćen i pobrašnjen lim. Dodati polovicu marmelade i polovicu oraha pomiješanih sa šećerom. Pokriti drugim dijelom tijesta, dodati preostalu marmeladu i orahe te prekriti trećim dijelom tijesta. Odmarati oko jedan sat pa peći na 170 stupnjeva oko 40 minuta. Kad se kolač ohladi, posuti ga šećerom ili preliti poluhladnom glazurom od čokolade i vrhnja otopljenih na pari.

Medenjaci

bozicni-recepti-005-medenjaci

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 25 dag šećera u prahu
  • 10 dag meda
  • 5 dag Zvijezda stolni
  • 60 dag glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • žličica sode bikarbone
  • malo cimeta

Priprema: Jaja miksati sa šećerom oko 15 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim dodati rastopljeni Zvijezda stolni, med, brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te začine. Sve dobro povezati, a zatim tijesto ostaviti oko dva sata u hladnjaku. Od odmorenog tijesta raditi kuglice veličine po želji, utisnuti polovicu oraha te ih peći na limu obloženom papirom za pečenje na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta.

Srneći hrbat

bozicni-recepti-007-srneci-hrbat

Sastojci:

  • 15 dag Zvijezda stolni
  • 20 dag šećera
  • 10 dag čokolade
  • 6 jaja
  • 15 dag oljuštenih i mljevenih badema
  • 5 dag badema narezanih na štapiće

Glazura:

  • 1,5 dl Zvijezda šlaga
  • 20 dag čokolade

Priprema: Pjenasto izraditi Zvijezda stolni sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance te tuči pjenjačom dok smjesa ne postane pjenasta i glatka. Čokoladu otopiti na pari i lagano je ulijevati u smjesu od Zvijezda stolnog i šećera.Zatim dodamo bademe, brašno i snijeg od bjelanaca. Gotovu smjesu uliti u rebrasti duguljasti kalup prethodno premazan margarinom. Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. U ohlađeni kolač zabosti štapiće badema i preliti prohlađenom glazurom od Zvijezda šlaga i čokolade otopljene na pari.

Božićni kruh s voćem

bozicni-recepti-009-bozicni-kruh-s-vocem

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 15 dag Zvijezda stolni s aromom vanilije
  • 13 dag šećera u prahu
  • 35 dag glatkog brašna
  • 20 dag svijetlih i 20 dag tamnih grožđica
  • 20 dag kandiranih višanja
  • 10 dag suhih marelica
  • 10 dag sjeckanih oraha
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 dl ruma

Priprema: Grožđice očistiti i namočiti u mlaku vodu. Kandirane višnje i suhe marelice narezati na sitne komade i umočiti ih u rum. Zvijezda stolni s aromom vanilije izraditi sa šećerom u prahu, postupno dodavati jaja i tući dok smjesa ne postane glatka. Tada dodati brašno s praškom za pecivo, a na kraju ocijeđene kandirane višnje, marelice, grožđice i orahe. Gotovu smjesu uliti u nauljeni duguljasti rebrasti kalup. Peći na 180 stupnjeva oko 80 minuta.

Iznenađenje u bijelom

bozicni-recepti-011-iznenadjenja-u-bijelom

Sastojci:

  • 25 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 10 dag šećera
  • 3 jaja
  • 25 dag krupno narezane čokolade
  • 25 dag krupno narezanih oraha
  • 25 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta

Glazura:

  • 2 bjelanca
  • 30 dag šećera u prahu
  • tri kapi soka od limuna

Priprema: Izmiksati Zvijezda stolni s maslacem i šećerom,  dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok smjesa  ne postane glatka, a zatim u nju ručno umiješati ostale sastojke. Peći 20 – 25 minuta u namašćenom limu na 180 – 200 stupnjeva. Za glazuru ulupati bjelanca sa šećerom u prahu i limunovim sokom te preliti kolač. Prije posluživanja kolač ukrasiti svježim bobicama ribiza i borovim grančicama.

