BOŽIĆNI RECEPTI S KOKOSOVOM MASTI
Snack od morskih plodova
Sastojci:
- 200 g Zvijezda kokosove masti
- 400 g lignji (smrznutih koluta)
- 600 g fileta ribe (po želji)
- 150 g oštrog brašna
- 100 g leće
- 400 g mrkve
- 60 g baby blitve
- 40 g salate po želji
- 40 ml maslinovog ulja
- sol
Priprema: Stavite kuhati leću u posoljenu vodu, mrkvu narežite na kolute i kuhajte u slanoj vodi. Filete ribe narežite na kocke, osušite papirnatim ubrusom, posolite, uvaljajte u brašno i pecite u dubokoj masnoći. Kolute lignje posušite, uvaljajte u brašno, pržite u dubokoj masnoći, odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posolite. Rasporedite u tanjure komadiće ribe i nekoliko koluta lignji, dodajte žlicu ili dvije leće i mrkve, dekorirajte listićima salate, pikantirajte maslinovim uljem i poslužite.
Pečena purica
Sastojci:
- 250 g Zvijezda kokosove masti
- purica
- 1 glavica luka
- klinčić
- mlinci
- sol
Priprema: Dan prije pečenja posolite puricu izvana i iznutra, prekrijte ju i ostavite u hladnjaku kako bi se sol upila. Prije pripreme purice, stavite grijati pećnicu na 200 °C. Očistite glavicu luka te ju nabodite klinčićima i stavite u puricu. Puricu premažite s otopljenom Zvijezda kokosovom masti i položite leđima prema dolje u dublju posudu za pečenje. Na temperaturi od 200 °C pecite pola sata, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i nastavite peći oko tri sata dok ne požuti. Povremeno dolijte vodu na dno posude. Nakon što dobije željenu boju, ostavite da se malo ohladi te ju potom narežite i poslužite uz mlince.
Batati pečeni na kokosovoj masti
Sastojci:
- 2 čajne žlice Zvijezda kokosove masti
- 1 kg batata narezanog na sitne kockice
- 1/2 čajne žlice soli
- 1/4 čajne žlice mljevenog crnog papra
- 1 čajna žlica korice limete
- Zvijezda salsa umak
Priprema: Servirani kao prilog ili glavno jelo, u ovim ćete batatima s dodatkom Zvijezda salsa umaka zasigurno uživati.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte batate s otopljenom Zvijezda kokosovom masti, soli, paprom i koricom limete. Ravnomjerno ih raširite po tepsiji te pecite oko 40 minuta, povremeno miješajući. Servirajte uz Zvijezda salsa umak.
Pečena piletina s kestenom i rajčicom
Sastojci:
- 1 žlica Zvijezda kokosove masti
- 6 kom pilećih zabataka
- 500 g oguljenih kestena
- 100 – 150 g mini rajčica
- 100 ml pilećeg temeljca
- 1 grančica peršina
- sol
Priprema: Zabatke posolite, pecite u tavi na Zvijezda kokosovoj masti najprije na strani kože, a zatim okrenite i pecite drugu stranu. Stavite zabatke u keramičku posudu za pečenje kožom prema gore, dodajte okolo kestene, podlijte temeljcem te pecite na 180 °C 20 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte mini rajčice i vratite u pećnicu još 5 minuta. Prije posluživanja pospite kosanim peršinom.
Punjeni šampioni
Sastojci:
- 1 žlica Zvijezda kokosove masti
- 6 većih očišćenih šampinjona
- 1 glavica luka
- 1/2 tikvice
- 2 šake mladog špinata
- koktel rajčice
- sol, papar, bosiljak i ružmarin
Priprema: Na Zvijezda kokosovoj masti pirjajte veće komade šampinjona. Nakon što omekšaju izvadite ih iz tave. U istu tavu stavite pirjati luk. Za to vrijeme izribajte tikvice i pirjajte ih oko 7 minuta. Dodajte sol, papar, bosiljak, ružmarin i lagano pomiješajte. U tavu dodajte mladi špinat i koktel rajčice pa sve pirjajte oko 3 minute dok ne omekša. Pripremljenu smjesu stavite u kapicu od gljiva i poslužite toplo.
Energetske okruglice
Sastojci:
- 2,5 žlice Zvijezda kokosove masti
- 3 žlice pšeničnih pahuljica
- 3 žlice zobenih pahuljica
- 3 žlice kokosovog brašna
- 2 žlice mljevenih badema
- 2 žlice brusnica
- 2 žlice kakao praha
Priprema: Brz i jednostavan obrok gotov u svega 5 minuta.
U dubokoj posudi izmješajte mljevene bademe, brusnice, Zvijezda kokosovu mast, pšenične i zobene pahuljice, kokosovo brašno i kakao prah. Oblikujte okruglice i spremno je za serviranje.