Srdele na lešo

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]U srdelama Dalmatinci najčešće uživaju na najjednostavniji način: što svježije, što prije završavaju na gradelama, najbolje već za marendu neposredno nakon ulova.  No Šibenčani su od zaborava sačuvali naviku lešanja srdela. Postupak je uobičajen, ali treba paziti na nekoliko važnih pojedinosti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”3/4″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Upute za pripremu:

Ključno je očišćene srdele kuhaju vrlo kratko na umjerenoj vatri u vrlo malo vode, tek toliko da prekrije ribu. U ključalu vodu najprije se stavi narezana kapula, potom cijeli češnji češnjaka, zatim ostali sastojci, uključujući i polovicu ulja. Potom se stavi riba, a lešada je gotova za nekoliko minuta, ovisno o veličini srdela. nakon što se skine s vatre dodaje se ostatak ulja.
Recept by Rene Bakalović

[/vc_column_text][/vc_column]

Sastojci:

  • 500 g svježih srdela
  • 1 veća ili 2 manje kapule (ljutike su još bolje)
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 lovorova lista
  • žlica kapara, najbolje usoljenih
  • vezica peršinovog lista
  • nekoliko zrna crnog i bijelog papra
  • 1 dcl bijelog suhog vina
  • 1 žlica kvasine
  • 1 dcl Ol dalmatia ulja
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:
Povezani članci