Zvjezdice s cimetom

bozicni-recepti-002-zvijezdice-s-cimetom

Sastojci:

  • 25 dag glatkog brašna
  • 10 dag Zvijezda stolni
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 žlica meda
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 dag mljevenog cimeta

Glazura:

  • 1 bjelance
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Priprema: Izraditi Zvijezda stolni sa šećerom u prahu, dodati jaje, žumance i med, promiješati, dodati brašno, cimet, bademe i zamijesiti tijesto. Gotovo tijesto odmarati oko sat vremena. Zatim tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi do debljine 2 – 3 milimetra, kalupima izrezivati zvjezdice i stavljati ih na lim prekriven papirom za pečenje. Peći oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Za glazuru ulupati bjelance, šećer u prahu i vanilin  šećer u čvrsti snijeg. Još tople zvjezdice premazati glazurom i posušiti.

Čokoladne kuglice

bozicni-recepti-004-cokoladne-kuglice

Sastojci:

  • 30 dag mljevenih keksa
  • 10 dag čokolade
  • 10 dag Zvijezda stolni
  • 20 dag šećera u prahu
  • 2 žlice likera od višnje
  • kora od jedne naranče
  • 10 dag kandiranih višanja

Priprema: Kekse samljeti. Čokoladu otopiti na pari. Zvijezda stolni i šećer u prahu pjenasto izraditi pa dodati kekse, liker od višnje, narančinu koru i otopljenu čokoladu te dobro promiješati. Pustiti da se masa malo stegne, a zatim raditi kuglice, puniti ih kandiranim višnjama te ih uvaljati u drobljenu čokoladu, sitno sjeckane sušene brusnice ili drobljene orašaste plodove.

Makovnjača

bozicni-recepti-006-makovnjaca

Sastojci:

  • 40 dag glatkog brašna
  • 15 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 2 žumanca
  • 4 dag svježeg kvasca
  • malo soli
  • limunova korica
  • 10 dag šećera u prahu
  • oko 1,5 dl mlijeka
  • vanilin šećer

Nadjev:

  • 15 dag mljevenog maka
  • 5 dag Zvijezda stolni
  • 10 dag meda
  • limunova korica
  • malo ruma i cimeta
  • malo mlijeka

Priprema: U mlakom mlijeku otopiti kvasac sa žlicom brašna i malo šećera te staviti na toplo mjesto da se digne. U posudu usuti brašno, dodati šećer i omekšali Zvijezda stolni s maslacem, sol, začine, žumanca i kvasac te zamijesiti čvrsto tijesto i oblikovati dvije kugle. Prekriti ih krpom i ostaviti na toplom dok im se ne udvostruči volumen. Za nadjev na pari omekšati Zvijezda stolni. Zagrijati med. Mak preliti s malo kipućeg mlijeka, skinuti s vatre te dodati ostale sastojke. Razvaljati dignuto tijesto, svaku polovicu premazati nadjevom, zarolati i staviti u kalup premazan margarinom. Makovnjače premazati žumancem, ostaviti na toplom da se još malo dignu te peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta.

Božićna torta od prhkog tijesta

bozicni-recepti-008-bozicna-torta-od-prhkog-tijesta

Sastojci:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 25 dag prženih i mljevenih lješnjaka
  • 20 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • žličica cimeta
  • limunova korica
  • 25 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 4 žumanca
  • 30 do 40 dag marmelade od malina (ili marmelade po želji)

Priprema: Zvijezda stolni s maslacem narezati na listiće, dodati žumanca i šećer u prahu i dobro izmiksati. Zatim dodati brašno, lješnjake i začine i umijesiti tijesto te ga ostaviti pola sata u hladnjaku. Dvije trećine tijesta izvaljati u veličini kalupa za tortu promjera 24 cm i debljine oko 2 mm. Dodati marmeladu od malina, a od ostatka tijesta napraviti trake i njima prekriti tortu, premazati ih umućenim jajem i peći na 180 stupnjeva 30 – 40 minuta.

Torta od oraha

bozicni-recepti-010-torta-od-oraha

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 15 dag šećera
  • 10 dag oraha
  • 7,5 dag brašna
  • 5 dag čokolade
  • narančina kora

Krema:

  • 20 dag Zvijezda stolni margarin za kreme
  • 15 dag čokolade
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • malo ruma

Priprema: Odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca miksati s polovicom šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati snijeg od izmiksanih bjelanaca i ostatak šećera, a zatim i ostale sastojke, uliti u kalup i peći oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Za kremu pjenasto izraditi Zvijezda stolni margarin za kreme sa šećerom te dodati čokoladu otopljenu na pari i miksati. Pečenu tortu prerezati. Puniti je polovicom kreme, a ostalom je kremom premazati.